torsdag 18. juni 2009

MR.TOPPIT.


Mr.Toppit (2009)
- Charles Elton.


Vakker blå og med innbydende bokstavløkker stod den å dekorerte nyhetshylla - av grunner jeg fremdeles er usikker på lot jeg med påvirke - selv uten å ha lest omslaget. (Ullensaker Bib - har en meget innbydende og overbevisende nyhetshylle - det første du ser på vei inn døra - in your face - og boka rett i posen)

Arthur Hayman - faren til Luke fortelleren - har skrevet en serie skumle barnebøker kalt the Hayseed Chronicles. Luke som gutt er hovedperson og helt - og handlingen er lagt til en skog. Darkwoods - med en skummel skurk man bare aner men aldri ser - Mr.Toppit. Først når Arthur dør i en bilulykke - renner tilfeldighetene på og bøkene tar av og blir et fenomen. Harry Potter, Twilight og Pirates mania. Luke er den eneste som ikke hiver seg på bølgen, gjennomskuer og betrakter med (delvis) distanse og ubehag.

Penger, berømmelse og gale mennesker. Det kjølige britiske mot stereotyp amerikansk mediaspirit. Bokbransjen, tv, aviser, film, paparazzi, fame, dop og grådighet. Her sneier man innom alt også mer alvorlige emner som avhengighet, incest og utroskap. Med så mange tidsriktige problemstillinger i et bind er det kanskje logisk at alt blir på overflaten og overflatemenneske som jeg er burde jeg være overlykkelig. Små brusninger i stille vann med det stygge (Mr.Toppit?) skjult under det blanke pene.

Problemet er at det aldri kommer ordentlig i gang.

Sarkastisk, lett samfunnsparkende, ok språk og et knippe interessante og lovende karakterer - men jeg finner ikke noe helhet og retning. Det loves mye, bygges forventninger og den er også morsom (mesteparten av tiden) men likevel sitter jeg litt skuffet tilbake. Det er som en pilot på en tv-serie, et brainstorm utkast eller en ekstra lang filmtrailer. Du ser alle mulighetene og tenker - wow dette blir bra - også er det ferdig før papiret er av sjokoladen.

5 Oppturer.

  1. Martha - Lukes mor. Britisk, sær, fascinerede og hjerteløs, vintage liberal. Motstykke til dagens mediabilde og pengekultur - men med nok penger og overklassementalitet. Shabby Chic og hva var det den tv-serien het - To the Manor Born -
  2. Laurie - Amerkansk overvektig radiovertinne med foreldre issues. Starter hele Hayseedmaniaen og bruker det hele til å bli en fetert talkshow personlighet. Ricki Lake og Oprah - skyr ingen midler.
  3. Lila - illustrøren av bøkene og det humoristiske høydepunktet.
  4. Språket - spesielt når det gjelder Lila er fult av paradokser - litt Catch22 de gangen de funker.
  5. - fill me with your hayseed -

Det er ikke spart på reklame og mediajippos når det gjelder denne boka. Fant mye rart når jeg skule lete opp et bilde - blant annet The Big Blog of Hayseed. (man burde kanskje ha lest boka for å glede av den). Det er jo morsomt - men som mor til en teenbimbo som skal på Harry Potter leir i sommer ikke spesielt nytt - . En uke for å leke Harry lever og spille rollespill på et Galtvort sett - da lar man seg ikke affisere av noen later som at andre later som Mr.Toppit lever.

Nå er Mr.Toppit visstnok skrevet før Harry Potter & co så litt applaus for framsynthet burde Mr.Elton ha. Skulle bare ønske han hadde gjort så mye mer - i boka - ikke utenfor. Detaljer og kontinuitet er hva vi seriediggere vil ha. Spiller ingen rolle om det er DaytimeTV eller i bokform.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar