fredag 27. mars 2015

PÅSKEBØKER TIL HYTTEFOLKET


Bildet fra tirsdag. Perfekt påskevær, sommer like rundt hjørnet.
Nå er det mer snø her enn det har vært i hele vinter.


Påska starter i morgen.
Jeg ser for meg en tradisjonell påskeferie. En slik man trenger planlagt pakking for. Helt uten brett, dippedutter og streamingtjenester.. En hytte man må gå 54km for å finne, på ski. Uten strøm. 3,5kg i sekken. Akkurat plass til ei parafinlampe.
Og ei bok.

Kjernefamilien på tur. 
Ingen hensyn til alder. De som kan lese får lese det som er for hånden. Som i gamle dager. I påska leste man Morgan Kane og Clay Allison.
På sommerferie. Den Svarte Serien, og Dukkenes Dal.
 - av ukjente årsaker har denne 'jugoslavia' sommeren etset seg inn i litteraturminnet.
The Valley of the Dolls, tjukk, farlig og innholdsrik. Full av tabubelagte emner for preteens.
Den Svarte Serien. Mord, fugler, politiet, og spesielt ei bok om duer i en park, bare den sterke sola beskyttet mot livsfarlige traumer. Jeg kommer ikke på ei eneste bok jeg hadde med selv, som sannsynligvis betyr at det var Sølvpilen, og kjedelige hestegreier,
 utlest og glemt før vi forlot Sverige.

I repeat:
Ingen strøm, mobiltelefon og strikketøy. Yatzyterningene er glemt hjemme, kortstokken ubrukelig. Alle samtaleemner oppbrukt. Trivselen henger på disse 4 bøkene. 3 + ei lydbok, sneket med i all hemmelighet fordi noen fylte opp sekken med 'mindfulness' og fargeblyanter. Et slikt valg kan ta knekken på de mest ressurssterke foretaksmennesker. Nyutgivelser?
Klassisk Påskekrim?
Dameroman? Siste Nesbø?
Hva som helst bare det er over 800s?

Hvorfor tenke selv, når en kan høre på andre.
Tenk så lett det ville vært hvis du måtte
velge blant bøkene (38) JEG har lest iår.
(minus de 4 allerede omtalt, Chaplin, Telemarck, + 2 novellesamlinger.)
Blindt følge mine råd og anbefalinger? Påskepakking på autopilot?

Hørte jeg et - yes please?
Et løfte om å hengi seg helt og holdent?
Ignorere alle andres påsketips?
Det var det jeg trodde.

-først: 
Påskekrimmen.
Ingen grunn til å bryte tradisjoner. Minst et mord og/eller detektiv må med.
Dessverre har jeg lest lite krim i år.  

Läckbergs siste, som er komplett unødvendig på påsketur, da den er identisk med hennes foregående bøker. Du skjønner ståa etter 40s, og er ferdig på timer. Denne gangen om tortur, seriemord og hestejenter. Formelen er den samme. Parallellhistorier. Fortid som forklaring på nåtid. Patrick skjønner ingenting. Erika skjønner alt. Resten av persongalleriet kun med for å rote det til.
Lyspunkt? Svært lite av søster Anna.

Jeg har lest ei Connellybok, krimkongen. Naturlig nok ikke anbefalt grunnet kronlogibrudd. Litteraturens mest utbredte synd. Må du ha Michael Connelly i sekken begynn med Harry Bosch, nr 1, The Black Echo, og hold deg langt unna tv-serien.

Påskens eneste krim blir:
----------------------------



The Girl on the Train  (2014)
 - Paula Hawkins

Kilde: Audible
Lydbok lest av: Clare Corbett
, Louise Brealy, India Fischer

Kommer på norsk i september
, da er det snart jul.



Det er ikke verdens lengste og mest kompliserte bok, null behov for refleksjon og grubling i etterkant, men på plusssiden er den engasjerende, og for meg som normalt ikke er mester på mordergjetting (Lackberg teller ikke), kom det også overraskelser underveis. Nok til at den er verd turen over fjellet.

Historie:  
Rachel er vitne til et kyss fra togvinduet. Så blir kyssedama meldt savnet, og Rachel trer hjelpende til. Ringer på dører hun ikke burde. Snakker med politiet. Underholdningen og overraskelsene ligger i at Rachel er en såkalt 'upålitelig' forteller. Hun er middelaldrende, skilt og arbeidsløs. Hun drikker som en svamp. Lyver. Har hukommelsestap. Har ravet rundt i fylla, slått hodet og fått med seg ting hun selv ikke er klar over - og ikke skjønner før både vi, morderen og mannen i gata har funnet det ut. Leseren ligger et skritt foran, mens Rachel strever med å holde seg edru.

Bakruståkekrim.

Muligheter for å underholde både far, mor, søster og bror.
Minus for, litt for mange skiftende synsvinkler (3), min evige klage.

 -----------------------------------------------


Humboldt's Gift  (1975)
 - Saul Bellow

Kilde: Storytel
Lydbok lest av: Christopher Hurt
Kryss: Nobel & 1001.

Det er en sjanse for at resten av familien rastløst vil vandalisere hytta på jakt etter tripp-trapp-tre-biter, mens de venter på at du blir ferdig. Ignorer. Det er nå du skal ta fram fargeblokka og la vårstaudene blomstre. Var du smart under pakkinga tok du ikke med for mange farger. Gult, blått og rødt, og nobelboka.
Konsentrasjon. Uegnet på skitur.

Bellow fikk en Pulitzer for Humboldt og det sies på wiki at den også var utslagsgivende for at han året etter mottok Nobelprisen. Wiki forteller meg også at det er en Roman à Clef, som visstnok er fransk for fiction imitating life, og på norsk betyr at det her befinner seg ekte personer og relasjoner i fiktiv drakt.
Dette kan du gruble over på den daglige skituren.

Historien:
Art versus money. Tegn i tiden. For tiden. Fortiden.
Her kan du være like så aktuell som tog-krimmen. Tenk bare på debatten om bestselgerne og bokhandlerne. Er bøker gode fordi de selger.? Dårlige fordi ingen kjøper? Kommersialisering av litteratur. Pengene man trenger for å kjøpe frihet til å skape. Sørg for at hele familien leser seg opp på , slik at dere har noe å diskutere over parafinrøyken, når alle har lest - og fargelagt.

NB! Merk også at
Dicker nok hentet mye inspirasjon fra Humboldt da han skrev fjorårets festkrim
- Hva skjedde med Harry Quebert. (uoffisielt påsketips)


The Will.
Humboldt vil forbedre verden med lyrikk og kunst, men dør i forsøket.
Charlie, Humboldts fan, lærling og arving, har tjent, og tapt, store penger på teaterstykkene sine.

Kulissene er 70s USA, og ideene (gud, kunst, politikk etc), ordene og bikarakterene kommer så tett at de 18t tok meg over 2 uker. Jeg var overmodig og tok den med på løpe/hundetur. Mindfulle påsketurister gjør neppe samme tabbe.

Har dere muligheten, kan det være en ide, og på forhånd, sende bestefar, over fjellet med papirboka, slik at det blir lettere å finne sitater og ideer til diskusjon og påskequiz. Egentlig den eneste boka du trenger på fjellet
, resten er kun med for å fylle tiden til alle er ferdige

-----------------------------------------------------------



Clever Dog  (2012)
 - The Secrets Your Dog 
Wants You to Know.
 - Sarah Whitehead

Kilde: Storytel
Lydbok lest av: Jane Arnfield

Hele familier trenger med jevne mellomrom å lese hundebøker. Hundebøker fra ulike kilder, med annet utspring enn hva man normalt får servert på tv. Gjerne bøker som ikke konsentrerer seg om ulveflokker, rang og haleføring, slik at ikke far, bror eller mor, tror de er ekspert på nabohunden, eller føler seg kapable til å blande seg inn når djevlehunder flekker tenner på andre siden av gata

, eller sender mistemann av sted for å knugekose.

Whitehead er ifølge coveret ekspert i hundepsykologi, og har mange fine titler innenfor Animal Behaviorisme. Hun har selvfølgelig også eget firma, CleverDogCompany, der hun tilbyr kurs, gratis råd og sin egen ekspertise, blant annet ved å deltat på tv/radio.

Som ivrig støvsuger av hundestoff på bibliotek og nett, samt eier av djevlehund, lærte jeg lite nytt. Boka var forbausende lik min forrige hundebok, The Other End of the Leash. Begge forfatterne er behaviorister , begge har strukturert boka rundt case-studies og ulik problemadferd, og begge er svært opptatt av du skal forstå hvorfor hunden gjør som han gjør og handle deretter = adferdsanalyse.
Ingen vits å behandle symptomer når man kan fjerne årsaken
, bortsett selvfølgelig fra oppførsel som er blitt så forsterket at årsaken er long gone
, da må man finne triggerne - utløserne.

Det eneste som skiller bøkene er at Patricia McConnell, som skrev Leashboka, er morsom og mer personlig. Whitehead, grenser mot klinisk.  Hvis du ikke liker at hundeforfatterne dine deler tåredryppende historier fra egne liv, om egne hunder, med humor, er Clever Dog et godt valg. Foretrekker du vitenskapen din fra hjertet, gir jeg deg lov til å velge McConnell.

Å lære om hund på påskefjellet er både intelligent og framtidsrettet
, og vil komme framtidige, nåværende, og naboens hunder til gode.
Lydboka er på 5t - men siden vi allerede har valgt Bellow på lyd
, får du lete opp papirboka, muligens på kindle, men no worries, tar du den med på jobben får du printet den ut med laserfart. Eventuelt skrive den av etter øret, by candlelight, med fjærpenn, mens du øver på mindfulness og påskebliss.
------------------------------


The First Bad Man  (2015)
 - Miranda July

Kilde:  Amazon/kindle
Kjøpt fordi:  Elisabeth
skrev omtale jeg ikke kunne motstå.

Som konsumlesende bokblogger, som tidvis også konsumleser bokblogger, bombarderes jeg daglig av anbefalinger og boktips. Noe noteres, mye ignoreres, og en sjelden gang rekker man bare lese et avsnitt før man styrter av sted til one-click-fabrikken.

Alt jeg fikk med meg fra anmeldelsen var at hun ikke skjønte hvorfor hun valgte boka, at det var tre bøker i en, og at hun kun anbefalte den til de som ikke var redd for kjønnsorganer. Min omtale er overflødig.


Jeg vet akkurat hvorfor jeg ikke kunne kjøpe fort nok. Full oversikt. Fullstendig oversiktlig. Ingen tilfeldigheter. Mind control pr. omslagsdesign. Like a moth to a flame.  
Hva jeg synes om Tampa og Yahya.


Hva skjer?
Boka begynner som skulle den vært Bridget Jones 3, slik jeg innbilte meg den kom til å bli, før den faktisk ble skrevet, visstnok var noe helt annet, og jeg bestemte meg for å ikke lese. Hovedpersonen er Cheryl. 43år, enslig, eksentrisk, og med et tilsynelatende forvridd syn på virkeligheten. Leserens virkelighet. Innenfor bokpermene er hun bare en hårsbredd rarere enn de andre.

I begynnelsen har hun kontroll på livet. Lengter etter kjærligheten, som hun mener å ha funnet i en bestemt mann, og sjelen til et barn fra fortiden. Mannen aner knapt hun eksisterer. Jeg tenkte at dette er morsomt, men ikke spesielt bemerkelsesverdig, før Cheryl, konfliktsky, tvinges til å ta sjefens datter i losji - og boka abrupt sklir over i en kampsportvariant av 50 shades, som etter en plutselig og uønsket graviditet, igjen skifter, og tar oss over i feelgoodsjangeren. Det er så mange pinligheter, brystmelk, svik og imaginære tvangsknull, at jeg kan kalle det både svart sarkastisk skittenrealisme, og slapstick romanse. Begge deler er like mye, like lite, dekkende.

Ensomhet. 

Mest av alt er boka en parodi. 
En litterær versjon av Scary Movie.
- en lek med sjangerkonvensjoner
 - egentlig litt austenaktig i måten hun presser motsetninger inn i avsnitt og setninger.

Happy ending pr. epilog.

Den er splitter ny, ikke oversatt til norsk, så du vet hva du har å gjøre.
Ingen vei utenom. Du trodde vel ikke jeg var seriøs, da jeg bannlyste kindle.
Batteriet kan uansett lades på bensinstasjonen. Den er bare noen bakker unna.

--------------------------------------------



Bonusbok
I den andre enden av fargeskalaen:

My Brilliant Friend (2011)
 - Elena Ferrante.

Kilde: Amazon/kindle
Oversatt italiensk-engelsk: Ann Goldstein
Bilde er av det norske lesereksemplaret.



Første bok i en foreløpig trio.
En oppvekst/dannelsesroman fra Italia.
Napoli, machokultur, fattigdom, vennskap, coming of age, og den ufattelig, flinke, smarte, intelligente, vakre, elegante, kunsteriske, innovative, fryktløse, spirituelle, kreative, rett og slett brilljante venninna, til forteller Elena.

Bøkene har blitt et fenomen verden over. Ferrante spås nobelprisen
Som du ser rettes den, i Norge, mot en helt annen målgruppe enn de svarte favorittene. Det er programtypisk at jeg ikke ble overbegeistret. Det ble for mye. De er for flinke. For tids og mobstertypisk. Den er også delvis selvbiografisk.
Egentlig litt rart at jeg steiler.

Det at jeg hverken skjønner hype eller lovprisning betyr ikke at jeg ikke skal lese alle. Jeg kjøpte de to første lenge før Napolibølgen kom til berget. Til kindle. Fordi de kostet $3/stk og jeg trodde det var underholdende damegreier. Ikke mesterverk på nobelhylla?? Foreløpig holder jeg fast på feelgood, men skulle jeg forandre mening etter nr. 2 og 3, lover jeg å sende ut varsel.
 - coveret på toern lover mørke, mishandling og matlaging.
 - jeg spår da grått omslag på den norske oversettelsen
 - akkurat hva jeg trenger for å kaste meg inn i dansen
 - rundt gjøkalven

Interessant fra the New Yorker. (hele artikkelen)
, som mener at Napolibøkene er like gode som Knausgårdkampene
, og antyder at hvilke 'mesterverk' vi foretrekker avslører våre indre hemmeligheter.
Konklusjonen:  - These are two visions of reality. Knausgaard offers us intimations of the beyond while Ferrante offers us the dignity and concreteness of the world we share. Solitude or friendship; spirituality or materiality; the unseen or what’s right in front of you; the unknowable world or the world as it is—these are some of the commitments behind our preference for Knausgaard or Ferrante. - 
------------------------------------

Jeg innser
at dette ikke er de mest varierte tipsene, selv om det 3 er rykende ferske + en nobelvinner og ei hundebok. Hva mer kan man ønske seg? Lite krim, gørr og Nesbø? Bare engelsk?
Har du bedre påskelektyre får du komme med det. Show me the money.
Alternativt kan du sjekke disse bloggene.
Anita, Linn, Karete og Hedda.

Hva jeg skal lese i ferien?
Hvis krim: Sarah Waters Gjestene.

Husk aldri å legge ut på tur alene.
Si ifra hvor du går. Snu i tide.
God tur! God Påske!

55 kommentarer:

  1. Skal laste ned jenta på toget - og har sikkert hatt bruk for hundepsykologibøker, men det får bare være. Nå er det pensumbøker og anmelderbøker som gjelder, og i den blandingen kommer Elena Ferrante. Er ikke kommet lenger enn sist vi snakket om boka, men det betyr ingenting. Min fargeleggingsbonanzatid er nesten over virker det som. Har ikke colorisert noe siden jeg kom hjem - og ikke får jeg tid i dag heller. Hører Jeg er Zlatan - lest av en svenske, og det er skikkelig morsomt. Hva sa Zlatan når journalisten spurte hva Zlatan hadde gitt sin første forlovede i gave : Present, men hva faen, hun fikk jo Zlatan! Ok - kanskje veldig internt - man må kanskje ha lest boka for å skjønne hvor bra den er, men jeg bryr meg jo ikke om fotball eller fine biler, og kjenner ikke detaljene i overgangssystemene og hvordan man skal være den beste fotballspilleren i verden, men boka er knallgod!

    SvarSlett
    Svar
    1. (Det var jo typisk, at selveste og/å-jegeren, rakk å skrive kommentar før jeg nitidig hadde dobbel, eh kvadrupelsjekket innlegg. Jeg har fremdeles mareritt om og/å - godt mulig jeg aldri kommer til å tilgi deg dette ekstrastresset du har påført meg.)

      Kjekt at et tips traff. Enda kjekkere at du har tatt pause fra all mindfulnessen, jeg kjenner at det spirer et skeptisk frø i kjernen av min - sjel. Litt fargelegging er greit - men ikke gjennom ei hel Donna Tartt bok - lizm. Skeptisismen har ingenting med manglende evne til å slappe av å gjøre!

      Zlatan vurderte jeg å lese til sportsrunden i biosirkelen, men ble distrahert. Anita leste den, og jeg husker hun syntes den var like god, som jeg mistenkte - og du nå bekrefter. Sveriges Yahya. Den er solid plassert i storytelhylla og SKAL høres.

      Slett
    2. Og/å jegeren du liksom - det var en liten uskyldig kommentar, mens jeg roste bloggen din opp i skyene, der den fortjener å være.

      Slett
    3. Hmm, alt jeg husker er
      - bla bla bla -
      - OG/Å
      - bla bla bla
      , ros er så bortkastet på noen.

      Slett
  2. Jess! Topp! Det er så kjekt med tips.

    Hva med Terry Hayes pilegrim? Det er den som roper høyest i bokhandelen nå.

    God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. God Påske, Lottis!
      Jeg tenkte nettopp på deg da jeg så for meg påsketuristen på tur over fjellet, selv om jeg vet at du bruker gigasekk - og leser endeløse bøker,
      eg. Ken Follett.

      Pilgrim har jeg ikke lest, men har fått med meg at den sies å være både god og spennende. Hva du enn gjør må du ikke finne på å kjøpe den jeg hører akkurat nå. The Good Girl. Forfatteren er besatt av - morningbreath og b.o. Besatt!

      Slett
    2. Hei og takk! Og hvordan har påsken vært hos deg? Min har vært perfektus. Synd den er preteritum allerede. (Jeg får lyst å bruke vanskelige ord når jeg ser hvor smarte alle leserne dine er.) Nå googlet jeg The good girl, som visst er den nye Gone girl, men det er greit, jeg skal ikke lese den. Jeg skal heller sjekke ut Audible, for det har jeg aldri hørt om. Takk! Og takk for tips om å legge ut påskebøker, for da gjorde jeg det samme selv. ;)

      You rock! Puss på deg

      Slett
    3. Her er det bare å pøse på med fremmedordene, fungerer ikke brainiachjernen, er det bare å google i hemmelighet. For å gi alle noe å bryne seg på, ei påskenøtt jeg (og hele familien IKKE har greid å google oss til: - Hvilket engelsk uttrykk tilsvarer - plommen i egget??

      Audible er den storytel kopierte bare med splitter nye engelske bøker - (men det skal sies, storytel ligger på mange forlag/titler ikke langt unna.).
      Takk for at du holder deg unna Good Girl, det er på sin plass siden du konsumleste Kepler.

      Slett
  3. Sjølvsagt skal det lesast krim og sjølvsagt skal eg på hytta og kanskje skal eg gå på ski.
    Eg elskar å lesa andre sine lesetips - og i løpet av kvelden skal eg få laga ferdig innlegget med mine eigne forslag til påskelektyre.

    God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. God påske til deg også.
      Så nettopp at du har Jussi. Hadde helt glemt at han har ny bok ute, sånn går det når man har sluttet å bruke biblioteket som lydbokpusher. Må få bestilt den asap. Tør ikke lese omtalen, men skal definitivt få med meg påsketipsene dine.

      Slett
  4. Du aner ikke hvor kjekt det er å få sånne tips når jeg allerede har nesten alle ingrediensene på plass, og attpåtil skal være hjemme i påsken.

    Mindfulnessbok og fargeblyanter kjøpte jeg i går. July ankom postkassen i dag. Ferrante fikk jeg før jul, og Bellow fant jeg via bookcrossing i fjor. De eneste justeringene jeg trenger å gjøre, er å bytte ut din krimlydbok med Oliver Twist på lyd (check der også) og finne en kattebok som forhåpentligvis kan forklare meg hvorfor kattene mine kommer inn for å spy. Det blir en glad påske!

    Meeeeen siden jeg skal påskeferiere i nærheten av egne hyller, blir det sannsynligvis enten spontanlesing av tilfeldige bøker, eller ingen lesing i det hele tatt. Mulig jeg blir besatt av mindful fargelegging istedet.

    SvarSlett
    Svar
    1. At your service.
      Jeg gleder meg stort til at dere alle skal lese July, men er sjokkert over at ingen har lest Tampa ennå (bortsett fra Haruhi). Du la vel forresten merke til hvor 'dagsaktuelt dette innlegget var? Bøker fersk fra pressa, og forlagene har såvidt begynt å vurdere oversettelser. Jeg øver på jobben som forlagsavhengig, som i den rette tolkningen betyr, forlagenes lys i mørket,

      Pass deg dog for mindfulness-en. Jeg som jeg sa til Solgunn, litt skeptisk, ser for meg sortøyde zenzombier som fargelegger stadig hardere og mer rytmisk, hull i boka, hull i bordet, vips inn i hullet DET sorte. Til Humbolt hadde jeg likevel trengt fargeblyanter, og ikke minst til Tristam, der det var så mye prat at jeg sikkert trenger 2 blokkstabler.

      Kattepsykologibøker er hard to find. Har du sett programmet på tv som heter Cat Whisperer? Det er ekstremt latterlig og idiotisk, og trist for det viser hvor misforståtte og tragiske liv mange katter lever (i USA). Til tross for alle dumhetene - (katten din vil klatre, se ut vinduet, leke), trekker jeg tilbake alle skjellsordene hvis det bedrer et katteliv eller 2. Mine råd er gratis, og unbroadcasted.
      Det som Silje sier lenger nede - oppmerksomhet, og fordi det er trygt og godt inne, de er forsvarsløse i spyøyeblikket. Jmf min, som i sin tid helst ville føde på fanget mitt fordi det var så skummelt, er de sikkert smarte nok til å holde seg der hjelpen er.
      Men - dette er teori, her i huset springer de og gjemmer seg når de skal spy - de vet at i samme øyeblikk som en nesten uhørlig brekning høres, spretter hele familien opp for å kaste på dør. 10års Pavloltrening på oss alle.

      God Påske - hold deg unna lyst og bokhyllelesing.

      Slett
    2. Jeg pleier å være snillere enn deg når kattene skal spy, for de får det til å høres så vondt ut. Bortsett fra at jeg dytter dem ned fra senga hvis de prøver seg der. Det får være måte på omsorg. Men siden du og Silje nå har oppklart oppkastmysteriet for meg, dropper jeg kattebok og henvender meg direkte til dere neste gang jeg lurer på noe. Som hvordan man utvikler idiotsikre rutiner for å oppdage fuglelik under sengen før de begynner å stinke. Forslag?

      Tampa! Jeg skal lese selvfølgelig lese Tampa. Den står i hylla og blomstrer, og kan leses istedenfor kattebok.

      Hehe, jeg gleder meg til forlagene har utviklet fullblods bloggavhengighet. Da skal det bli liv i leiren, med heldags scouting på suspekte utenlandske bokblogger. Men dameromaner får de finne selv.

      Takk for advarsel om farene ved mindful fargelegging. Det skumleste som har skjedd hittil, er at jeg har fått god kontakt med min indre symmetribesatte autist. Og funnet ut at jeg trenger freshere fargeblyanter.

      God påske til deg også! Det blir online feiring, yes?

      Slett
    3. 1. Idiotsikkert: Ingen katt på soverommet = ingen fuglelik under senga. Lik av andre arter ikke ekskludert.

      2. Oppblomstring av indre symmetribesatt autisme = absolutt farefull ferd.

      3. Det er når man finner ut hvor dyre 'skikkelige' fargeblyanter er, ekte mindfulness oppstår. Det kan bare kalles apatisk sjokk og/eller nevrose (velg type selv) hvis man ikke greier å holde seg innafor linja.

      4. Jeg ler meg ihjel til forlagenes bloggavhengighet.

      5. Tampa - asap.

      6. Tidvis onlinefeiring, skal ha famliiebesøk, så planen er å plage alle med Amerikanerturnering. (Dessverre er det bare jeg som lever for slikt)

      7. God Påske - igjen!

      Slett
  5. Er så glad i samleanmeldelsene dine, Ingalill! Av bøkene du nevner så er jeg mest nysgjerrig på July - men jeg ser for meg at Girl on the train kan passe for en lydbok-novise som meg.
    Line: jeg tror katter kommer inn for å spy for da får de mer oppmerksomhet, kos og omsorg. Det er jo ingen som legger merke til det hvis de gjør det ute. Narnia er innepus, men hun glemmer seg absolutt ikke bort dersom hun må kaste opp ;-) .

    God påske :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er godt du liker samleanmeldelser Silje, for jeg har mistet evnen til en-boks-skriving. Virker liksom så u-effektivt. Girl on the Train, egner seg for noviser. Det er tre forskjellige innlesere, som gjør at det er lett å følge med selv når hjernen sniker seg unna og forsøker med dagdrømming.

      (Jeg ønsker meg også en katt som kan spy der jeg ser henne, da hadde det vært mye lettere å kaste henne ut, eller ihvertfall plassert på et egnet sted -)

      Slett
    2. Forresten; 38 bøker så langt I 2015!?

      Slett
    3. Jeg måtte vente å svare på denne kommentaren til jeg kunne si: - 38? eh, nei, DUH, 40!!
      (eller noe sånt -)

      Slett
  6. Jeg har ikke bedre forslag, men jeg vet det blir mye lesing i påsken, for jeg har fått beskjed om å ta det med ro. Ikke trening på 2-3 måneder blant annet, og da får jeg lest litt vet du :)

    I påsken skal jeg lese Karusellmusikk i lesesirkelen til Hedda, Northud i lesesirkelen din, Nesbø som jeg får til bursdagen som var og den nyeste til Kaldhol. Alle bøker er tynne så jeg regner med det går fort :)

    Ha en riktig god påske Ingalill! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. (Håper du føler deg bedre, så ikke mye påskekult ut det intravenøsbildet, og ingen trening?? Det er godt OM er lifetimes unna. Hadde kyssesyken sisteåret på videregående, var da mest opptatt av festforbudet, og hadde jeg ikke kunne bruke de nye skøytene jeg hadde fått til jul. Trening var et fremmedord.)

      Den siste Nesbø skal jeg også lese, kan ikke stå imot fristelsen til å begynne på noe nytt, ny serie. Harry Hole får vente - til jeg er ferdig med Connelly.
      Bare en ting til - du vet at alle har glemt Northugs forbrytelse og straff nå??

      Slett
    2. Jeg skal ikke bli med på Oslo Maraton i år, etter å ha trent godt gjennom hele vinteren, så er jeg nå bare sur og deppa over å ikke få trent på to-tre månender.

      Og jo da, noen husker Northugs sitt stunt fra i fjor enda, det er jeg sikker på :)

      Slett
    3. Et tu, Silje?
      Jeg synes å huske at du er tvangspåmeldt!

      Gro: Ikke OM? Det er jo 7mnd til. De kan da ikke mene at du må holde deg i ro så lenge? Selv med de 2-3 mnd du nevner har du nesten et år å trene på. Sørgelige nyheter isåfall!!

      Slett
    4. Jupp, jeg skal lese Anne Perry :-)

      Slett
    5. Så godt å se en som tar sin tvangspåmelding med stort alvor -)

      Slett
    6. Må jo det når jeg driver og blander meg inn ;-)

      Slett
  7. Nå har jeg lest om Girl on the train flere steder, så den må jeg ta en titt på når den kommer på norsk,hvis den ikke har..
    Og Ferrante- ja, vi er jo ganske enige. Jeg vil jo følge de jentene videre tror jeg.. kanskje på engelsk? Det er jo ikke spesielt komplisert språk dette, så mulig det funker..for meg også uten for mye strev..
    Synes det er vel mye faregleggingmindfullnes for tia.. noen har lyktes godt med sin forretningside, og folk løper i flokk..det er vel ikke akkurat mindfullness når man lytter til skumle bøker i tillegg som får blodtrykket til å stige akkurat-. ??? Men uten multitasking, så kan det jo hende det får folk til å ro ned med disse vakre mønsterbøkene.. å kjøpe fargebøker på supern med nisser og troll hadde de sikkert synes vært for dumt.. har du fargebok også Ingalill? Mener ikke å fornærme noen, men jeg synes det er snedig å observere hvordan dette brer om seg..
    Takk for link og riktig god påske..:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Girl on the train kommer på norsk i september, mener jeg å ha lest et sted, instagram?. Den skal hete piken på toget. Noe jeg synes er en merkelig misforstått oversettelse, da Cheryl, er en 43årig alkoholiker. Jeg vet det står GIRL i orignalen, og at de ikke kan kalle den Kjerringa på toget - selv om - alle - må innrømme at det ville vært en fantastisk tittel. Pike høres bare så ekstremt ungt ut.

      Jeg tenkte ikke en eneste gang under Ferrante på at språket var enkelt, så kanskje det er en god ide å prøve toern på engelsk. Italiensken er vel uansett best - men det er det lite vi, de fleste av oss, kan gjøre noe med. En dag, jeg har god tid, skal jeg lese Knausgård på engelsk, bare får å se hva de sliter med over dammen. My Struggle - A man in love - høres ut som ei helt annen bok en Min Kamp 2.

      Jeg har ikke kjøpt fargeblokk, men var ram til å stenge meg inn i ruteblokk-og-tusj-sysler i ungdommen. Escape. Begynte med at vi hadde det på skolen - fortsette med at jeg var besatt av rutepapir. Jeg vet hvor avsondret man kan bli og går foreløpig i store buer rundt mindfulblokken.
      (Snedig - er helt riktig observasjon av fenomenet. Og kudoz til de som i et lys øyeblikk greide å tjene en formue på gjenoppdagelsen. Du skal se det kommer nisser og troll etterhvert - i meget kompliserte klesdrakter - tror ikke folk blir like begeistret av å bruke hele kvelder med nissedraktfarging. Rød. Rød. Rød.)

      Slett
    2. Italiensk er nok best. Men mitt høstkurs i italiensk språk og snapping av gloser her og der duger nok ikke til ei hel bok..Meningen med engelsk er å slippe å vente på neste bok på nynorsk , men det skjønte du nok..
      ..
      Snedig ja. Klarer meg med min kroting i møter, telefonsamtaler og den slags jeg da.
      -- men å drive med farger i en eller anne form, uten å prestere, er nok bra. (har gått nesten et år på utdanning i kunstterapi, så har tro på at det er bra å holde på med slikt- men det var dette med at alle plutselig skal holde på med en glemt barndomssyssel, fordi noen akkurat nå har kommet på at det er lurt/vil selge)
      ..ellers leser jeg Lukk øynene nå, 100 sider rett inn, meget spennende, dystopisk ekkel grøsser… har bare matpause for the moment, og internettsjekk..

      Slett
    3. Kunstterapi ja. Spennende. Hva tror du om mindfulness møter hyperfokus, en oppskrift for familie u-hygge? Det var nok en meget smart lydbokbruker som ikke visste hva han/hun skulle gjøre med hendene, som kom på denne nye forretningsideen. Ikke en meget kreativ sjel, for alle kan vel vaske gulv med tannbørste??

      Dystopiske grøssere får her vente til vinteren. Kjenner problematiske relasjoner er det som trekker fortida. Får se hvor lenge det varer.
      Og fortsett med italiensken. Ingen grunn til å stoppe nå.

      Slett
  8. Her går en rundt og innbiller seg at en er den eneste som har fått med seg at Miranda July skriver bøker. Hrmf! Som vanlig tror jeg at jeg kommer til å være tidlig ute og skrive om noe som ingen har hørt om, men så blir jeg istedet altfor sent ute og skriver om noe som alle har hørt om. I fjor.

    Jeg blir veldig glad for noen skikkelige krimtips, har prøvd både svenske og danske krimforfattere, men de skriver da så ubehjelpelig at de bare må kastes rett ut av vinduet. Bortsett fra Maria Lang, da. Line er ubeskrivelig ond som har fått meg hekta på disse bøkene. Jeg glemmer alt jeg vet om litteratur og fnisekoser meg gjennom mord og svensk sommeridyll.

    Ellers gleder jeg meg til vi skal krangle om Ferrante på Lillehammer i år. Har ikke lest henne enda, men jeg er en sucker for italiensk skittenrealisme.

    SvarSlett
    Svar
    1. Betyr dette at du er fullstendig oppdatert på hennes øvrige bøker. Novellene? Isåfall er jeg svært nysgjerrig og krever rapport. Leste litt om dem på amazon men de så ut til å være alvorlige saker, eller ihvertfall mer alvorlig enn romanen. Skal kanskje ikke så mye til -)

      Når det gjelder krimtips har jeg ikke mye å komme med, bare Sort Messe, som alle har lest, og Connelly som jeg elsker, men nekter å anbefale til alle som tror de bare kan plukke opp ei bok. Problematisk, for Connelly1 er litt tung, og bare de mest dedikerte vil gå videre til toern. Tror det nå begynner å bli bortimot 30 bøker totalt. Jeg liker også Lang, men vet ikke om noe krim som kan måle seg med den sydende undertryket femtitalls erotikken hun forfekter. (Har ennå ikke kommet meg over den boka på operaen der Puck bedrev usedeligheter). Jeg liker dansken Jussi, fordi han er tidvis morsom (ryktene vil han det til at han begynner å bli slitsom) og islenderen Arnaldur fordi han går sååå saaakte og traust. Sola skinner aldri i Reykjavik. Fikk for ikke lenge siden et tips om Carl Hiåsen, tipseren sa at det var den morsomste krimmmen ever, Solgunn har bekreftet, men jeg er likevel litt skeptisk fordi, tipseren elsker De Usynlige. Jeg skal forsøke, og med tanke på at forventningene er lave, blir det sikkert suksess.

      Skittenrealisme?
      Kan det stemme at all litteratur for tiden er skitten og realistisk eller er det bare jeg som har misforstått? Ferrante, Miranda, Connelly, Knausgård. Jeg mistenker at jeg ikke aner hva begrepet betyr, men er så tiltrukket av min indre begrepstolkning at jeg bruker det på alt jeg liker. Kanskje må jeg modifisere Miranda til parodisk skittenrealisme. Likevel, jeg er ved godt mot siden jeg ennå ikke har brukt det på Finne Ly (alle må vel innrømme at boka straks høres mer interessant ut - som - en skittenrealistisk skildring av romanifolk og bønder i skogen - ?

      Yay til Lillehammer
      Nay, til at du ikke greide å komme meg i forkjøpet, med July, det er dårlige nyheter for deg, siden jeg sannsynligvis er den minst aktuelle bloggen i sfæren -)

      Slett
    2. Oooo, ja, jeg har lest novellene hennes. Men det er fem år siden nå, og hukommelsen er ikke hva den en gang var! Jeg liker de, men de er veldig rare og mørke. Jeg har også It Chooses You i hylla, men har foreløpig bare bladd i denne. Er dog veldig fascinert av konseptet. Hun er kanskje ikke alltid verdens beste forfatter, men det er mange andre kvaliteter ved tekstene hennes som gjør det spennende. Jeg er selvsagt skuffet over at hun nå har blitt så mainstream at hun er på alles lepper/blogger, og at vi begge ikke er så aktuelle.

      Mmm, ja, Sort messe, blir det noen gang bedre enn det? Døde menn går i land er selvsagt også en slager. Jussi har jeg prøvd meg på, men ble oppgitt over noen skildringer av slitne prostituerte. Blir litt hypp på Connelly når du sier man må være dedikert! Har også vurdert James Lee Burke, han virker som en mann jeg kan like. Jeg har planlagt i årevis å lese The Daughter of Time, som visstnok skal være verdens beste kriminalroman. Har du lest den?

      Du sier noe, alt skal være både skittent og realistisk. Til og med franskmennene har hivd seg på bølgen. La meg omformulere, jeg likte Stål så godt at jeg lengter etter nok en italiensk roman hvor alt egentlig går lukt til helvete. Nei, kanskje en nok en gang må vende tilbake til viktoriansk litteratur hvor det fortsatt var håp!

      Slett
    3. Noterer meg de døde menn og Burke. Sjekket begge på storytel, men til tross for hele 11 Burke hadde de ikke Daughter of time. Leste kommentaren din igjen - og lurer nå på om de to setningene overhode henger sammen - og det IKKE er Burke som har skrevet DIT - i såfall må jeg google - og det får bli senere. Min nettfrie påske strekker seg til onsdag - så dette skrives i all hemmelighet mens jeg later som jeg fikser kaffe.

      Du vinner nok aktualitetsdysten. Jeg hadde ikke hørt om July før Elisabeth skrev, men det gleder meg at du liker hennes tidligere utgivelser - synes hun har så fine titler. Spesielt - Noone belongs here more than you - .

      Connelly er fantastisk og i mine øyne er det umulig å ikke bli blodfan av Harry Bosch!
      (Det ligger noen panegyrisk samleomtaler rundt på bloggen hvis du skulle trenge et puff)

      Slett
  9. Herregud, jeg elsket forresten Gjestene. Men ikke les min omtale. Jeg avslører alt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Advarsel notert!
      Ingen omtaler er, eller vil blir lest til boka er ferdig. Ingen fare. Er sikkert den eneste i verden som først ifjor visste hva Gone Girl handlet om. Skylappene er ugjennomtrengelige.

      Slett
    2. Forresten: Jeg skulle ønske du hadde kommentarelt på bloggen din så jeg kunne fått fortalt deg hvor godt jeg likte Cromwell-innlegget ditt!

      Slett
    3. Takk! Jeg er svært mottagelig for ros, tro det eller ei. Kommentarfelt har vært under vurdering. Vi får se om Kultursnobb løsner litt på snippen. I mellomtiden kan jeg herje litt i ditt. ;)

      Slett
  10. Du verden - her var det mange gode forslag. Jeg ble minnet om Saul Bellow som jeg leste i studietiden. - Og den påskekrimmen du nevner er ny for meg. God Påske.

    SvarSlett
    Svar
    1. Randi, hvis du har lyst til å gjenoppleve Saul Bellow, kan du høre de fleste av hans bøker, vel, ihvertfall mange, på storytel. Et must for en lydbokelsker som deg! God Påske tilbake.

      Slett
  11. Æhh..innlegget mitt forsvant i det blå. Garantert påskeharen! Det jeg trodde jeg hadde sagt var, at jeg nok ikke kommer til å ta ett eneste boktips for påsken. Verken fra deg eller andre. Jeg kjører strikt på planlagte bøker, og jobber meg gjennom Dust og Oryx and Crake på hhv lyd og e, med tredjeboka Tripwire på lyd fra Jack Reacher serien til Lee Child om jeg skulle lytte Dust ferdig. Nytt, Kindle og Storytelbokhyllefyll hand i hand. Intet overlatt til tilfeldighetene. Innimellom utføres konsulentarbeid som kreativ påfyller til arvinga som dekorerer russebukse. Ikke alt blir mottatt med stående ovasjon, som å male ei sol på ene rumpeballen (baklommen). You cant win them all!
    Jeg ser du leste Sølvpilen i dine yngre dager i Sverige. Jeg var Månestråle og red rundt på en bondegård i Etne. Den blonde, korthårete varianten... O' barne- og ungdomstid.
    Første påsken uten snowboard under beina. Rett og slett barmarkpåske hvor den eneste fysiske utskeielsen sålangt er ellipsemaskinen. Dersom man ikke regner husarbeid med lydbok på øret..? God påske! Her forsvant sola, men det hører til normalen, dessverre...

    SvarSlett
    Svar
    1. Altså - det er ikke lov å være Månestråle hvis man er blondine. Det blir ikke mer urettferdig enn det. Månestråle var for oss brunetter, med fletter, selve Luciahevnen. Blondinene måtte være Sandra.

      Det smerter meg at du ikke kaster deg over påsketipsene mine, 1001 and all, men siden du er så flink med Atwood ser jeg gjennom fingrene. Det er imponerende hvor mye Margaret du har fått lest i det siste. Jeg har Atwoodmisunnelse.

      Sjokkert over at du fremdeles henger på Dust, for meg ble det etterhvert en traurig affære.

      (Jeg fikk heller ikke borti russebuksa).

      Slett
    2. Alle vet da at månen er like blond som meg? -)
      Atwood's Oryx and Crake er jammen noe for seg selv. Den leses langsomt. I engelsk ebok variant. Og er underlig.. Neste bok i serien har jeg på norsk. Flommens år. Skal bli interessant å se forskjellen på oversatt og originalspråk. Jeg liker egentlig ikke å lese oversatte bøker når utgangspunktet er engelsk. Og Dust...ja den snegler seg avgårde som en vandrende isbre. Storyen er ikke dårlig. Den har bare altfor mange ord.. Og dama leser så seeeiiiint.. Kommer til å fullføre, for jeg må jo vite.. Og på fredag starter russetiden. Hjelpes og trøste...

      Slett
    3. Bekymrer meg disse ordene om Oryx, selv om jeg egentlig burde holde kjeft, all denne praten om alle Atwoodbøkene jeg skal lese før Lillehammer, og ingenting åpnet, bare ull og bjeffing. Skal tvinge meg selv til å lese ut Offhill i dag, SÅNN at jeg får startet på bio-boka, SÅNN at jeg kan vie meg til Alias Grace. Shh, jeg skulle høre Grace på lyd - da må jeg vente til jeg er ferdig med Ishiguro - og den har jeg nettopp begynt på (veldig veldig fin, så langt). Ikke hør på meg, jeg snakker bare tull.

      Russetid er bare moro!
      (Muligens sier jeg det fordi både dattera og jeg (back in the day) var anti-russ -))

      Slett
    4. Her må jeg bare blande meg inn! Oryx er vanskelig, mest fordi man ikke skjønner helt hva som skjer. Before the Flood er mye lettere og MaddAddam gjør det hele komplett. Les!

      I påska fikk jeg faktisk fullført to bøker (Wuthering Heights og Our Endless Numbered Days av Claire Fuller). Fuller er bra når man lider av hytteklaustrofobi, men jeg likte ikke oppbygningen og ble ikke sjokkert på slutten. Spent på hva andre som leser denne syns.

      Slett
    5. Ikke lest Fuller, så kan ikke hjelpe deg der, men takk for at du påpeker at HELE Atwood-trioen må leses. Hadde i farta glemt at det var serie. Må innrømme at det frister mer å ta fatt i andre Atwoodbøker, Grace og Bodily Harm, blant annet - men ser at det skal handle mye om dystopier på Lillehammer, så da burde jeg vel bare hoppe i det. Blir bare så skeptisk når irske speedreader Marianne sier hun må lese engelskutgaven langsomt......

      Slett
  12. "kronlogibrudd. Litteraturens mest utbredte synd." - godt skrevet. Noterte hundeboka! God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. God Påske til deg også, Heidi, eller jeg burde vel heller si - håper den ble god, veldig god!

      Slett
  13. Hmmm, så du ble ikke overbegeistret av Ferrante? jeg lover å lese bøkene og si om du har rett eller ikke :D
    JEg har lest Ninni Schulmann i påsken - god krim, der menneskene er bedre enn plottet (og det liker jeg!) Nå skal jeg begynne på Crime and Punishment, så nå kan sirkelen din bare komme!
    Ønsker deg en fortsatt god påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kommer nå til å vente med toern til du har avgitt din endelige dom (kanskje...), merkelig nok er jeg svært nysgjerrig på hva som skjer med den brilliante, så en eller nerve må den ha truffet, til tross for at jeg fastholder at enern er hypet. Det syntes jeg om Stoner også.

      Ninni Schulmann en, valgte jeg i sin tid bort, men den ligger og slenger i barndomshjemmet, så det er ikke for sent. Bortsett fra når det gjelder sirkelen, der er jeg alltid litt for sent ute. Har ikke begynt, men tar med valgte bok på tvangslesekafeen, sist var jeg (etterhvert) supereffektiv, så vi får håpe det gjentar seg.
      Håper påska ble bra!

      Slett
  14. Neimen, likar du ikkje Läckberg? So veldig merkeleg. Det er jo skikkeleg krim - enkelt plott med historisk tvist og lette overfladiske personar.

    Fin å sjå nokon som ikkje lovrpisar Ferrante, då er den kanskje vert å lese. Bøker osm er hypa er jo ikkje vits i, men om ikkje alle likar den kan det jo vere verdt insatsen.

    Men tipset om hundebok tek eg med - kan jo vere sambuaren min endeleg skulle få lyst på hund?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, du, jeg liker ikke Lackberg, hun er FOR enkel, formelene er så synlig at alle under solen med vett til skolestil kunne fargelagt - innafor linja - for å holde oss til mindful-sjargongen. Jeg hadde tilgitt hvis hun av og til hadde tusjet utenfor, rotet litt til, laget en annen struktur, men hver eneste bok er prikk lik den forrige, sannsynligvis ned til kapittellengden (dette har jeg ikke sjekket -).
      Likevel har jeg lest alle.......

      Ferrante håper jeg skal ta seg opp. Oppfølgerne ryktes å være mørke og sjeledrepende - så kan hende blir det nobelserie av det likevel. Ingenting ville gledet meg mer, spesielt hvis de gir henne nobelprisen med engang, så jeg iløpet av 2015 kan krysse på liste.

      - OG
      , man kan aldri lese for mange hundebøker.

      Slett
    2. Godt sagt, av hun som er kjent for å krampaktig gråte seg hjem fra hyttekosidyll 😃
      Hilsen din søster

      Slett
    3. Jeg venner det andre kinnet til, det uforstående, og lurer på om det er Lackberg du sikter til???

      Slett