onsdag 1. mai 2013

LEST 2013 - MARS/APRIL

Dickens og Strømsborg. 2 av bøkene jeg har planer om å lese i Mai
, hvis .jeg noensinne blir ferdig med Langeland og Northanger Abbey.
Lurer på om Henrik montro ikke gikk på skole med Pornopungmads?


I Mars/April leste jeg 9 bøker.  (5 i mars og 4 i april.)
Mars startet med nok ei solid lesekrise. Jeg legger all skyld på Gabi Gleichmann og Udødelighetens Elixir. 20 cd-er og 3 måneder. Det tok aldri slutt og jeg har sutret siden nyttår. Det er slutt .
Ingen egen omtale. Ingen flere klager. Kun en advarsel
- til alle de som synes tittelen høres spennende ut
, litt harrypottersk, magi og heksekunstner. 
NOT SO.Udødelighetetens Elexir
- Gabi Gleichmann (2011) 
Lydbok lest av: Anders Ribu

ET VARSKO:

Ari Spinoza ligger for døden og i mangel på sønner med store neser å overlevere familiesagaen til skriver han den ned, for oss. Fra 1100 til idag. Spinozafamilien har en hemmelighet, en mystisk oppskrift og en deal med Gud. Hvis du gir bort oppskrifta til noen andre enn din førstefødte sønn, venter død og fordervelse over slekta. Dessverre er det bare en av Spinozaene som smakte på brygget, samler visdom og skriver bok. Resten arver kun de store nesene, løgnaktigheten og av og til evnen til store vyer og pompøse tanker. Før de dør, av pest, sorg eller fallende flymotorer fra himmelen.

Det er jødenes historie som fortelles, gjennom 1000år
, gjennom Europa, gjennom kunst og vitenskap

MEN: Det er så monotont, så dystert og pretensiøst..En endeløse kjede av karikerte Spinozamenn. Uten kronologi og sammenheng, med sporadiske og ekstremt påtatte opptredner av historiske personer eg: Hitle/Voltaire/Freud

, og ut av det blå, uten samsvar med noe forut, midt i vitenskapelige arbeider om kunst og Newton, serveres grafiske sexscener, skilte skamlepper og detaljert penetrering, akkurat mens vi står på kjøkkenet og familiesteker kjøttdeig.

Den eneste interessante historien i hele den endeløse boka var den om grandonkel Fernando og farmora, og han var ikke engang en Spinoza. Den eneste karakteren med litt kjøtt på beina. Historieforteller og slektsgransker  
- akk for en historie det kunne blitt i - say - Sofi Oksanens penn.

Anders Ribus middelalderstemmen, den han perfeksjonerte under lesingen av Havets Katedral passer perfekt, men jeg lover. HK var rene actionfilmen iforhold.

, og den som ikke er skremt bort enda sender jeg over til Clementine.
Et slag for perspektivet. Hun leste papirversjonen og likte den godt.


Redningen
Det eneste som kunne redde meg ut av Elixir krisa var krim, vampyrer og/eller dameromaner. I samme øyeblikk som lesesirkelboka var unnagjort kastet jeg meg over underholdningslitteraturen, og et sted imellom multelikørpensjonister og serieoppfølgere om homovampyrer og massemord løsnet det. Leselysten kom smygende tilbake. Jeg satser alt på å holde den der resten av våren, så her blir det kun lettbent og sexy framover. Ingen tjukke bøker, ingen dype tanker. Med lek og moro skal lesetårnet bygges.
Mai blir kort, chicky og overnaturlig.

Kun 2 av bøkene jeg leste i mars/april er omtalt:
Jentene fra Balletten, overgrepskrim
og Friedrich Dürrenmatt, filosfikrim om moral og skyld.

I tillegg leste jeg et.stk humorbok  
Linda Eides Mottro
, fordi Ellikken og Line sang praises og jeg tråkket i baret ved å sammenlikne Linda med Christian Valen. Et overtramp så grovt at jeg ikk hadde noe annet valg enn å lese. Jeg angrer ikke. Mottro var koselig på en småhumrende måte. Ingenting nytt lært om livet eller søttitallet men mora var ei imponerende dame og bildene fra boka kunne vært klippet ut av min egen familiehistorie. Eneste forskjellen her er at my makers seilte rundt på båter med POLY som prefix - ikke HORN, som mora til Linda. Det er forresten noe med fargene på søttitallsbilder som gjør at jeg får rusk i øyet.

 Resten:
Du Tilhører Meg - kidnappingskrim
Svindel og Multelikør - nok ei svensk pensjonistbok
Silke - nydelig om kjærlighet og japan.
Kill you twice - femteboka om Gretchen Lowell
Lover at Last - Black Dagger Brotherhood 11
 - har ikke bestemt meg om eller hva som skal omtales, det blir gefühl og dagsform.


 Tallenes Tale:
Oversikt over alt jeg skal lese i 2013.

So far so good!
med bakgrunn i 2013 lista (over)


 1. 1 av 20 Nobel /Booker/Nordiskvinnere lest. (lister kommer)
 2. 1 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2013 sammenlagt)
 4. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2013 sammenlagt)
 5. 8 av 25  Michael Connelly
 6. 2 av 20 1001-Bøker lest.
 7. 2 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 0 av 2 Irene Nemirovskij lest
 10. 0 av 2 bøker jeg fikk til jul  (Hollbækk og Waal)
 11. 18 av 100 Totalt lest. (liste)
 12. 7 av 18 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 1 kindle, 6 papirbøker, 2 lydbøker
 • 6 kvinner. 3 menn.
 • 6 bøker lånt på biblioteket
 • 2 lesereksemplar
 • 1 selvinnkjøpt e-bøker
 • 7 på norsk. 2 på engelsk.
 • Representerte land: Sverige, Italia, Sveits, Norge, USA og England
 • 4 krim
 • 2 oppfølgere
 • Hele 7 nye forfattere

Enda godt vi bare er i mai
Kryss? 2 for 1001, 1 for kultur, og 1 for eksotisk land.
, første italienske forfatter etter bloggstart teller.
Kulturkrysset henger høyest og burde teller som fem.
, så moro var det å ikke gå på teater.

Nytt: 
Lanseringen av Biografisirkelen.
Lesesirkelen der alle er tvangspåmeldt.
Dere har vel funnet ut hva dere skal lese?

Ellers:
Nesten alle bøkene var lånt på biblioteket.
Nesten alle var av papir
Nesten alle var skrevet av kvinner.
Nesten alle var lest på norsk.
& nesten alle var nye forfatterbekjentskaper.
Nesten så jeg må si meg fornøyd.

33 kommentarer:

 1. Kan det være at Gleichmann bare ikke fungerer i lydbokform? At det rett og slett blir for langt og omstendelig å lytte til, mens det går greiere å lese selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg absolutt. Om ikke annet har du da muligheten til å bla deg fram og tilbake. I flg. Clememtines omtale er den også relativt oversiktlig i kapitlene.

   Slett
  2. Jeg synes den var fin den første halvdelen så måtte jeg ta en pause, så gikk resten greit- i Papir ja. Hadde ikke holdt ut denne på lydbok i 20 timer..

   Slett
  3. Lydboka må bannlyses i dette tilfelle.
   Det ble så nakent og avslørende, på papir kan man kanskje tilføre egen fantasi på en helt annen måte og selv få boka til og framstå bedre. Kanskje det var det som skjedde? (sa hun for å ikke stå der som hun som misforstod alt -)

   20cder Anita, ikke 20 timer, men 3 måneder.

   Slett
  4. Akk 20 cder, hvor hver er ca 1,3 t. ? Tålmodige du..
   Ja, man kan legge til fantatsien og så har man famiiekart i boka - så det er helt klart mye bedre..Man kan lettere holde styr på historien da.

   Slett
  5. Utvalgt biografiekspert- for en hedersbetegnelse.:)
   Apropos Krigseilerne:
   Nei, jeg har ikke lest krigseilerne--Har han fått nobelpris? Nei, nå tuller du.;)
   Men at boka om krigseilerne har solgt i bøtter og spann er sikkert, men det er ikke det temaet som interesserer meg mest da. Men det er klart at hvis boka er knakende god kan den bli interessant. Av Michelet har jeg lest mest krim-men det er vel det han har skrevet mest av..?

   Men Kleopatra derimot har jeg lyst til å lese om.;) I juni blir det vel Patti eller Keith.

   Slett
  6. Ja, lurer på om ikke jeg også må skaffe Kleopatra, selv om jeg er usikker på om jeg vil ødelegge det picture-perfect-Liz-Taylor-imaget jeg har av henne.

   (hehe), nei, ingen Nobelpris til Michelet ennå, men Krigsseilerne kommer heftig anbefalt så jeg har den i bakhodet. Krim og fotballbøker er vel egentlig greia hans.

   Slett
 2. Jeg har sålangt brukt Udødelighetens Elixir som dørstopper inn til kontoret her. Ikke spøk engang! Tung og solid nok til å holde døra åpen til tross for at kattene lager gjennomtrekk tidt og ofte med smellende dører som resultat. Det var kanskje et tegn da den ble skjøvet ned av pulten ved en feiltakelse! Etter omtalen din å dømme gjør den en bedre jobb der den er, og ikke for livet vil jeg drepe lesegnisten som nå har tatt full fyr her. Gabi Dørstopper med Gjennomtrekkens Løsning! It's there to stay! Når det er sagt - om du ikke når lesemålet ditt i 2013 på antall bøker så burde du gi deg selv en STOR belønning for det jeg vil påstå kommer til å stå som årets marathon: fullførelsen av 20 - TJUE - CD'er!!!? Crazywoman!

  Og svaret er JA - selvfølgelig turte jeg ikke annet enn både å melde meg på, og finne ut hva jeg skal lese! I tvangsbiografilesesirkelen that is. Jeg venter på boka fra Amazon, skal være like om hjørnet. Bare huske å minne oss på I GOD TID når vi må være ferdige...

  SvarSlett
  Svar
  1. Å beholde den som før dør stopper er nok lurt. Du har ikke tid til lese tørke du som nettopp har handlet Vigdis bøker, hvilke var det forresten?

   Freddie må være ferd ferdig lest til 15.juni. Jeg skriver et påminningsinnlegg uti mai. Blir det like mange lesere som det så ut til i forrige innlegg blir det sirkelfest.

   Slett
  2. Årh, liker ikke at dette androidtastaturet deler opp ordene mine. Lesetørke skulle det stå :-)

   Slett
  3. I tillegg til "Hysj" så er "Takk Ganske Bra" og "Hva er det med Mor" også kommet i hus. Sistnevnte har jeg allerede lest, og jeg er temmelig imponert over snerten til Hjorth! Jeg sitter litt og drøvtygger her, før en samleomtale av mint to første Hjorth-bøker blir skrevet. Det er virkelig noe med den forfatteren som jeg liker. Godt.

   Slett
  4. Hva er der med mor? var jeg svært begeistret for, den andre likte jeg ikke så godt, bare begynnelsen. Har skrevet om begge to hvis du er nysgjerrig og føler behov for litt forfatterdyrkelse på morningen.

   Slett
  5. Ja, jeg vil dyrke litt! Men det blir litt senere, ellers blir sambo'en sær. På hodet i jobb her... Skal bli godt å få sendt ham (og alt it-utstyret jeg baler med akkurat nå) på konferanse til Houston. Peace og lesetid fra 12.mai. Det gledes, hehe ;)

   Slett
  6. Ingenting er som gressenkestanden i å få fart på lesingen -)

   Slett
 3. Jeg døde litt av kjøttdeigavsnittet, og det er en bra greie. - Men du? Ingen biografier? Sånn bare for å komme i mooden, liksom?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk du, fjortenåringen har aldri vært den samme. Det hjalp ikke at jeg prøvde å late som ingenting, tvangsliberal og akk så naturlig. Tenkte jo at siden det var midt i boka og bortsett fra litt homoknuff i begynnelsen hadde det ikke vært antydning til løft på skjørtekanten. Hadde knapt nok vært damer tilstede. Men Voltaire skulle derimot fornikere over flere kapitler.
   .....
   , til slutt hadde jeg ikke noe valg, liberalisten ble stemt hjem og jeg stengte av.

   (biografiene er jo ikke før i juni - et hav a tid -)

   Slett
 4. Elixiren har jeg gitt bort. Jeg bare følte det du fant ut the hard way.

  SvarSlett
 5. Jeg hadde veldig lyst til å trykke "liker" på Knirk sin kommentar, helt til jeg kom på at dette ikke er Facebook. Sånn går det når man har kost seg på 1. mai med konsert og byn i stedet for å gå i tog i drittværet.

  Du har forresten gjort meg veldig forvirret. Skal jeg stole på deg eller Clementine? Jeg pleier stort sett å stole på dere begge, men det blir vanskelig å få til i praksis i akkurat dette tilfellet. Jeg er nysgjerrig på Udødelighetens Elixir. Men nå vet jeg ikke helt..

  Jeg har inntrykk av at det du egentlig sier i dette innlegget er: Les Sofi Oksanen.

  Har desverre ikke funnet noe å lese til første lesesirkelbiografi. Michael Bublé. har gitt ut en bok som stort sett bare inneholder bilder, teller den? Jeg tåler å "lese" 300 sider med bilder av ham.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, etter ei natt i skitvær med konsert og byrangling er det forståelig at alt som er blått kan framstå som facebook -)

   Du bør stole på Clementine men høre min advarende ord i bakhodet. Altså, bør du holde deg milevis under lydboka og avbryte hvis du har lest 200 sider og fremdeles ikke bryr deg. Alternativt kan du bare lese om Fernando.

   (hehe), du har rett!
   , det jeg egentlig mente var
   STYR UNNA LES SOFI
   , kunne spart meg mange avsnitt med sutring hadde du påpekt dette før jeg skrev innlegget.

   300s billedbok med Buble høres unektelig spesielt ut. Det beste blir da å legge ut omtale kun bestående av det ene bilde som oppsummerer hele boka og er verd sine 1000 ord. (psstt ,jeg kan sende deg Slashboka mi altså??)

   Slett
  2. Jeg holder meg generelt milevis unna lydbøker, så det skal ikke bli noe problem. Kan også nevne at jeg ikke aner noe om antallet sider i Bubleboken, vet ikke hvorfor jeg skrev 300. Ikke ser det ut til å være lett å få tak i den heller. Dermed trenger jeg en annen (og bedre) løsning.

   Er det Slash sin selvbiografi du har, hvor man kan finne følgende sitat: 'It seems excessive, but that doesn't mean it didn't happen...'? I så tilfelle er det kanskje ikke så dumt ;)

   Jeg skal forresten begynne på innlegget om Paringslek i helgen. Men det kan ta litt tid hvis jeg skal ha mulighet til å innfri alt jeg har lovet.

   Slett
  3. Beklager sent svar men helsa røyk plutselig, fem min PC i slengen er alt jeg får til, MEN, kunne ikke la din avslutning av Paringslek stå ukommentert. Blir mai julaften mår jeg snart skal gjenoppleve den gjennom dine øyne og ord.
   Holder pusten - , (og ingen grunn til prestasjonsangst).

   Yep, det er den boka, Slash,, og alt man kan oppleve før man blir 12.

   Slett
 6. Hallo! Jeg er litt borte vekk og datt av diskusjonen før den ble konkludert, men hva er kategori for juni??? Forøvrig er jeg nå så redd for den eliksirboka at jeg går store omveier om jeg ser den på biblioteket eller i bokhandelen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Kategorien for juni er stor og vid. Vi åpner forsiktig med Populærmusikk. Hvis forhåndstipsene holder blir det både Åge, Bob og Freddie, og kanskje også Buble.

   Jeg tror den er litt elsk/hat Elixiren' googlet meg frem til flere panegyriske omtaler etter jeg skrev igår. Muligens er det bare meg som er tverr.

   Slett
  2. Jeg bor i en liten leilighet OG har Elixirboken i stua. Tenk deg når JEG går store omveier, du! ;-)

   Slett
 7. Gratulerer! Åh, for et monster den boken!

  Jeg koser meg med Et land i grålysningen av Dennis Lehane, har du lest den? Historie og såpe og alt som er bra. Og trange kår i USA. Hurra. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ukjent bok for meg, her jeg går og suller med gamle dager. Books og yesteryear og yesterdays sine. Takk for tipset, jeg noterer!

   Slett
 8. Jeg har udødelighetens elexir liggende hjemme, men har ikke klart å samle mot til å lese den. Jeg fikk ikke akkurat mer lyst nå, så jeg tror den havner i haugen "gi til svigermor" :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. (humre), jeg ga papirversjonen til morra mi og lovet henne at den var AKKURAT som Havets Katedral, selv lånte jeg lydboka på biblioteket. Ingen av delene kan beskrives som sjakktrekk -)

   Slett
 9. Kommentarfeltet var så langt at jeg rakk å glemme hele innlegget ditt før jeg hadde lest alle. Jeg regner med det blir riktig å gratulere deg med å ha oppnådd samtlige mål så langt i år? Det er sånn jeg husker det...

  Udødelighetens elixir hadde jeg bestemt meg for å droppe allerede da jeg så lengden på den ved utgivelsen, og har aldri sett meg tilbake. Veldig glad for å høre at du likte Silke! Short and sweet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Korrekt, her går det så det suser og årets lesemål er stort sett i boks (blæh)
   , men du fikk vel med deg at jeg likte Mottro og fikk hele 2 1001kryss. Det vil si, kryss nr.2 kom på edit, fordi jeg ikke fant Silke på 1001lista. Skjønte ikke det der engelsk og norsk og lette etter Silke med Barrico.
   (litt Ola var fra Sandefjord
   , eller Hjalmar på skolen i fjerde -)

   Silke var stillferdig og fin og heartbreaking på slutten med kona!

   Slett