mandag 5. mars 2012

OG ALLE HJERTER GLEDER SEG?


Borderline (2011)
- Liza Marklund
Oversatt fra svensk av: Elisabeth Bjørnson
Originaltittel: Du Gamla, Du Fria


Annika Bentgzon nr.9
Hva jeg synes om alle de andre.
En av de aller første bloggomtalene jeg skrev. 

I 2009 var jeg betatt av Annika
, humørsvinginger, tilfeldigheter og manglende tak i privatlivet til tross. Jeg rev meg i håret over usle venninner, fnyste over uintelligente kollegaer og stakk lange nåler i vodoostrikkedukken jeg laget av ektemannen, stadig mer forvirret over alt Marklund lot Annika finne seg i.


2011 & ferske boller
Lett kamuflert som seriekrim om kidnapping i Afrika.
Jeg kan jo ta historien først som sist.
Thomas blir kidnappet i Somalia. Kidnapperne vil ha åpne grenser og omfordeling av ressurser, hence den norske tittelen, og setter en hel EU delegasjon på sightseeingtur i bur. Annika må skaffe løsepenger, passe barn og bake kake til han unge kjekke, høytpåstrå som flytter inn, fordi han er afrikaekspert. Merk trykk på KJEKK, og at han han liker alt som Thomas ikke liker - eg mikrooppvarmet posespaghetti.
- og i tillegg blir kvinner myrdet ved svenske barnehager
, bare noen seriemordgreier de lett fikser i bakgrunn.


That's it - den ene EU representanten etter den andre dukker opp død
, og får de forandlet ut Thomas i tide?

I 2012 hørte jeg et rykte om at dette er den siste Annika.
Jeg nektet, men nå tror jeg det.

2011 & den snudde flisa
Thomas får gjennomgå. Alt han har gjort og sagt i de foregående bøkene lar Liza han betale for, med alt han har. Fullt ut og i overkant. Det hjelper ikke at han i annenhvert kapittel får uttrykke seg i første person. Han kan dele tanker og følelser så mye han vil - for her finnes ingen formidlende omstendigheter - selv ikke på gulvet i ei somalisk brakke, makter han å tenke på annet enn seg selv og damelår. Det er ikke mye til krimbok, men det er frydefullt.

Det er som om Marklund velter all verdens mannehat over slasken. Slag etter slag, til han tilslutt står alene og lemlestet - og alle hjerter gleder seg. Psst, det hjelper på voldsforståelsen å ha lest flere bind.

Redemption!
Full oppreising til Annika. Et gedigent unnskyld for past crimes fra forfatter Liza. Her får du drømmemannen og flinke stabile barn. Bort med slasken, den fæle venninna

, og avisjobben?
Tabloidene dør aldri så selv om han sjefen, som egentlig er den eneste grunnen til at du har hatt jobb i alle disse årene, går av - er det alltids håp - men jeg spår ny karriere.
Kanskje i Etterlyst? Eller bloggende PI, du var jo så godt igang.

Jeg leste Dagbladets omtale der de snakket varmt om underliggende alvor (grensepolitikk og terrorisme) og Marklunds kunnskap om tabloidjournalistikken som høydepunkt.
Fint bakteppe tenker jeg
, men vi som har bannet oss gjennom mer enn 2stk Annika vet at hovedtemaet er: Hevn over Thomas.


Kilde: Biblioteket
Flere bloggere: Anita, Aariho, Groskro, og Krimbloggeren

Dumt?: At Annika måtte bruke så mye penger.
& - ikke mobb mobiltelefonen min -
Alle med vett vet jo at touchtelefoner er håpløse til alt annet enn nettsurfing
og holder seg med 90tallsmobil.


Know your writer:
Marklund er født i Piteå i 1962
og resten kan du lese på wiki.

Endelig gikk det opp for meg hvorfor den svært passende svenske tittelen Du Gamla, du fria ble oversatt til norske Borderline.
- for det er på grensa.

På grensa av en krimroman?
På grensa av hva man kan la en slabbedask gjennomgå?
Borderline psykotisk
, fordi jeg klapper i hendene?

Annikalovers, hva syns ni?

24 kommentarer:

 1. Hei på deg! Har ikke lest noe av Marklund - men jeg har spandert øl på hun du vet i helga.....hihihi. Om to år skal det være festival i Alta, da kommer du :-). Kanskje vi må ha et bloggtreff her da!

  SvarSlett
 2. 2år var jo et solid perspektiv, og jeg sitter sikkert fremdeles på samme stol! Siden jeg nå har vært og lurelest, betyr hun du vet sannsynlivis Vigdis (gasp), eller Grimsrud, som jeg plutselig nå innser er enda skumlere. ??
  Den som kunne vært flue på veggen!

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Jetsetsolgunn!
   Jeg håpet dere snakket om jogging.

   Slett
 4. Hevn over Thomas er nesten grunn nok til å lese denne ;-)

  Shifters - serien er forresten veldig bra, jeg liker godt det universet som Rachel Vincent har skapt selv om det er ganske brutalt. Allikevel så er Fever i en klasse for seg selv- brilliant.

  SvarSlett
 5. Så at du er igang med En Plass i Solen - og har du lest så mange, er denne et absolutt MUST.
  Ting havner på rett plass og what goes around osv.
  Man vet man har skapt verdens verste fiktive ektemann når leserne (ivhertfall denne) håper han aldri skal bli befridd -)

  Tror jeg må lese begge disse seriene med tid og stunder - for vansklig å velge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok den andre Silje (Så Rart)som leser En plass i solen nå, men jeg har lest den jeg også ;-)

   Jeg synes godt du kan lese begge seriene ja, hvis du vil ha en intens og altoppslukende opplevelse så starter du med Fever - serien :-)

   Slett
  2. (mortified), tenk at jeg blander sammen!!
   , jammen bra du også hadde lest den.
   Fever it is!

   Slett
  3. Ja, jeg holder på med En plass i solen og skal nok få med meg den siste også. Ikke så lett å holde styr når vi har samme navn;-) Fever-serien frister veldig, men det var alle de oppfølgerne som skal leses først.

   Slett
  4. Min feil - dere har jo tross alt forskjellig brukernavn, bare jeg som tenker på dere begge som Silje -). Så hva synes du om Thomas, så langt?

   Slett
  5. Jeg husker ikke helt hva jeg syntes om Thomas før Livstid for det er så lenge siden jeg leste Nobels testamente. I Livstid er han så ufordragelig, selvsentrert og egentlig ondskapsfull at jeg hadde håpet hevnen skulle komme allerede nå i En plass i solen. Han har riktignok jekket seg noe, men bare når det passer han. En del av karakterene i disse bøkene har så sterke usympatiske trekk at det nesten blir litt for mye av det gode. Akkurat nå er det den utrolig irriterende og selvgode fotografen hun har med seg til Spania. Men underholdende er det jo:-)

   Slett
  6. Det var rett og slett bortinatta irriterende den gjenforeningen i En Plass i Solen. Nesten så jeg ga opp Annika en gang for alle.
   , hadde ikke hevnene kommet i Borderline HADDE jeg gitt opp. Nå er jeg faktisk litt spent på hvilken retning det tar.
   (selv om onde tunger påstår at dette var den siste - ever )

   Slett
 6. Begynte på denne på lørdag jeg, men har bare hørt et kapittel ennå. Den fenger. Leste du den eller? Kaldt her nord, men det har da vært en solrik dag i dag. Er nå frisk og ganske kjekk igjen. 50 klemmer

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste selv. Har ikke hørt en eneste av Annikabøkene på lyd. Hver mer det som leser disse?
   Godt å høre at helsa er god og klemmene sitter løst, hvem du nå er (shhhh -)

   Slett
  2. hmm, det skulle altså stå
   - hvem er det som leser disse?
   Crazy typofingre!

   Slett
  3. Lena Meieran, ganske ok, men ikke som gromgutten da

   Slett
 7. Aha, så det er DERFOR den heter Borderline. Ja, vi har jo lurt litt på denne tittelen.

  SvarSlett
 8. Strålende innlegg! Nå føler jeg at jeg har lest alle bøkene, irritert meg over Thomas og sett alt falle på plass til slutt. Dermed slipper jeg å lese noe av Marklund. Det kaller jeg effektivitet. Du leser, jeg krysser av på min mentale leseliste. Bare synd det kun fungerer på forfattere som aldri har fristet meg.

  Klar for BC imorgen? Jeg har vært bokguide for Labben i dag, veldig hyggelig. Nå er vi klar for bokfråtsing og givende litterært BC-samvær i morgen.

  SvarSlett
 9. Jeg skulle gjerne likt å lese dine omtaler om Thomas, glem at du har lært å begynn fra starten, NÅ. Jeg er klar for bookcrossing, har nettopp ferdigregistrert bøkene jeg skal ha med, og har lovet å legge meg tidlig. Siden jeg har sprunget isønder foten min, kom jeg meg ikke til hårfargebutikken idag og må nok ta frem en blomsterkjole for å matche sølvstripene, skal brøle høyt så du kjenner meg på stemmen.

  Håper dere knuste alle på quizzzzen!!

  SvarSlett
 10. Det ble ingen quiz. Et rykte nådde meg om at quiz'en var av det vanskelige slaget med mange spørsmål om norsk litteratur, og dermed ble det middag istedet slik at vi kunne snakke om det vi HAR peiling på. (Mulig ryktet var ondsinnet og overdrevet, for å slippe hard konkurranse fra oss.)

  Etter din ordre fører jeg Marklund opp på leselisten min likevel, og har satt av tid høsten 2032. Du trenger ikke brøle, du kan nøye deg med å snakke middels høyt om vippende myrstrå, Vigdis og lolitaer, så skal jeg peile meg inn etter det.

  SvarSlett
 11. No quiz? - og jeg som trodde du var uslåelig på sigrid, knut og debutanter. Sist (en av 2 totalt -), jeg var på quiz - greide jeg ikke en eneste spørsmål, dødvekt for laget, men det var selvfølgelig fordi det var alt for mange nrk spm og ingen om reality-tv.
  Altfor mye lokalpolitikk og ingen om narkotikaproblemer i Los Angeles
  ( - kommer til å være en autoritet på området når jeg er ferdig med Connelly!)

  Visste du forresten at Vigdis - eller strengt talt romanfigur Tordis - hadde med seg Lolita i fengselet? Tror ikke hun leste den.

  SvarSlett
 12. Takk for flott anmeldelse!Solid hevn over Thomas.....stakkars, stakkars mann......

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Takk.
   Det er ikke lett å være Thomas i denne boka.
   Men han fortjente det. Nå mangler det vel bare at Marklund skriver nr.10, der Annika angrer seg og de fornyer sine løfter på en fjelltopp -)

   Slett