lørdag 13. juni 2009

7 X ANNIKA BENGTZON.

Annika Bengtzon Serien.
- Liza Marklund

Marklund var den forfatteren jeg kastet meg over som et resultat av Stieg Larsson abstinens. Svenskefeberen herjet og Lisbet Salander måtte finne en verdig arvtaker. Nå er jeg ferdig - leste den siste (som jeg vet om) - En Plass i Solen for noen dager siden.
Det er spennende nok og tematikken er aktuell og samtidsrettet men også med røtter til 2.verdenskrig, svenske landsbygda og svensk historie generelt. Likevel opptar Annikas personlighet, utvikling og historie meg mer enn plottene hun befinner seg i (storyen er ubetydelig å kunne egentlig vært hva som helst) - og det er derfor jeg fortsetter å lese. Ekteskapet, avisen og jobben, barna, psyken og skyldfølelsen.

Mer detaljert om hver enkelt bok, anmeldelser og til og med kjøpsinfo og terningskast finnes hos feks tanum.no. Tv-Slaver liker ikke å gå i dybden. Vi leser på overflaten og noterer kun subjinkstinktivt - derimot henger vi oss svært lett opp i ting og liker godt bruddstykker og forenklinger. Lister er godt eksempel.


10 hang ups.
-------------------

1.) Jeg er litt betatt og forelsket i Annika Bengtzon. Mest fordi hun på mystisk vis masseproduserer artikler i rykende fart (beundrer produktivitet) - kun baserte på tabloide overskrifter. Uansett mental og fysisk tilstand skriver hun dypfølte og velartikulerte artikler som avslører, fengsler og utleverer - kriminelle og autoriteter - gang på gang - i bok etter bok. Dessverre og paradoksalt uten at hennes jobbsituasjon ser ut til å bedre seg noe særlig - forever the underdog.

2.) Litt Salander finne du også i Annika. Hun bryter sammen hjemme - angstanfall, skyld og sorg. Ute er hun utrettelig og gjør det hun må for å overleve. Sverter, lyver, dreper og skriver det ned (selvfølgelig).

3.) Alt hviler på at hun er journalist. Hadde hun vært politi hadde hele greia vært poengløst - da en stor del av plottet er hvor flink hun er til å lure info ut av politiet og lure seg bak sperringer og selvfølgelig - befinne seg på rett plass til feil til og bli reddet i siste liten - noe som da gir en eksklusiv artikkel.

4.) Jeg nærer et sterkt hatforhold til (eks) ektemannen Thomas og ble rett og slett sur da de opptok kontakten i den siste boka. Svak vingleidiot. Vet jeg reagerer som planlagt men klarer ikke å ikke la meg manipulere. IDIOT.

5.) Irritererer meg voldsomt over at det stadig påpekes at man må logge seg av datamaskinen på jobb slik at ingen bruker mailen deres - hver eneste gang de forlater pulten. Går igjen i flere bøker - argh.

6.) Irriterer meg også over at mannens nye samboer Sophia - omtales som ,, bann, bann, bann fuckings Sophia. Akkurat som Salanders fucings jævla Blomkvist. Sikkert en vanlig svensk greie - ala Fuckings Åmål - but still - jeg er lett antennelig.

7.) Hvorfor i svarte snakker hun med han fuckings-eksmann-amøben.


8.) Det var en scene i Den Røde Vargen som jeg faktisk synes var skummel - vanligvis blir jeg så blasert og desensitivert av krim (mest på tv men også bøker) at ingenting virker. Det var en unggutt som kom hjem fra en dataspillkveld og skurken satt på rommet og ventet - mora fant han oppskåret dagen etter. Fikk merkelig nok nesten ikke å sove etterpå, hjertebank og mareritt. Snodig - værre ting skjer jo til stadighet mellom krimpermene uten at jeg lar meg affisere.

9. ) Mulig det er bedre på svensk (eller fransk) - men hvorfor kalle en seriemorder for Kattungen ? Kunne kanskje funket hvis hun var gal eller fanget i en liten pikes kropp - forbausende mange litterære kvinnelige mordere har et 'barnlig' sinn. - It's so nice to be insane - noone asks you to explain - radio by your side - anigebaby - . Denne morderen dog er fullvoksen og kapabel i høye hæler.


10. ) Hadde ikke fått med meg at bøkene ikke er skrevet kronologisk. Vil du lese dem i "riktig" rekkefølge må du altså ikke lese etter utgivelsesdato. Jeg begynte med Nobels Testamente og Livstid. Gikk så tilbake til Studio Sex, Paradiset og Røde Vargen. Avsluttet med En Plass i Solen. Denne rekkefølgen gjorde at jeg lå litt i forkant hele tiden. Hatet til vingle Thomas var allerede dypt og grunnfestet - alt før han entret historien i Paradiset.
(Riktig rekkefølge er StudioSex, Paradiset, Sprengeren, RødeVargen, NobelsTestamente, Livstid, PlassISolen + PrimeTime som jeg ikke har lest og er litt usikker på hvor passer inn. )

11.) Dette skulle kun være 10 punkter men hvorfor er det så viktig at Annika har store pupper. Nå repeteres dette kun i forbindelse med vingleidioten. Sannsynligvis som et hint til hvor ensporet han er og igjen har jeg latt meg manipulere - så mye faktisk at jeg laget et punkt 11 på en 10-er liste.

Tenkte til og med på toskethomas når jeg satt å så på
Grease med miss.lipgloss tidligere idag. Scenen hvor ChaCha (best dancer at St.Bernadettes') kupper Travolta og stakkars Sandy ydmyket må forlate lokalet og dansegulv. Svake, vinglemenn har tydligvis en større hatsone i meg enn jeg til nå har vært klar over.
---------------------------------------
3 av bøkene har også blitt filmatiserte. Colin Nutley (regisserer) og Helena Bergstrôm spiller hovedrollen - begge kjent fra bla Ânglagård. Disse står nå på to-do lista. Etter jeg fant ut dette klarer jeg kun å se for meg Annika som Bergstrôm - og det passer forbausende bra.Det gjenstår fremdeles noen Marklund bøker jeg ikke har lest - bla de såkalte 'sanne' bøkene om Mia. Nok en Åsne debatt - men alt for dyp og omstendelig for en tv-slave. Jeg skal nok lese dem etterhvert men ikke på en stund.

Camilla Lâckberg neste.

4 kommentarer:

 1. Du har glemt en bok i Annika Bengtzon serien; "sprengeren" som er utgitt i 1998. :)

  SvarSlett
 2. ahh det har du rett i, jeg har glemt å føre den inn under kronologilista, skal forandre det straks.
  Takk skal du ha :-)

  SvarSlett
 3. Hvis jeg aldri leser noe av Marklund er det ikke din feil. Kanskje heller fuckings vinglete toskethomas. Jeg er usikker på hvorfor bøkene hennes aldri har fristet, men tror det kan ha med Marklund selv å gjøre. Uten å huske noe konkret, kan jeg huske å ha oppfattet henne som et ufyselig kvinnfolk i en eller annen sammenheng. Og når jeg hører om Annika, ser jeg for meg Marklund i rollen som henne. Ikke bra.

  Du har forresten rett i at vinglete mannfolk er et irritasjonsmoment som skraper opp sjel og sinnro.

  Hvem er miss lipgloss?

  SvarSlett
  Svar
  1. Marklund er litt ufyselig og har en tendens til å plastre bilder av seg selv på bokomslagene, tror hun VIL vi skal se henne som Annika.
   Toskethomas er en god grunn til å holde seg unna, og en like god grunn til å lese, spesielt hvis man er generelt sur på menn og trenger perspektiv.

   Miss Lipgloss?? Tror det var avkommet som var inne i en blanktrutet periode. Kanskje - men muligens prøvde jeg bare å være morsom -)

   Slett