lørdag 31. desember 2011

MAN MÅSTE JÄMFÖRA


Tredve Dager (2011)
i Sandefjord
- Vigdis Hjorth

Lydbok lest av: Ingrid Vollan


På årets siste dag. Som godt eksempel på det som komme skal. Deler jeg en rykende fersk opplevelse. Kun minutter etter siste siste oppleste setning. Den eneste tiden som har gått siden lydboka ble avsluttet og jeg skriver dette, er den tiden jeg brukte på å finne omslagsbildet.


Ingenting gjennomtenkt. Nothing fordøyd.


Vigdis fyllekjørte i 2009.
Promille på 2,2, 50000 i bot og 30 dager i Sandefjordfengsel.
Slikt må man skrive av seg.


I boka er hun lett fordekt og meget gjenkjennelig som dramatiker Tordis.
Tordis, som Vigdis
, og sålangt alle Vigdisheltinner jeg har kjent, liker:
Vin i pene glass og flaskevis. Høyverdig litteratur og intellektuelle samtaler. Løpeturer, bading og iskalde, duggfriske øl. Kronologisk.
Det gjør jeg også - bare i mindre mengder.

Når Tordis, Vigdis, Hulda og mora til Mari, ikke døyver nevrotiske kunstnersjeler og raver vittig og utagerende - har de nystrøkne småborgerlige bluser og ren truse hver dag. Bortsett fra mora til Mari da - hun har kommet et skritt lenger, bryr seg ikke om hva andre måtte tenke. Heltinnen uten skam - og den jeg tror både Vigdis og Tordis egentlig vil være.

Miniatyrsamfunn?
I fengsel slår den småborgerlige snobbismen ut i fult flor. Hun hemmeligholder, utdannelse, jobb, reiser og alt hun mener er for høytflyvende, intellektuelt og tankekrevende for de andre innsatte. Vil ikke skille seg ut, vil behage, gjøre til lags og sy de fineste dukkekjolene. Senker seg til deres karikerte nivå. Beskriver de daglige rutinene. Detaljene. Kneipbrød med makrell i tomat. Jahn Teigen i kjelleren. Overdreven distanse. Faux føleri.

Det er morsomt, for Vigdis er morsom.
Språket er som vanlig bitende, ironisk og fullt av rytmiske repetisjoner. Ingrid Vollan ER Tordis og Tordis er Vigdis.
Man måste jämföra.

- og i forhold til mange av de andre er Tordis på besøk, kun 30 dager. Antropologisk lynvisitt.

De andre sitter inne for dop, vold
- eller noe med Nav.

Alle aldre - men alle med mer eller mindre begrensede sjelsevner. Dvs, de forstår seg på livet, dopet og Hotell Cesar
- Knausgård, Eia og samtidslyrikk flyr over hodet.
Jeg sa det - hun er morsom.
Ikke, sånn irl, der hun satt i Sandfjord og strikket, nystrøket i hjørnet, på jakt etter godord og gullstjerner. Men, etterpå. Retrospektsmart, med pennen i hånden, nylakkerte negler over tastaturet og hindsightharme.

For nå i etterkant mener hun mye om fengsler
, og alt jeg kan si om det er -
fint.
Dette kan jeg bare synse om, men det skal nevnes at da 8k var innom kjøkkenet for aftens og under tilvirkningen tilfeldig hørte 15min midtveis - spurte han fælent om hvilket 50-talls mareritt jeg hørte på. De strikker høner sa jeg - og måtte utdype at de ikke var på ferie eller sanatorium, men i fengsel. Da lo han godt på amerikavis.

- men jeg forklarte tålmodig at dette ikke er ei bok om fengselsnorge, men ei bok om forfatteren og hvordan hun skammer og underkaster seg. Tilsynelatende. En nådelås harselering over Vigdis. Naken og utlevert, tilsynelatende
,
og kanskje er det det som er straffa?

Minutter etter hun ble løslatt satt hun på hotellbar og drakk øl.
Flere på rad - og enda mer da hun var hjemme.
Tingenting lært, tilsynelatende
, bortsett fra oppskrift på knekkebrød
og at man bør ta bedre vare på hjorten.
Litt må du lese deg til selv.

Snippets
Tordis er svært opptatt av hjernevaskdebatten - født sånn eller blitt sånn -.
Tordis vil ikke bli som Knausgård - hadde ikke orket -
, selv om Vigdis er den opprinnelige Knausgård - the real Slim Shady, KarlO, just imitating - og Vigdis - rim er in!
Morer meg at fengselsveiviser og venninne het Ingelill
Ingrid Vollan er virkelig superb, seiler oppover på favorittlista.


Jeg Anbefaler!!

Min ble lånt på biblioteket
Flere bloggere: Solgunn, Borghild, & Besta

The real Slim Shady?
I intervjuer er hun skamfull, roligere og drikker mindre. Det er bra. Man skal skjemmes over fyllekjøring, spesielt hvis man innehar promillerekorden i Sandefjord. Nå lurer jeg mest på om hun fremdeles har kontakt med Marietta og Ingelill? - og når neste bok kommer.

Det er fint hun ligger foran meg i løypa, slik at jeg litterært kan smake på framtiden. Men møtes vi i heisen later jeg som ingenting.
For skummel for smalltalk.

Godt Nyttår!

10 kommentarer:

 1. Som vanlig en fabelaktig omtale, men du får meg ikke til å lese boka. Vigdis er Vigdia, og dermedbasta. Det ble stille etter dere reiste, 3k har glemt en del, 5k tar det med og jeg tror hun har det på G, også er det veldig koselig for oss to gamle og ha slik en gledespreder på besøk. Godt nytt år til deg og dine, skal hilse fra farfar

  SvarSlett
 2. Godt Nyttår til deg også frøken anonym. Har nå nettopp kommet hjem fra mølleløping, rekker akkurat en kopp kaffe før jeg må gjøre meg pen til nyttårsmiddag.
  , så hvis du ikke hører fra meg før 12, = Godt Nyttår.

  SvarSlett
 3. Godt nytt år!

  Du skriver godt, men Hjorth får jeg ikke til. Har prøvde flere, sist var den der med bilmekanikeren eller hva det nå var.

  I 2012 har jeg forøvrig kommet frem til at hvis jeg leser minst to bloggomtaler om samme bok så har jeg lest boka selv og nå har jeg lest Solgunn sin omtale og vips, så har jeg nesten egentlig lest den:-)

  SvarSlett
 4. Jeg har Hjorth på menyen denne våren, men det blir i form av Hva er det med mor. Etter vårt første mislykkede møte i Takk, ganske bra, gir jeg henne én sjanse til.

  Å skrive innlegg med en gang man er ferdig med boken fungerer tydeligvis veldig godt! Jeg lar meg inspirere av alle perspektivene og poengene du fikk plass til, og skal prøve det samme selv neste gang. De skjønne nye tider er over oss.

  SvarSlett
 5. Godt Nyttår til deg også Karin.
  Det er ganske mange som sliter med Vigdis, men heldigvis nesten like mange i blodfanklubben. Der jeg sitter, og rister uforstående på hodet av dere som ikke synes hun er norges beste
  , eller blant norges beste
  (legg merke til hvordan jeg sylbevisst unngår å skrive beste kvinnelige.)

  Hjulskift, eller bilmekanikerboka likte jeg kjempegodt, du må nok ha misforstått -)), men når det gjelder det med omtalene er jeg med. Spesielt hvis man er seint ute med lesinga og har lest FOR mange omtaler. Da må jeg ofte ta flere måneder pause før jeg plukker opp boka. Føler det i full effekt nå, med siste Knausgård.
  Uansett hvor begeistret jeg har vært, er lysten dalende.

  (Prøver som en regel å holde meg unna omtaler til boka er ferdiglest og innlegget skrevet, men mislykkes daglig.)

  Line: Følte meg veldig flink da jeg slettet omtalen jeg var igang med for ny, eksemplarisk omtaleskriving. Nå, dagen derpå, derimot, føler jeg at det gikk litt fort og det ble mye utelatt. Sikkert ingenting viktig, men jeg føler feks, veldig sterket for å føye til et avsnitt om hvor sint oppleser Vollan var, hver gang hun MÅSTA JAMFØRA -, har ikke bestemt meg for å slik editing er juks, eller forbedring -)?

  Hva er det med mor - er strålende Vigdis!

  SvarSlett
 6. ..godt nyttår..!!!

  SvarSlett
 7. Selvfølgelig likte du boka! Ser ut som om vi har ganske lok oppfatning av boka, og det liker jeg. Møtte forresten Tomm Kristensen i Oslo like før jul, vi satt på flytogterminaln sammen i 10 minutter, og poenget her er: jeg har alltid todd jeg kom til å fortelle han hvor mye jeg liker bøkene hans, men når mulighetn kom så feiga jeg ut - ser alle skrivefeilene, men på telefonen tar det lengre tid å rette enn å skrive dette, på JFK :)

  SvarSlett
 8. Kristin: Takk det samme.
  Et foryngende 2012. Prøvde å legge igjen en nyttårshilsen på bloggen din men har litt webprobs, så jeg tror ikke det gikk.

  Solgunn: Da sitter du vel på flyet. Håper du hadden ei fantastisk Amerikajul - og hva i ??? snakket du med Kristensen om, hvis dere ikke nevnte bøkene hans. Eller mener du bare at dere satt på samme flyplass - uten samtale?
  Godt Nyttår ihvertfall.

  SvarSlett
 9. Yepp - uten samtale! Godt nyttår, fra meg p.t. Amsterdam :-)

  SvarSlett
 10. (hehe), men jeg håper du stirret da, så han fikk gleden av å føle seg gjenkjent -)

  Forresten enda en ting jeg glemte å nevne med boka. Hun har med seg Lolita for å lese i fengselet.
  Alltid Lolita.

  SvarSlett