mandag 7. november 2011

NÅR NETTENE BLIR LANGE


Shiver (2009)
Linger (2010)
Forever (2011)
- Maggie Stiefvater
The Wolves of Mercy Falls

Ungdomstrio om varulver og puppylove.

Av og til er det vanskelig å holde på forestillingen om at man aldri blir for gammel for ungdomsbøker, highschool-serier og collegefilmer - men boblen henger i en tynn tråd over min ungdomsbrønn, mens jeg klamrer meg til HungerGames, Twilight og ....
her hadde jeg planlagt en hel matterekke med ungdomserier jeg likte - men jeg kom altså ikke på flere.

Jeg likte Hunger Games og Twilight - og er det virkelig alt?
Fittekvote fikk meg nesten til å gi opp ungdomsbøker en gang for alle
- puh, kom på en til jeg likte - Vampire Academy + - det er da en ungdomsserie?


For sart, for forsiktig - og kjønnsløst.

Shiver, førsteboka, er den beste.
Heltinne Grace ble forsøkt bortført av ulver som barn, men ble reddet av et stort guløyd beist - og den samme ulven betrakter henne fra skogkanten hver vinter - der hun sitter ute i snøen og leser. Yep hun er litterær og han er en stalker - som ulv - om vinteren. Om sommeren er han guløyd, sjenert og tafatt bak disken i en bokhandel.
- så møtes de, forelskes og vi venter i page-turner spenning på hva som skal skje når kulda setter inn og han igjen blir varulv.

For ulvene i Mercy Falls husker ikke sine menneskeliv i ulveham, deres menneskedager er talte og når helten Sam skifter til ulv denne siste vinteren er det sannsynligvis for alltid.
Kan det bli mer dramatisk?
, det blir kaldt og din one&only forsvinner for alltid.
Intenst fortettet livsyklus presset inn på få vintermåneder.

Linger
, bok2:
De 2 elskende kjemper fremdeles for sitt samvær.
Kortversjonen - der de i førsteboka var Sam som til stadighet måtte reddes fra kulden er det nå Grace som er problemet - hun er hemmelig syk og blir verre - helt til den nybitte brainiac rockestjernen Cole, tenker ut en løsning. To the woods...

Forever, bok3
Grace er ulv og flokken er i trøbbel. Sam viser seg svaker og mer tafatt enn noengang, men kjærligheten er sterk og Cole to the rescue. - og siden tittelen er forever - røper jeg såpass at joda det blir evighet - one way - or another.
Irritasjonsmoment: Redd meg - jeg kommer - redd meg - jeg kommer ......


OK, jeg stønner og bærer
, men med kjærlig hånd, for jeg leste jo hele serien iløpet av 2 netter - så helt elendig var det ikke. Det er litt av en prestasjon og skrive spenning basert på stille kjærlighet, vinternetter og tysk poesi.
- men det har Stiefvater klart.
Stemningsmester, og serien er høyt elsket.
Men for meg personlig er kjærlighetsformelen feil.

Problemet = Sam og hans manglende sexappeal.
Fordi jeg likte han som ulv. Han var stor, intens og farlig. En drapsmaskin som mildt voktet sin utvalgte. Manly. Sexy. Som menneske derimot er han en skranglete tenåringsgutt som leser dikt og skremmes av foreldre. Han er tafatt, initiativløs, mutt, sytete og depressiv - og helteglorien stjeles glatt av den ferskere ulven, eks-rockstar-narkovrak-Cole. Uten Cole hadde både Sam og Grace sullet rundt i kulda i hver sin skog
He saves the day - og Grace valgte helt tydlig feil ulv
- og jeg tror hun vet det.


Når kvinner i sin beste alder leser YAYA.
og brainstormer.
 • Twilight?- småby i midtvesten, med dårlige vær, kalde vintre, perifere foreldre og varulver. Standard ungdomsopplegg med mum&dad på sidelinja og youngsters mot verden.
 • Det er vanskelig å fri seg fra Twilight likheter, men jeg klager ikke for Twilight har tross alt plagiert all skrevet vampyrlitteratur som finnes - what goes around osv.
 • OK, et punkt til om Twilight, humor me. Stiefvater velger motsatt. Helten er ulv ikke vampyr. Grace er den sterke. Istedet for evig liv, er det snakk om uker. Istedet for Bella og boka er det Sam og diktsamlingen. Jeg er kløende nysgjerrig på om det er bevisst, homage eller chaching.
 • Veldig mye tid tilbrakt til sengs, men selv om det florerer i tiden-står-stille-kyss og den obligatoriske sjelesammensmeltende elskovsakten, tilbringes det aller meste av sengetiden på lekselesing, tysk poesi og sykepleie.
 • Det er enten for varmt eller for kaldt - men begge deler kan heldigvis forhindres med badekar og/eller innlåsing - - på badet.
 • Sam - og hans problematiske barndom og historien om hvordan han ble varulv er egentlig det mest kompliserte og potensielt mest interessant med hele historien - følelser, foreldre, adopsjon, skuffelse, svik, vold - men pga Sams lite karismatiske personlighet blir det fort ulidelig kjedelig. Furte, furte sa kjerringa.
 • Ulvenes tilstedeværelse i byen, som plutselig problem (?)
 • Den djevelske ytre fienden og den morderiske indre.
 • - og alle 3 bøkene henger på ulvegreia, og alle de biter, og hvorfor de vil eller ikke vil være ulv.
 • - og ikke alles motivasjon er like overbevisende.
Det skurrer, men uten betydning
- og derfor er det i bunn og grunn teit at jeg flisespikker.
Sånn - hele forrige avsnitt er herved usynliggjort med små skrift og uleselig font.

Lengsel
Det er romansen som er viktig.

Alt dreier rund Grace og Sam. Synsvinkelen er stort sett delt melom de 2 - vi er tett på - i tanker og hode - med lite ytre handling. Han er overpoetiske og klissen romantisk, en drømmer uten tak.
Hun er praktisk, handlingsdriver med vett og styrke.
Blir det Grace og Sam.?
Som mennesker? Som ulver?
Forever?

- og mer enn det er det egentlig ikke å si.
Enkelt, banalt og tidvis vakkert

Serien hos tanum.no
Mine er kjøpt selv, (wow)
fordi jeg leste bloggene til: Karin & Mari
, flere som har skrevet om Shiver: Booksforkeeps og Bokelskerinnen.
Forfatterens hjemmeside

Know your writer - wikistyle:
Maggie er født i 1981, har 2 barn, en forhenværende karriere som portrettmaler og het egentlig Heidi. Hun har skrevet en rekke ungdomsbøker - og til tross for mitt lunkne forhold til Sam kan det godt hende jeg leser mer. Måske.


Jeg løy når jeg tvilte
- man blir selvfølgelig ALDRI -
for gammel til å lese ungdomsbøker.

(mm de er på norsk.)

8 kommentarer:

 1. Jeg likte Shiver veldig godt da jeg først leste den, siden har jeg aldri kommet meg videre i serien. JO mer jeg tenker på Shiver jo mindre kommer jeg frem til at jeg likte den egentlig.

  Det jeg mislikte mest var faktisk Sams diktning..

  SvarSlett
 2. Så lenge du ikke lider av en besettende trang til å vite hva som skjer, er det like greit å stoppe etter Shiver. Hadde jeg gjort det samme hadde jeg sikkert skrevet en mye varmere omtale.

  - men Sam tok knekken på meg, og diktinga, ahh, hvordan kunne jeg glemme å nevne det, kunne Stiefvater godt å spart seg.

  SvarSlett
 3. Takk

  Da trenger jeg ikke lese nummer to og tre.

  Jeg liker ulver, og jeg likte den jordnære varulvvinklingen.

  Bjørn, ikke vokst fra ungdomsbøker

  SvarSlett
 4. Hmmm

  Jeg mener også at det er stor forskjell fra bok nummer en og de to nesten. Men jeg kunne egentlig aldri ha tenkt meg å ha stoppet.Æh, å aldri vite??? Nysgjerrigheten i meg er for stor...

  Bøkene blir litt masende, Cole finner ikke stilen før i bok nummer tre.

  MEN,
  jeg elsker kjærlighetshistorien. Jeg synes den er så fin, så stillfarende så ekte så eeeh, sa jeg fin??? Jeg liker egentlig at Sam ikke er en dominerende Edward eller hva han nå heter, og så digger jeg at hun (forfatteren) har klart å putte inn litt tysk lyrikk i en ungdomsbok..... :-)

  SvarSlett
 5. Bjørn: Mitt forhold til ungdomsbøker er litt opp og ned, men jeg la merke til tidligere idag at jeg bare kaller seriene ungdomsbøker hvis jeg ikke liker de. Luretriks?

  Jeg har jo lest flere vampyr/hekse bøker som garantert er beregnet på ungdsom, uten at jeg overhode har satt i bås. Kanskje er det bare at denne serien ble ekstra-ung?

  Jeg liker også ulver -)

  Karin: Enig i at Rilke er et fiffig trekk, men i og med at det var Sam, falt det ikke i smak, jeg likte han ikke - og derfor ble det påtatt.

  Ellers er jeg jo enig. Det var fint at det var stillferdig - og anderledes, men det blir så vanskelig å kjøpe lovestory'n når man ikke liker helten. Før øvrig er jeg heller ikke noe stor fan av Edward - han ble for meg ødelagt av filmene.

  (må være cougar'n i meg som heller mot Rhage og Zhadist -)

  Jeg har forresten bestilt ei ny Stiefvater idag. Scorpion Race. Tenkte jeg får gi henne en ny sjanse siden jeg var så sur her.

  SvarSlett
 6. Jeg tror jeg må være synsk, for du skriver "tysk lyrikk" i omtalen, og jeg tenker "Rilke?". Er det mulig?? Jeg fikk nesten lyst til å lese boken bare for å finne ut hvordan Rilke tar seg ut i en sådan kontekst. Men bare nesten lyst. Jeg foretrekker de brunstige vampyrkrigerne og holder meg til dem. Nå er det snart på tide å hive seg over andre bok, om Rhage(?)... Smatt, smatt.

  SvarSlett
 7. Jeg synes du er tøff som prøver deg på mer Stiefvater, selv tror jeg det holder med Sam&Grace gitt. Blir spennende å høre hva du mener om den andre serien.

  SvarSlett
 8. Line: Gleder meg til du gir deg i kast med Rhage (og Zhadist, bok3), da tenker jeg Forsythefam havner i bakleksa.
  (forresten ikke glem å sende mail om Bib.betalingen, mailadresse i margen)

  Karin: Jeg håper inderlig denne skorpionboka er ei enkeltbok og ikke en serie, som du sier, er det veldig vanskelig å ikke finne ut hvordan det går.

  SvarSlett