fredag 4. november 2011

JEG DOKUMENTERER

Gjennomsnittstid - 5,49/km, temp +7
Bildet er fra hjemturen.Gårsdagens Totalt 11,22km
Krampetrekning da jeg ser at økter hoper seg opp uten dokumentasjon - og uten dokumentasjon, avslørende grafer, og et par beskrivende ord eksisterer ikke turen. Sånn er det og alle vet det. Kanskje hadde det hjulpet hvis jeg kunne fortelle om det, daglig, til noen som overbevisende kunne hostet om noe mer entusiastisk enn hmm, åja og jasså. Overstadig behov for å detaljert beskrive hva som skjedde rundt 4,56km og variasjon i smertenivå.

Rant over - tilbake til gårsdagens.
11km på Jessheim. I regn. Akkurat nok regn til at jeg trengte regnjakke. Akkurat kaldt nok til at jeg beholdt ulltrøya under. Langermet. - og akkurat nok luretemperatur til at jeg overopphetet etter 2km. Holdt ut til 4, før jeg åpnet og brettet opp, men da jeg stoppet for å gå på 4,5 (legg&lår), ble det plutselig kaldt igjen.
Stoppet også på 10, men fordi jeg var sliten og ikke gadd mer, tok 50m med rusling før jeg tok meg sammen og subbet den siste kilometern.


Rykk og napp løping ser ut til å være standarden på alle ukas turer. Løper for fort og har hverken kondis eller mental styrke til å holde ut - noe som fører til deppestopp, istedet for senking til et mer fornuftig tempo.

Schizoforhold til egen fart - for jeg tror jeg tar det med ro - det føles jo lett og greit - helt til det ikke gjør det lenger. Ekte subbelangturer ordineres, og det må skje mens det ennå er bart.

Sjuerfart blir redningen.

På plusssiden er både knær og legger under kontroll. Leggene er såre og ømme og jeg kjenner at knærne er det der - men ingenting har blitt verre. Stølhet tilskrives fivefingerjoggen.
Mer pluss - høstvær ruler.


Onsdag 2.nov
Fivefinger Uke3-2, Mem'ry Bay.
Turene begynner nå å nærme seg 4km - med overvekt av jogg. Ja, jeg innrømmer det, jeg jukser. Programmet sier 3min jogg, 2min gå - jeg løper 3/4 og går 1. Det går jo så rolig - og skoene fungerer bedre til løp enn gange. Har aldri gått i helt flate sko - ever - og det er når jeg går ubehag i hæler og fotbue dukker opp.


NB - føler hele tiden at jeg må bremse
, har nettforlest meg på horrorstories og overdrivelser.

Eksempler jeg plager omgivelsene med:
Kjent Fivefinger problem (+ bf og andre mininmalist sko)
TMTS - Svært utbredt og står, selvfølgelig for Too Much Too Soon. Årsaken er at de aller fleste som ifører seg såkalte barfotsko blir overlykkelige over at joggeplager forsvinner, hvor lett det er å løpe, beina som flyr og hvor fantastisk alt nå skal bli:
- at de glemmer all sunn fornuft og at føtter som er oppvokst i sko trenger tilvenning, opptrening og styrking.
Derfor sier også ekspertene at det er lurer å begynne helt barbeint
- fordi beina da vil bli så såre og vonde - og trenge så langt tid på herding - at snegleprogresjon kommer naturlig.

- men det får bli til våren, vinteren kommer.

En annen kjent plage er TOFP - Top of the foot Pain
, som oftest er et resultat av TMTS.
Foten får rett og slett litt sjokk over å være ubeskyttet og bevegelig.
Slow, slow, slow and easy. Men jeg skjønner det, det er ufattelig lett å overdrive - og foten blir øm på oversiden.

Forresten ble jeg veldig våt på beina denne turen. Det var mørkt og jeg så ikke alltid hvor jeg landet. Sølepytter, 2 skarpe steiner og ekstra skummelt at det bare var et tynt gummilag mellom meg og verden. Og: Oppoverbakker i ff er insanely tungt


Jeg nekter å tenke på hva de ser der ute. Farlige ting i mørket aggreverer meg, for egentlig er det koselig med gatelys og hagelykter - og da er det for jævlig at man må bekymre seg for elg, råkjørere og slabbedasker.

Mandag 31.okt
Totalt 10,1km i Jordbærløypa. (6,05/km)
Hadde skinkeskiver i drikkebelte for å lure hunden i bunnen. Naboen sa den hadde bitt postmannen, men hun sier så mye. Hunden er redd, liker ingen og nektet å ta imot. Jordbæreieren valgte til slutt og stenge den inne. Vi får jobbe med forholdet. Jeg bli venner med den hunden, for når snøen kommer, skogen stenger og veiene blir glatte, kan det hende jeg jordbærløper oftere.
Håper jeg ikke blir like møllefeig som ifjor.
PMS: Hadde glemt at klokkestilling gir mørkere kvelder, så den siste runden gikk i blinde.

Søndag 30.okt
Fivefinger jogg til kafeen for å spise skolebrød.
Lengste tur til nå, med bakker og asfalt. Ble i overkant av 4km og veldig moro. Ikke minst med alle nysgjerrige blikkene. Skiftet til vanlige sko før jeg gikk inn. Dette er igrunnen rart, fordommene må sitte dypt. Uforståelige fordommer.

Jeg skiftet altså fra fivefingers til vanlige joggesko før jeg gikk inn døra. Svett ulltrøye og løpetights derimot ble ikke skiftet
- (8k påstod jeg stinket, men jeg nekter)
Ergo må jeg på et eller annet nivå tro at folk tar anstøt av bare føtter, og som en forlengelse, sko som ser ut som føtter.

Spørsmål: Noen som tar anstøt av nakne tær på kafe?
På vinteren? I flipflops? Er det bare meg?


Dokumentasjon slutt!

12 kommentarer:

 1. Så fine turer og selvom du går litt så gjennomsnittstempo er veldig bra. Når det gjelder Five fingers skoa ...jeg ville ikke bry meg nok til å skifte. Du ser jo så proft i dem. Da tenker vel alle i kaffeen at her er det en sikkelig hardet løper....

  SvarSlett
 2. Du er kjempeflink, selv om du alltid framstiller det som motsatt!
  Nakne tær på kafé? Spør du fordi du vil ha det selv eller fordi du har sett det og ikke vil se det?

  SvarSlett
 3. (hehe) Aina, du har rett at skoene ser proffe ut, og tilskuerne faller nok mellom 2 stoler, 50/50, herdet eller overmodig ?
  (, på en prensiøskul måte selvfølgelig -)

  LilleS: Jeg spør fordi jeg lurer på om folk ville krepert hvis jeg hadde tatte av fivefingersen i døra og gått inn barbeint - og fordi jeg lurer på om jeg selv ville ha krepert hvis jeg feks hadde sett noen gjøre det samme.

  SvarSlett
 4. Folk ville neppe krepert av å se det, men det er mulig de ville tilskrevet skoløsheten til alvorlige sinnslidelser. (Den eneste personen jeg vet om som går barbeint ute blant folk er i hvert fall uføretrygdet. Med god grunn.)

  Jeg la forresten merke til at kattene dine, særlig den ene, er kamuflasjefarget. Hvor kult er ikke det??

  SvarSlett
 5. Hund, elg, stakkars deg - her har vi voldtektsmenn, men de slår heldigvis ikke til før midnatt...
  - Jeg ville *helt klart* tatt anstøt av en jogger som tok av seg svette sokker/FF/joggesko og satte seg barbeint ved kafébordet, jeg ville faktisk rynket på nesa av en som kom inn og breiet seg i svette, stinkende treningsklær også ;)

  SvarSlett
 6. Men Astrid, joggesvette er da alltid bedre enn parfyme, til og med på kafe, dessuten nekter jeg fremdeles på lukta. Damejoggessvette er sprekt og jordbærfriskt. Punktum.
  (dessuten må vel sultne joggere med kaloriunderskudd være gull for cafeeiere - ??)

  Tærne derimot, der må jeg jobbe litt mer med meg selv.

  Line: Hjelper det med neglelakk?

  SvarSlett
 7. Fersk svette= blomstereng. Gammel svette og surt tøy= UT!
  Du får til mange fine turer. Imponerende at du går så grundig til verks med FF, til tross for noen skjær i sjøen. De jeg lånte viste seg å være for små :-( Og ja, det ser litt sært og rart ut for ikke-løpere. Blandt løprere seg man semi-proff ut!

  SvarSlett
 8. Synd at de fivefingersen var for små, hadde vært morsomt å lese om dine erfaringer.

  Når det gjelder svette, har jeg idag kommet fram til følgende:
  Min er blomstereng
  , andres stinker -)

  SvarSlett
 9. Har du løpt lenge med Fivefingers?

  Jeg er i tilvenning..enda, kun på mølle. (Jeg er ikke "løpetypen" slik som deg kan du si, så jeg trenger nok litt lang tilvenning også:)

  Hadde vært intr. å høre hva du tror om hele barfotløpinga!

  SvarSlett
 10. Hei,
  Jeg er helt i starten på tilvenning, kun holdt på i 3 uker+ og tar det VELDIG langsomt, men sikkert altfor fort likevel.

  Har du lest de forskjellige innleggene har du sikkert fått med deg synlige tegn på barfothjernevask. Jeg tror barbeint og/eller minimalistiske sko er redningen for veldig mange knær der ute - hvis man greier å unngå overgangsskadene.

  Hva med deg?

  SvarSlett
 11. Skal lese det du har skrevet om barfot..snart..NÅR jeg får tid!

  Har en "marathon venninnne" som har god erfaring med Vibram, hun bruker dem på alle underlag, også til tur i fjellet!

  Lurt å bruke god tid på tilvenning ja. Jeg føler jeg løper raskere og veldig annerledes med dem. Kun løpt på mølle så langt.

  SvarSlett
 12. Ikke stress, det eneste jeg har skrevet om barfot er at jeg skal prøve til våren -)

  Du må skyndte deg å prøve Vibramsen ute før det blir for kaldt. Jeg synes det er så mye lettere å løpe med dem ute enn på mølle. Sikkert pga det vekslende underlaget - ulik belastning.

  Har forresten bestilt tå-sokker idag.

  SvarSlett