mandag 28. november 2011

KULTURKJERRINGER OG RASISME

Litteraturhuset en mild novemberlørdag. Forøvrig kveldens eneste bevis, og kulturdokument. Doc2, nærbildet av Wergelandsdøra med plakat ble på uforklarlig vis slettet. Doc3, bildet av 2 svette kulturkjerringer med blokk, ble aldri tatt.
Prosjektet er ungt og dokumentforfalskeren uerfaren.Lørdag 26.november

Hadde Prosjekt Kulturkjerring 2012 sin første sammenkomst.
Kun 2 deltok. Lines Bibliotek og undertegnede.
Vi skulle lære, oppfylle kulturkvota og notere på blokk.
Sted: Litteraturhuset
Emne: Rasisme og høyreekstremisme i Europa
Hvorfor: Line hadde lest, ehh, er i gang med boka.


Wiki om Lisa.
Lisa Bjurwald (forfatter/journalist)
holdt foredrag med bakgrunn i sin nye bok Europas Skam.

Hun har reist rund i Europa og kartlagt, overvåket og intervjuet - rasister på frammarsj (bokas undertittel).
I 2009/2010 hadde hun problemer med å få bøker om emnet utgitt i Sverige. Man anså høyreekstremisme som et filleproblem sammenliknet med terror/islamtrusselen.
er det høyaktuelt.


 

På blokka?
 • At det farligste er hvordan rasismen infiltrere ulike lag i samfunnet, media, politikken og språket. Bruker vi ekstremisters og terroristers språk er det første steg mot å legitimere og ufarligjøre. Stjerneeksempelet her er ordet - snik-islamisering. Først brukt av høyresiden, nå en mediaklisje og antatt reell situasjon for mange.
 • At internett har gjort det enklere både å holde styr på ulike miljøer og grupperinger - og vanskligere å ta enkeltpersoner. Et uovervinnelig rekrutteringsvåpen - med gode overvåkningsmuligheter.
 • At det hverken hjelper å inkludere eller ekskludere ekstremistiske partier. Det eneste som ser ut til å ha hjulpet så langt er en sterkere polarisering av eksisterende politikk. Klare høyre/venstre skiller - for velgernes del - + landspesifikke tiltak.
 • At kvinner og feminismen brukes som våpen - en sånn myk&pen dame kan da ikke ha farlige hensikter
 • At de i øst infiltrere system og politikk ved å ta seg av ungdom/fattige/sosiale problemer der byråkratiet svikter. Foten inn døra. Godt hjulpet av finanskrisa.
 • At velgerne trekkes mot høyre pga en mer abstrakt beskyttelse av egen pure kultur i motsetninge til 90-tallets - de tar jobbene og kvinnene våre -
 • At i Øst-Europa gir de blaffen i muslimer. Der er det sigøynerne som er problemet.
 • Ikke verst på en time?

Bjurwald var klar og tydlig. Engasjert - og svensk. Alt blir mer interessant med syngende sch-lyder. Alle foredragsholdere burde snakke svensk. Lisa klang som ei klokke, der spørsmålsstillerrne gryntet på østlandsk innpust. Hun sa selv at hun er bedre i skrift
, så da er det vel bare og anbefale boka.
Regner med Line skriver omtale når hun er ferdig.
I mangel av annet. Et bilde av Karl Johan fra trappa, som jeg alltid tar når jeg er i nærheten og Plazagymmen, søndag morgen - 2 heiser, 4 trapper og 2 låste dører. Plaza trening krever både standhaftighet og retninssans. Et bevis på at de modne voksne spiser sin romantiske middag med måtehold - vokter sin sengetid, unngår sin bakrus.

Etter kulturen?
Skålte vi beskjedent. Diskuterte romfolket og mesket oss i bokbloggsladder - de kjedelige, de fantastiske, de inspirerende og de antatt drikkfeldige, shh hemmelig, slikt må man på kulturtreff for å få med seg. Også snakket vi om bøker, språk og forfattermyter. Storparten av det jeg sa var rotet i løgn og amnesia. Men det har jeg tatt på kammerset i ettertid og hele treenigheten er enige om at neste gang må man være enig med seg selv før rabbelbabbelet velter ut. Form over innhold.
Kanskje er det akkurat sånn det er å være kulturmenneske?

Det siste jeg hørte før vi skiltes var Birger Baug.
Så dro Line på kino og jeg på 'romantisk julebord'.
Neste gang blir du vel med?

Nå har jeg jo også hatt et kulturprosjekt gående for 2011.
10 kulturelle/litterære arrangementer iløpet av året.
Dette var nr.3. Det er jo innlysende at jeg trenger hjelp av andre kulturkjerringer
.

13 kommentarer:

 1. Kulturkjerringer - for en flott idé!

  SvarSlett
 2. Høres bra ut.

  Nesten litt misunnelig på dere som driver og møtes på bookcrossing-møter og greier, man blir jo veldig nysgjerrig på alle disse bokbloggene eller personene bak bokbloggene:-)

  SvarSlett
 3. HERREGUUUUUUUUUUUD - JEG VIL VÆRE MED!

  SvarSlett
 4. Hjertelig velkommen er dere alle 3!

  Nå er det ikke planlagt noe nytt kulturtreff (forslag?), men neste bookcrossingmøte er allerede 7.des.

  SvarSlett
 5. Forslag til kulturtreff: Lønsj.

  Jeg vil som alltid være med (vil være med på alt!), men vi trenger vel ikke arrangement for å møtes som dette? Jeg syns å huske at vi hadde mer enn nok å snakke om da vi var på Litteraturhuset og sladret og var nesten UKULTURELLE. Det er det beste. :P

  SvarSlett
 6. Elikken: Da får du og Karin, ta dere sammen å møte opp. Husk, man trenger ikke ha med bøker, bare ta med hjem.
  Hjalp det?

  Chassi: Lønsj er høykultur!

  SvarSlett
 7. En herlig oppsummering og dokumentasjon ala Ingalill :-) Ser frem til flere Kulturkjerring- innlegg, kanskje jeg får henge meg på en gang?

  SvarSlett
 8. Punkt en: Jepp, innsiktsfull og dyp omtale kommer, må bare lese og tenke ferdig først. Punkt to: Du verden så mye du fikk notert på blokka! Punkt tre: Neste gang tar jeg også med kamera, for da skal det virkelig dokumenteres. Punkt fire: Skålte beskjedent? Hvis det var beskjedent ser jeg frem til nivået når hæla i taket. Punkt fem: Beskjedent er ordet man kan bruke om dere damer som ikke blir med på moroa selv når vi møtes nærmest utenfor stuedøra deres. Det er ingenting å vente på, bare bli med!

  SvarSlett
 9. Jamen hør nå her Moshonista! Jeg skal være i Oslo fra 15. desember klokken 16,00 til 16. desember klokka 11. - og kan vi ikke ha kulturkjerringtreff på litteraturhuset med Lille søster, knirk, Karin, elliken, Chassi, siljebjlomst, linesbibliotek, og alle som vil være med? Please - altså! Vi kan møtes på Litteraturhuset og jeg kan overnatte på mitt andre hjem i Oslo - som ligger rett ovenfor litteraturhuset! Si ja da!

  SvarSlett
 10. Silje: Ja, det må du!!

  Line: Du får det til å høres ut som en skikkelig heisatur, fjæra, 10 høns og 3 flasker med rom -))

  , jeg skal si deg at jeg var mye mer nysgjerrig på hva som havnet på blokka di, der du satt tenksom, halve foredraget, før den plutselig smalt åpen og penna begynte å ryke.

  Solgunn: ÅÅÅ, for noen tidspunktugunstige, stressturer du har. Jeg er gressenke store deler av desember og lider av landens kollektivtrafikk og barn på skole.
  Såvidt jeg kommer meg på bookcrossingmøte.

  - heldigvis er det NRKdebatt på Litt.huset 15.des, så da kan jeg se dere alle på TV - med blokk!

  ( vil du drikke morgenkaffe derimot står jeg klar på Gardermoen! )

  SvarSlett
 11. Jo, altså, det var jo ingen heisatur, men vi var ikke akkurat beskjedne heller, det var vel heller tidsnød på grunn av romantiske dater og kinobesøk som gjorde at det ikke ble tre flasker med rom?

  Innholdet i notatboka er jeg spent på selv, og håper at jeg klarer å tyde mine egne åpenbaringer når den tid kommer. Men de var neppe annerledes enn dine:-)

  Jeg reiser på juleferie 15. desember, men er med neste gang noe spennende skjer!

  SvarSlett
 12. Det er bedre med sammenkomster som framstår som hiva lag i etterkant, enn de som blekner og fortrenges -)

  SvarSlett