torsdag 24. november 2011

VILT VILKÅRLIG

Hyllest til den
Modne Kvinnen
(1965)
- Stephen Vizinczey

Originaltittel: In Praise of Older Women
Oversatt av: Alexander Melli


Dilemma: Kan man sortere bøker skrevet på engelsk under eksotiske Ungarn, bare fordi forfatteren har klingende navn og fødselsrett?


Det må ha vært min indre Terry McMillan som styrte skipet da jeg med bestemte skritt gikk rett mot bibliotekets nyhetshylle og plukket ut denne. Ukjent forfatter. Ukjent, småklein tittel. Det er noe med uttrykket moden kvinne som får meg til å tenke på råtten frukt og mugne tomater. Moden = kun timer fra forråtnelse - og et yndet adjektiv i kvinnesammenheng.

Ikke leste jeg bakpå heller. Pur instinkt og divine intervention. Tror verden prøver å fortelle meg noe. Dvs, nå vet jeg verden vil dele sine hemmeligheter, for i etterkant har jeg lest både Kjerringer, Alle Mine Triste Horer og High Fidelity - alle valgt med samme skjebnebestemte tilfeldighet. Ulike årsaker. Vilt vilkårlig.

“This book is addressed to young men and dedicated to older women — and the connection between the two is my proposition.”

Bildungsroman:

Ungarn. Andras vokser opp med alenemor med mange venninner og munker. Venninner med bugnende, myke (modne), bryster som han elsker å klemme på. Munkene står for utdannelsen. Så blir det krig (ww2) og han ender opp på en amerikansk base, som tolk mellom ungarske prostituerte og amerikanske soldater. Han er 11år.
Scenen der Andras formidler kontakt mellom den fornemme eks.adelskvinnen i flyktningeleir, (foran barn og ektemann,) og g.i.joe, er bokas beste.


Etter krigen vender han hjem med en besatt lyst til å pule. Denne pulebesettelsen går igjen i så mange herrebøker, at jeg nå har bestemt meg for å lese den bokstavlig, som SANN.
Ergo: Unge menn er besatt av puling, og at de i det hele tatt makter å framstå som normale, utføre normale sysler, som småprat og middagsspising - er en bragd de får altfor lite applaus for. (mhuahaha), ufattelig at jeg, som ikke engang maktet å se filmen om unggutten i det tyrkiske badet skal lese sååå mange bøker om pulesyke ynglinger, og at det har tatt meg sååå mange år å se lyset.


- På den tiden hadde jeg noen forhold med jenter på min egen alder, og de lærte meg at ingen jente, uansett hvor intelligent og varmhjertet hun er, kan vite eller føle halvparten så mye i en alder av tjue som hun vil i alder av 35 - s126.
Hvorfor stoppe på 35, sier jeg. 40? 54? 72?


Miljøskadd?

Han finner fort ut at jenter på egen alder er mest opptatt av fnising, leiing og luretricks og vender sin oppmerksomhet mot de modne - dvs, kvinner over 30, men under 50. Heldigvis for unge Andras, innleder han et forhold til nabokona. Hormonene roer seg og han lærer nok til å begi seg ut i verden som erfaren og bepult.

Resten av boka tar oss igjennom ulike forhold, de vakre modne kvinnene han forelsker seg i, de triste bruddene og alt han lærer om livet og kjærligheten på veien.
, sa jeg bildungsroman?

Anbefalt?
Han skriver godt, krydrer med sitatvennlige visdomsord og:
Joda, jeg likte den - selv om jeg synes å ha været der før.
Eldre mann forteller historien om kvinnene i sitt liv og hvordan de har formet og beriket livet. Appetitt på kvinner i 40årene er vel ikke så revolusjonerende, eller kanskje det er det, hvis du er 15? Kanskje i 1965, or not?, for denne ungdomsfikseringen vi lever idag var ikke like utbredt under krigen, men på den andre side så ikke datidens 30+ ut som opphovnede fjortenåringer heller. Dette sier jeg bare fordi jeg så på tv igår, plasticsurgeryboksen.

Jeg liker også tanken på å spankulere opp gata som en moden plomme, mens nyklekkede tjueåringer sukker henført og lengtende
- over min erfaring og min evne til dype følelser
Vizinczey ord og amen i kirka!

Boka hos tanum.no
Min er lånt på biblioteket
Flere bloggere?: Fant ingen.

Know your writer, MrsR?
Vizinczey er født i Ungarn i 1933, men flyttet som voksen via Canada til London. Han første dikt ble publisert i 1949 og denne boka, som det tok Norge 46år å få oversatt, kom allerede i 1965.


hjemmesiden kan du lese hvordan den ble mottatt av samtiden - eg, Withdraw this filthy book from library - , samt lese hans blogg, facebook og oppdatere deg på hans øvrige produksjon. Mannen er aktiv på nettet.


Siste ord:
Det maskuline 'blikket'
skiller ikke mellom modne og yngre objekter., og filmen kom i 1978.

8 kommentarer:

 1. Jeg ler så jeg hikster nå, og det passer seg dårlig her jeg sitter i skranken på biblioteket! Flott anmeldelsen, har boka liggende hjemme, sto og holdt i den i går kveld, men tok en annen.

  SvarSlett
 2. JA!! Jeg fryder meg også og ler til rynkene tar meg. Oppløftende at du skriver 30+, for det betyr at dette også gjelder MEG! Hadde ikke kommet så langt ennå som å tenke at det muligens kan være en fordel å ha rundet 30, men ditt innlegg kombinert med at jeg måtte vise leg for å kjøpe røyk idag, tar jeg som et tegn på at livet som kvinne begynner nu. Excellent. Du er så klok og vis! Og beviser dermed at ungareren har helt rett.

  SvarSlett
 3. Om ikke annet så er disse latterhikstene et bevis på at dere sitter solid plantet i målgruppa.
  Lolita - go home!

  Solgunn: Skulle ønske du begynte på den igår, men kanskje i morgen? Hva valgte du isteden?

  - og Line:
  Slike vakre ord.
  Klok og Vis!
  , tror jeg sannelig jeg dropper morgendagens hårfargesession og lar sølvstripene glitre i sola.

  (men for syns skyld
  , like over 30 er på grensa)

  SvarSlett
 4. Det ble en ungdomsbok; Våk over meg, og så mye som jeg trener for tia (5 gang i uka!!!!!! på treningsstudio) - og hvis man legger til at jeg er blitt avhengig av MAD MEN, og jobber 120 % på 4 forskjellige arbeidesplasser så kan det ta LANG tid før jeg blir ferdig med den......5 gang - helt seriøst, nå skal jeg i form!

  SvarSlett
 5. 5 ganger i uka?? (((gasp)))
  og velkommen inn blant de endorfinavhengige, har det ikke slått til ennå, er du der snart!

  Pass på så du
  ikke blir utbrent
  og hold deg unna zumba.

  SvarSlett
 6. Kan jo ikke holde meg unna Zumba, - det er jo absourd moro, det samme er Latino Mix! Utbrent har jeg vært for noen år siden, kan man brenne seg ut to ganger? Hmmmm :-).

  SvarSlett
 7. Jeg bare digger omtalene dine! Nyklekkede 20 - åringer og modne damer i 30 - årene, he he :-)

  SvarSlett
 8. Solgunn: Jeg sier som jeg sa til Line: Zumba er djevelens polka.
  Stay away!!

  Silje: Mycket takk.

  (, det var sannelig godt at 8k ikke skjønner hvilken verdifull skatt han hadde med på byen igår, eller kanskje det var nettopp det han gjorde, da han dro meg med til hotellet rett etter middag for å se på tv. - og da mener jeg tv
  ikke "tv".

  Hilsen Fruktkorga -)

  SvarSlett