lørdag 28. august 2010

Rock'n Roll Suicide.


Kollektivt (1990)
Selvmord
- Arto Paasilinna

Originaltittel:
Hurmaava joukkoitsemurha.
Lydbok lest av: Ivar Nørve.
Oversatt fra finsk av: Tor Tveite (2007)


Etter å ha lest Harens År hadde jeg egentlig fått nok av Paasilinna og hadde ingen umiddelbare planer om å lese mer - men det er begrenset hvor mange overstrømmende bloggomtaler man kan lese før man selv ensporet og hjernevasket ender opp med lydboka i hånden.

- for å ha sagt det med engang:
Jeg likte denne MYE bedre enn Harens År, morsommere, med lettere tilgjengelige poenger og samfunnsspark.

Manipulering:


Story: (spoiler)
En direktør og en oberst møtes på en låve etter hvert sitt mislykkede selvmord. Noen dype samtaler og alkohylisk bonding senere bestemmer de seg for å samle alle potensielle selvmordere i Finnland til et seminar - som pga for mye alkohol (igjen) går over styr da en proaktiv gjeng ivrig beslutter at det skal begås kollektiv selvmord. Hvem, hva, hvordan og hvor blir en uhyre morsom reise med lyxbuss rundt i Europa (inkl.Nord Norge), der det stadig kommer ting i veien som gjør at selvmordet må utsettes og nye planer legges.
- smått frafall til tross - ser det ut til at de fleste blir mer livskraftige og nytende det nærmere døden de kommer.

Morsomst?
Alle navnene, alle konsturerte hinder i veien, den finske folkesjela og Paasilinnas skeive syn på Finnland - hver og en kunne de blitt erstatte med Oluf.

Forbehold?
De er nå ganske like disse Paasilinna bøkene, ironiske, finsk fjernsynsteater og litt naive i stilen - så selv om jeg som alltid moret meg over svart humor og små samfunnsspark - blir det litt mye, litt for forutsigelig og ikke spesielt farlig.
- likevel er dette min favoritt så langt.

Kollektivt Selvmord hos tanum.no

4 kommentarer:

 1. bsre en liten opplysning. I hele dag, har jeg sydd (duke, puter og gardiner) og jeg har hørt på Jo Nesbø, Panserhjerter. Mega bra. Det er så flott å sitte og sy og høre på lydbok. Igår sydde jeg og gardiner og da hørte jeg på M.Fredrikson Elskede barn.
  Gemalen har sprunget Vassfjellet rundt i daag, og kom hjem med en kjempesekk

  SvarSlett
 2. Det var da en produktiv gjeng :-)

  SvarSlett
 3. Likte også boka veldig godt. Herlig svart humor.
  Har du fått lest det siste verket av ham,-Tordengudens sønn?

  SvarSlett
 4. Jeg hørte Tordenguden for noen uker siden og den var jo morsom den også - selv om den lignet litt i mestelaget på denne.
  - forskjellige emner samme bok?

  SvarSlett