onsdag 9. juni 2010

SE HVA VI HAR HER, IDYLL?


Fordeler og Ulemper
ved å Være til
(2005)
- Vigdis Hjorth

Det er tidlig i Juni og Nina kommer med datteren Agnes for å drive pensjonat i småbyen. Hun pusser opp, baker brød - blomster i alle rom, rene laken, bøker i hyllene - bryllup og begravelser.
Sommeridyll, skjærgård og den ene festlige dagen avløser den andre

- men ?

Jeg googlet litt - bokklubber, noen blogginnlegg, forlag - og det er ikke måte på hvor lys og festlig de synes denne boka er. Vil spesielt trekke fram dette blogginnlegget fra mai ifjor. Det er en fantastisk historie om pensjonatet Englegaard (ikke Ânglagärd), om hvordan kvinnen som driver/eier det leste Hjorth og følte seg tatt på kornet - toppet med brev fra Hjorth selv som også ser ut til å ha samme sommerkoselige synet på egen historie. Understreker at pensjonatet ser både fantastisk, veldrevet og fristende ut - det Grepan burde & kunne vært.

- som sagt - innlegget er koselig og velskrevet lesefryd
- men mil ifra den boka JEG leste.

Følelsen jeg satt igjen med:
- the road to hell is paved with good intentions -

For uansett hvor mye Nina baker, vasker, pynter, trøster og underholder, går det skeis. Ødeleggelser, fyll, sorg og sykehus - ingen betaler, noen dør. Det er ingen ende på hvor galt det går, fra småting til de alvorlige - og alt blir fortrengt av pensjonatvertinne Nina som smilende fortsetter å bake, pynte og trøste. Regningene trygt gjemt i skuffen - og det hardere hun prøver det verre blir det.


Overflaten er perfekt og Nina vil så gjerne, men jobber kun i de ytre lag. Alt det som er kjedelig og vanskelig utsettes
, gjemmes og glemmes.
s 242-3 - Kontekst Bodil som kjemper for å få en reaksjon ut av Nina
- så du mener at livet har behandlet deg godt.
- Ja.
- Se på deg selv, du er konkurs. Du er skandalisert!
Du ble voldtatt for tolv timer siden.

- Det hadde jeg glemt.


Nå bringer jeg hele mitt svartsinn, alle mine mørke skyer til boka -- men i all sin optimisme greier jeg ikke å lese Nina som positiv, lys og lett, idyllen blir kun en illusjon - og alt det som kunne vært lykkelig og ekte - kun en kulisse.

Vi vet jo ingenting, om livet hennes, hva som skjedde før pensjonatet - men tydeligvis har hun vært i hardt vær før - og aktivt gått inn for å glemme.
- s242 - Du kan gråte, hyle, banne og besverge?
- Jeg har forsøkt, det går ikke.


s248 - samtale med Agnes om hvem som er hennes far.
- Men hun kan ikke bruke hukommelsen, hun har ikke trening i å bruke hukommelsen, un har anstrengt seg for ikke å bruke hukommelsen, hun har glemt det.

Ellers:
Jeg begynte faktisk først på lydboka - men ga opp ganske raskt. Petronella Barker passet ikke inn, selv om jeg i ettertid tror Ninas mangel på ryggrad var akkurat hva jeg ikke likte i Petronella stemme - fungerte mye bedre å lese selv.
 • Gin&TonicBodil med podagratåen er mitt absolutte høydepunkt. Hun er fornuften og realismen, morsom og full av gode råd (og punchlines).
 • Høydepunkt nr.2 - Åshild Brennens bibliotek.
 • Nr.3 - Måteholdskurset.
 • Alkoholen har som vanlig en sentral plass - og er ofte aktivt involvert i pensjonatets mange ulykker.
 • Akkurat som fortelleren lurer jeg svært på hvordan det gikk etterpå - og ikke minst hva skjedde tidligere.
 • Språket er som alltid en fryd, sprinklet med rim, visdomsord og humor.

Kanskje jeg burde starte fanklubb?
Ihvertfall: GOD & ANBEFALT.

Fordeler og Ulemper hos tanum.no
Utdrag fra boka .

5 kommentarer:

 1. Du skriver så bra! Kan lage egen Moshonista fanklubb?

  SvarSlett
 2. (haha), Ja, der hadde nok medlemmene stått i kø :-),

  SvarSlett
 3. Melder meg som første medlem jeg.

  SvarSlett
 4. Jada, jada - med meg så blir vi 3 - hvilket strengt program skal man ha i en sådann fanklubb da, jogging?, kanskje jeg skulle snikinnmelde oss alle i Hjorth, fanklubben, slik at vi kan bli invitert til opplesing av nyboka i Juli
  - som jeg gleder meg voldsomt til.

  Eller vi kan maratonlese Wilhelm Moberg - det er på tide jeg leser serien i voksen alder, slik at jeg finner ut hva som egentlig foregikk. (Alt jeg husker er Kristin(e)(a)som stadig er barntung og vakre Ursula.

  Innmeldingen er nå stengt.
  (for dette er o så eksklusivt og dessuten vil jeg ikke at andres skal føle seg tvunget til innmelding :-))

  SvarSlett