søndag 20. juni 2010

KARUSELLKRIM.


Fyrvokteren (2009)
- Camilla Läckberg

Originaltittel : Fyrvaktaren
Oversatt fra svensk av:
Gry Brenna
Lydbok lest av:
Kirsti Grundvig (2010)


Dette er bok nr.7 i serien om Patrick og Erika i Fjällbacka men den første jeg hører på lydbok og den eneste grunnen til det er at jeg fikk låne den av en nabo.
Hva jeg synes om de 6 første?


Kvinne med barn flykter fra Stockholm og bosetter seg på Gastholmen, der det vissstnok spøker, det er drap og snusk i kommunen og i gamle dager var det utukt på fyret. Patrick & Erika overlevde forrige bok, både cliffhanger, bilulykke og hjerteattakk, mens søster Anna sliter.


- og alt er akkurat det samme som i de andre 6 bøkene. Samme formel, samme oppbygning, SAME SAME SAME og man kan lure på hvorfor man gidder - men det gjør jeg altså, forrykende fart og kommer helt sikkert til å lese neste også, men det er babykrim, barnskirenn og virkelig letttjente penger for Camilla. Hun er som Barbara Cartland, kan sikkert gjøre det i søvne mens hun lakkerer negler og løser tredjegradslikninger.

Halvhjertet og punktvis?
 • Igjen - annenhvert kapittel, forskjellige synsvinkler, fortid nåtid - og den evinnelige uthalingen av info, vi er de absolutt siste som får vite - for litterære virkemidler og andre gripes se innlegget om resten av bøkene. Akkurat samme opplegget, identisk.
 • Det handler om domestic violence, psychomenn som slår og misbruker og ALLE har vært utsatt for det - Annie, Melanie, dama i kommunen, hun fra fortiden - nå skal jeg skrive en bok der alle blir banket og ingen vil da skjønne hvilket offer som er morderen - hah.
 • Søster Anna er en pine å lese om.
 • Argh - til alle disse glimtene Patrick tror han ser.
 • Dobbel arght til 'gale og nysgjerrige Erika.
 • Transparent og fryktelig lett å gjette hva som foregår på fyret i gamle dager.
 • & ikke minst - hovedplottet er nesten identisk med Theorins Nattefokk. Begge steder har byfolk på øy med fyrtårn og spøkelser som blander seg inn - begge er skrevet i 2009, men man kan jo lure på hvem som var først?? - ihvertfall er det ikke tvil om at Theroins er best - for me.
 • & når vi snakker om krim som ligner på annet krim - dro ikke en av de mistenkte rundt på et 'barn' også i Fasandreperne? - retorisk spørsmål - fordi, jovisst gjorde hun det.
 • - resten (og det er mye) holder jeg for meg selv for ikke å knuse all bloggsfærisk leselyst.
For de som jeg ikke har klart å skremme kan boka kan bla. kjøpes hos tanum.no, sats på svensk eller lån den på biblioteket - med mindre du er blodfan, stanfan eller vandrer rundt med I heart Camilla på t-skjorta - det er også lov :-)
Jada, jeg vet jeg er sur, men jeg har nettopp fortært en hel økopack After Eight og sagt ja til enda mer kake - offisielt kakebesøk - da kan man irritere seg over dårlig krim. Chelsea Cain derimot (utlånt fra samme nabo), har så langt vært en FRYD.

5 kommentarer:

 1. Å, jeg har med den boka på den ene mp3, ikke noe særlig altså. Driver på med HK, batteriet gikk ut og det er et strev mange ganger å komme på riktig kappitel, men jeg er på 30 nå. Sol, varme og vind, har pause i soling og bading nå, nå er det fotball også Gammelbyen for mat og butikker.

  SvarSlett
 2. Da har du nesten tatt meg igjen, jeg er fremdeles på kap.31, har ikke hatt tid til mer.

  Fyrvokteren er helt standard og det kan jo hende du liker den likevel.
  - kos deg videre :-)

  SvarSlett
 3. Eg trur ikkje Fyrvokteren er noko for meg. Takk for advarselen. Eg har heller ikkje lese dei andre bøkene av denne forf. Men dei er veldig populære på bibl. Sjølv om dei ikkje vert tilrådde av bibliotekaren.
  Eg held jo framleis på med Fredagsstrikkeklubben. Laurdag var eg nemleg oppslukt av eit spesielt bryllaup, og søndag var eg på tur på heia.

  SvarSlett
 4. Cain er BRA og Lackberg er SØPPEL, det vet til og med jeg, og hvis du vil ha mer livsvisdom så kan jeg fortelle at jogging er DØDEN.

  Værsågod, en barnslig hilsen fra fjellfanten. :)

  SvarSlett
 5. Massemorder fantevisdom - er det til å stole på? - men Cain var sjokkerende bra, spesielt den første, eller kanskje de 2 første, utrolig hva du har lest og jeg bare tilfeldig snubler over.

  Ugla: Hvis noen spør om Läckberg sier du rett ut at det er dårlig, ikke så bra, sånn passe eller mumler du bare noe uforståelig og gir dem noe annet?

  (På mitt lokale bib. sitter det bare 15-åringer bak disken)

  SvarSlett