mandag 7. juni 2010

AND HERE'S TO YOU -


Høytleseren (1995)
- Bernhard Schlink

Originaltittel
- Der Vorleser

Oversatt fra tysk av:
Torodd Lien
Lest av Trond Brænne (2009)


Mikael innleder som 15 et kort, intenst forhold til Hanna Schmidz, 35. Han er skoleelev, hun trikkekonduktør. Plutselig forsvinner hun og dukker ikke opp igjen før mange år senere - da er han nesten ferdig advokat og hun tiltalt for nazi-forbrytelser.

Første del av boka minnet meg om Et Minutts Stillhet - ganske innlysende fordi det også der var snakk om et forhold til en eldre kvinne, der den unge gutten ikke hadde kontroll og den eldre kvinnen var sterk og lunefull. Nå var ikke alderforskjellen like stor i Ett Minutt, - boka ikke like eksplisitt... og hun døde før forholdet var over - likevel er de linket sammen i hodet mitt - kanskje det er en Tyskland ting, eller kun en Mrs.Robinson-ting?

Jeg likte del 2 best
- en voksen Mikael, hvordan fortiden (med Hanna) har påvirket valg i livet, filosfiske problemer i kø og tårer over alt det man aldri sa og gjorde, strie strømmer over det man aldri skulle gjort - men kunne man egentlig ha handlet anderledes?
- viktigst: hvis du vet at noen blir dømt uskyldig fordi de vil skjule en hemmelighet - røper du hemmeligheten da? Eller holder du munn og respekterer grenser, - vil man sitte i fengsel resten av livet - skal man få lov til det? -

Jeg er en - hun-vet-ikke-sitt-eget-beste-person - og ville sikkert sladret til Gud, Jens og hvermann, tror jeg da - for man kan jo egentlig aldri vite - og andres hemmeligheter er like tyngende som egne - og fører - som i dette tilfelle - til år med månedlige innleste kassetter og dikt på tape - ingen brev, ingen kontakt - kun knyttet sammen av noe man egentlig ikke skal vite - og dype spor fra et heftig ungdomsforhold.

God Bok!Filmen, The Reader, kom ifjor (2009), har fått strålende kritikker og resulterte i en Oscar for Kate Winslett.

Høytleseren hos tanum.no
Edit:
Glemte å føre på at dette også er en 1001 bok.
Min 6. iår - 14 igjen å lese.

13 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen, superskjønne!!!! Håper du får en fin dag. Klemmen!

  SvarSlett
 2. Til lukke, til lukke!!
  Eg likte og Høytleseren. Høyrde på lydboka og har sett filmen. Det er flot5t med bibliotek som både har bok, lydbok og film. Så kan ein velge. Likte godt historia di om Pär Lagerkvist. Skal lese Barnepiken når ho er lledig. Elles held eg på med den engelske lydboka om Fredagsstrikkeklubben( Kate Jacobs), og på nattbordet har eg Fredagsstrikkeklubben band 2 - også engelsk - så for tida går det litt seint med litteraturen. Dessutan er det meir moro å vere i hagen når sola skin så vakkert på alle epletrea som står i full bløming.

  SvarSlett
 3. Takk, takk og takk Ugla for ungarsk vin - den var meget god og er fortært eller heter det fordrukket - med stor glede, blir nok å kjøpe den igjen.

  Ellers har jeg feiret dagen med kaffe, is og naboer på biblioteket, snublet over Min Kamp - the original - på fretex - og fikk den donert av samme gode naboer - nå vet jeg ikke om jeg tør eller har lyst til å lese den da - har tross alt hørt den beskrevet som verdens farligste og ondeste bok - hmmm.

  (oss allergiske leser ekstra mye når det er fint vær - og alle andre er ute og klipper gresset :-)

  SvarSlett
 4. Driver på og leser boka mi, liker den godt. De beste ønsker for dagen, håper laptoppen er i gjenge nå. Dagene sørpå gikk alt for fort. Artig og være på handel med deg, selv om du ikke vil ha noenting, og jeg finner alt. Klem og bursdagskos

  SvarSlett
 5. Takks,
  , men jeg synes nå jeg kjøpte - og fikk mye - hauger med bøker blant annet.

  SvarSlett
 6. Hjarteleg til lukke! Til og med her i Telemark har dei flagga for deg i dag - ikkje visste eg at du var såå kjend! ;-)

  Endeleg ei bok eg også har lese! Ei av fjorårets lydbøker. God bok. Tankevekkande. Kor mykje enkelte er viljuge til å tole, for å unngå ei skam dei opplever at overskuggar mest alt.

  Kate Winslet var bra i rolla, og det var ein av dei filmane som faktisk levde NESTEN opp til boka.

  Ha ein framleis fin bursdagskveld! Klem :-)

  SvarSlett
 7. hehe - takk fivrel, jeg er sangomsust i Telemark :-)

  - skjønner jeg burde få meg med filmen også.

  SvarSlett
 8. Akk, jeg får klump i halsen bare av og tenke på denne historien. Kan boken leses til tross for at man har sett filmen mon tro?

  SvarSlett
 9. Jeg har som sagt ikke sett filmen, men boka var ihvertfall god, og sikkert bedre enn filmen - er det ikke alltid slik?

  (tenker hardt for å prøve å finne en film som var bedre enn boka.)

  SvarSlett
 10. Det finst ikkje, Ingalill, det finst ikkje (med mindre ein har ei underutvikla evne til fantasi og å førestille seg...) DERSOM du skulle kome på ein, må du tipse meg, så skal eg teste ;-)

  SvarSlett
 11. Jeg så filmen i går, og har veldig lyst til å lese boken. Jeg er spent på om det er noen forskjeller i hvordan historien fremstilles. Filmen var i hvert fall veldig fin.

  SvarSlett
 12. Se der, ja! Det syntes jeg var en god begrunnelse for hvorfor boken var god. Jeg er akkurat som deg, fikser og styrer og sladrer for å redde andre. Rent hypotetisk, selvfølgelig, jeg har jo aldri testet dette annet enn i fantasien. Men kanskje var det det at jeg fikk inntrykk av at Michael egentlig bare var feig? Selv om jeg tror at det var som du sier. Jeg fikk ham nok så i vrangstrupen at jeg til slutt ikke ville at han skulle ha noen gode egenskaper.

  Gratulerer med vel overstått, både i år og i fjor! Bedre sent enn aldri;-)

  Ps! Fikk du lest den originale Min kamp? Den har jeg skikkelig lyst til å lese. Den er superond, men likevel interessant bare man leser i små posjoner.

  SvarSlett
 13. Ser man det. Jeg burde sjekke kontrollpanelet mitt oftere, for her lå det sannelig en kommentar fra september som måtte modereres.
  Aner ikke hvorfor.

  Men takk for lykkeønskninger og nei, jeg har ikke lest Hitler yet. Han forsvinner sakte nedover i lista.
  Har du virkelig lest den?

  SvarSlett