søndag 10. januar 2010

WHO DID IT ?


Birdman (2000)
- Mo Hayder

Hayders debut og første bok om etterforsker Jack Caffery

Politimann med shady past bringer friske tanker til stasjonen og finner kvinnemorder(e).


Dessverre ble opplevelsen litt skjemt av at jeg har tullet med rekkefølgen og lest Cafferybok 2 - Kuren - før denne. Ergo visste jeg en del av hva som skulle skje og hvilke spøkelser helten sliter med. Dette ødela mye spenning, spesielt siden Caffery som person opptar stor plass og på mange måter er viktigere enn saken som skal løses.

Birdman virker også som blåkopien Camilla Lâckberg har skrevet sine bøker etter. Oppbygning med stadige cliffhangere og egne kapittel til morderen som forklarer og psykolgogiserer - hvorfor dreper Jeppe?

Dette annenhvert kapittel kjøret var noe av det som irriterte meg mest hos Lâckberg og selv om Hayder har både mer spenning, bedre språk og definitivt en mørkere tvist - kjenner jeg frustrasjonene her også.

Andre ting ?
 • Idiot politimenn som drenerer og ødelegger etterforskning.
 • Flere som finner ut samme ting samtidig, men følges i forskjellige kapitler.
 • - og kanskje mest av alt - infoen, vitnemålet, beviset som ville ha løst saken i løpet av første kapittel - som blir nedprioritert, mistet, oversett eller gjemt av idioten i pkt 1 - slik at enda flere myrdes og helten må bruke 20 kapitler ekstra for å løse saken.
Denne ble lest på engelsk, Kuren ble hørt som lydbok på norsk. Jeg vet ikke om formatet har noen betydning men jeg sitter igjen med en følelse av at Kuren var mye bedre.

Muligens nok et bevis på at jeg går glipp av alt vesentlig når jeg hører bøker eller - på med rosebrillene - kanskje har Hayder bare utviklet seg og skriver stadig bedre og lenger vekk fra formelen for hver bok hun utgir.

Se denne utgaven hos Amazone.com

Ritual er neste og jeg har faktisk ganske høye forhåpninger.

4 kommentarer:

 1. Godt nyttår!!

  Fuglemannen var vel fin? Jeg er fortsatt imponert over hvor fort du leser.

  Selv freste jeg nettopp gjennom en kvasifantasybok som heter "La den rette komme inn", av en Lindquist. Veldig bra og herved anbefalt.

  Hva er forresten dette med at du mangler en tann? Er det noe som går eller?

  Stor klem!

  SvarSlett
 2. Birdman var ok - jeg ødela litt for meg selv med kronlogisk tull, visste rett og slett for mye når jeg begynte å lese og da begynner man straks å henge seg opp i andre ting :-)

  Lindquist er notert, nå som jeg har omfavnet lydbøkene går det unna som aldri før.

  Har trukket visdomstann med djevlerot og har vært imobil i 3 dager - idag har jeg pilleforbud til etter joggetur - det SKAL løpes - først løp så dop - jeg lider og dette smilefjeset er kun for syns skyld :-)

  SvarSlett
 3. Shit, stakkars deg!

  Ikke gidd å lese Pig Island (Mo Hayder). Den var søppel.

  Kos deg med vampyrene og ha en super dag!

  SvarSlett