fredag 2. oktober 2009

SHANTARAM.


Shantaram (2003)
- Gregory David Roberts


Den er avskrekkende stor denne boka. Fysiske 900+ sider og solide permer. Anmeldelser bruker ord som eventyrlig, filosofisk, spirituell og realistisk. På toppen av alt er det sant - eller ihvertfall basert på en sann historie.

- The truth is a bully we all pretend to like -

India 1980s. Helten, Lin (blink) rømmer fra et australsk fengsel og en 10års dom for væpnet ran. Han ender opp India, bosetter seg i slummen - blir slumdoktor og innlater seg med mafiaen. Dokumentasjonsforfalskning, våpensmugling, heroin, krig, fengsel, død og vold.

Først alt det overstrømmende!
En voldelig reise med kjærlige passasjerer.
Et strålende eventyr fult av visdom og tårer.
Et India de færreste får oppleve.
En fantastisk bok jeg anbefaler til alle.


- If fate does not make you laugh then you just do not get the joke. -


Flisespikking og leftover tanker.
 • Kvinnene. Det er ikke mange damene. Horer eller hustruer. Hemmelighetsfulle og utenomjordiske vakre. De er sterke men svikefulle - like fullt blir de tilgitt, elsket og satt på pidestaller.
 • Menn - slumbeboere, morderiske gangstere eller fordrukne europeere. Alle er de eiegode og fulle av gode sitater og visdom.
 • Lojaltitet, ære og vennskap oppmot kjærlighet og tilgivelse - som har ingen kodeks og regler.
 • Skam, sorg og melankoli.
 • Karla. Jeg trodde aldri helt på den STORE kjærlighetshistorien. Uansett hvor sterkt, poetisk og uselvisk han elsket henne - var det aldri helt overbevisende. Muligens er jeg vampyrskadet. Er det virkelig kjærlighet hvis man ikke ønsker å drikke sin elskedes blod? Could it be :-). Likevel er det Karla som har fått de aller beste sitatene - oneliners Lin stadig siterer og beundrer. Samtidig klarer han å gjøre denne veltalenheten til noe kalkulerende ved å beskrive Karla som noterer, memorerer og gjemmer sine gode vendinger til riktig situasjon.
 • Onde handlinger av riktig grunn. Kun en omskriving av - målet helliger midlene - og gammelt nytt - likevel føltes det som jeg aldri hadde hørt det før ).
- When you judge the power that a person has, you must judge his capacities as both friend and as enemy -


Jeg har lest en plass at boka handler om mennesker på flukt og det stemmer jo at de fleste her lever i en type eksil. Når det gjelder hovedpersonen vil jeg heller si flyt enn flukt. Riktignok flykter han fra fengsel og han flykter inn i heroinen men akkurat som helten i en annen bok jeg leste nylig - Tatt av kvinnen (uten sammenlikning forøvrig) - flyter han med strømmen og føyer seg motstrøms etter andre. De mest aktive beslutningene han tar er å stole på folk - ofte basert på øyeblikks innskytelser og tilfeldigheter. Instinkt. Deretter er det kjærlighet og vennskap som råder og driver handlingen.

- People always hurt us with their trust. The surest way to hurt someone you like is to put all your trust in him or her. -

Hadde han ikke impulsivt falt for Prabaker (indisk guide++) og fulgt han rundt i India, til landsbyen og tilslutt slummen hadde ikke historien vært den samme.

En annen ting som går igjen er maktesløshet og hvordan vi takler den på ulike måter. Ting du ikke kan forandre versus ting du kan (and the wisdom to know the difference). Bibelsk og universielt.

- It is funny; the heroes come in only three kinds
—dead, damaged or dubious. -


Det var alt. Sprikende bruddstykker og lite dekkende men nesten spoilerfree og egentlig kunne jeg oppsummert alt i 2 ord.

MÅ LESES.

2 kommentarer:

 1. Nå har jeg lest Shantaram - god bok, litt pompøs, men tror aldri jeg kommer til å glemme den. Den er nok spikret fast for alltid!

  SvarSlett
 2. Det er visst en løs oppfølger planlagt også - innbiller meg jeg leste en plass at Mr.Roberts hadde en tid som rockstjerne i Tyskland etter han forlot India.
  (håper jeg ikke har drømt det)

  if so - kan det jo bli enda en strålende bok :-).

  SvarSlett