søndag 18. oktober 2009

AMBER EYES.

Water for Elephants (2006)
- Sara Gruen

Jakob Jankowskis trygge liv som sisteårs vetrinærstudent med en ventende jobb i farens praksis tar en brå turn da han blir foreldreløs og rømmer fra livet og skolen. Ved en tilfeldighet havner han på et omreisende sirkus - the Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth - og får etterhvert jobb som showets dyrlege.


Strålende bok! Amerika, great depression og forbudstid. Et sirkus fullt av dekadent oppførsel, klisjeer og arketyper. Alt sett igjennom Jakobs friske/naive outsider øyne. Griske sirkusdirektører. Gale, brutale dyretrenere. Horer med hjerter av gull. Alkoholiserte, skitne arbeidere. Freaks og vakre, glitrende artister. Skittent, klassedelt og konfliktfylt. Trist, historisk og absolutt fantastisk.


Når boka åpner er Jakob på syke/aldershjem. Han er 90+ og livet fra sirkuset huskes i drømmer/dagdrømmer anporet av - nettopp et forestående sirkusbesøk. Som alltid er det like skremmende og sårt med uforeneligheten imellom kropp og sinn - å se seg gammel i speilet og ikke kjenne seg igjen. Kontrasten er stor imellom Jakob i rullestol på 93 og Jakob sirkusvetrinæren på 23. Likevel er det nok humor og rebelskhet i sykehjemsvinkelen til at tristheten holdes på avstand og sirkuslivet kan regjere.

Slutten er perfekt!!


Ellers:
 • Har du sansen for dypsindige analyser finnes det til og med en bibelsk parallell (Jakob) - noe jeg aldri hadde fått med meg hadde jeg ikke lest forfatterintervjuet bakerst i boka.
 • Jeg har aldri vært noe sirkusfan - liker hverken klovner eller dyr i ring - og denne boka gjorde ingenting for å forandre dette.
 • Det meste av dyremishandling foregår uten av vi (jakob) ser på og vi blir det kun fortalt (thank god).
 • Har jeg ikke nevnt det? Selvfølgelig er det også en kjærlighetshistorie.
 • LES LES LES.

Elefantene hos tanum.no

4 kommentarer:

 1. Du leser så utrooolig fort! Jeg putter denne også på todo-listen.

  SvarSlett
 2. Jeg leste denne boka i fjor, jeg ga den en 6er! En riktig så fin leseopplevelse :-)

  SvarSlett
 3. Hei og velkommen.,
  Måtte klikke fram omtalen din og det ser ut som vi er enige :-).

  SvarSlett