onsdag 10. januar 2018

2018. BIOGRAFIKATEGORIER OG BBP LANGLISTESNAKK


 To av bøkene jeg stemte på til Bokbloggerprisen. Den tredje kom på langlista.


Føler at jeg skriver de samme innleggene hvert år, men å gjenta seg selv er det høyeste kunststykke og selvets ypperste belønning, so, som jeg sa ifjor, og sikkert alle år forut:
 , ikke interessert i bokbloggerpris?, scroll til kategorisnakket..


BIOGRAFISIRKEL 2018
I's time! Har sagt det høyt til meg selv. Og skrevet det i utallige kommentarfelt. Lovet dyrt og hellig fortgang, før jeg igjen har hengitt meg til telling, lesemål og bokbloggerpris.
Jeg setter strek nå.

Bortsett fra: Et par små miniavsnitt

Jeg kan ikke skrive innlegg nå, dagen etter langlista til Bokbloggerprisen er publisert, uten å nevne den med et ord.  Eventuell utdyping kan tas i kommentarfeltet, eller hos Beathe, der diskusjonen allerede er igang, og jeg allerede har sagt
, alt jeg kommer til å si her.

Langlista er som følger:

Romaner:
Berge (Kjærstad), Tante Ulrikkes Vei  (Shakar), Begynnelser (Tiller)
Tung Tids Tale (Nilssen), Skada Gods (Renberg), En Moderne Familie (Flatland)

Merknader: Bare 2 damer!
Jeg har lest alle, bortsett fra Olaug Nilssen. Stemte på 2 (Tiller og Shakar). Hadde Morten Øen på topp, som garantert var en taktisk bommert. Tvangsidealistisk. Visste jo at bare jeg hadde lest, og kanskje ødela det for Demian Vitanza (siste boka jeg leste før fristen og den som for øyeblikket lyser sterkest).

Sur for at Berge kom med og forundret over Skada Gods.

Ellers ei veldig standard og lite spenstig romanliste. Alle bøkene har fått gode kritikker
og er å finne på mange andre pris og nominasjonslister
(ptlytternes, bokhandlerprisen, ungdommens kritikerpris, brageprisen etc).

Jeg heier på Tiller og Shakar!!


Aldri for sent med snikreklame. Kommer sikkert ei bok 5, i 2019, som de prøve å lure inn som frittstående av debutant, da lønner det seg å ligge i forkant, med four franks ferdig.


Åpen Klasse:
Grensen  (Fatland), Anorektisk (Senneset), Nesten Menneske (Fidjestøl), Jeg har levd i dette landet i tusen år (Brandsegg), Slik faller jeg (Wexelsen), Ei Sånn Jente (Flatabø).

Merknader: Bare en mann!
Har lest 3 og ei halv 4. Og stemte på alle 4, med Sortland på topp. Jeg gjorde altså akkurat det samme som i 2015. Øen/Sortland, med den forskjell at i 2015 nådde begge langlista. I blame the publishers (de skulle vært utgitt tidligere på året) og meg selv,
(jeg skulle lest/skrevet tidligere på året). 

Ei diktsamling, resten sakprosa. Ingenting for barn/ungdom, som er greit for meg, men et problem for mange. Et større problem er bokhøsten. Alle bøkene kommer på engang, som gjør at jeg har et fjell med sakprosa jeg nå sikkert ikke kommer til å lese.
Kravene fra 2018 er allerede upon me.

Stemmer for BOKVÅR
, eller flytting av nominering til våren. 

Heier på Julius og Russergrensa (foreløpig)


Stopp scrolling!! 



Gjenbruk av fjorårsbilde er lov og kun for å presentere noe kjent og kjært og på den måten manipulere fram en varm og fuzzy stemning. Bio er kos. Biokos. Biokokos.


Here we go
BIOKATEGORIER 2018!

Jeg velger å ignorere at grunnen til at ingen, i 2017, kastet seg over Finland og muligheten til å vinne medbestemmelsesrett over kategoriene, sannsynligvis, betyr at ingen vil ha det tyngende ansvaret og utpeker 2018 til deltakernes år (igjen).

Sist ble man belønnet for antall deltakelser. Iår har jeg valgt vilkårlig og egoistisk.
De som var mest aktive ifjor, og de som trenger et spark i baken..

The choice is yours.
Mari og Anita får åpne, fordi det renner kategorier ut av dem.
Elisabeth og Berit fordi de har mål om 100% bio.
Haruhi fordi hun har gode intensjoner..
Hedda fordi hun skippet de hårete...

Det er lov å diskutere rekkefølgen
Det er lov å nekte/trekke seg. (Finland er standby reserve).
Generalen er strengere enn noen gang.

Jeg ser altså for meg:
Februar/Mari, April/Anita, Eliabeth/Juni,
Berit/August, Haruhi/Oktober, Hedda/Desember.
Kategori for februar bør være klar til 20.jan.
Resten så rask som mulig, helst innen 1.feb.
Lager endelig innlegg straks alle har bestemt seg..

Føringer:  Jeg har planer om å skvise inn både Enquist og Eidsvåg.

Nye deltakere er hjertelig velkommen.
De gamle er tvangspåmeldte!
Alt du trenger å vite om Biosirkelen HER.

Protester? Klager? Spørsmål? Forvirring?
Akkurat hva du alltid har ønsket deg?

125 kommentarer:

  1. Yay, framgang. Jeg gleder meg til å se kategoriene, og har store planer om å delta. Har et par liggende som jeg håper å få justert inn med litt (eller mye) kreativitet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt Nyttår!! Hadde det vært opp til meg hadde kategoriene selvfølgelig vært ferdig for lenge siden (host og host). Et insidetips er å umiddelbart finne seg en Finland på åttitallet biografi. Hvis noen melder forfall, stepper jeg inn med hoppMatti.

      Slett
  2. Jeg kan jo ikke bli dårligere enn i fjor! Så derfor holder jeg deltakelsen min under radaren din i år, og knaller til med Julius. Den skal jeg klare å trykke inn i Mari sin februar. UANSETT. Mari, du har en utfordring der :) Her skal det nemlig dobbelkrysses som aldri før. Og hva er så galt med Finland? Bjørkeris, badstu, sprit til frokost og Paasilinna. Kan det bli bedre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg holder deg til dette også (under radarn or not), akkurat som langlista. Er du riktig heldig kan du presse inn Ballettrudolf også. Ikke minst kan du prise deg lykkelig over at di GunsNRosesbok var bedre enn mi(ne).

      Nei, du hva er galt med Finland?
      Ingen verdens ting sier jeg. Pirjo og Mieto. På den andre side liker jeg hverken badstu, bjørkeris (farfar hadde et truende på veggen, som riktignok aldri ble brukt, DOG) eller sprit. Ikke så glad i åttitallet heller. Og ikke Matti. Muligens burde jeg titulere og kamuflere finlandskategorien under tåkeleggende ordspill (?)

      Dobbelkryss it is. Jeg teller.

      Mari snakket forresten på halvparter og helparter, i et annet kommentarfelt, kanskje det blir noe sånt? Det gir ihvertfall åpning for Julius.

      Slett
    2. Julius kan sikkert snikes inn. Var det ikke noe med en avvisende mor eller noe sånt? Det kan være innafor.

      Slett
  3. What! Må eg byrja å tenkja?! Eg som berre har lent meg tilbake og venta på biokategoriane..
    Vel. Det er ei ære å bli spurt/beordra. Egentleg. Og eit nytt høve til å lesa om polfararar. Eller rockestjerner. Eller kongelege. Eller..
    Der er eg i gang med tenkinga. Skal gi endeleg tilbakemelding i god tid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Her er det bare delegatøren som har lov å lene seg tilbake (har overhode ikke noe å gjøre med mangel på ideer..)

      Polfaring er alltid velkomment. Spesielt siden jeg har Amundsenbok å lese. Tar ingen hensyn til at jeg leste Amundsen sist også. Selvfornying er oppskrytt.

      Slett
  4. Ooh, jeg liker kategorien polfarere. Og vil gjerne foreslå (i tilfelle noen av de utpekte ikke er kjapp nok) vitenskapsmenn/kvinner.

    Den kjedelige kategorien men som definitivt resulterer i deltakelse er forfattere. Det går eventuelt an å avgrense det, f.eks. døde franske forfattere eller humoristiske greske kvinnelige forfattere (med viss risiko for at forfatterkategorien ikke lenger gir stor deltakelse). Selv om jeg ikke har det som mål satser jeg på å bli med i en del runder. Ser nesten for meg at det blir lettere når jeg ikke har det som mål.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er innstilt som reserve for Haruhi (sammen med Silje) og klarer dere minst 4/6 får dere bestemme (på ordentlig) til neste år. (Trygt å slenge ut rause lovnader i lesesirkler, ingen biter på).

      Jeg liker forfatterkategorien. Det er så enormt mye å ta av - som jeg vet om. Sikkert mye andre steder også, men der stoppes jeg av egen begrensning. Vitenskap er også fint. Kom mye interessant sist, leste H for Hawk, ei bok jeg fremdeles anbefaler videre..

      App. egen begrensning, ante ikke at det var så mange morsomme greske kvinner som skrev bøker...

      Slett
    2. Ingen voldsomme lovnader herfra, annet enn at jeg skal prøve. Kommer veldig an på kategoriene også og hvor mye interessant jeg klarer å google eller få tips om.

      Tror jeg hadde blitt lykkelig med forfattere, vitenskapsmenn, statsoverhoder, polfarere/eventyrere, komikere og et eller annet annet. Hvis jeg klarer 6/6 i år, får jeg bestemme alle kategoriene til neste år?? (lov å prøve seg)

      Skulle tro det fantes noen morsomme greske kvinnelige forfattere, men om de er oversatt er en annen sak..

      Slett
    3. Mhauah, alle kategoriene du lizm. Skjer ikke, sannsynligvis blir jeg så maktsjuk ette dette friåret at jeg MÅ bestemme alt selv. Kanskje. Innrømmer at det var (er) veldig deilig å klappe sammen pc-en igår formiddag, dra på tvangslesing - og komme tilbake med (nesten) alle kateogirene på plass. Bortsett fra:

      Komikere. Det er favoritten når det kommer til bioer. Det jeg leser mest av i ikke-sirkelsammenhenger. Her er det mye artig. Michael McIntyre, Kevin Bridgres, Trevor Noah, Kevin Hart bare for å nevne de jeg kommer på i farta. Et viktig forbehold er dog at man må like humoren, eller mannen/kvinnen på forhånd. For når jeg tenker meg om var ingen av de jeg nevner gode hele veien igjennom..

      Slett
  5. Oj, sier som Berit, at her har jeg så langt lent meg tilbake. Trodde du skulle lage hele lista fiks ferdig, med ideene fra i fjor og forfjor i bakhue.
    Men altså, jeg er også beæret over ansvaret for en ny forslagsrunde, og har flere enn en, som du vet, alltid. Nå ruller det i gang der oppe, men jeg skal bruke tenketiden klokt.
    Enten blir det kunstnere av noe slag (Vincent van Gogh med øret, kanskje kunstnere med store lyter og sjelebrister) eller , eller, statsoverhoder av noe slag, russere, fire and furies.;) Vi får se, kverna er i gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden jeg allerede har lest den lange kommentaren under, hopper jeg direkte dit!

      Slett
  6. (Lo så fælt av de gode intensjonene at kjæresten skvatt og babyen nesten våkna).

    Scrolla faktisk ikke. Er genuint litt lei meg for at jeg aldri rakk Øen, men som du sier, (bok)høsten går så raskt. Videre bevis på det: min samleomtale av årets norske, som egentlig skulle komme lik før langlista, ligger enda i kladd. Hadde forøvrig tenkt å snike inn det samme innlegget som bio x 3 (anorektisk = mett/sulten/nålevende, en sånn jente = ond/gal, Amundsen = hårete). Gode intensjoner der altså, som alltid. Det er mulig biosirkelen dukker opp mållista mi også, når den en gang kommer (mars).Nå skal jeg parkere 2017.

    Fikk umiddelbart lyst til å velge menn som dør i isødet som min kategori, men siden Berit allerede fabler om polfarere bør jeg kanskje finne noe annet. Hvis jeg får beslutningsvegring/og eller glemmer hvilken måned vi befinner oss i (skjer oftere enn man skulle tro), kan Labben eller Silje ta over "min" runde.

    (Andre ideer: Hellige Menn/Kvinner (kun folk med st. foran navnet sitt godtas), pre1918, White trash (nei, Stine da), dragqueens, Kenya, Tibet).

    Nå skal jeg sove, kommer tilbake med seriøse forslag litt senere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den der samleomtalen høres ut som om den kan passe inn i alle kategorier under solen. Og burde kladdes ferdig asap. Har ikke skrevet om Flatabø, så jeg trenger også et sted å putte henne. Hvis jeg fremdeles husker boka. Skrev nesten - jeg heier på Julius og Julio - i innlegget. Heldigvis tok selvsensuren affære.

      Ja, til dragqueens. Mistenker at det første, sorry det andre, etter restylane, dragracedeltakerne gjør etter sashayen, er å kaste seg over tastaturene. Sladderparadiser. Og RuPauls selv har garantert en stabel med autoriserte og u-auto. Jeg stemmer for (S)Kjønn(et). NB! Leppestift og sminkeguider må telle. (Vi burde alle møte opp i Stavanger som Mimi og/eller Bianca).

      Slett
    2. Ehm, mente du Kenya som i Africa? Og ikke drag?

      Slett
    3. Herregud, dragqueens! Eller white trash!

      (Er egentlig trygg på at du velger noe kult uansett, men ble skikkelig gira nå)

      Slett
    4. Lest først at Bianca skulle komme til Stavanger, rakk nesten å bestille flybilletter før jeg skjønte hva du faktisk hadde skrevet. Sikkelig sikkelig sikkelig nedtur.

      Tror egentlig det er dårlig med (selv)bios hos dragstjernene, de har ikke tid. Vet det finnes minst en (dårlig?) RuPaul bio, og sikkert noe Lady Bunny og andre pionerer. Har allikevel veldig lyst til å velge det som kategori. Kanskje noe videre, (s)kjønn(et) som Ingalill sier, eller HerStory. Selv om jeg egentlig har lyst til å være vrang. Hm. Vanskelig dette.

      Mente Kenya som land, ja, Kenya the dragqueen er jo totalt intetsigende.

      ((Kniste høylytt av Julius & Julio, herregud))

      Slett
    5. Dragracehjernevaskinga gjør at det er vanskelig å se for seg hvilken som helst scene i Amerika som ikke har minst 4 queens i full drag involvert. Hvis du av dem har bio, er jo dette barnemat.. når det er sagt er jeg usikker på om nedre halvpart av resultatlista pr.sesong er i stand til å skrive en lesverdig bio. Kan ikke tenke meg noe vere enn å lese 300s forfattet av Alyssa. Eller...... fill in the blank.

      (Bianca til Stavanger. haha. På Kapittelfestival, mener du?)

      Ligger en god del dragdocs på netflix jeg ikke har sett. Slike som var stjerner i gamle dager (tror jeg). Mulig det finnes noe personligheter med egne bios der. Også har du jo Great Garlic Girls i Norge. Og Fru Pirelli. Ja, også har jeg fremdeles Ladyboysboka liggende.

      HerStory er jeg litt usikker på hva betyr. Kvinnehistorier?

      Slett
    6. ((arg, bloggen din slukte det første svaret mitt, dette blir kortere))

      80% av Instagram-feeden min består av queens, husker ikke lenger tiden pre RuPaul. Har du fått med deg at Courtney er med i kjendisversjonen av Big Brother foresten? Liker egentlig ikke Courtney, men syns det er litt allikevel. Feminisme & toleranse til folket lissom.

      Trodde du allerede hadde lest ladyboyboka? Husker det var stor diskusjon rundt hvorvidt ladyboys teltes som Alternativere eller ikke (way back when) i dag ville jeg sagt rungende NEI. Drag is the new normal.

      300s av Alyssa ville ha vært HILARIUOS. Ikke nødvendigvis tilsiktet men... Kjenner jeg blir og mer gira på dragqueens.

      HerStory hadde blitt type alle slags former for feminister. Veldig vid, enkel og stueren kategori. Meeh?

      Slett
    7. Har lest Ladyboys (selvklart), prøvde bare å foreslå den til andre. I retrospekt er den ganske langt ifra dragraceverden. Vold, drugs, shame og fattigdom, som forsåvidt er det queensa også snakker om i - monologene - sine, eller de der staga scenene der de, tilsynelatende tilfeldig, skal snakke om barndom og bitterhet. Den største forskjellen er fishiness. I Thailand SKAL de se ut som ekte damer. Hadde passet fra for Courtney (som jeg absolutt ikke liker og som sikkert passer utmerket i BB). Blir det queens sender jeg gladelig boka videre.

      Synes HerStory også høres greit ut. Sikkert mye lettere å finne bok.

      Slett
  7. Jeg har tenkt litt og avgrenset litt, og vil tenke høyt for å få innspill på om kategorien bør avgrenses til veldig smal eller være mer åpen.
    Jeg satser i alle fall på kunstnere.
    KUNSTNER! Det kan være en kunstner på flere artistiske områder som : Billedkunst, foto/filmkunst, skrivekunst, musikk, dans, scenekunst. Kunsteriske yrker.
    (enkle fabrikerte popstjerner defineres i utgangspunktet som kunstnere i denne sammenheng- man må kunne vise til kunstneren i så tilfelle. Det finnes sikkert pop(og rock) stjerner som er kunstnere, som feks David Bowie, men det må begrunnes innenfor musikkens verden. Staysman og Sofie Elise tenker jeg ikke er kunstnere per se, men hvem vet, jeg har ikke fasiten)

    Så spørs det om jeg skal avgrense til Kunstner til en med lyter/karakterbrist/store sjelelige plager ? Eller bare ha den åpen slik at de som ikke enda har lest PATTI SMITH kan gjøre det. Meg bekjent har ikke Patti Smith åpenbare/åpenlyse lyter/brister av vesentlig karakter.

    En som har noe er Vincent van Gogh, som skar av seg øret. Husker ikke om han hadde syfilis elller hva det var, og det er det jeg tenker å finne ut mer om ved å lese biografien; Å skrive livet.
    Det kan være en fordel å ha kategorien åpen fordi vi ikke vet om det åpenbarer seg noen lyter før man har lest bioen.
    Det kan være gøy om flere leser om billdekunstnere siden vi har fanget opp de fleste andre kunstområder i andre kategorier tidligere, men jeg er redd det blir for smalt å ha kun billdekunstnere, særlig de fra gamle dager, selv om Ketil Bjørnstad har biografert både Oda Krogh og Edvard Munch, vel og merke i sjanger biografisk roman, som romanen Oda er. Jeg synes det er godkjent med biografisk roman/dokumentarrroman/crossover her. Da kan man også lese om maleren Anders Svarstad (han som var gift med Sigrid Undset) som kom i 2016. Bare noen tips...

    Ka de trur?

    "Heftig & lidenskaplig . Alt for kunsten! "kan feks være en overskrift.. Bare gjør den så juicy du kan Inga.:)

    (Ingen ulempe med litt syfilis og absint, det gjør bioen mer interessant)

    SvarSlett
    Svar
    1. ooopss..feil..her. det mangler en IKKE..
      "enkle fabrikerte popstjerner defineres IKKE i utgangspunktet som kunstnere...)

      Slett
    2. (Det er godt dere er beæret og ikke arresterer meg på idetørke og latskapsunnasniking, det ville uansett IKKE vært sant).

      Jeg liker ideen om Kunstnere, med stor K, selv om jeg ser åpningene for problematiske kunstnerdefinisjoner. Synes ikke bilder er for snevert (bare maling, ja) (tror jeg), men dette med sjel/ånd in deepshittrouble, høres vanskelig. Kan jo ende opp med å lese hele uten å finne hverken absint, syfilis eller selvmordstanker. Hva da? Ny bok?

      Crossover er nesten et must. Burde være MUST i alle kategorier. Er Knausgårds Flatelengsler godkjent feks? Eller hva med biografiske essaysamlinger, hvis slikt finnes, ser for meg at Hustvedt kunne skrevet noe slikt.

      Tenkte umiddelbart på Hannah Ryggen. Den har fått mye skryt, og kan vel regnes som billedkunst? For har du bestemt deg blir det bilder? Også kan også inkludere film/foto? Spielberg? Japanere med kirsebærtrær? Papppparazzzii? (Tenker høyt).

      Livet som flasher forbi.

      Slett
    3. Kunstnere er en super kategori, synes jeg. Billedkunst er en ganske fleksibel avgrensing også. Det inkluderer jo alt fra maleri og fotografi til graffiti og performance.

      Slett
    4. Takk for det Mari. Ja, billedkunst kan være bredt, hvis man også tar med foto, skulptur, performance etc.. Men jeg aner ikke hvor mye biomateriale det er der. leser man engelske bios så er det sikkert en hel haug!

      Slett
    5. (resten kan lese om Munch, Ryggen, Krogh, Svarstad, vanGogh.)

      Slett
    6. Høres ut som om det er i boks. Hva skal du kalle den? Picture Perfect?

      Slett
    7. I boks, ja. Hm, ja si det ang tittel? Må tenke, ellers så overlater jeg det til ditt kreative hode. Noe med visuelt, visjonært, picture perfect er fint, men rommer det skulpturene? Picture out.. picture perfect..creativ.. tja
      Hva det skal romme er vel passe klart håper jeg. ?

      Slett
    8. I mitt bilde (eller hva det nå var Gud sa da han drev og skapte).

      Bilde-kunstig-aktig.

      Herregud. Kreative evner indeed. Her er det fullstendig tomt. Tror jeg bare kaller det Billedkunstnere. (hehe).

      Slett
    9. Det må jo ikke være en fancy tittel. Billedkunstnere kan være heading, og så kan man slenge på en undertittel hvis du/jeg kommer på noen passende. Bare folk skjønner at gruppa rommer flere enn malere..

      Slett
  8. Hanna ryggen tenkte jeg også på. Den er veldig innafor billedkunstner. Jeg sier nei til halv eller hele selvbiografiske romaner. Ergo er knausgård og Espedal utelukket.. Mobiltasting her. syns du kunstnerdefinisjonen min er for bred? jeg tror også d kan bli for vanskelig å avgrense til de gale og deprimerte, og forstyrrede sjelene..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke Knausgård om Munch engang?
      (føler det er altfor lite Knausgård i bokbloggsfæren)

      Litt usikker på det med bredden. Tar du med foto/film blir det veldig bredt. Kun maling = veldig smalt). Kanskje begrense til ting som kan henges på veggen? Da forsvinner ihvertfall film/tv, mm, man regner flatskjermer som lerret, for ikke å snakke om digitale bilder,(var på en sånn lokal utstilling for ikke lenge siden). Kan jo sette en modifier på. Årstall? Nasjonalitet?

      Slett
    2. Tenker du den Lengsel på liten flate? Det er jo ikke en selvbiografisk roman, men sakprosa.. Er d ikke? Mer som essay? Skal se på den.. Og tenke mer på avgrensing. Ut fra d du sier så foreslår du å utelukke skrivekunst og scenekunst, men tja til film?

      Slett
    3. Skulptur er også billedkunst. Vigeland, feks

      Slett
    4. Blir så digert med film/tv/foto, men ser at spesielt foto blir vanskelig å sjalte ut. Forbudt med levende bilder? Skulptur? Har aldri tenkt på det som billedkunst. Hmm. Glad dette er din oppgave.

      Aner ikke hva Knausgårdboka er, annet enn at den handler om Munch, eller kanskje bildene til Munch. Høres uansett ut som den kunne passe. Biosirkelbio er så mangt..

      Slett
    5. Sitter med Knausgårdboka her, den handler om Munchs bilder ja.. Så det er vel litt over grensen for en bio, strengt tatt...

      *Definisjon billdekunst her:
      "Billedkunst, bildekunst eller bildende kunst er en samlebetegnelse for de billedskapende, visuelle kunstartene. Billedkunsten omfatter tradisjonelt særlig malerkunst, tegnekunst, grafikk, skulptur og billedvev, men også nyere uttrykk som fotografi, film, video- og datakunst, installasjon, performance og graffiti - i motsetning til kunstformene arkitektur, litteratur, musikk, dans og dramatikk."
      Mer her: https://no.wikipedia.org/wiki/Billedkunst

      I denne nyere definisjonen så er også film inkludert, som du ser. Men da tenker jeg at det handler om de som lager filmen/videoen- mer enn de som står på scenen/skuespillerne.. (men jeg skal sjekke nærmere på siden til NBK)

      Det som nå defineres som billedkunst - bildende kunstnere- er såpass vidt at jeg tror vi nøyer oss med den.:)

      Her kan vi putte inn Ingmar Bergmann(filmskaper), Gustav og Emanuel Vigeland (skulptur), Hanna Ryggen (billedvev), Frida Kahlo (maleri med mer) diverse malere: som nevnt lenger opp..
      Det er nok å finne i denne gruppen, tenker jeg, for den som leter:)

      Slett
    6. Ps: Patti Smith er også billedkunster, med sine polaroidfotos som hun har med i bøkene sine.. Robert Mapplethorne er også et tips.. Ergo; Patti kan igjen være med.:)

      Slett
    7. Apropos film:
      Jeg tenker vi holder skuespillerne utenfor. Billedkunstneren her blir filmskaperen/den visjonære- produsent/regissør som feks nevnte Ingmar Bergmann, eller også Walt Disney? Ja.
      ..
      Da håper jeg folk leter og finner noen interessante personer å lese om.:) Nå er nok tips gitt.:)

      Slett
    8. - a visionary, a vision so scary -
      (som gamle damers favorittrapper en gang sa(ng))

      Tips gladelig mottatt.
      Ser ut til å bli greit å finne noe her (med Hannah Ryggen i bakhånd). Og Chaplin, (selvbiografien likte jeg godt), og hvis noen er interessert i Disney, var det vel Marianne som leste hans, i en annen kategori. Såvidt jeg husker var den også ok.

      Jeg er vel snart eneste i Norges land som ikke har lest ei eneste Patti Smith bok. Det nærmeste jeg har kommet er å høre hennes lese Nesbø, som jeg ikke anbefaler til noen. Blir Ryggen for stor, eller bib.køa for lang, er det greit å ha noe lett tilgjengelig i bakhånd.

      (Veldig fornøyd med hvordan det har blitt jobbet fram solide kategorier i mitt fravær, mens jeg satt og lot som jeg leste på kafe.

      Slett
    9. Her må jeg lete i hyllene. I verste (?) fall har jeg en biografi om Mina Loy som har stått ulest veeeeeldig lenge, og hun var i alle fall billedkunstner i tillegg til poet/skribent.

      Slett
    10. Er det ikke det som er ledelse, da Inga? Sitte på ræva på kafe og late som, mens andre svetter og klør seg i hodet og gjør slavejobben, mens du høster æren og berømmelsen? Det mangler bare en Dry Martini med coctailbær.

      Tihi, nei da, deg vel unt, selv om det virker som du står helt i stampe med Grensen. Olaug kunne du fått lånt av meg eller sikkert tvangsleserne du treffer der nede.

      Har ikke kommentert BBP enda her, men har jo gjort det andre steder. Har konsentrert meg om planlegging av lesesirkler her og der de siste dagene, valg av hyllebøker, biobøker og tema. Og nå starter jeg en diktlesesirkel i løpet av helga. La ryktet gå, håper noen har lyst til å bli med.:) Det blir en snill lesesirkel. Poesi er ikke for de harde og der kan man ikke bruke pisk og tvang.

      Back to BBP: Vitanza satt jeg faktisk på 3.plass, men det holdt ikke. Dessverre.
      Satser på Tiller og Shakar.
      Og Grensen/Fatland i sakprosa og Julius/Fidjestøl.
      Med forbehold om Flatabø, den har jeg enda ikke lest. De tre Fèr.

      (på tide du leser Patti Smith- anbefaler Just Kids- der får du to billedkunstnere for en- Patti og Robert)

      Chaplin , han sto vel både foran og bak kamera? Multikunstner.

      Slett
    11. Ragnhild: Mina Loy har jeg aldri hørt om, men I trust you:) Multikunstnere er kjærkomne.

      Slett
    12. Argh, skrev nettopp en kjempelang kommentar om å sitte på kafe og bråke, slik at man nesten blir utestengt fra tvangslesing og Chaplin (selvbio versus vanlig bio) og BBP og Vitanza, og den var så lang at jeg måtte ta pause, og gud vet hvor den ble av, eller om jeg glemte den da jeg kom tilbake fra kaffepause og begynte å skrive på noe annet, men borte er den. Uforståelig. Kanskje jeg har publisert på en annen blogg, eller under et annet innlegg.

      Eneste ordrett jeg husker er at jeg sa jeg stod som nr. 138 i eBokBibkø på Olaug Nilsen. Gone are the days da vi bare var en håndfull som forsto the glories of den appen..

      Slett
    13. Javisst, ergelig, kjenner til det der, og tenker hver gang at jeg skal kopiere før jeg poster, men det glemmes.
      Btw- - interessant kommentar i Bokmagasient i dag om selvbiografiske romaner vs biografiske. (se instagrammen min) og der var det nevnt bøker som kan være tips i Kunsterrrunden, som Vivian av Christina Hesselholdt, nominert Nordisk Råds i fjor, om gatefotograf Vivian Maier, samt Kristine Refsruds Unica- en litterær fantasi, om kunstneren Unica Zurn, David Foenkinos`Charlotte, jødisk maleren Charlotte Salamon. Jeg fikk lyst til å lese alle, men har lovt meg selv å lese mursteinen og hylleboka om Vincent van Gogh i denne runden.. (men kanskje noen av disse var/er uoppdragne piker?)

      Slett
    14. Nok en gang ligger vi forut og før tidens gang her i biosirkelen.

      Crossoverproblematikken løste vi allerede i 2014. Se bare på hva som ble lest den gangen Valerie (Drømmefakultetet, fremdeles en av mine all-time-favoritter), Hildegaard Bingen, Yahaya Hassan, Frida Kahlo (som er et av valgene mine til Billedkunst), Eduardo Leve, Gaute Heivoll, Lars Hertervig og Alexander von Humboldt.

      Som minner meg på at jeg må ta meg av den biosirkelfanen. Må må må..

      Før å slå nok et slag for Drømmefakultetet, lenge siden jeg har sett noe om den i eteren. Ingen er mer uoppdragen enn Solanas. De som ikke har lest den ennå, bør ta tak!

      (Minner meg på at jeg har en sånn barnebio av Vincent liggende..)

      Slett
    15. Ja, det er sant. Det var en artig kategori.
      Håper du får oppdatert biosirkelfanen. Kjekt å se hva vi leste til enhver tid og hvordan deltagelsen var.:)

      Drømmefakultetet- den er sterk, heier uoopdragent på den!

      Slett
    16. Sara Stridsberg til folket.
      ((Mari)), det er garantert for deg!
      Har du lest?

      Slett
    17. Nope. Har notert den tidligere, men ikke kommet så langt enda.

      Slett
    18. Går Drømmefakultetet under uskikkelige piker også?

      Slett
    19. Jeg mener ja. Det har blitt brukt i crossover før (Marianne) og er jo basert/inspirert av ekte person. Mari har dog det endelig ordet.

      Slett
    20. Drømmefakultetet er innafor. Solanas slår meg ikke som spesielt veloppdragen.

      Slett
  9. Er skuffet over at Vitanza ikke er med. Var sikker på at min i siste liten innsats for å lese den og gi den mange nominasjonspoeng skulle gjøre utslaget. Kjenner også bittelitt irrititasjon over at Berge kom med. Mine favoritter og førsteplasser i begge kategorier kom med så langt, så kan ikke klage altfor mye. Er også litt skuffet over at ingen barne- og ungdomsbøker kom med, og ellers manglende variasjon i åpen klasse, men det virker som interessante bøker. Jeg tar en norskepause frem til kortlisten kommer, og satser på at Tiller kommer med.

    Håper de biokategoriene kommer snart, for januar er måneden for å se fremover og å planlegge. Husker ikke hvor mange runder jeg endte opp med i fjor, men vet at jeg leste bøker som kunne passet i kategorier, men på feil tidspunkt og med manglende påmelding. Her er det rom for forbedring. Biolesing har jo ført til at jeg plutselig leser en ikke så verst andel sakprosa i året, der jeg før hadde problemer med å oppnå mål om 1-2. De bøkene jeg har stående handler stort sett om ofre for krig og undertrykking, så fint om noen tar hensyn til det i sin kategori.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg trodde også Vitanza ville være med. Tok en kjapp kikk på nominsjonslista mi, og ser nå at jeg hadde han på en femteplass. I etterpåklokskapens lys burde jeg ha satt han høyere. Droppet Øen og satt Tiller lenger ned. Trodde ærlig talt han ville få hauger med stemmer.

      Durnak hadde jeg på andre plass, hun trodde jeg ihvertfall ville komme videre. Mange som har lest og likt. Håper vi blir sittende igjen med Tiller, Shakar og.. vel jeg sier Olaug Nilsen, siden jeg ikke har lest og det kan hende den er den beste av alle. Tror også det er sannsynlig.

      Biokategoriene kommer, sa hun, full av confidence og uten makt. April blir ihvertfall noe kunst-ig..

      Hva med Kald Krig? Kan jo slå sammen både de arrige og de kalde (og gi meg mulighet til å lese ferdig Berlinerboka)

      Slett
    2. Olaug Nilsen var min ener, foran Vitanza, så jeg håper også hun kommer med. Nynorskdame og Brage-pris i ett, det pleier å ha gode odds. Håper også på Tiller og Shakar, siden det er de jeg helst vil lese. Litt Flatland også, selv om den får veldig varierte tilbakemeldinger. Og hvis Berge kommer med trenger jeg ikke lese den. Håper på Julius, En sånn jente og kanskje Axelsen, for å få litt variasjon i sjanger (men har lest og ikke nominert). Brandsegg og Anorektisk kan jo sikkert brukes i en biorunde, og Grensen er murstein, så det meste er greit her.

      Slett
    3. Skulle lese Olaug på tvangslesekafeen igår, men de hadde 'stjålet' den fra eBokBib (sikkert til pass til meg siden jeg har latt lånetida gå ut 2 ganger uten å lese), måtte reservere på nytt, og nå er jeg plutselig 142 i køa. Kan ta si tid det. Håper den er så god som alle (de fleste) sier..

      Grensen går fort til å være murstein. Det største problemet med den er at den er så vanskelig å ta med seg. Kan jo ikke drasse rundt med egen grensekoffert hver gang man forlater huset. Håper den kommer på lyd før samlesinga. Tror flere vil lese den da. Er fremdeles på s250, nettopp pga den fysiske størrelsen. (og litt fordi jeg blir så trøtt i historiedelene)..

      Slett
  10. Oioioi. Nå får jeg litt lyst til å være slem og velge homotjenere i Wales, men nei. Kunne også valgt dynamiske duoer, eller på reisefot, eller fin de siècle. Men... har lyst til å lese om interessante damer.

    Februarkategorien blir derfor uoppdragne piker. Liberale tolkninger (aka juks) er lov, med forbehold om at man må forsvare eventuelle originale valg i omtalen sin.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nesten litt skuffet over at du ikke går for homotjenerene.

      Uoppdragne piker høres dog helt midt i blinken ut det også (og hakket mer overkommelig). Hvis jeg ikke finner på noe lurt går jeg for Mary MacLane's I Await the Devil's Coming , som jeg leste for et par år siden (...til en annen kategori her, kvinner med hatt, Kvinner (punktum), Alternativere?? Husker ikke. Hoppet jo over skrivinga. Som alltid), men gjerne kan lese igjen.

      Slett
    2. Artig tema! Det skal jeg alltids finne, håper jeg..men vet ikke om jeg har noen selv som jeg ikke har lest. Har Elisabeth Wurtz` Bitch her, vet ikke om den er innafor, må ta en titt.. Susanne Brøgger har jeg lest før, men det kan jo være et hot tips til andre.:)

      Slett
    3. Jeg hadde også vært helt for homotjenere i Wales, eller ihvertfall korgutter. Hadde bare vært å lese Colm Toibin det. Han ser ut til å mene at det er sånn life is. Hardt å være katolsk prest/munk/mann.

      Uanstendig er lettere enn - pike. Er det en aldersbegrensning her. Litt creepy med piker på 50år. Må over i BabyJane og Shirley Jackson for å finne slike. Arrested Development. Girl Interrupted. Tror faktisk jeg så ei bok på storytel som kan passe. Husker hverken forfatte eller tittel. Will be back..

      Angående Wurtz har jeg lest Prozac Nation. Den er kanskje også passende? Når slutter man egentlig å være pike?

      Slett
    4. Juhu. Da kunne jeg jo tatt Wishful Drinking, bare så synd at jeg leste den i desember (planen var å late som den passet til 'hårete', vi får se om jeg overbeviser noen andre enn meg selv når jeg får skrevet om den). Men jeg hadde en annen kandidat til hårete som ikke ble lest i fjor, nemlig Member of the family av Dianne Lake som var 'en av jentene' til Charles Manson. Der har vi hårete greier, men kanskje også ikke spesielt oppdragne piker (selv om Lake nok var mer offer enn aktør)?

      Slett
    5. Wurtzel og Kaysen er definitivt innafor. Patti Smith også, for den del. Jeg er ikke så veldig vrang og vanskelig, så gidder ikke ha aldersbegrensning, men det er jo fint om bøkene som leses handler om barndom/ungdom/ung voksen alder i en aller annen grad. Uoppdragen kvinne (50) kan godt skrive om uoppdragne barneår, liksom.

      Ordboka definerer «pike» som «ung, ugift kvinne». Så hvis du/dere likevel vil ha en generell retningslinje kan vi si at piker ikke er eldre enn i 20-årene (altså under 30). (Men det er ikke så viktig om hele biografien eller bare deler av den omhandler riktig periode)

      Slett
    6. Så BITCH kan gå, selv om det ikke en en biografi som sådan om en person, men mer en bok om flere brysomme kvinner og refleksjoner om det/dem? . Tror den er interessant.

      Ellers sitter jeg og blar gjennom noen biografier/biografiske bøker her og det er sanneligen ikke mye uoppdragent som blir røpet verken om den unge Amalie Skram eller artisten Adele feks. Litt vanskelig å vite, om de var uoppdragne før man får lest en del. Eller om biografen ønsker å skrive om det..

      Blond av Joyce Carol Oates (roman om Marilyn Monroe) virker også interessant, men den er lang - derfor har den stått i hylla lenge- og så langt vet jeg ikke om Norma Jeane var uoppdragen nok, stakkar.

      Simone de Beauvoir var trassig og opprørsk som barn til hun ble veloppdragen- ifølge selvbiografien "En veloppdragen ung pikes erindringer". Jeg har lyst til å lese denne, på tross av veldig plagsomt liten skrift i pocketutgaven. For å finne ut hvor uoppdragen hun var og hva som gjorde henne veloppdragen..

      Så da blir det enten BITCH eller Simone.

      Slett
    7. Biografier i antologiform er helt fint. Og tematikken virker jo veldig passende.

      Det var for øvrig Simones biografi som ga meg ideen til temaet!

      Slett
    8. ah, gøy. Hva synes du om boka til Simone?

      Slett
    9. Lattermild: Det finnes et tårn med Carrie Fisher bios (på storytel), og en om Joely Fisher (halvsøster), som også passer, og i det hele tatt så mye uoppdragenhet i ungpikesegmentet at februarvalget ikke skal bli så vanskelig som jeg trodde.

      Mari: Foreløpig leder Fucked, faktisk av en annen Fisher, som jeg ikke aner om hører til Carrieflokken. Corinne Fisher i duo med ei Hutchinson (eller noe). Om sex og podcast og sånt. Med Hanne-Vibeke Holst Tante Migrene (heter ikke det, men for vanskelig å skrive svensk), kanskje mest lyst til å lese den, men det er ei dansk bok og vet derfor ikke om jeg har lyst til å høre på svensk, tror også kanskje det er en slags bio/essayssamling, men tar for seg mye kvinnelig uskikkelighet innad i Holstfamilien.

      Slett
    10. Er Blonde (Oates) innafor? Ellers har jeg andre skandalepiker i hylla - the Nuns of Sant'ambrogio og Insatiable: a porn love story.

      Slett
    11. Blondes har jeg også. Skulle ha lest den for lenge siden, (for liten skrift i pocketutgaven min), men aller helst vil jeg at du leser om nonnene eller pornoen. Vil det så mye at jeg tror jeg må sende hemmelig brev til Mari om å boikotte Blonde.

      Slett
    12. Monika: Jeg aner ikke hvor uoppdragen Monroe var, men det kan sikkert være interessant å finne det ut. Uoppdragenhet bak fasaden er minst like interessant som mer synlige typer.

      Men nonnene virker ganske spenstige da.

      Slett
    13. JIPPI! Jeg har Blond i bokhyllen. Det må være den eneste jeg har, og den er veldig tykk. Men hvis jeg ikke finner noe annet må jeg gå for den.

      Slett
    14. Går Mata Hari innafor uoppdragen? Prøver å vri meg unna den selvbioen ti Simone fordi den har så liten skrift (pocket fra Pax), og lese noe enklere istedet; crossoverromanen til Paolo Coelho; Spionen. Mulig den er litt kjedelig, selv om livet hennes nok ikke var, så vi får se. Har en selvbio av Gerd-Liv Valla også, hun var i alle fall ingen pusekatt før eller nå, slik jeg har skjønt hennes selvbilde..

      Slett
    15. Både Mata Hari og Valla funker fint!

      Slett
    16. Ok, da har jeg plutselig en del å velge mellom:)

      Slett
  11. Bloggere som deg og bloggposter som denne gjør det morsomt å lese bokblogger og en får lyst til å begynne å blogge igjen. Men jeg blir nok ikke like ivrig som før og jeg melder meg ikke på lesesirkler, men jeg kommer til å slenge innom i ny og ne.

    Langlista til BBP kommenterer jeg ikke, siden jeg vet kortlista, men der kommer jeg sterkere tilbake senere. Gleder meg til samlesing og avstemming i 2018 også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk og takk og synes absolutt du bør begynne å blogge igjen. Å delta i sirkler og utfordringer og samlesinger og telling osv osv.. og kommentere langlista.. og spoile kortlista osv osv..

      Men jeg slår meg til ro med at du stikker innom i ny og ne. Du har vel ikke tenkt å slutte å lese biografier?

      Slett
    2. Hvis noen biografier er i ebib, eller jeg har dem, eller de er på salg så er jeg med, men jeg kommer ikke til å melde meg på noen utfordringer av noe slag, det stresser meg..., og da blir jeg lei.

      Men samlesingen til BBP er jeg med på, og jeg kan kanskje slenge innom en gang eller noe, men binder meg ikke opp til noe.

      Nå har jeg også begynt å jogge igjen, på lavt nivå, men av og til så må jeg ha en pause og bare gjøre til jeg har lyst til og ikke ting jeg må :)

      Har blogget i dag også, og har et innlegg klart til publisering senere i uka, så nå er jeg på gang :)

      Slett
    3. Høres veldig chill og fornuftig ut. Jeg har også såvidt begynt å jogge igjen. Har drevet på med et minutt i gangen (begynte først i slutten av oktober) og gleden stod nesten i taket da jeg maktet 5min uten fosterstilling og krampegråt. Det største nå er at jeg i årsskifte gikk over fra å telle minutter til å telle kilometer. Milestone. (De sluttet jeg prompte med alternativellipsa og begynte med fortidsfeilene -)

      Slett
  12. Leste nedover her et sted at noen ville ha uoppdragne piker som kategori - formidabelt! Det gleder jeg meg til. Og kunstnere også, det tror jeg blir veldig bra. Jeg har falt helt av her, men har veldig lyst til å være mer med i år! Takk for at du fortsetter:)

    Jeg har funnet ut at jeg får slå et slag for gretne, gamle gubber. Jo surere, eldre og mer gubbete, jo bedre. Det kan være en gubbe, eller en hel haug. En må gjerne definere både gretten, gammel og gubbe i innlegget sitt. Og en av delene kan det muligens kompenseres for, f.eks. kan det være en kjempegretten ung gubbe, hvis slike fins, eller en ekstremt gammel gladgubbe. Bare for å gi litt rom for variasjon. Det er også muligheter for å argumentere for at noen vi ikke vanligvis forbinder med gubber, er gubber. Håper kategorien blir godkjent:)

    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Gretne gamle gubber, ja, hadde akkurat sett kategorien da jeg stod og vurderte (ehm satt i bil) Fire, Trump and Fury, igår. La den bort med tanke på desember, tviler dog på at jeg venter så lenge, then again, det er ikke sånn at jeg står og hopper opp og ned heller (bare så lettvint med audiblecredits).

      Er grettenhet et must? Gammel og gubbete gir en god dose egne grettenpoeng, Odd Børretzen feks, han klager jo ganske mye på måkene, men tror han var koselig (?). Åhh, leste kommentaren igjen, og så det om gladgubber (hørtes litt creepy ut), kanskje OddB ikke passer likevel. Har forresten ikke sjekket at han har bio, bare tenker høyt..

      Velkommen tilbake.
      Checkoutforsøk denied!

      Slett
    2. Putin? Er han gammel nok? Var Toralf Maurstad gretten? (har enda ikke lest boka om ham)

      Slett
    3. Roald Amundsen vart ikkje så gammal (56), men han var definitivt gretten.

      Slett
    4. Liker dette, nå har jeg 2 steder jeg kan putte inn den nye Amundsenboka, (skulle jeg istedet velge Cecilie til polarrunden, hadde lyst til det forrige gang også.)

      Anita: Maurstad var ihvertfall ikke gretten i selviografien (innlegg ligger under skuespillerrunden), tipper det ville artet seg litt surere i ordinærbio.

      Slett
    5. Inga: Han er veldig blid på coveret, og han er nok mer enn gladlaks enn en gretten gubbe, ja. Husker du leste boka, men ikke hva det sto der, annet enn at du ikke likte boka så veldig godt. (?)
      Tror ikke det er så lett å finne bioer om gretne gamle gubber. Hvem er vel gretten og gammel hvis man har en såpass suksessfull karrierre at man blir skrevet bio om? Og hvis så , hvem vil vel skrive om det?

      Trump virker jo rimelig grinete innimellom, så det må jo være en sånn type da. Putin beskrives som iskald og det kan muligens forsvares:" Etter en dårlig dag pga de opprørske og brysomme tsetjenerne så sier han til gutta: Kom nå tar vi Krim, dere! "
      Men gammel? Det er han vel ikke akkurat..

      men det finnes vel noen sånne dekadente kongelige, adelige, keisere- ja , det finnes sikkert noen innenfor sånne lederskikkelser..

      Carl I Hagen- sju, han kan jo virke temmelig gretten innimellom. Men han har jeg lest om før..

      Tips mottas gjerne! men ingen hast.

      Slett
    6. Tja, jeg vil tro at dere kan argumentere godt for at både Odd Børretzen, Putin og Toralf Maurstad er gubber, dog på hver sine måter. I mine øyne er disse gutta henholdsvis en supergubbe, det er bare de som kjefter på måker, en skikkelig skremmende grettengubbe som kjefter på alle andre, og en gladgubbe (tror jeg).

      I tillegg til gretten, gammel og gubbete kan jo sprøhet være en slags ekstraskala en kan måle med ved tvilstilfeller (en kan jo ikke bruke bar overs-bilder eller mest sexy stemme-rangeringer). Og da blir det slik: Den første synger om sprø ting (hvordan kommer myggene hjem, det har jeg aldri lurt på i alle fall), den siste spilte sprø en rekke ganger, og den i midten er jo bare sprø...

      Slett
    7. Konklusjonen er altså at bare Trump en grettengammel og sprø gubbe. Med mindre man finner en uautorisert bio om Børretzen skrevet av en forsmådd ungdomselskerinne...

      Slett
    8. I går så jeg kattebioen til Unni Lindell; Knut, på Norli. Han døde jo, gammel og var gretten i perioder. Det sto på baksiden av omslaget. Tenkte at det kunne være et morsomt valg. Og så kommer jo bioen om han (litt unge) gretne Nord-Koreanske diktatoren snart. Han er i alle fall gretten på USA og Japan, selv om han virker å bli mindre gretten på Sør-Korea.

      Slett
    9. Jeg er overbevist om at alle gubber er gamle og alle gamle er gretne. Det er gikta. Og tapt ungdom. Og gjelder kjerringer også. Jeg kjenner det allerede i ledda. Og magen. Vanskeligheta består i aldersbestemmelsen. Når setter grettenheta inn? Etter 50? eller 70?

      Slett
    10. Ved 50. For noen tidligere... født sånn, blitt sånn?
      Carl I Hagen griner mye om dagen, nå fordi han ikke fikk bli Eldreminister. Sitat Klassekampen/Dagsavisen: "Jeg begynner å bli vant med at jeg ikke tilgodeses ting jeg har lyst på"
      Er ikke det litt grettent? Særlig når man hører han snakke..

      Slett
    11. Gretten thy name is Carl I.
      Eller KarlI, får å holde oss litterære og montro om ikke Renberg hadde CarlI i tankene da han kreerte KarlI. (ehm, Teksas fordi som ikke henger med).

      Slett
  13. Jeg kommer til å late som gretne gamle gubber er lik skitne gamle gubber. Sånn at jeg kan lese om/av Bukowski.

    Liker kategoriene så langt, men nesten umulig å få med seg alt i kommentarfeltet; skjønner at det blir uoppdragne piker og kunstnere? Hva med polfarerne? Trenger en oppsummering!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bukowski var garantert gretten. Dømmer kun etter favorittdiktet mitt (et av svært få). Don't come around here, but if you do. Som tenåring sverget jeg (til alle som gadd høre, innser at jeg faktisk leste endel dikt i den alderen) at jeg skulle ha dette skrevet på ytterdøra mi, når jeg flyttet FOR MEG SELV.

      Slett
    2. shh, pc-en restartet seg selv..

      "don't come round
      but if you do..."

      yeah sure, I'll be in unless I'm out
      don't knock if the lights are out
      or you hear voices or then
      I might be reading Proust
      if someone slips Proust under my door
      or one of his bones for my stew,
      and I can't loan money or
      the phone
      or what's left of my car
      though you can have yesterday's newspaper
      an old shirt or a bologna sandwich
      or sleep on the couch
      if you don't scream at night
      and you can talk about yourself
      that's only normal;
      hard times are upon us all

      (for å lokke dere med begynnelsen, se det som en snikinnføring i Anitas lesesirkel, der jeg planlegger å delta med dette, hver gang.
      Link: http://www.blueridgejournal.com/poems/cb-dont.htm

      Kommentarfelt? Det er bare å starte på begynnelsen og lese nedover. Duh!

      (Skal oppsummere kategoriene helt nederst)

      Slett
    3. <3!

      Jeg leste kommentarfeltet først nedover og så oppover, men ble faktisk like klok som du ble i oppsummeringa så da har jeg tydeligvis særdeles god leseforståelse.

      Til Blondes forsvar: den gir flere kryss enn nonnene og pornoen (kanskje jeg bare skal lese alle tre - full av optimisme i år).

      Slett
    4. Å lese alle tre, er lett som plett, i 2018 finnes ingen begrensinger. Det sier jeg fordi jeg endelig har greid å ta en podcastpause og begynt å høre på lydbøker igjen. (Riktignok har jeg samtidig sluttet å lese blekk, men slikt kan man ikke henge seg opp i).

      Slett
    5. Jeg leser fra bunnen og oppover, bestandig. Hei!

      Slett
    6. Skitne gamle gubber er også innafor, så lenge grettenheten også vurderes som en faktor :)

      Slett
  14. Oi, her har eg sove i timen, dvs. eg har ikkje vore inne i dette kommentarfeltet på ei stund. For å ta det "viktigaste" fyrst og for å svara på monika sitt spørsmål over: Ja, det blir polfararar. Eg tenkjer å kalla min kategori "polfaring og villmarking". Dersom nokre biosirkeldeltakarar er interessert i å lesa om Lars Monsen, skulle han også passa inn her. Saman med våre gamle kjenningar Nansen, Amundsen, Johansen, Sverdrup, Scott og Shackleton og nyare eventyrarar som Liv Arnesen, Cecilie Skog, Erling Kagge, Børge Ousland og Jarle Andhøy. Det er mengder av gale/dristige/modige menn og kvinner å ta av, både kjente og (kanskje enno meir interessant) mindre kjente.

    Elles er eg nøgd med uoppdragne piker og gamle gretne gubber. Eg tenkjer umiddelbart på Sossen Krogh når det gjeld den fyrste kategorien. Biletkunstnarar er ein kategori eg er heilt blank på, men det kan bli interessant likevel.

    Har ei kjensle av at dette blir eit bra bio-år! Håpar nokon velgjer crossover som kategori, det er så mange fine biografiske romanar som burde blitt lest - av mange. F.eks. den boka eg lyttar til akkurat no; Engelen på det sjuende trinn av Frank McCourt (Angela's Ashes på originalspråket). Formidabelt om irsk/katolsk/fattig barndom.

    SvarSlett
    Svar
    1. Berit: Jeg tok frem Hjalmar Dale - den glemte eventyrer- i kveld da jeg laget meg en leseplan for årets lesesirkler, med tanke på at du kanskje valgte noe fra isødet. Jeg har også Samuel Massiges selvbio etter turen med Jarle Andøy.

      Crossovermuligheter har du i alle fall i Billedkunstnerkategorien.

      Ang Frank Mc Court- den har jeg i hylla (ulest) og var spent på hvordan du likte den.

      Slett
    2. Anita: Der har du to bio'ar om to heilt forskjellige "villmenn" frå to heilt ulike tider - som begge passar inn.

      (McCourt er uhyre fengslande!)

      Slett
    3. Angela's Ashes er god. Har både lest boka og sett filmen. (Veldig bra castet film, spesielt Angela). McCourt er i det hele tatt, vel, akkurat som du skriver, fengslende. Har også lest The Teacher, som også burde passe inn i sirkel. Gubbene kanskje.

      Det fine med polfarerne denne gangne er at mange av de mest profilerte allerede er lest, kanskje får vi de litt mer obskure denne gangen. Ikke det at Skog er så obskur, og det er fremdeles mulig jeg ender opp med Krakauer, eller Everest (fint du modererte med villmarking, slik at fjella kunne bli med..)

      Slett
    4. Herlig! Da skal jeg endelig få lest An African in Greenland, som går under obskurt + kryss av Togo på landlista mi.

      Og Everest er vel innenfor siden det har ganske lik biotop som polområdene (mener jeg å huske fra tiden jeg studerte nordområdene).

      Slett
    5. Oj, de to har jeg også, på vent: En afrikaner på Grønland. norsk versjon og Krakauers Everest. Blir vanskelig dette..

      Slett
    6. Berit: Bra. Dale passer jo veldig godt, siden han levde som pelsjeger i Canadas villmark lenge etter at Helge Ingstad dro, slik jeg forstår bakordet. Kjøpte boka i Svolvær i sommer og tenkte at det dukker sikkert opp en biokategori en dag hvor den kan leses. Fine bilder av gauper , rev og natur er det også i boka. Ellers har også jeg Krakauers Everest (hvis man får ta med fjell) og Afrikaner på Grønland- så dette blir valgets kval, men det er enda god tid. Synes vel kanskje Hjalmar Dale passer best. Eller Massige, han var vel i Arktis med Andhøy da de forliste eller hva det var som skjedde..

      Slett
  15. Oppsummering:
    (fordi Monika ble så forvirret).

    Kategorier 2018 (foreløpig)
    15.februar: Uoppdragne piker
    15.april: Billedkunstnere
    15.juni: ??
    15.august: Polfar-ing & Villmark-ing.
    15.oktober: ?? (mulgens noe med kjønn?)
    15.desember: Gretne gamle gubber.

    Sier som Berit, det ser ut til å bli et meget bra bioår!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Syns ?? matcher de gode intensjonene såpass godt at jeg nesten ikke kan gjøre noe med det. I hvert fall ikke før 30.01.

      Legger også merke til at alle andre har smart, bredde og leservennlige kategorier. Betyr det at sirkelen da overlever en sær & trang kategori (dragqueens), eller at jeg burde tenke nytt?

      Slett
    2. Ja, dragqueens må være greit. Kan det inkludere transseksuelle? I så fall er det vel en god del å ta av. Kanskje ikke så mye for de som helst ikke leser engelsk.

      Jeg så gjennom ønskelisten min på audible og innser at alle true crime-bøkene ikke passer så godt inn i disse kategoriene. Det må i så fall være gretne gamle gubber, ev om jeg kan finne en uoppdragen pike. Også vanskelig å finne plass til alle krig og undertrykkingsbøkene. Men er glad for at jeg nok et år kan ha intensjoner om å lese både Patti Smith og Maya Angelou i biosirkel. Gleder meg til disse kategoriene og vurderer nesten Storytel på nytt, men det får holde med audible foreløpig. Prøver ut fabel i noen uker og utvalget er skuffende og prisen like høy som Storytel.

      Slett
    3. (Tenkte på dette under datafridag (snåmåkedag) igår. Hva med: tatata
      GENDERBENDER? Kanskje ikke veldig original tittel med ganske bred og tolkningsfri. Kan jo inneholde alt fra trans til drag til cross til alt det som foregår i Thailand.

      Silje: Fabel har langt igjen på utvalg, eneste fordelen jeg kan se (etter å ha snoket rundt i andres konto) er at de er bedre på litt nyere norsk. Hvis du vil lese fjorårsbøker fortere. De nyeste er fremdeles kjappere på bib. Jeg hørte gammel Wassmo og appen holdt på å gjøre meg gal.. her er det storytel for alle penga (men greier ikke helt si fra meg audible heller, kjekt å ha hvis man plutselig bare MÅ lese bookerbøker)..

      Slett
    4. Sliter allerede med første kategori. Forsøkte å finne ut om Karen Blixen var uoppdragen, for da kunne jeg lest Out of Africa. Men det virker ikke som om hun var det. Miranda Hart har jeg bio om, men heller ikke hun er særdeles uoppdragen. Ellers tror jeg alle bio'er jeg har handler om menn. Nei, jeg har Beatrix Potter, men hva er sannsynligheten for at hun passer i januarkategorien? Slim to none vil jeg tro. Må altså i tenkeboksen. Sikkert ikke umulig å finne noe, men det må være noe jeg faktisk har lyst til å lese.

      Slett
    5. Og der fant jeg boken til clinton, så da var problemet løst..

      Slett
    6. Hvilken Hilary skal du lese? Leste om henne da vi hadde politikk, men det var en veldig politisk game-of-cards-korridor-politikk-aktig sak der hun hevdet at hun var ferdig med storpolitikk men forfatterne var uenig (haha i retrospekt). Tenkte da at jeg heller burde lest noe mer personlig, men det finnes hilaryfjell der ute..

      Slett
    7. Labben: Blixen hadde en elsker og syfilis! Uskikkelig nok.

      Slett
    8. Jeg skal endelig få lest the Danish Girl av David Ebershoff som i genderbendingkategorier.

      Har visst altfor mange valg når det kommer til uoppdragne piker. Sukk.

      Slett
    9. Hvis fantasien tørker inn.
      Caitlin Jenner, både som genderbent og uskikkelig (mhauah), det mhauaha kom bare ford jeg så en Kardashianepisode igår da hun... vel jeg lurer på om de også opererte bort hjerneceller??

      Slett
    10. Litt usikker på om jeg liker ordet genderbender, men, ja, noe sånt. Kommer sterkere tilbake med en kreativ tittel, eller så kommer du på noe (mer sannsynlig), eller så sier vi bare genderbender.

      ((((Hvis jeg bestemmer meg for å være syyykt snill kan jo type kvinnelige forfattere som skriver under mannlig pseodonym slippe inn. Selv om jeg egentlig har mest lyst til å finne fram streng-fjeset til oktober)))

      Slett
    11. OG!!

      Jeg er på kjøret igjen. S8, hvem er din favoritt?? Jeg prøver å få samboeren Ruavhengig ved å bare vise han klipp av Kim Chi, det fungerer overraskende bra.

      Slett
    12. Kan ikke si hvem som er favoritten i s8, for det var den eneste sesongen absolutt feil person vant. Synes det er en av de absolutt kjedligste sesongene. Og likte ikke vinneren. Tror jeg må se den en gang til, mulig jeg var blaserte og binge-syk.

      Foreslå Arctic Realness som kategori et annet sted i kommentarfeltet. Queens on ice, men kanskje genderbender er letter å forstå for de som ikke har tilbrakt timer med RuPaul? -)

      Har du bestemt deg da? Skriver Genderbender inntilvidere, dvs, til du kommer med noe annet. Liker dette med pseudonym..

      Slett
    13. Enig i at s8 er en svak sesong. Like fult sitter jeg klistret til skjermen. Fikk ikke sove i går kveld fordi jeg prøvde å gjett hvem vinneren er, - det er jo ingen verdig kandidater igjen?? Har en litt en crush på Kim Chi da.

      Knis, Arctic Realness. Hvis vi virkelig vil forvirre folk burde vi kalle kategorien noe med crossover (mellom kjønn lissom), hadde skapt fult kaos.

      Har bestemt meg ja, kommer med tittel etterhvert - vil gjerne ha med ordet DRAGQUEEN, fordi det jo er de som ligger mitt hjerte nærmest.

      Slett
    14. Nå hadde de nettopp Autibiographical Eleganza Extragavanza som runway-kategori hos RuPaul. DET hadde vært et bio-runden sin den! Sånn hvis du får lyst til å ta tilbake makta, og kjøre en selvbio-runde.

      ((Jeg kjenner ingen andre som ser RuPaul, samboeren later som han hater det, må få utløp for all fangirlinga her i dette kommentarfeltet #sorrynotsorry)).

      Slett
    15. Herregud, ja, FEIL person vant. Sjokkert!

      Slett
    16. Beklager sen respons. Lider av sever internettvegring = sitter bare i en krok og lystleser/realitysløver. Dagens misjon er å tvinge fram en kategorioversikt. Skriver Eleganzabonanza på deg. (hehe) Kommer til å stå til du kommer med endelig tittel..

      Sesong 8: Ble så sjokkert at jeg måtte ta pause før niern (hint: check out RuPs face i niern). Sjokket ble sikkert enda større siden det alltid har vært 'riktige' vinnere.

      Realness er vel det samme som (bio) crossover, egentlig en bedre tittel, har gagget litt av all denne realnessinsisteringa men ser nå at vi må droppe crossoverkategorier til fordel for realness. Sprenger feltet.
      - romance realness
      - realness on ice
      - fucked family realness

      (tror det var kategoriene for halve 2019)

      Ok, off til å skrive offisielt innlegg..

      Slett
  16. Her er jeg fryktelig seint på banen, men har vært opptatt med å renskrive lister av nominasjoner til Bokbloggerprisen slik at alle dere nysgjerrige kan få se alle de nominerte bøkene. Med den oppgaven unnagjort, kommerj eg hit.

    Jeg har tatt en titt i egne hyller og kommet fram til at min kategori er nødt til å ha fokus på forfattere. Omtrent alle mine uleste biografier tilhører den kategorien. Så min kategori heter "Med ordet i sin makt" - og kan tolkes dithen man vil. Forfattere, journalister, gode talere - og vil man strekke det enda lenger bør de fleste selvbiografier kunne snikes inn også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, kjekt med en forfatterbio også. Har enda noen av dem i hylla.:)

      Slett
    2. Yay. En ny sjanse til å lese Enquist. Før eller siden må det skje. Før eller siden. Nå ble jo kategorien åpen nok til at hjernen umiddelbart begynner å jakte på ferskere alternativer.

      God jobb med reinskrivinga. Sjokkert over hvor mange forskjellige bøker faktisk er nominert. Hvor mye enklere alt hadde blitt hvis alle bare leste hva jeg leste?? Da kunne vi fått Vestlandet på langlista.

      Dette skriver jeg nå fordi jeg har særs dårlig samvittighet for den boka. Har glemt den hver eneste gang jeg skulle anbefale norskebøker, sette opp lister, eller drive med generell framsnakk - til tross for at jeg likte den ekstremt godt. Er så skyldbetynget at jeg nesten vurderer apologyinnlegg, nesten vurderer norsk fjorårsbokinnlegg i januar. Nesten uhørt!!

      Slett
  17. Jeg håper du putter alle disse kategoriene i en liste Ingalill! Som helt jomfruelig biografileser går det trill rundt i hodet mitt! :-D Jeg skal prøve meg på biografier i år etter å kategorisk ha påstått at jeg ikke leser dem. Men hva gjør man ikke for å utvide horisonten litt!
    JEg skal ha noen eksamener utover året så vi får se hva som kolliderer, men ellers er jeg med. (Og ser jeg må ta meg en tur på biblioteket for det finnes vel knapt en biografi i dette huset!)
    Og så blir det kanskje litt "HJELP!" å høre når jeg ikke finner bøker til kategoriene :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer liste. Jeg lover. Skal lage eget innlegg, straks Haruhi har bestemt seg. På sikt blir også biografifanen oppdatert (PÅ SIKT). Hjelp skal du selvsagt få. Biografitipsenivået er av internasjonal standard!

      Alt er nå egentlig klart, bortsett fra Juni, men jeg regner med det blir noe med kjønn, eller is. Arbeidstittel: Arctic Realness.

      Så på Goodreads hadde du hadde begynt å lese Blonde. Da er du igang. (sikkert lenge før oss andre -)

      Slett