søndag 3. september 2017

BIOGRAFISIRKELEN 26 - GALSKAP/ONDSKAP


Belle Gunness  (1978)
 - Massemordersken fra Selbu
 - Hans Melien

Kilde: Biblioteket

Mitt Bidrag i Biografisirkelen 26.
Kategori: OND og/eller GAL.
Kapitulasjon.
Jeg skulle lese 2 gunnessbøker, men ukene tikker og jeg har tatt til vettet. Gir meg etter 100s i morderbok nr.2. Det får holde, selv om den er mye bedre, både i form og innhold en enern (Melien). Det eneste Meliens bok har å vise til er kryss. Oldtidskryss. Boka er fra 70s. Den gang strevde man tydeligvis ikke så hardt med å lage gode historier av biografimaterialet sitt. Virkelighet var nok. Det at man hadde en grisk, gal ond massemorderførkje var nok.


Jeg har valgt Belle Gunness fra Selbu.
Formerly know as Brynhild Paulsdatter Størseth.
Ei dame alle hadde hørt om utenom meg.

 Rot/prokastinering/beslutnigsvergring/syt:
Skulle egentlig skrive om Selma Lønning Aarøs. Hennes Løgnaktige Ytre, (om Anna Munchs lidenskap for Knut Hamsun), deretter Anna Munch kontra Helga Hjorth fordi alt plutselig måtte settes på hjorthpause. Ble forsinket av alle skriveriene og goodreadssdiskusjonene om bookerlanglista, og Morten Øen som plutselig hadde fire bøker om Frank, og ankelen som bare sa takk for seg i skogen, i en nedoverbakke. Hunden dro meg ned og jeg klamrer meg til at jeg bare landet skeivt, mens innvendig, deep down, vet jeg at dette er en overbelastning jeg har ignorert altfor, ALTFOR, lenge....


Så da sitter jeg her, i en selvmedlidenhet så hemmelig at jeg må skrive dette avsnittet med lyset slukket og øynene lukket (no worries, i gamle dager gikk vi på touch-kurs, og øvde på middelaldermaskiner, natt er ingen hindring for tastediare... en selvmedlidenhet, man selvfølgelig ikke kan innrømme, selv om man skal til tannlegen om 2t, for man har  da perspektiv, og har jogget det på seg selv, lest på seg, lest om andre, kjenner andre..  dette er joggefridag 7, det finnes ikke en artikkel om tendonitis på internett, jeg ikke har lest...


altså
Belle Gunness
Ond eller gal eller grisk?

Født på husmannsplass i 1859. Litt rar, uglesett, muligens mobbet, ganske sikkert oversett, lynende kjapp på skolen, søster i Amerika, kanskje tvunget til abort, som noen mener beskriver hennes antipati mot menn, (fordi man må hate menn for å drepe menn?), ingen penger (menn hadde pengene), og jeg ser nå at det kan se ut som om jeg prøver å innlede med grisk, not crazyevil, bare golddigging bitch, en opportunist som kun gikk etter pengene
, og like gjerne kunne økset ned kvinner
, hvis de var like lett å lure
, med gårder å selge (?)

Søsteren Storebrynhild betalte for Amerikabillett, 1881, og hun bor lenge med søsterens familie, før hun gifter seg med Sorensen, som hun lever sammen med i 14år, før han dør på mystisk vis, hus brenner ned, feite forsikringsjekker havner i Belles lomme, og hun krangler med søstera for hun ikke får adoptere et av tantebarna. Visstnok kan Belle ikke få barn selv, likevel har hun huset fullt av unger, minst 3, pluss pleiedatter. Fosterbarn ingen vet hvor kom fra, bare at de endte opp døde, i den brannen der Belle muligens også døde, eller forsvant.

Jeg foregriper
Back to kronologien, som, jeg innrømmer, går på minnet, store linjer, tåkete rekkefølge. Hun tar med seg pengene. Kjøper gård i Indiana, La Porte. Der faller ei kjøttkvern ned i daværende ektemanns hode (nr2). Alle er igjen mistenksomme, men Belle snakker godt for seg, er venner med sheriffen, går i kirka og er på alle måter et hederlig (og ehm skremmende) kvinnfolk. Forsikringspenger får hun selvfølgelig også utbetalt.

Det er her den offisielle seriemorderkarrieren starter.
Hun begynner å avertere i skandinaviske aviser, etter giftesyke ektemenn med lite vett og mye penger. Skriver innsmigrende brev på norskamerikansk som får menn til å krysse kontinenter i hemmelighet, ravende av begjær, med alle pengene innsydd i frakken. Selg gården, sa Belle. Ikke si det til noen, ikke hvor du skal, ikke hva du skal, lokket hun. De kom i horder, over 40, antar man.
De kom. De forsvant.
Belle ble stadig rikere.

“Personal — comely widow who owns a large farm in one of the finest districts in La Porte County, Indiana, desires to make the acquaintance of a gentleman equally well provided, with view of joining fortunes. No replies by letter considered unless sender is willing to follow answer with personal visit. Triflers need not apply.”


Det ble murret i bygda. Det ble gjort halvhjertede undersøkelser. Drengen  (Lamphere) som også en periode tjente som elsker, plapret sjalu i fylla, men det ble ikke ordentlig trøbbel for Belle før våren 1908 da (frier) Andrew er løsmunnet, både til broren og på svir. Da han forsvinner begynner (bror) Asle og stille spørsmål og sende brev.
Plutselig brenner gården i LaPorte. Alle blir antatt døde.

Det er her 70s talls boka slutter og den fra 2005 begynner.
Hans Melien er opptatt av å gjenfortelle historien. Denne historien blir kjapt oppsummert i forrordet i Sheperds bok. Av en sambygding. Torger Størseth, som hadde slekt oppvokst rett ved siden av Belles familie, og vet alt, mer sannsynligvis enn forfatteren, og forteller så detaljert og medrivende at da han var ferdig, var jeg ferdig med Belle. Utlært.

Resten handler om rettsaken
De gravde opp makabre mengder levninger etter brannen, barn, menn og kvinner, oppkappet med øks, i ulik grad av forråtnelse. Det gikk også rykter om at Belle hadde mafiaforbindelser i Chicago og hjalp de med å kvitte seg med lik. Om Belle selv lå i ruinene er det fremdeles ingen som vet. Man tror i dag at hun døde i California i 1931, fengslet for giftdrap, under falskt navn, (selvsagt).

Under avdekkingen og oppgravingen av gården i LaPorte pågikk ble byen delt. Noen mente kvinneliket var for spinkelt til å være Belle. Andre så seg blind på ringer, tenner og andre plantede eiendeler. #Belleisdeadandframed #Bellelivesandwillcomebackandgetyou  med variasjonene #'twasthestableboy #sheisthedevil #suchagodfearingnicewoman ..

Rettsaken var en datidens medieproduksjon. Slektinger kom reisende for å identifisere savnede brødre/fedre/sønner. De prøvde å anklage drengen (Lamphere), fingre ble pekt mot slappe lovhåndhevere (sheriffen), advokatene var sleipe og ubrukelige, tenner var antatt plantet i ruinene, Belle var muligens et geni, som lusket i buskene, eller det hinsidige med øks og det var best å si minst mulig.

Hadde det ikke vært for bror Asle
, hadde det hverken vært skandinaver left i Amerika
, eller barter i Trøndelag.

Idag er hun kultkjendis i USA og i Selbu.
Filmer er laget. Teater. Bøker skrevet. Kjælenavn florerer. Lady Bluebeard. Mistress of Murder Hill (forøvrig originaltittelen på 2005boka). Hun har eget øl, oppkalt heavymetalband og er turistmagnet.
De som vil kan bestille både sweatshirts, caps og kaffekopper med Bellesitater på.
#triflesrneednotapply

Hvorvidt hun  var gal, ond eller grisk? (= genial?)
All of the above. Ihvertfall skremmende, og diger. Det er godt mulig svaret på dette ligger i de 200s av Gåten Belle Guness jeg ikke har lest. Things to learn. #willletyouknow!
Wiki for de som vil ha detaljer, eller se groteske bilder
Internettsøk for de som bare vil kjøpe klær.
Sirkeldeltakelse: 
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
METT, METTERE, METTEST.
Bloggdato er 15.oktober 2017.
De øvrige kategoriene for 2017 finner du her:

49 kommentarer:

 1. Her er mitt bidrag: https://thousandthunderingtyphoons.wordpress.com/2017/08/14/mari-leser-biografier-6-mord-og-mysterier-i-seattle/

  Testingen i den forrige kommentaren min var bare fordi jeg fikk en rar feilmelding.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mari om Mord og Mysterier i Seattle:
   https://thousandthunderingtyphoons.wordpress.com/2017/08/14/mari-leser-biografier-6-mord-og-mysterier-i-seattle/ 

   Dette går i snegletempo, alt skjer på en gang, får ta resten i morgen..

   Slett
 2. Mitt bidrag:
  http://elbakken.blogspot.no/2017/08/biosirkel-natascha-kampusch-3096-dager.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Elisabeth om 3096 dager:
   http://elbakken.blogspot.no/2017/08/biosirkel-natascha-kampusch-3096-dager.html 

   Stod opp ekstra tidlig for å øve meg på internettet. En time kommentarskriving og lesing står på program. Me bin pliktoppyllende. Merker at dette er en god kategori for innleggene ser særs fristende ut.

   Slett
 3. Linken min ligger på det forrige innlegget. Fordi dette ikke var ferdig. Får ikke kopiert fra mobile. Er på Vestfjorden og ser etter håkjerringa nå..

  SvarSlett
  Svar
  1. Fremme i Lofoten:
   http://artemisiasverden.blogspot.no/2017/08/tilfellet-thomas-quick-en-seriemorder.html#more

   Slett
  2. Anita om Thomas Quick:
   Så det andre innlegget. Iver notert. Ikke prøv deg å komme hjem fra Vestfjorden uten egenprodusert Håkjerringbilde (og psykedelisk tran).

   Slett
  3. Linken kom ikke med.. ?
   ble du så forfjamset over Håkjerringa? Ho viste seg ikke i går, men kanskje i morgen? Eller kanskje ho roter seg inn i Ballsundet?

   Slett
  4. Anita om Thomas Quick:
   http://artemisiasverden.blogspot.no/2017/08/tilfellet-thomas-quick-en-seriemorder.html#more 

   Back in the game. Spam fjernet. Link fikset. Snart ferdig med biobok (selv om jeg endte opp med å lese den gamle, korte, fra 70s, kommer sikkert til å angre bittert når jeg henter den nye på bib, om litt).

   Jeg har fremdeles vondt i tanna, og ei hel uke til tannlegetime, men (tvangspositivt) jeg kan fremdeles lese/konsentrere det bort (for det meste). Internettpauser er en u-ting.

   Slett
  5. Så bra at du er på nett, og med hodet over arma igjen.:) Belle kan jeg også tenke meg å lese om.. Hun var i mine tanker. Spent på innlegget! (god bedring tann)

   Slett
  6. Tenkte å skrive idag, men etter jeg igår begynte på min andre Bellebok, (som er SÅÅ MYE BEDRE), må jeg lese den ferdig først, ihvertfall halvparten. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet. Men jeg er på saken, både som skrivende og - straks - blogginnlegglesende..

   Slett
  7. Bra! Verdt å vente når du endelig har funnet en god bio.:)

   Slett
  8. Nå har jeg lest ditt oppdaterte innlegg. Jeg må si at jeg tror du har cathcet den ondeste, galeste (og griskeste ) av dem i denne runden.
   Husker jeg leste en lang artikkel i Adressa (tror jeg) for lenge siden. Slikt glemmer man ikke. Tenk, fra midt i nabolaget omtrent.. en slik seriemorder , og kvinnelig attåt. Hva er det med Trøndelag? Belle og Arnfinn Nesset?

   Og du- som tydeligvis roter med for mye for tiden, går det bra med deg nå?

   Ang Lønning Aarø så hørte jeg på interessant boksamtale med henne i Ringvebukta sist søndag. Den hadde du nok likt. Var mye innom virkelighetslitteraturdebatt også der..

   Det er i Trondheim/midten det skjer. Både før og nå. zzzz..

   Slett
  9. Midten madness.
   Belle tar virkelig kaka. Håper det etterhvert kommer en netflix-true-crime-special om henne, bare rettsaken kunne trollbundet i episoder.

   Ang Selma: Anna Munch tok en Helga decades før Hjorth hadde begynt på forfatterkarrieren sin. Intet er nytt under solen, men det vet jo alle..

   (alt er forøvrig stort sett rot og vondt i foten..)

   Slett
 4. Jeg holder på å lese, og kommer med en omtale i helgen. Jeg er sliten og orker ikke så mye lesing, så da går det sakte fremover. Men jeg leser om han som oppfakt vekselstrøm. En tynn bok på e-bib om Nikola Tesla. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. https://groskrosverden.blogspot.no/2017/08/biografi-lesesirkel-xxvi.html

   Og her var linken :)

   Slett
  2. Gro om Nikola Tesla:
   https://groskrosverden.blogspot.no/2017/08/biografi-lesesirkel-xxvi.html 

   Den som bare hadde ei elektrisk bil (sier alle hankjønn her i huset), spar pengene til joggesko sier mor.

   Slett
  3. Eller ond? Kjenner nå at dette blir det første innlegget jeg leser, straks kaffen er klar. Kanskje man rett og slett må skrinlegge framtidsplaner om elbil, på idealistisk grunnlag?

   Slett
  4. Var han ikke bare sær? Og genial?

   Slett
  5. Det typisk misforståtte geniet i sin tid?

   Slett
  6. Han ble sett på som en "gal" vitenskapsmann i sin tid. Men hva er gal? Hva er ond? og jeg har ikke kapasitet til å lete opp all verdens biografibøker, så derfor velger jeg noe som med litt rund tolkning av temaet kan gå inn i temaet. Hvis ikke det holder så leser jeg ikke flere biografier!

   Merker jeg ble litt amper... :) :)

   Slett
  7. Svisj under teppet med amperet. Ikke kommer jeg til å diske gale vitenskapsmenn, spesielt ikke med tanke på hvordan det hele tida balanseres på syltynn line både når det gjelder sjanger, kategori og objekter.

   Spesielt ikke siden jeg ikke engang har klart å fastslå om seriemordersken min var ond, gal eller bare grådig? Eller hvorvidt Anitas Quick - ikke bare var pedofil?

   Når dette er sagt (hvisket) er dette tross alt landets strengete lesesirkel. Strengeste. Lesesirkel.

   (ehm)
   (selv om den aller strengeste måneden var da Anita svingte maktgal pisk over rockerne, jeg blir ennå nervøs når jeg tenker på det..)

   Slett
  8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  9. Inga: Jeg tror trygt vi kan si at Quick var gal til tider. Psykiatrisk tvangsinnlagt, på sikring, psykotisk. Men ikke ond, det tror jeg neppe.

   Slett
  10. Gro: Jeg spurte bare om han var gal. Jeg fant ikke så mye om det i innlegget, så jeg lurte bare på det. Jeg har ikke stilt spørsmål til valgwt ditt, så det behøver du ikke forsvare overfor meg i alle fall, eller bli amper over. Må vel være lov å stille spørsmål, vel?

   (ingalill- blir man så skvetten av å bo i skogen ? Jeg- streng? Har aldri svingt en pisk i hele mitt liv)

   Slett
  11. Anita: Kanskje jeg var litt nærtagende, men jeg av og til blir jeg lett fyrt opp. Burde kanskje ha skrevet at han ble regnet som "gal" i sin tid, men gal i hvilken betydning da? Gal som forvirret, gal som i crazy ideer som vanskelig lot seg realisere på den tiden..., akkurat det sa ikke historien så mye om.

   Jo Ingalill, du var super streng i starten, men mildere etterhvert som du ikke klarer å holde fristen selv (ler stille på kontorplassen min). Og ja, Anita er litt streng, men hun bor seksti mil unna så jeg er ganske trygg, selv om hun kommer på bokbloggertreffet så er jeg ikke redd henne altså (ler igjen) :)

   Slett
  12. Ok, ja det kan vel være slik for mange til tider, kan være lurt å telle til ti noen ganger; )
   Men nå har du svart på spørsmålet om galskap. Står det ikke mer om det i boka, så gjør det jo ikke det, og det vet man jo ikke noe om før man har lest boka..:)

   (Jeg biter ikke selv om jeg kan virke streng altså, æ e jo bærre trønder. (uten bart) Godt du ikke blir skremt når jeg kommer på treff. Det hadde jo vært ille.;) Jeg tror de som kjenner meg mener at jeg er snill som et lam) ler her og..lol.:) )

   Slett
 5. En av oss er sanneleg ei bra bok, men ein må stålsetja seg når ein gjenopplever/gjenleser det som hende for seks år sidan: https://bokbloggberit.blogspot.no/2017/08/biolesesirkel-en-av-oss-av-asne.html

  Det gjer meg dessutan opprørt og skremt at Breivik sitt tankegods framleis "lever", ikkje i dei mørkaste avkrokane av internettet, men heilt ope, i dagslys, i kommentarfelt og opne nettdebattar, på talarstolar og i valprogram.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir bare værre og værre, synes jeg..

   Slett
  2. Berit om En av Oss:

   https://bokbloggberit.blogspot.no/2017/08/biolesesirkel-en-av-oss-av-asne.html 

   Usikker på om jeg noen gang kommer til å bli i stand til å lese om den mannen. Helt anderledes en Quick og Belle, der avstanden er stor, og alt føles fjern, selv om det kanskje ikke burde være det... man glemmer så fort. Mest skremmende, og right nå, Charlottesville/Trump.

   Slett
 6. Trodde jeg allerede hadde kommentert her, men tok vist feil. Hadde uansett bare tenkt å (trodd at jeg hadde..) skrive (skrevet) en haug med unnskyldninger. Belle Guiness har jeg hørt mye om, min manns mor bor i Tydalen - nært nok Selbu til at hun er stolt (!) over Belle. Fascinert over hvordan hun skildres med stolthet i stemmen, og ikke avsky, se vi har også seriemordere, større enn alle disse criminal minds typene, son of Sam ta deg en bolle!

  Selv skal jeg lese om religiøse fanatikere. I løpet av...sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Religiøse fantatikere ser ut til å være din spesialitet (ørkenvandring) og sommeren er over, for skolene har begynt å det er kaldt om natta (ifall du kom på å krangle). Jeg har forøvrig begynt på innlegget mitt, såvidt, og siden regelen som trumper alle somleregler er - ja, du kan være forsinket, men all mercy goes straks det foreligger ferdigskrevet arbeidet på denne bloggen. Paragraf 362b.

   Belle, hun som alle hadde hørt om, hadde nært kjennskap til utenom meg, er virkelig ingenting å skryte av, og jeg vet ikke hvordan det er i Selbu nå, men både 70s og 2003 (boka jeg leser nå) gikk de svært stilt i dørene. Hadde vært mer naturlig at en nabobygdinga pekte nese til Selbu på - sånt nå hakke vi i Ty'n - måten.

   (ps, er fremdeles ikke helt pålogget, men det kommer seg, og, har pådratt meg noe ankelkluss, ennå usikkert om dette fører til psyksengepost eller bloggproduktivitet. Vet du er opptatt av joggeoppdateringer..)

   Slett
 7. Beskjemmet over denne prokrastieringen. Never again. Skal holde unnskyldningene for meg selv (de finnes altså, for spesielt interesserte). Innlegget er ihvertfall oppdatert i foreløpig form. Flisespikk og redigering tas etterhvert. Nå kan bokhøsten starte for fullt.. og dere som fortsatt henger etter - the gig is up - no trifling..

  SvarSlett
 8. Tja,søstra hennes giftet seg med en slektning av oss
  så Ingalill pass deg

  Raviross el far din

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen fare, hu Oline va sikkert ualminnelig hjertegod!

   Slett
 9. Jeg har veldig lyst til å delta i Biografisirkelen, og i bokhyllen min står en biografi om Simone de Beauvoir. Muligens den kan passe til neste hvis jeg klarer å koble henne med METT :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja eller desemberrunden, Hårete. Du får lese med lupe på jakt etter spiseforstyrrelser, matforgiftning eller hungerkatastrofe. Kateogrien har jo undertittel - smør og fløte - så mett som i - dritlei av Sartre er nok utelukket. Hvis hun derimot kom til store innsikter mens hun unngikk fløte fordi Sartre var en dust, da snakker vi...

   (Hvis ikke kan du lese Anorektisk..)

   Slett
  2. Oki, takk for svar! Jeg skal finne frem lupen :D

   Slett
 10. For ei grotesk dame du har valgt deg. Jeg kom over ei bok om henne på ungdomsskolen, og den skremte vettet av meg. Tror det er den fra 1970-tallet du har lest nå. For en yrkesvei! Og det kan jo ikke være tvil om at dama er ond. Å si at hun er sprø som en kjeks blir en bortforklaring, psykopat er nærmere.

  Jeg er endelig i mål, jeg også, med det som blir min deltakelse for denne runden:
  https://boktanker.blogspot.no/2017/09/bokhyllelesing-mary-shelley.html

  I boka møter vi en vitenskapsmann som balanserer mellom det å være ond eller gal, sjøl om han egentlig er snill og god. Han er redd at hans handlinger vil karakterisere han som gal av alle andre, og at han deretter vil bli stempla som ond på bakgrunn av hans kreasjon. Kreasjonen, derimot, står midt oppi samme kamp, for ensomheten driver han fra vettet og eksklusjonen gjør han ond. Interessat perspektiv på ei gammal bok som fortsatt står seg!

  Men neste gang, mett? Altså som i forspist? Eller tjukk? Som i mett av dage? Eller som drittlei av noe? Eller som i at jeg er møkklei av noen? Eller...?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hedda om Frankenstein:
   https://boktanker.blogspot.no/2017/09/bokhyllelesing-mary-shelley.html 

   Spent nå på hvordan du har vridd denne til å bli en biografi. Emnemessig er den ihvertfall right on the money -)
   Husker den som ekstremt trist.

   Ang. Belle, lurer jeg på om det går an å være så ond uten å være gal? Galskap uten ondskap er mulig, vanlig og normalen. Ondskap on the other hand? For hvis pedofili er en diagnose er vel psykopati det også? Og som sådann kan det være ondskap? Kjenner jeg burde oppdatere meg filosfisk. Murky waters.

   Slett
  2. En veldig vridning blei det kanskje ikke, men jeg har da i alle fall hatt det i mente. Så blir det opp til generalen om det passerer! Og jeg er så enig, den er trist.

   Interessante spørsmål du stiller. Og naturligvis kan du ha rett. Men det å være veldig godhjerta og snill blir ikke sett på som en diagnose, bør da det motsatte sjukeliggjøres? Jeg bare spør, er ikke ute etter noe fasitsvar. Dette er en uhyggelig og fascinerende materie som jeg helt ærlig sliter med å forstå. Altså, jeg forstår hva hun har gjort, men ikke hvordan hun kunne overbevise seg sjøl etisk sett.

   Slett
  3. Her en ganske bra oppdatert artikkel på Lommelegen om psykopati..
   http://www.lommelegen.no/artikkel/psykopati-er-en-personlighetsforstyrrelse

   Alltid interessant å lese om dette. Da jeg tok videreutdanning i psykisk helse for barn og unge, var Psykopati fortsatt diagnose i det amerikanske diagnosesystemet DSM- men ikke det vi bruker; ICD-10. Nå er det borte fra det amerikanske også, men brukes i rettpsykatrien hvis jeg har forstått nygoogla artikler rett. BTW- typetrekkene finnes vel okke som.

   Slett
  4. Takk for godt innspill her og under, og lenke til en interessant artikkel! Dette er et emne jeg tror en aldri blir ferdig med, det kan liksom ikke helt forklares uansett hvor mange fagord en hiver på. Men det var fint å lese lell, for det er noe med perspektivet.

   Angående kommentaren din under: Det var faktisk forordet til Tor Åge Bringsværd som satte meg på tanken her, for han skriver at Shelley bortimot skriver en biografi over det vestlige samfunnet (ikke ordrett). Jeg er enig i at boka er en roman, men perspektivet var både nyttig og interessant.

   Slett
  5. Spennende Anita!
   Det mer informasjon det mer komplisert, vanskelig og umulig å gjøre seg opp en fast mening. Får bare holde det flytende, å gå på magefølelsen (som sier at Belle var EVIL).. sliter som Hedda med å forstå.

   Slett
  6. Hedda: Ja, det er sant. Vitenskapen blir ikke ferdig med dette , ikke vi heller. Evig tema fra Bibelens dager og frem til nå og inn i evigheten antar jeg. Jeg er helt enig, alt kan ikke forklares og forstås godt nok. det gjør de ikke i fagdispilinene som psykiatri, psykologi, filosofi, medisin heller-- derfor endrer ting seg stadig.

   Artig at Bringsværd kaller Frankenstein en salgs samfunnsdiagnose, tror jeg må les det på nytt. Forresten hørte jeg vel boka på lydbok, men jeg har den i papir også.

   Inga: Ja, slik er det nok. Kanskje bra det? Et menneske er ikke bare det man ser. Hvem kan vel forstå det her ordentlig.. en sånn som Belle, er helt ubegripelig. Selv om får det forklart via alle mulige psykologiske teorier..

   Slett
 11. Psykopati brukes ikke som diagnosebegrep lenger, men er en personlighetsforstyrrelse som kommer under dyssosial personlighetsforstyrrelse, antisosial personlighetsforstyrrelse eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse, altså flere varianter personlighetsforstyrrelser med psykopatiske trekk, i et forsøk på å si det enkelt.

  Hedda: Frankenstein er en god roman, som jeg likte godt (Jeg skal ikke legeg meg bort i biografidefinisjonen her siden Inga er sjefen, men men.. )

  Begynte å tenke på Mett-biografi i dag, hva kan passe inn der? Jamie Oliver eller noe sånt? Julius Cæsar eller en annen fet rik person? Elvis kanskje?? Tja, man får vel google og lete.. Har dere noen ideer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres liksom så ufarlig ut å si at Belle hadde en antisosial personlighetsforstyrrelse -)

   Mett, ja, kun 2 uke igjen, sannelige på tide å kaste seg rundt. Blir så korte frister når man er så sent ute..

   Slett
  2. Enig det, en smule tamt..

   Mett, har du noen forslag? Står stille her, må vel ta et søk igjen. artig del av "jobben" det, men jeg har ikke så lyst til å lese om kjendiskokker altså..hvis de ikke er helt spesielle, da..

   Slett