fredag 17. oktober 2014

BIOGRAFISIRKELEN 9 - ALTERNATIVERE


Ladyboys  (2008)
The Secret World of 
Thailand's Third Gender
 - Susan Aldous/Pornchai Sereemongkonpol

Mitt bidrag i niende runde av.
Biografisirkelen
Kategori: Alternativere
Oppklaring
, aka, den endelige definisjonen.
Etter mange runder refleksjon som normalens vokter, der jeg til slutt landet på - alt en person kan drive på med er innlysende normalt for de involverte - og dermed åpnet opp kateogrien så vidt at absolutt alt godtas, kom jeg for noen dager siden fram til følgende modifikasjon. I siste liten.
Ingenting medfødt er alternativt.

Jeg skjønte ikke før etterpå at jeg dermed diskvalifiserte meg selv.

Det finnes selvfølgelig de som hevder at alle medfødte særheter og avarter er tillærte påfunn som kan utdrives ved rett straff og besvergelser = meget, meget alternativt, da slik synsing hverken er medfødt eller innenfor majoritetens aksept.  En av ladyboysene i boka ble bundet til en påle og slått ihåp om at alle pikelige tendenser ville fordufte. De fleste bedrev eller ble styrt imot maskuline gjøremål og hobbyer.
Til ingen nytte.
Nature banket nurture hver gang.

At jeg valgte å lese om Kathoeys fra Thailand var som vanlig helt tilfeldig.
Lesesirkelgeneral får bok i gave og spesialordinerer kategori.
 

En kathoey defineres i boka som:
 - biological men who have been born with distinctly female hearts and minds. Some choose to have their anatomy 'corrected' whilst others are content to dress in women's clothing or simply give free reign to their effeminate mannerism. -

 Forfatternes intensjoner med boka
, en australsk human rights advocate og en thai magasinskribent
 - The aim of this book was to uncover the many mysteries and secrets that lay concealed within the hormone/silicone-enhanced breasts of our interviewees.........
Since academic papers and books have already been published on ladyboys, we wanted this book to be more a personal venture into humanity. We therefore sought out stories that came from the heart.

Nå kan det fra utsiden se ut som om Thailand flommer over at ladyboys, og man kan lure på hvorfor Thailand? er det flere der enn andre steder?  Er det fordi det er lettere for thaimenn og passere som dame enn storvokste afrikanere og tyskere? 
Ingenting av dette nevnes i boka. 
Muligens er det adressert i de nevnte akademiske publikasjonene.

Men Thailands kvinnefiendlighet tas opp, og at det til tross for all latterliggjøring og diskriminasjon (mange tror iflg. buddismen at ladyboy-isme er en straff for overtramp i tidligere liv), kathoeys utsettes for, ironisk nok, er helt legitimt og forståelig å være det motsatte. Altså kvinne som kler seg i manneklær og oppfører seg maskulint, også kalt tomboy.


   
Nong Toom

En av de mer berømte ladyboysen
etter det ble laget film om henne
The Beautiful Boxer, med undertittelen.
 - he fights like a man so he can become a woman.-

Hennes historie er forfriskende da hun ikke bare ungikk sex-industrien men også fortsatte som bokser etter kjønnskifte. Kjendis og foregangskvinne.
Diskvalifikasjonsgrunn nr.2.
Er dette en biografi?
Det er på grensa, men jeg velger å se det som en samling mini-bios.

9 historier er samlet. Hver fra barndom til nåtid. Flere aldersgrupper er dekket, og i og med at et par også er svært gamle gis det innblikk helt tilbake til 50/60-tallet. 5 har yrker innenfor sex og uteliv, og alle utenom 2 har prøvd seg som prostituerte. De 2 siste er såkalte uvanlige og celebre kathoeys, en flyvertinne og en bokser. For de aller fleste begrenser yrkeslivet seg til sex og ulike dansetrupper.

Det finnes visstnok grupper menn de som bare tenner på 'kvinner' med intakte peniser, men heteroseksuelle menn er likevel den største kundegruppa, og i nesten hvert kapittel gis det en innføring i teiping og bortgjemming av penis, og hva som skjer de få gangene dette blir oppdaget.


Til tross for denne spredningen i alder er historiene svært like.
De starter med barndom, og hvordan deres feminine trekk ble oppdaget og utartet seg. Hvordan familie og venner reagerte. Ungdomstid, testing av seksualitet, eventuelt mobbing. Dragningen mot likesinnede, og et eventuelt brudd med familien. De aller fleste reiste til Bangkok, der de etterhvert, for å få råd til hormoner og operasjoner, begynte å spe på økonomien med dansejobber og/eller prostitusjon.

Det som berget de få som valgte andre veier var
mer bemidlete familier og utdannelser.

Alle tar hormoner og alle har silikon.
Nesten alle har fjernet penis og operert inn vagina.
Bare en angret. Tiltross for alle medfølgende komplikasjoner og smerter.
Det viktigste er kjønnstilhørighet.
Å se ut som den kvinnen de er på innsiden.

Så, nådde intensjonene fram til denne leseren?
, du vet, avsløre hemmeligheter og historier fra hjerte.
Joda, mange av historiene var triste, mangel på tilhørighet, muligheter,
gamle damer som ikke kan lese og fremdeles må trekke på gata
, er håpløst, sørgelig og ekte.

Men alt ble likevel for likt og monotont, jeg begynte å kjedet meg allerede etter kvinne nr.3. Skylda for dette legger jeg på forfatterne/redaktørene.
Smekk på fingrene!


Nicky Karang.


Thailands første transseksuelle flyvertinne.

Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar40 kommentarer:

 1. Jeg har også lyst på den konserten.:) Men jeg får vel sitte hjemme og lese ferdig bioen om Sjamanen på de høye hælene.. maybe ferdig i kveld, or tomorrow. Ingen utsettelser her i gården. Du får kose deg ---

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes du skal gå på den konserten Anita, hvis de ikke allerede har vært i Trondheim. Eventuelt kan du vente på min jublende, muligens fellende dom. Det kan jo være de er elendige, og du i etterkant kan prise deg lykkelig for penger og lesetid spart.

   Som plaster på såret får du selvfølgelig lov til å publisere, linke og slå deg løs om sjamaner 15.okt. Til og med idag hvis du har lyst -)

   Slett
  2. Det ble ingen konsert på meg i går. Jeg hadde lyst , men var for sliten- jeg glemte i tillegg både Brenner & Bøkene og Forfatterne kommer med Gyldendal i går ettermiddag.. Sånn går no dagan. Men i kveld skal jeg skrive om sjamandama.:)

   Slett
  3. Det var synd Anita, du gikk glipp av noe helt spesielt, men det går jo rykter om at de også skal til Sverige, blant annet - så mye som du reiser er det enda muligheter.

   Bivirkningen av all inspirasjonene er at jeg nå har lagt bort alle lydbøker og nå bare hører på Tønes. Nesten krise.

   , også når det gjelder ladyboysen, men jeg setter igang om litt - må bare lufte hunden først.

   Slett
  4. Sverige er en mulighet- men i dag leste jeg at Nigtwish kommer til Trondheim igjen neste august, så da er alle sorger slukket..:)

   Slett
  5. Nightwish?
   Er ikke det djevlemusikk, Anita?

   Slett
  6. Tuller du? De synger mer om engler i tekstene sine enn djevler. Det er symfonisk metall, nydelig, vakkert, poesi og fantasi-- :)

   Slett
  7. (mhuahaha)
   , sa hun for å dekke over sin uvitenhet.

   Slett
  8. Hehe -- tenk deg konsert på Sverresborg da.. Bli med så får du oppleve noe nytt på hjemlige trakter.;)

   Slett
 2. åååå, nå ble jeg så glad at jeg nesten får lyst til å si I love you! (Du tåler vel det?) Nå har jeg sitter og les studier så tårene renner og skrevet så tastene fyker og lånt det tynneste alternativet til biografi jeg kunne finne på biblioteket! For det var der jeg endte: Ikke så alternativt innhold, men fagbok med så personlig innhold at den blir sånn alternativbok i 920.-hyllene. Og nå med to dager ekstra kan jeg faktisk klare å puste litt mellom slagene (og jobbe litt på jobben også!) Ho ho, ENJOY!

  SvarSlett
  Svar
  1. (Alle kjærlighetserklæringer tas imot med glede.)

   Skjønte vel at ingen kom til å protestere over denne utsettelsen. Bakdelen er at jeg nå forventer dobbelt så lange innlegg - uansett hvor tynn biografien er.
   (mhauah.). Den er den meget politisk korrekte varianten av - gi med den ene - ta med den andre.

   Slett
 3. Og jeg som valgt den korteste ørkenboka, utelukkende for å bli ferdig i tid (og med valgt mener jeg nettopp det, har ikke startet ennå - bare kindlekjøpt. Høres helt greit ut med et par ekstra dager).

  Nyt vinen (og eventuelle kokosboller).

  SvarSlett
  Svar
  1. (Blir det ikke kokosboller blir det streik og boikott.)

   Jeg er svært begeistret over at du bestemte deg for å stole på din egen intuisjon når det kommer til ørkenfedre, selv om jeg er meget skeptisk til at det finnes 'tynne' biografier om slike. Jeg er egentlig skeptisk til om det i det hele tatt finnes fedre i ørkenen - mer trolig er det at det er noe de fant på i gamle dager for å skremme nomadebarna fra å stikke hjemmefra. En variant av bjørkeriset?

   Slett
 4. Så bra Ingalill, jeg trodde 15ende var neste onsdag og trodde jeg hadde all verdens tid :) Men boken er lest, jeg har bare ikke skrevet noe enda, men det skal jeg få gjort til den 17ende.

  Faktisk er jeg veldig fornøyd med boken jeg har lest, og håper den blir godtatt som "alternativer".

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Min indre fasit og konklusjon på hva en alternativer er skifter daglig, og har mer eller mindre havnet på at ALT er alternativt for noen - imotsetning til gårsdagens, da jeg mente at INGENTING er alterantivt for de det gjelder. Ergo er det her så store smutthull at man kan slippe unna med alt.

   Prøver febrilsk å huske om jeg har hørt noe om boka di - men kommer ikke på noe.
   Spananande.

   Slett
  2. Jeg tror ikke jeg har sagt noe om boken, men kanskje jeg sa noe i en bisetning på bokbloggertreffet, men det er ikke sikkert. Boken anbefales, men det er hemmelig til fredag om hvilken bok det er :) :)

   Slett
 5. Jeg skal lese din omtale senere i dag, men nå må jeg bare legge inn linken, så du ser at jeg har vært med: http://groskrosverden.blogspot.no/2014/10/biografi-lesesirkel-ix.html

  Jeg kommenterer senere i helgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gro om Marianne Ihlen
   http://groskrosverden.blogspot.no/2014/10/biografi-lesesirkel-ix.html

   Nå gleder jeg meg til å se hvilket alternative greier Marianne bedrev. (psstt, jeg har lest den -)

   Slett
 6. Og her er min om Gro-Helene Tørum: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/10/biografilesesirkel-9-sjaman-pa-hye-hler.html#more

  SvarSlett
  Svar
  1. Anita om Gro-Helene Tørum:
   http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/10/biografilesesirkel-9-sjaman-pa-hye-hler.html#more

   Jeg husker å ha sett et talkshow eller noe med henne engang, - uten at jeg ble sjamanfrelst, men siden jeg i sin tid også gikk på Heimdal, skal jeg lese med åpent sinn.

   (forresten, sjamanisme, medfødt?)

   Slett
  2. Jeg har aldri tenkt på Gro-Helen slik jeg har sett henne på TV (det er der jeg har sett henne, Åndenes makt, Fra sjel til Sjel, studio fem/den andre siden) som sjaman. Men at hun selv ser på seg selv som det, utfra det hun skriver i boka- det er nå så..
   Sjamanisme medfødt? Vet ikke om jeg skjønner spørsmålet rett.. Men evnene er vel arvelig, som andre talenter og evner.. Om de får utvikle seg og blomstre er vel en annen sak..

   Slett
  3. Men- alternativt er det, fordi healing er alternativ behandling. Synskhet/klarsyn/mediumvirksomhet kommer også inn under alternative sysler. Alt som er alternativ til mainstream tankegang, livssyn, praksis- er vel alternativt per se? Det mener nå jeg i alle fall.:)
   Angående ladyboysene dine- nå har jeg lest innlegget på nytt, nå har jeg litt ro og fokus- det er jo ganske heftige greier. Har lest mye om de som er født i feil kropp, og ønsker kjønnskifte i Adresseavisa i det siste.. Har truffet, og blitt kjent med en transe også. Det er rart. Det må være grusomt plagsomt når de går til det skritt å gå til operasjon..Hvordan fungerer da kroppen etterpå? På den måten..
   Synd at boka ikke var bedre, for emnet er viktig og fascinerende..

   Slett
  4. Som jeg skrev til Marianne er det synd at forfatterne har skjært all oppbygging og språk over samme lest, for dette er absolutt historier som fortjener å leses. Det er også godt mulig at det bare er jeg som ønsker at alle sjangre skal være krimspennende?

   Nå hadde alle mine 9 ladyboys gått på hormoner i laaangt tid før operasjon, så alt kvinnelige kjønnshormoner fører med seg, i humør og kroppsforandringer var allerede på plass. Silikon kom gjerne som nr. 2 - og så var det å kvitte seg med den irriterende penisen til slutt. På dette tidspunktet hadde den allerede krympet og mistet både opprinnelig form og funksjon.
   Etterpå var et smertehelvete og de måtte i lengre tid ligge med et eller annet i sin nye vagina slik at den ikke skulle gro sammen (det skjer). Hele konstruksjon kan også etter en tid falle sammen og alle følelser, seksuelle, er borte.
   Funfact: Størrelsen på vagina = størrelsen på den opprinnelige penisen, da denne brukes som grunnmatriale. (Se nå trenger du ikke lese boka engang -)

   Angående alternativdebatten:
   Jeg er jo i utgangspunktet enig - altså at alt utenfor mainstream er alternativt, men det ble likevel et problem når jeg skulle forklare og lage definisjon. Hva er normalt? Hva er mainstream?

   Slett
  5. Uff, det høres veldig vondt og fælt ut hele kjønnsskifteprosessen. Hvorfor vil de det, hvis følelser blir borte uansett? Bare få å se riktig ut i forhold til hvordan de føler seg? Hm..

   Ja, skjønner definisjonsspørsmålets utfordring. Men hva har egentlig begrepet normalt med alternativbegrepet å gjøre? Alternativt er da normalt? Kan man ikke gjøre det så enkelt som å tenke: alternativ behandling/behandlere, alternative skoler (de som oppfant dem, feks Rudolf Steiner- Steinerskole, Maria Montesorri/Montersorriskolen, alternativ livsstil (økofilosofi- Arne Næss maybe? ) - alternativbevegelse, alternative samfunn som feks økolandsbyer som Findhorn i Skotland, Damanthur i Nord-Italia- de som stiftet dem osv…?

   Slett
  6. Men hvorfor gjøre det enkelt når vi kan velte oss i det kompliserte? Eller sagt på en annen måte, det var bare du som kom på alle disse skolene og samfunnene -)

   Slett
  7. Ja, du sier noe der..;) (men jeg er jo alternativ - kanskje født sånn? )

   Slett
 7. Interessant bok - selv om den tydeligvis var kjedelig... Jeg havner muligens i Bangkok igjen i løpet av november og jeg tror faktisk at jeg skal klare å skvise denne boka inn mellom de andre dårlige samvittighetene. Jeg har også lurt på hvorfor disse ladyboys'a ser ut for å samle seg her. Mange av dem er jo så fantastisk pene! Jeg hadde glatt blitt lurt om jeg var mann på jakt etter pen Thai-dame! Litt synd at de fleste havner i sex-industrien, men money is king også i Thailand, og der er det lite pæng i utgangspunktet. Vi var rundt i et par områder i Bangkok sist vi var der og fikk "aktivitetene" nokså nær innpå oss, både i barer og på hoteller. Litt synd på mennene som foretar kjønnsskifteoperasjoner, for lovlig sett så er de fremdeles registrert som menn. Dette kan nok skape noe problemer om de reiser utenlands...
  Likte forøvrig korrigeringen av definisjonen din: ingenting medfødt er alternativt - og som tidligere i bio- og Line-sirkelen så har jeg måttet stå over denne...

  SvarSlett
  Svar
  1. (Bangkok? Du er jo ikke hjemme ennå)

   Boka var kjedelige med modifikasjoner. Historiene og kvinnene i seg selv har både fargerike, triste og langt fra grå historier, men måten de fortelles og legges opp på er nesten identiske, også språklig. Ser jeg burde utdypet dette i innlegget.

   Det er viktig det du sier at de fremdeles er registrerte som menn, og dette med at Mr. fremdeles står i pass og papirer er til stor sorg og blir tatt opp av nesten alle. En av grunnene til at en av de mer priviligerte valgte å kle seg og agere 'tomboy' på reiser.

   Glad for at du skal lese, gir nok en ekstra dimensjon og ha den som bakgrunn på Bangkokreise. De sier jo selv at et urhorvelig antall sex-turister (ikke dere altså -) ikke aner hvilket kjønn de samhandler med. Det gjelder også lengre mer seriøse forhold. Og de er virkelig vakre. Ofte vakrere enn sine prostituerte medsøstre som ofte er slitne og narkoavhengige. Det slo meg plutselig nå at det ikke var noe rus blant de 9 kvinnene i boka. Kan det være representativt da?

   (har du tenkt på så alternativt det er å selge sin urnorske skihytte for å sykle med bjørner?)

   Slett
 8. Pornchai? Oi.

  Vet du, dette med at du hadde ekskludert deg selv - slo meg ca. tre sekunder før det (sikkert) slo deg. Et eller annet du sa om at homofile ikke var lov, da det var en legning - og ikke et valg/en livsstil. Når er jeg dødelig skuffet over at du oppdaget bristen selv..

  Forøvrig er jeg kun nysgjerrig på dette ene, er tomboysen mindre uglesett hvis de tar den helt ut også? Eller er det bare mindre stigma så lenge de ikke fjerner/adder kjønnsorganer etc. Og, som deg, skuffet over at det ikke gis noe svar på "hvorfor Thailand".

  (Trenger vel egentlig ikke å nevne at knapt er halvveis i ørkenfaren).

  SvarSlett
  Svar
  1. (men det var da den tynneste ørkenfarboka?)

   Hehe - det kan se ut som jeg med det siste grepet har disket absolutt alle, bortsett muligens fra Mariane Ihlen og ørkenfaren din. Det er vel ikke medfødt å være ørkenfar? Du vet når jeg gikk rundt på bokbloggtreffet og doserte hva en alternativer (kanskje) var, slo det meg aldri at jeg satte egen bok i fare.

   Å være tomboy er nesten prestisje. Hele Thailand ser ut til å ha forståelse for at det er bedre å være mann, åpenbart, og applaus til de kvinner som forlater sitt eget nedvurderte kjønn for å velte seg i maskulinitet.

   Aner ikke om dette forandrer seg hvis de opererer, eller om det overhode blir gjort. Regner med det ikke er bare bare tilføre en funksjonell penis. Ikke det at funksjon var noe tema for vaginaoperasjoner. Der gikk det mest på å føle seg, og se ut som kvinne, og selvfølgelig at det var mindre slit og mer penger å hente som prostituert. At de valgte smerter over orgasmer virket ikke å bekymre en eneste - bortsett fra den ene, som angret.

   Eneste uvitenskaplige forklaringen jeg har på hvorfor Thailand?, er at de er penere der -)

   Slett
  2. https://bokboble.wordpress.com/2014/10/19/st-anthony-en-noe-forsinket-miniomtale/

   Det er absolutt ikke medfødt å være ørkenfar. Valg og viljestyrke hele veien.

   Det går nå opp for meg hvor lite jeg egentlig vet om kjønnsskifte operasjoner/transepersoner generelt; skremmende lite med tanke på at min mor står på venteliste for utredning, i håp om å få gjennomgå operasjon selv.

   Slett
  3. Haruhi om Anthony Ørkenfar:
   https://bokboble.wordpress.com/2014/10/19/st-anthony-en-noe-forsinket-miniomtale/

   Valg og viljestyrke er alt jeg bryr meg om for tiden, for det er vel bare å lese om det?

   Jeg så en dokumentar på tv engang om ei britisk jente som mente hun var gutt, men der gikk det mer på det psykologiske, dvs, hun (han) ble vurdert for operasjon, men det var mye som måtte være på plass i hodet før noe slikt overhode ble vurdert. Virket å være litt lettere i Thailand.

   En av de 9 ble faktisk operert i England, vant en konkurranse (reality?), der hun kjempet med andre som ble sjaltet ut fordi de ikke var seriøse, eller feminine nok. Hun mente selv at en av fordelene hennes var at hun strikket på venterommet. (Blir ikke mer kvinnelig enn det....)

   Jeg får bare si lykke til til mora di.
   , og du får bare sette igang med å lese deg opp.

   Slett
 9. Pia om ADHD:
  hhttp://piaskulturkrok.com/2014/10/18/bokomtale-adhd/

  Foreløpig er vi flere blant de diskede enn de godkjent. Oversettes det til at i denne lesesirkelen er det ikke alternatiavt å bli disk et?

  Jeg liker hvordan du tvister og vrir på alternativbegrepet for å få det til å passe.
  ADHD er omstridt og utbredt, så til tross for at du er disket (shh) er det et spennende valg.

  SvarSlett
 10. Først en syltynn unnskyldning: hadde klart det fint hvis fristen var på onsdag og siden du sa at forhåndspublisering er for pyser, så gadd jeg ikke. I går var jeg full av vin og faenskap, så da ble det ikke mye skriving.

  Søstrene Fox ble berømte etter at de klarte å kommunisere med ånder igjennom banking. De ble ofte besøkt av Benjamin Franklin og andre ånder som forlangte at de skulle holde seanser for mange mennesker, og vips var den moderne spiritismen født.

  http://booksandmonika.blogspot.com/2014/10/the-fox-sisters.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Monika om Søstrene Fox:
   http://booksandmonika.blogspot.no/2014/10/the-fox-sisters.html

   (Full av vin og faen forlanger billedmatriale)

   Gamledagers tv-berømte spiritister?
   Nå som jeg allerede har lest omtalen din kjenner jeg at jeg er litt skuffet over hva som lå bak bankingen. Noen ting fortjener å være sant.

   Slett
 11. Arg! Fremdeles veldig såra og vonbroten over at eg strauk! Hadde eg blitt godkjend om eg hadde valt Ivar Aasen?

  SvarSlett
 12. (pssttt, egentlig er ingen disket
  , det var bare maktsjuka som tok meg)

  SvarSlett
 13. Haha, det var det jeg visste at diktatoriske Moshonista egentlig er en blauthjerta biografielsker :)

  SvarSlett
 14. Bedre seint enn aldri herfra, om en fyr som viste seg å ikke være så alternativ likevel (men bittelitt, kanskje, om en er i det romslige hjørnet). Så der blir det muligens stryk til meg...

  http://boktanker.blogspot.no/2014/10/biografi-biskop-arnes-saga.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hedda om Biskop Arne:
   http://boktanker.blogspot.no/2014/10/biografi-biskop-arnes-saga.html

   Beklager sein respons. Nettløysa har igjen inntatt dalen og vi må som hvileløse nomaer ut på bygda for å koble oss på. Bygda har liten forståelse og anser nok regninger og news som viktigere enn bloggoppdateringer og kommentering.
   I will be back!

   Slett