onsdag 4. desember 2013

TORE PÅ SPORET, av den tapte tid.


Vi Ses i Morgen 
 - Tore Renberg  (2013)

Lydbok lest av: Tore Renberg.

Første bok ut i den nyoppstartede serien om bøker som får meg til å spare til førerkort og datahackingutdannelse så jeg kan kjøre til vestlandet og go kings misery on forfatteren.
Heldig er han Forfatter Renberg at dette ikke er den eneste boka jeg leste i år og at jeg har høyintens brukshund og derfor mangler både tid og - eh, førerkort. Du trodde vel ikke forfattergjerningen fritok deg fra reglene? THE RULES. De ufravikelige. Ting man ikke gjør mot hunder, katter og kristenjenter. Hører du Tore? Misery? Det eneste som kan redde deg nå er at oppfølgeren uten tvil viser at alle disse 3 elementene var litterært nødvendige og utelatelser ville ødelagt hele seriefortsettelesen.

Klagen er sannhet fra dypet
, til tross for det som kommer nå.......

  - det skamløse skrytet.
Tore Renberg leser som en gud. Jeg opphøyer han nå til Norges beste, kommer til å konvertere til det jeg tror er Stavangerdialekt og starte en underskriftkampanje der han i 2014 påtar seg alle oppgaver Ribu skulle hatt. Til og med Udødelighetens Elixir ville blitt er festbok med Tore ved roret, maybe.
Jeg øver hver dag -  e-endinger og vetkje.


Historien.
Far removed fra Jarle Klepp og akademia.
Med utgangspunkt i Videogutten.
, kortroman fra 2006.

Han forteller, syr, tråkler og brisker seg
Håndarbeidet. Veven. Fortellerkunsten.

Tre grupper mennesker som knyttes sammen
og samhandler på vei mot fordervelsen.
1: Jan Inge aka Jani, selveste videogutten, Cecilie, søstera han leid ut i ungdommen og Rudi, kameraten og Cecilies kjæreste gjennom 27år. 
Småkriminelle flyttefolk med sjela dynket i 80-tall.
Tjukken, hypern og hora. Jeg vil viske ut fortiden og pakke dem i beskyttende fleece.
2: Fraskilte Pål - også fra Videogutten  - med 2 tenåringsdøtre, hund og gamblingissues.
3. Tenåringene: Kjekke fosterbarns Daniel, døve Veronica, kristenSandra og Påls 2 døtre.

1, 2, 3 i en sekk fra oljebyen
, hell i en passende dose etikk, moral og samfunnssyn
og spe med følelser, musikk og adjektiver til røra er passe tjukk og smakelig.
Plott? Punkt 2 trenger en mill og kontakter punkt 1.
Punkt 3 fyller opp alle hull, med forelskelse, håp og tenåringsfortvilelse i skogen
, den samme skogen der 1 + 2 legger planer for framtida.

Sukk til alt som går feil!
Innsida vinner og fortida bestemmer.
Følelsene, systemsvikten, brustent, sår på sjel og tårer i hjertet. Det gråtes i det hele tatt svært mye i denne boka. Hos videoegutta skal det ikke mer til enn å nevne gamle dager og foreldre
Det er enkelte scener som er grusomt triste,
eg: Cecilie på hudpleie, Jani og ensomheten.
Noen er irriterende: Skråsikre, naive tenåringer og de som ødelegger.
Også har du sexscenene med Rudi som burde vunnet stavangermesterskapet i dirtytalk. Evighetslange Rudi med ustoppelig munndiare, stagnert utvikling, meninger om det meste og landets største kug.


My Imortal
Alt dette sviket. Sårheten, kjærligheten, vennskap og tapte muligheter er pakket inn i kjærlig, diskre humor og sentrer rundt to drivende elementer.
Pål som trenger penger og datter Tiril som skal synge på kulturshow.
2 kjepper i lykkehjulet - døve Veronica og koreaneren.

Jeg er ikke normalt noe fan av hoppende kapitler og skriftende synsvinkler men her virker det med Tillersk presisjon og runder ut karakterene. Sitt syn på seg selv mot hvordan de framstår for andre. Flere sett øyne, korrigerende blikk på det som tilsynelatende var så enkelt og rett fram. 

- En bransjeklassiker -
Innimellom elsket jeg denne boka, og selv når jeg ble lei av maktsyke tenåringer og selvmedlidende middelaldermenn var opplesing og dialekt en nytelse. Jeg kan til og med overse den vidåpne slutten og den onde koreanerern. Her snakker vi ikke normal lett spennende cliffhanger - med så brå avslutning at jeg måtte høre de siste kapitlene 3 ganger og google rundt etter referater bare for å forsikre meg om at det ikke manglet en cd. Så ja, til tross for at enkelte utilgiveligheter av miseryproposjoner har jeg endelig lest ei norsk bok i år jeg kan nominere til bokbloggerprisen.

16 cd-er people og det tok under ei uke.
Best?  Rudi og det sprelske språket. Sandra og løpinga.
Under juletreet med den!

Boka hos tanum.no
Min ble lånt på biblioteket.
Flere norske bloggere:  Rose-Marie og Tine

Know your writers favorite shirt:
 Og hvis du lurer på hvorfor jeg ikke knapt har nevnt musikken. Ei bok med soundtrack og jeg overser det 
Det er fordi jeg ikke liker metal, hverken motorhodene eller aerosmith, ihvertfall ikke i dette århundre da Mr.Tyler er degradert fra rockegud til botoxfaced idoldommer.
, sånn er livet, og Tore er på sporet
, av tapt tid og gyldne muligheter.

Jeg gleder meg til fortsettelsen!

38 kommentarer:

 1. Artig oppsummering av boken. Ser at du likte den bedre enn jeg gjorde. Jeg gjorde som deg, måtte høre siste del om igjen, i håp om å finne en mening i slutten.
  Takk for linking :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh, likte du den ikke? Har ikke rukket å lese innlegget ditt ennå, men dette må undersøkes straks. Slutten var virkelig vidåpen, hørte siste cd mens jeg gikk i skogen og var overbevist om at jeg hadde fokusert for sterkt på trerøtter og fuglesang, måtte starte på nytt.

   Slett
 2. Kult! Og så tolker jeg det dithen at du er på vei til Stavanger? Enda kulere! Jeg skal ta godt i mot deg. Vise deg alle highlights fra boken og PROPPE deg med kaffe. Pad insisterte selv på capslock, men det går greit - jeg står for den.

  Klem på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den dagen jeg blir lei av mindt-norsk blir det stavangermål all the way, dvs, hvis det går an uten å skarre - jeg er elendige-e på r-er.
   Ser ikke noe capslock og ble svært overrasket over mangelen på grøt i oljebyen, de spiste bare elggryter, pizza og skoleboller - eller skolebrød som det egentlig heter - der jeg kommer fra. Kaffe er det beste jeg vet, nest etter sjokolade, men det kan jeg vel se langt etter?

   Slett
  2. Du skal få sjokolade, kan du skjønne! Stavangerdialekt med rulle-r høres helt fantastisk ut. Jeg er svak for østlandsdialekter selv (er du midtnorsk?), men en blanding måtte vært optimalt.

   Slett
  3. Hæ, mener du med dette å si at dere ikke ruller-e på r-ene-e i Stavanger. Ikke litt engang?
   MIdtnorsk her, og at du foretrekker bittesmå østlendinger vet da hele internettet
   (- mhauahau.)

   Slett
  4. egentlig? det hette skoleboller Ingalill. Ikkje prøv å sniginnfør østlandsord som egentligheder! når det gjelle sjokkis så har me "Sjokoladepiken". Kaffi får du på Kaffihuset, eventuelt så må kan du venta te Starbucks the one and only har innlosjert seg i bankhvelvet te SR Bank. Ta toget te vestlandets forblåste å forhutla oljesentrum du, så ska me nok få vist deg rondt - både i byen å på Renbergs (å min) videregående skole -)

   Slett
  5. I Trondheim, der man bygde kirker på konger, i årtider før oljen kom til Stavanger, heter det skolebrød. Her i østen har de ikke peiling på bakverk - umulig å få kjøpt både aniskringler og laup. De har rett og slett ikke hørt om det.
   Man har vel lauper i vest?

   - og samme skole som Tore - samtidig - regner jeg med, det er vel omtrent samme årsgruppe. Det er jammen godt å vite at jeg har slike gode guider klare skulle jeg en gang karre meg vestover.

   (Men til fjells og på sykkel får dere meg aldri - har innsett at det er en sånn daredevil energi i dere stavangerjenter, - som er best å beundre på trygg avstand.)

   Slett
  6. Laupe? Nærmeste jeg kommer laupe er mine foreldres hytte på Lauperak. Kanskje laupa kommer derfra? Sjekket oppskrift på laupe og de skal bakes så snart jeg kommer meg tilbake til den forblåste heimen! Så uimotståelig gode ut! Og nei - jeg har ikke smakt slike tidligere som jeg vet! Skal se jeg må takke deg for mer enn Vigdis etterhvert! Sommermøblene på terrassen havnet i hagen, ellers så står huset. Det var visst rimelig skummelt da det stod på og Mini-Me på 17 var ikke helt høy i hatten. Hun håpet imidlertid på at ferjesambandet var stengt til utpå dagen idag så hun slapp tentamen på VGS. Så heldig var hun ikke. Ei av tre ferjer gikk, og det holdt...
   Takker så mye for at du putter Tore og meg i samme årsgruppe! Nå er jeg en hel barneskole eldre enn ham, men det syns selvfølgelig ikke utenpååå. Er derfor også selvfølgelig en mer erfaren daredevil, men siden jeg ikke har min egen wiki-side så er det heller ingen som vet det. Han får holde på med bøkene sine så får jeg ha fjellheimen for meg selv. Tryggest det, for alle parter trur eg.

   Slett
  7. Man skulle kanskje laget seg en egen wiki-side. Det får komme etter visittkortene. Det gleder meg stort at du skal bake laup for det er en av de største nedturene med å bo i østen.
   Spredning av laup og vigdis er en ære å ta på seg, mye bedre enn å være hun som kom til bygda og lærte alle at.....
   - her var det så mange muligheter at hjernen streiket -)

   Godt hus, heim og mini-er er i god behold.

   Slett
 3. ÅÅÅ, den boka likte jeg omtalen av, putter den under juletreet, kan jeg begynne å glede meg? Slår han virkelig Ivar Nørve??

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg ikke hørt Renberg lese andre enn sine egne bøker, men der er han konge, Nørve er sjanseløs. Men hvordan han hadde klart seg på Arnaldur er det ikke lett å si -)

   Ingen grunn til å glede seg - jula er hemmelig!

   Slett
 4. Humre humre. Glimrande omtale. Og eg kunne ikkje vore meir enig: Renberg er såå bra som innlesar av sine eigne bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spesielt var han fab som Rudi -)
   Et mesterstykke dette med å være troverdig både som ungjente og hyperaktiv kriminell.

   Slett
 5. Nå har jeg drømt om deg og Tore Renberg - HERREGUD! Ja, nok om det. Endelig kom omtalen slik at alt av misforståelser kan oppklares og jeg igjen føler at jeg vet alt om hva du leser. Takk! Boka er notert og skal høres så fort som råd er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du!! Jeg nekter å spørre om hva vi gjorde i den drømmen, og all utbrodering som ikke har med brodering og kafebesøk å gjøre sensureres.

   Forresten - du som er sånn John Hart fan, jeg hørte Ved Elven i oktober og i min ringe autoritære ekspertise var den bedre enn Iron House. Så vet du det! (Har du hørt den?)

   Slett
  2. Har hørt Ved elven og der syns jeg oppleseren ødelegger - har forklart det i anmeldelsen, men det er noe med at jo dårligere menneske jo lysere stemme - så jeg skjønte ganske fort hvem slemmingen var.

   Slett
  3. Det høres litt kjent ut det der - montro om jeg har lest det før, skal ikke forundre meg om jeg både har lest og kommentert omtale tidligere. Inn det ene og ut det andre osv. Likevel altså, jeg likte Elven bedre.....

   Slett
 6. Herlig omtale! Jeg har også store planer om å lese denne boka (og nominere? Hvem vil vel ikke se Tore Renberg premieres LIVE på neste bokbloggersamling?). Jeg hørte "Dette er mine gamle dager" på lydbok tidligere i år, og ja, forfatteren leser flott! Stavanger-dialekten er fin, men jeg er litt dialektdøv og slet meg gjerne gjennom de første cd-sporene. Men det går bedre, og i så måte kan Renbergs opplesninger fungere som rene Linguaphone-opplæring - i dialekt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Live - det har jeg ikke tenkt på engang, beordrer Renberglesing asap. For skal man først dele ut priser og høre på vinnertaler må jo mannen kunne snakke - med klang, schwung og glimt i øyet. Jeg skal øyeblikkelig sette meg ned å skrive et langt brev til kommiteen om foreslåtte opplesingsutdrag.

   (noe med -- chessiebaby
   det er fest på rompa di -)

   Slett
  2. For ikke å glemme:Man må forstå hva mannen sier :) Jeg forventer at vinneren av prisen stiller Live, pen i tøye og overveldende takknemlig! :) Nå er jeg forresten ferdig med "Drømmefakultetet" (Stridsberg). Takk for tipset! Jeg er glad for at jeg leste boka, selv om jeg ikke er helt sikker på hva det var jeg leste :)

   Slett
  3. Da gleder jeg meg vilt til fakultetesomtale. Tror vi er mange som ikke helt vet hva vi ble utsatt for og trenger derfor noe skriftilig som setter ting i system. Det er sterke saker.

   Takknemmeligheten er viktigere enn både forstålighet og pent tøy - og ikke minst - på spørsmål om favorittblogger bør han umiddelbart ha fem kanditater - med begrunnelse og innleggsitater. Hører du Tore - det er ingen lek å bli nominert!

   Slett
 7. Det her var herlig lesning. Jeg har boka liggende i skapet - den blir nemlig julegave i år. Signert (HYSJ), for jeg var så heldig å se Tore og Lars (Vaular) snakke sammen om boka og Stavanger og Bergen og musikk og lyrikk tidligere i høst. Bra å vite at denne boka er så bra som den virket. (Studenthjertet mitt gråter litt av å ikke kunne lese boka før jeg gir den bort, det blir jo liksom ikke helt det samme.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke lese før man gir bort ((gasp))...
   , vel normalt ville det vært gasp, i dette tilfellet pakker du bare pent inn, og bestiller lydboka på biblioteket. Hedige mottaker, signert og ulest
   Det er en fin gave det!

   Slett
 8. Haha...Stående applaus og ovasjon. Du har overbevist meg. Boka skal bli min neste lydbok! Jeg har ikke hatt Renberg på øret tidligere, men selvfølgelig lest bøkene hans. Boka havner ikke under juletre med mitt navn på. Den skal kjøpes og lastes ned. Ikveld (er i Houston på skeiv tid) og startes umiddelbart. Til mor fra mor før jul. Sånn skal det være! -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Montro om det er en overflod av vestlendinger i dette kommentarfeltet. Kanskje jeg har blitt en sånn vestlandsstaulker - av den smartetypen - fluepapir for klingende dialekter.
   Det gleder meg at du nå sitter i Houston og hører Renberg. Jeg er veldig spent på hva dommen vil bli for enn som er vant med språket og derfor kanskje synes det er like normalt som Are og Odin er for andre.
   (Har du sjekket om
   huset ditt overlevde stormen?)

   Slett
  2. Litt penslig stavangers sålangt, men duverden - mye bedre enn jeg hadde fryktet i utgangspunktet. Hadde egentlig ikke helt troen på lydbok-Tore, men dette er faktisk bra! Noe irritert her, for jeg har glemt å ta med ørepluggene mine. Det å lytte fra PCn er litt pes, så jeg må kanskje utsette resten av boka til jeg har fått shoppet litt. Det må vel gå an å finne et enkelt headset et sted her mellom betongbygg og oljeselskap...? On the case!

   Slett
  3. (Penslig sier du, vil det si at det finnes en bred og bratuende bygdevariant?, som ikke snakkes av kriminelle flyttefolk i byen?)

   Det slo meg plutselig at du som sitter/vandrer rundt i Houston og hører på Tore Renberg nesten kan sammenliknes med amerikanere og McDonalds. Slapp av-e, jeg sa bare - nesten. Digresjon - kan man høre lydbøker på paperwhite?

   Slett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  5. (Må få med alt..)..
   Nope - dessverre. En av de to gode tingene Kindle Touch hadde som Paperwhite ikke har er bla frem/tilbake knapper på sidene og muligheten for å spille av lydbok... Jeg antar at de gjorde dette for å kunne komme med nok en ny modell, med alle Paperwhite goodies'ene pluss knappene og lydbokmulighet. Langtidsplanlegging og salgstriks. Bare vent å se... Når det gjelder amerikanere, og texanere spesielt - aldri føler jeg meg vel slankere og mer veltrent enn når jeg strener rundt i byen her.. Alt er virkelig stort her i Texas - det er ingen overdrivelse...
   Når det gjelder dialekten... det finns ingen brautende bygdevariant av stavangersk (de kommer fra Sandnes!). Det finnes heller noen som er litt mer penslige enn andre og som kjører sosiolektvarianten "penslig". De bor i bydelen Egenes og til dels på Våland, wannabee's bor på Stokka (de snakkert halvpent) og så har du den normale Stavanger-dialekten som vi andre ikke-så-penslige nøyer oss med å snakke. ...sa hu så har studert dialektar et hallår... -)

   Slett
  6. Mangel på fram og tilbake knapper er dealbreaker for meg, skjønner ikke hvorfor jeg snakker om kindler i det hele tatt jeg kommer jo likevel ikke til å bytte ut den jeg har før den er eldgammel og død. Forhåpentligvis decades til -)

   Bare for å oppklare McD-spøken min, de beste morsomheter er tross alt de som må forklares i ettertid. Altså akkurat som amerikanere flokker til McDonalds uansett i hvilken kulinarisk verdensby de befinner seg i, reiser vestlandsbloggeren til Amerika - med Stavangersk lydbok på øret. Nå lo du vel høyt!!

   Takk for dialektkurset. Jeg pugger og står klar neste gang du trenge en innføring i midtbyens geografiske talevariasjoner. Sikker på at du acet den eksamenen.

   Slett
 9. Nå innså jeg at jeg alltid har trodd at Tore Renberg og Henrik Langeland er samme person. Da jeg begynte å lese innlegget ditt, kunne jeg ikke skjønne hvorfor du skrev enda en gang om en bok du skrev om tidligere i høst. Men det var jo ikke Renberg, det var jo Langeland!! (Jeg har lest den av dem som skrev den Yngve-boka.)

  Hvis det er vold mot katter/hunder, kommer jeg aldri til å lese boken. Aldri i verden. Jeg SA det jo nettopp: You must never shoot the kitten. Renberg må ha rukket å utgi boken før han leste bloggen min. Nå kan han bare angre.

  Ellers er jeg bekymret over at du ikke har tenkt å prisnominere essayene til Vigdis. Besynderlig. Jeg hører at Toril Moi likte dem i Morgenbladet (?), og Moi er min ledestjerne i en ellers forvirrende verden. Har dere blitt uvenner, eller? Jeg krever en forklaring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig at du blander Tore og Henrik, for jeg hadde faktisk et avsnitt i innlegget om likeheter/forskjeller mellom de to - måten de tar tidsånden på osv, - men så slettet jeg det, for det ble for langt og klønete. Drøfting aside - jeg foretrekker Renberg.

   Katter og hunder:
   Jeg skjønner ikke at forfatterne ikke forstår hvordan slikt påvirker og disguster leseren. Det er ikke direkte snakk om mishandling i denne boka - ihvertfall ikke mishandling som skjer på boksidene - men det er død, og som jeg ser det helt unødvendig. Det forandrer ikke noe, bærer ikke historien og kunne med største enkelhet vært erstattet eller fjernet. Så ja, miseryproposjonmistake.

   Men hvis man ser bort fra dette - var boka strålende og derfor er det synd å gå glipp av den. For håpe han lærer til oppfølgeren.

   Jeg har ikke lest Vigdisessayene ennå. Jeg er stuck i New Zealand og deretter - forhåpentligvis i morgen skal jeg lese biografi - på nesten like mange sider som Luminaries.

   Vigdis?
   Jeg skrev etter boka tidlig i høst og fikk beskjed om den ikke kom ut før senhøstest og en skulle holdes av. Regner med at de stiftet opp et plansje på forlagsveggen der det står VIGDIS TIL INGALILL - eller ikke - siden den ennå ikke har dukket opp. Overlatt til meg selv og biblioteket - får tilfeldighetene kjøre sitt eget kronglete løp. Jeg leser kun det som befinner seg rett foran nesten min i det øyeblikket jeg er ferdig med ei bok (så lenge det er booker eller biografier eller andre ting.)

   Slett
 10. Ferdig med lydboka - jeg elsket den! Og Tore Renberg leste som en gud. Under en uke her også.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Fantastisk!
   (men ingen overraskelse, whats not to like?)
   Nå er det bare å vente på oppfølgeren, og kanskje starte en underskriftskampanje for å få Renberg til å, også, lese andres bøker.

   Slett
 11. Kanskje lydbok er tingen for å få med seg denne og så kan den nye boka leses i jula.:) Feks.. Vet du at Renberg og Kanusgård og noen fyrer til skal på samfunnet i høst og spille? Kan du bli med? Tør ikke dra dit alene og menge med meg alle de studentene på tyve, selv om jeg ser student selv.. assa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lydbok er absolutt tingen. Om du ikke har forstått det ennå så er Tore en eminent leser, og det er synd at den ekstra fasetten, stemmen hans, ikke blir med i papirversjonen.

   Åhh, Anita, jeg har allerede billetter, i Oslo, i oktober. Hvis ikke hadde jeg blitt med, selv om jeg ikke tror det ville hjulpet mye mot tjueåringsangsten. Dette er jo absolutt ikke et ungdsomsarrangement, men en spesiallaget event for oss aldrende kulturkjerringer.
   - ( knaus og tore kan nekte så mye du vil!)

   Slett