søndag 6. oktober 2013

BIOGRAFISIRKELEN 3 - 9 DAGER IGJEN

Planen er å bruke samme  bildet hver gang slik at ingen til slutt merker at jeg bare resirkulerer samme påminnelsesinnlegg. Hver eneste gang. 
Ihvertfall til jeg får lest Enquist, eller kjøpt nytt kamera.


15.oktober 2013
QUEEN OF SHEEBA
, bemerkelsesverdige kvinner, eller Sisters are doing it for themselves, bare sånn at vi har en unnskyldning til å skaffe oss den nye Kleopatraboka, eller få med oss det siste om Marie Curie, Thatcher eller Hilary.


Kun 9 dager igjen.
Akkurat nok for en 900s murstein
, og ikke klag på sen påminnelse og at det var umulig å se den lille notisen under treffsummeringen. Ingen unskyldninger godtas og med 50s/dagen feier vi alle gjennom 400s - effortlessy.

Når det er sagt har jeg selv slitt med disse driftige damene. Det var utplukket på biblioteket og ingenting i bokhylla, annet enn Janis Joplin, som jeg forkastet, både fordi jeg hadde lest den før, men mest fordi vi nettopp har dekket rockn'roll og jeg ville ha noe nytt. Så hva gjør jeg?

Istedet for å velge pionerer, misjonærer eller gründere, går jeg å velger meg en jazzsangerinne. Det er bare å innrømme det førs som sist, jeg er kjedelig, forutsigelig og lat. Ikke er jeg spesielt interessert i jazz heller.
Helt ærlig liker jeg det ikke.

Biblioteket hadde 5 aktuelle kvinner i hylla.
Ebba Haslund, Eli Hagen, Kleopatra og Radka Toneff.
Ebba var for nære Cora. Eli sparer jeg til politikken. Kleopatra var for tjukk
 = Radka.

Foto: Tom Martinsen

Jeg begynte i går kveld.
Lukket alle bøker jeg har fomlet med de siste ukene. Jeg drukner - ikke i halvleste, men i påbegynte bøker. Ingenting fenger og jeg bare sover og sover. Det samme skjedde i fjorhøstes. Noe som resulterte i ei eneste bok lest i November. Førevar. Forberedt. Radka skal nileses til siste side, som hadde jeg tomme bokhyller og bookerprisen ikke-eksisterte. Det jeg sa om 50s dagen gjelder dere.

So:  
Hvem er med & hva leser dere?
Hvem skulker og tør si ifra?

Oversikt over forrige runde finnes på samlesiden
Utrekksvinneren trekkes nå:  Elle, melle og random.org

& the winner is:  PiaH.
Hun kan velge mellom følgende bøker
Cora Sandel, Tommy Lee, Enquist
, Slash & Anthony fra RedHotChilliPeppers.
Disse kommer fra min personlige samling, 
og kan være alt fra splitter nye til bookcrossede filleryer.
I tillegg har Kagge Forlag også donert (on request)  
Toralv Maurstads selvbiografi (2012).
Utmerket match til desembers film/teaterfest.  
Vil ikke PiaH ha den leser jeg den selv.
Vil ikke PiaH ha noe er det selvfølgelig også greit!

Jeg skal forøvrig også hilse fra Kagge Forlag og si at de gjerne sender ut leseeks. biografier til sirkelen. Kagges biografiutvalg. Kontakt imformasjonsanvsvarlig Raymond hvis du finner noe interessant eller send en mail til meg for kontaktinformasjon.

Kategorier 2014
Tenker å ha disse klare iløpet av november og foreløpig ser det slik ut:
Februar: Kongelige
April: Sportsutøvere
Juni:  Crossovers
August: Politikere
Oktober: Alternativere
Desember: Forfattere (2)

Crossovers: biografi, fiksjon, roman, rekonstruert, eller drømt?
Eks: Knausgård, Linnea Myhre, Grimrsud, Bokhandleren i Kabul, Drømmefakultetet? 
Alternativere: Medium, synske, freaks og enhver alternativ livsstil under solen.

 Applaus, innvendinger og bedre forslag ønskes
 - i dette kommentarfeltet eller på samlesiden.

Men først bemerkelsesverdige kvinner!
Sett igang! Du har 9 hele dager på deg!
, sjelefreden kommer ikke før jeg vet alle er halveis.

,

42 kommentarer:

 1. På biblioteket mitt hadde de bare dronning Sonja, Kristin Halvorsen og en SVENSK en om Kleopatra. Med mindre det skjer et mirakel i løpet av de neste ni dagene, er jeg ikke med.

  Trist, i og med at jeg er nyerklært feminist og superblogger.

  SvarSlett
  Svar
  1. MEEEN, hva skjedde med Hildegunn?

   Slett
  2. De hadde ikke Hildegard på biblo. Kontoen er nesten-tom, og alt jeg har igjen går til å kjøpe vinterklær i større størrelser. Kanskje blogger jeg om de historiske romanen/ fanficen i Juni.

   Slett
  3. Hmm,
   nyutsprunget superbloggende feminist i altfor store klær? Kristin Halvorsen er akkurat hva du behøver. Da slipper vi lese henne til politikerrunden og kan konsentrere oss om Jens og Eli istedet!

   Slett
  4. Var på biblo igjen i går, og da hadde fått inn Kleopatra på norsk. Den er tilsynelatende veldig lettlest, så jeg gjør et forsøk. (Siden jeg uansett bare sover og hører lydbøker - spiller det egentlig ingen rolle at jeg ikke finnes interessert i Kleos liv).

   Ønskekategori til senere: bad guys (eller aller helst seriemorder, men det blir kanskje litt snevert).

   Slett
  5. Gode nyheter. Boka består jeg bare av bilder (innbiller jeg meg -). Skjønner ikke hva det er med høsten, intern konkurranse:
   Hvem våkner først og hvem hører flest lydbøker iløpet av oktober? Eller for å banke inn at jeg ivhertfall har grunn til å sove mest. Den siste lydboka jeg hørte, Elskede Poona, innkjøpt på et fordumst bib.posesalg, manglet siste cd. SELV BIBLIOTEKET BURDE HOLDE SEG FOR GOD TIL Å SELGE BØKER MED MANGELDE CD-ER. HØRER DERE EIDSVOLLBIB. Nå kommer jeg aldri til å vite hvem morderen var - ikke før jeg får bestilt den på nytt. ZZZZZZZ

   Bad guys er notert. Jeg har ei bok om en uskyldig på death row som passer utmerket her, en potensiell badguy som ikke var så bad likevel. Men skal det puttes inn i 2014 må det gå på bekostning av enten Crossovers eller de alternative. Hvem velger du bort.

   Slett
  6. Altså, 2015 er et fint år det - hvis flertallet liker kategoriene som står fra før. Ellers må jo crossovers være den beste kategorien ever. Og som stolt sykepleier rynker jeg veldig på nesa over alternativer. Veldig.

   - lurer på om du burde saksøke biblioteket. Seriøst. Kjenner at jeg mistet litt troa på verden nå.

   Lydbokaddiction min er blitt så ille at jeg vurderer å forlate huset (= senga) utelukkende fordi jeg ikke kan høre bøker når jeg ligger. Jeg bare sovner. Klarer ikke helt å bestemme meg for om søvn eller seriemordere høres best ut.

   Slett
  7. Flertallet tier og de som tier samtykker = jeg trikser med kategoriene for alle som spør, helt til de er ført opp på samlesida, da er de endelige. Skiftet ut eventyrerne med forfattere, men vil slå et slag for at massemyrding så absolutt er en alternativ livstil og som sådann passer greit under alternativere. Smalere kategorier får komme med årene når vi blir eldgamle, blaserte og har lest alle liv under solen - forventet allerede i 2015, da mitt hovedønske er en finsk kategori - biografier om finner, (og en utforskning av sammenhengen mellom finske kvinnelige forfattere og Amy Winehouse) - blant annet...

   (Innrømmelse: hovedgrunnen til at jeg kvier meg for å utsette alternativkategoriene er at jeg har ei rykende fersk bok om thailandske ladyboys liggende.)

   Slett
 2. Jeg er med; Marie Curie står klar i all sin (nesten)selvlysende prakt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Strålende! Marie Curie er definisjonen på bemerkelsesverdig.

   Slett
  2. Og boka er faktisk ganske selvlysende!

   Slett
 3. Jeg våger ikke. Skulke unna, that is... På Kindle'n min ligger pent på øverste rad biografien til Amelia Earhart. Ikke den tjukkeste boka jeg har eid, heller ikke den litterært beste - men du verden for ei dame! Eg e me!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og pris!
   Ah, noe Earhart lignende var akkurat hva jeg tenkte på med driftige damer. Synd det var så utplukked på biblioteket, selv om jeg selvfølgelig kunne vært litt mer proaktiv og bestilt fra det store utland.
   (Radkaboka utmerker seg heller ikke litterært -)

   Slett
 4. Jeg er med! Og fordi jeg ikke har klart å velge ei bok, har jeg valgt dem alle: "Barokke damer" av Elisabeth Aasen. Anbefales!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne gleder jeg meg til, alle disse ekstradamene får gjøre opp for månedens unnasluntrere. Forresten, WolfHall er på vei til dalen, fra bib, på lydbok. Tenkte det ville bli lettere sånn -)

   Slett
  2. Ojoj, spennende med "Ulvetid"! Gleder meg til å lese hva du synes. Her er det forsinkelser i farta, på grunn av eksamen og Fagerholm. Men er i gang, og det kommer innlegg i løpet av uka.

   Slett
  3. Nå gjenstår det bare å se om den passer til langdryg jogging -)

   Slett
 5. Lov å joine med boken Theres? Av Sem Sandberg? Evt. kunne jeg tenke meg å lese boken til Juta Dithof på ny (Ulrike Meinhof).

  SvarSlett
  Svar
  1. Perfekt. Terrorister er definitivt mer spennende enn jazz. Jeg liker valget - og velkommen til lesesirklenes versjon av Hotel California.
   ( you can check out anytime you like
   , but you can never leave).

   Slett
 6. Spørs om jeg får til å delta.. må i tilfelle finne en tynn bok på engelsk, eller en ebok.. om Evita kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Senora, du har vært med lenge nok til å vite at ferie er ingen unskyldning. Evita noteres!

   Slett
  2. Hehe.. må finne en bok da.. Ser de har noen på engelsk på amazon, men jeg må ha en bokhandel her med engelske bøker so...skal vi se på saken, Ebøker finner jeg ikke om dama..

   Slett
 7. Jeg trekker meg! Nå er det bare koselesing som gjelder. Selv om Freya Stark sikkert hadde passet fint inn, men jeg klarer ikke tanken på å tvangslese etter å ha pløyd meg igjennom minst 5 kapitler om dagen av krig og fred i over ei måned.

  Ps: Les Jordmora! Nå vet jeg endelig det som Solgunn vet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hæh? og Mhauahauah
   , så søtt at du trodde det var mulig å trekke seg.
   HAHAHA.

   (Jordmora ligger på nattbordet, må bare få gjort ferdig Radka først. Jeg har forstyrrende høye forventninger.)

   Slett
  2. Det skjer ikke! Haha. Neste år!

   Slett
 8. Eg skulker! Liten tid til lesing for tida, og prioriterer 1001-boka denne måneden... Men skulle eg vore med så skulle eg lese om Hannah Arendt. Trur eg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Snufs! og Hannah Arendt som jeg aldri har hørt om og absolutt hadde trengt å lære om.

   Slett
 9. Jeg er med! Jeg tør IKKE å skulke, er livredd spanskrøret... :) Vi bor begge på Østlandet så jeg føler meg ikke trygg om jeg skulle skulke. Og jeg har valgt Aung San Suu Kyi. Har skumlest boka allerede, men mer om det den 15 oktober! :) Gleder meg til kongelige og sportsutøvere, men jeg er med på de andre også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh, hadde alle fryktet det spanske røret like mye som du hadde det vær plettelett og drive lesesirkel. Nå vender jeg meg bort fra alle disse skulkerne for å omfavne de virkelig dedikerte leserne. (hah).

   Jeg føler meg litt lettvint-inga når jeg ser hvor driftige og seriøse damer dere har valgt, denne Radka må virkelig jazze fra seg for å hamle opp med dette. Ang. kategoriene - husk at denne ennå er tid til innvendinger og forslag.

   Slett
  2. Ja, men jeg jukser litt da, siden jeg skumleser, men boken er kjøpt for denne anledningen altså :)

   Radka Toneff er da bra hun som mange andre, hun tok sitt eget liv og det var da trist. Slike ting blir det myter og legender av vet du Ingalill.

   Et annet spørsmål, kan du ikke flytte sportsutøvere til april og politikere til desember i neste år? I april har mange av bloggerne sett på OL og da er vi i modus til å lese om store olympiere eller andre sportshelter. Men det er bare et spørsmål altså :)

   Slett
  3. Joda, jeg er med på disse legendene, blir bare litt nedtrykt av at boka virker så oppramsende.

   Sportsfolket er byttet med politikken så nå forventer jeg ville OL-innlegg i april - du vet vel allerede hvem det blir?

   Slett
  4. Så bra, da gleder jeg meg til å finne ut av hvilken bok jeg skal lese :)

   Kommer fra en særdeles sportsintr.familie, så hjemme på Nordmøre er det metervis med bøker å ta av, alt fra "Gull og glipp" med Oddvar Brå til Steffen Iversens bok fra i fjor :)

   I tillegg er mamma veldig glad i kongelige og jeg vet hvilken kongelig jeg skal lese om, og nei - det blir ikke Sonja, selv om jeg har lyst til å lese om henne også.

   Biografier er topp Ingalill - merker denne lesesirkelen var akkurat det jeg trengte :)

   Slett
 10. 8 dager igjen og ingen bemerkelsesverdig kvinne i hus her! Om ikke en pop-up-utgave om Snøhvit teller da;-) Skal en liten tur på biblioteket i ettermiddag så vi får se hva vi finner, 8 dager og 50-100s per dag er jo overkommelig om man finner den rette boka. Ellers så er det Kindle.... Men ganske beskjemmet over at kvinneutvalget når det gjelder biografier er ganske labert her i hus..

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er med - hurra!!!
   (måtte ta i litt etter alle skulkisen -)

   50s pr. dag er ingenting (shhh)
   Skal man dømme etter min og Haruhis erfaring var det ikke mange bemerkelsesverdige damer i bib.hyllene - bortsett fra Kleopatra, så det skal bli spennende å høre hvem du kommer hjem med.

   Slett
 11. Etter å ha tenkt meg litt om kom jeg på at jeg hadde en biografi over kvinnene i Pankhursts familien liggende, på 500 sider og veldig liten skrift som var kjøpt i mine mer optmistiske dager. Så nå skal den leses! En uke bør gå bra:-)

  The Pankhursts - The History of One Radical Family av Martin Pugh - om du lurte!

  SvarSlett
  Svar
  1. hah, det er klart man har kontrol på sine suketter, eh, suffragetter mener jeg, man vet da tross alt hvordan google fungerer -).
   Gleder meg.

   Slett
 12. Oi, vant jeg?? Og så er det allerede gått fire dager uten at jeg har fått med meg innlegget - wiii, tusen takk, jallefulle fall :)
  Det gikk plutselig opp for meg i går kveld, at det er jammen meg ikke lenge til den 15., og jeg har ikke begynt på boka av/om Malalai Joya (eller noe deromkring) - men nå ble jeg så glad av dette innlegget at jeg skal hjem og lese til krampa tar meg :) og jeg velger boka om Cora! Hvilken kategori passer den inn i neste år? Innvending gor 2014: Hvor ble det av forfatterne? Et helt år uten? Eller må jeg bare putte de inn i crossovers?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og pris at du valgte Cora Sandel, bankerotta hadde kommet med Maurstad, den er så svær at jeg trenger trillebår til rema. Gratulerer! (Epostadr. i høyrmargen hvis du vil ha boka hjemsendt.) Ahh, og takk og pris OGSÅ, for at du ikke valgte Tommy, den bookcrosset jeg på onsdag -)

   Jeg glemte helt bort at vi hadde snakket om forfattere som gjentakende kategori, men det er nå gjeninnført, på bekostning av eventyrerne. De får komme sterkere tilbake i 2015. Regner forøvrig også med at det blir mange forfattere i crossoverkategorien.

   4 dager igjen, nå får du jammen henge i !

   Slett
  2. jeg leser meg grønn, og har kommet tilside 57 :O Hvorfor i alle dager må de skrive med så innihampen liten skrift??? jeg lover å blogge så langt jeg har lest,jallfall!

   Om du likevel må ut med trillebåra, så har vi Rema i Stavanger også! Bare å gå, så kan jo mosjonisten blogge om det etterpå :)
   God helg, da :)

   Slett
  3. Godt helg til deg også. Boka går i posten så snart jeg får tid. Nå føler jeg meg egentlig føre var, moden og svært effektiv som allerede er ferdig med jazzgudinnen. Første gang i den korte lesesirkelhistorien.

   Slett
 13. Den siste M. Lang boka var en kjedelig affære. Puck drev på med en oldis og Einar hørte vi nesten ikke noe til og Christer kom først inn på side 127. Drit kjedekig

  SvarSlett
  Svar
  1. Hæhh, hva er det du sier, kjedelig?, som om Puck med Oldis kan være kjedelig? Er jeg den eneste som vil ha minst mulig Einar i disse bøkene?

   Slett