fredag 24. mai 2013

NÅR MAN MÅ VELGE

Nord Fløyta 2011. Badeplassen og snupunktet på ei av sommerløypene mine og åsted for min siste utetur. Stien går langs Holtåa. Øverst ligger badeplass og demning. Nederst bor vi.


Travel Onsdag
, mølleintervaller, kontaktlinse lost i øyet, ei å på anabole steroider og politi på døra. Kontaktlinsa brukte optikeren en hel time på å ikke finne. Politiet ga oss 10min. Det fossregnet, demningen ristet og skalv, bebyggelsen stod i fare, og aller nederst, der planker, båter, sykler og hus ville ende opp
, bor vi.

Derfor:
3 dager på asylmottaket
, kost og losji på kommunen og et forsøk på å koble ut alle tanker med å lese den ene boka jeg fikk med meg. Gjett hva det var. Når jeg stod der, med 10minutter og ikke visste om huset ville stå når vi kom tilbake - valgte jeg - Camilla Läckbergs Änglamakersken??? - på svensk + kindeln.

Hoderistende valg og det var neppe bøker politiet tenkte på da de sendte oss inn for å pakke. Nå - trygt hjemme, blant bøker og rot, må jeg si at lesestoffet var det viktigste. Hva gjør man på asyl uten internett og tv? Innlysende -  leser ei bok man egentlig hadde gitt opp.
Jeg er smartest i verden, for nå er Camilla halvlest.

Dette er andre gang jeg evakueres.
Første gang var som student i Trondheim, nabogården stod i brann og alt var sperret. Løy på meg innstengt katt og kom meg inn - og ut - med 2 plastposer fotoalbum og en ring. Det tok 30s. Denne gangen hadde vi 10min - en evighet i valgets kvaler.
 
4 personer. 4 kofferter. Vill frenzy
og innholdet taler for seg.
Host, host
-all elektronikk, brett, kindle, laptop + alle ladere, adaptere og kabler.
2 par løpesko, 2 par løpetights, drikkebelte
, løpecaps, sportsbh,  løpesokker og løpetrøye
3 hundeseler, 2 hundebånd, hundemat, hundegodis og joggebelte.
I bok + kindel. 1 deo + tannkrem og linsevæske
2 t-skjorter. 2 fotoalbum. 1 bukse. noen truser/sokker og en tjukkgenser.
Godt man har proriteringene i orden.

Ting jeg ikke forstår jeg kunne glemme: Gps og allergitabletter.
Tingen jeg savnet mest: Hårbørste.
Ting som gir kommune/asyl goodwill: 
Vi fikk ta med hunden og de ga bort tannbørster.Finner ikke fotoapparatet mitt, så istedet for overfylt elv, lånte jeg dette fra eub.no. Her jobbes det på spreng for å berge demningen fra tidlig 1900tall, som nå kun opprettholdes for badeplassens skyld, og som onde tunger påstår hadde vært tømt for flere år siden hadde det ikke vært for badeelskende høypåstråfolk. 

Hvem bor nederst? Vi.

Andre som sliter med vann og flom?
Og hva ville du tatt med deg?
Hvilken bok? Hvilket skopar?
Psst, jeg sa det ikke isted men jeg hadde også høyhælte i bagen.
Morra mi ville vært stolt!

27 kommentarer:

 1. Jeg er stolt over deg Vesla mi, men trim tights og høye hæler, skurrer litt. Stolt over at du tok med C.Lækbergs Englemakeren, den fikk du av meg. Hvis jeg skulle evakuere, så tror jeg at jeg har tatt med Christian L. skoene mine og Havets Katedral + noen andre småting. Det er så godt å tenke på at alle er hjemme igjen, kattepusene er ok, og de to skjønne barna. Nå er livet igjen herlig. Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Høyehæler, elektronikkdingser og joggeutstyr er, nå opplest og vedtatt, alt man trenger. CamillaL er et mer kuriøst valg. Ingen utpreget favoritt og den eneste grunnen til at jeg tenkte å lese denne er fordi jeg har lest alle de andre - (og selvfølgelig fordi du ga den til meg -)

   (Havets Katedral, selvfølgelig, det kunne jeg jo gjettet selv.)

   Slett
 2. Å bevares! Så godt det gikk bra da! Nå er vi vant til vann på vestlandet, men det kommer i all hovedsak ovenfra... Vi bor ved fjorden, men med mindre havet stiger mer enn 7 meter så har vi det meste sikret. Ingen elv i umiddelbar nærhet. Det er heldigvis rimelig flatt ytterst i Ryfylkebassenget.. Jeg har imidlertid tenkt på alle de/dere som er berørt av flommen. Det ser jo skikkelig fryktelig ut for de verst rammede. Heldigvis er vannet på retur. Moder jord er imidlertid i en hormonell periode... ingen dame å spøke med...
  Måtte le høyt av pakkevalget. Jeg forklarte situasajonen til samboen og spurte hva han ville pakket først med seg. "Kindle'n såklart...med lader!" HAHA... ingen bombe :D Jeg ville nok ikke prioritert høyhælte sko og løpsklær, men det er mulig jeg hadde rømt området på sykkelen min med Kindle, mobil, ladere og praktiske klær i ryggsekken og med Nike joggeskoa på beina... :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, dere hadde nok samlet sykkelutstyr som villmenn, hver sin kindle og et eller annet sært samleobjekt. Det jeg innså der jeg stod å slengte i kofferten, eller ihvertfall etterpå, var at praktiske klær var meget nedproritert, ingen ullstilongs, ingen regnklær eller gummistøvler i fossregnet, kun en paraply, men det var fordi den allerede lå i bilen.

   Slett
 3. Sliter ikke med flom - men jeg har jo tenkt meg til LIllehammer på festival på onsdag, og lurer veldig på om det er mulig å komme seg dit med buss eller tog.
  Hvis jeg måtte ha forlatt leiligheta og kunne tatt med meg en koffert; de lilla kjolene mine, pcen, ipaden, en skrivebok, lesebrillene, og resten av plassen måtte nok bli fylt av tørrfor til hundan....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, skal du østover nå igjen.
   Du vet toget stopper på Eidsvoll, og det bare er 5min å gå til sentrum og biblioteket, eller enda kortere til den nye konditoren??
   Tror det skal gå bra til Lillehammer på onsdag, hvis ikke må du uansett av på Eidsvoll for å ta buss videre.

   (du vet det går an å kjøpe tørrfor etter man er evakuert, eller det sånn at hvis Altavassdraget går over sine bredder ryker hele Alta?)

   Slett
  2. Åja, toget stopper på Eidsvoll :-) Og der har jeg jo kjentfolk :-) yippi - sånn i alle tilfelle det blir oversvømmelse og jeg blir værfast :-)

   Hehe, tørrfor til hundan var kanskje litt drøyt, men man vet jo aldri :-)

   Slett
  3. Yay

   (kanskje har du med pakke også?)

   Slett
  4. Kremt - pakken kommer nok :-) Kanskje :-) Driver med klassisk fortrenging - leser og leser og leser :-)

   Slett
 4. Uff! Dette var dramatisk! Vi har kjente som bor langs Øyeren og vi venter i spenning på at vannmassene skal nå hit. Takk for at du delte erfaringene med katastrofe-pakking! Særlig "savnet"-punktene kan komme til nytte. Krysser fingrene for at dere forblir tørre på beina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bildene fra Øyerene er skumle. Heldigvis er det ikke så ille her. Dvs, det ville jo vært enda verre hvis demningen hadde røket, men nå som det gikk bra er vi relativt tørre. Vi sitter og ser på at Vorma fremdeles stiger men er heldigvis på god nok avstand.

   Slett
 5. Himmel og hav! Hvordan går det med dere nå? Er hus og heim i trygghet....?

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er alt bra, huset står og alt er tørt. Det var en sånn enten eller situasjon, så seiler vi på Mjøsa eller business as usual. Hvordan går det hos dere?, ganske vått på din side av landet også.

   Slett
 6. Oj, hjelp! Dette gikk jeg glipp av da jeg satt på pub i Edinburgh. Godt å høre at alt er bra nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, pub i Edinburgh...
   , det var den eneste grunnen til at jeg vurderte og melde meg på der, det og dialekten.
   Forstod du noe? og hvordan var det å være tilskuer, eller tar jeg feil nå, løp du kanskje en kortere distanse?

   Slett
  2. Forsto ikke et kvekk. Men reisefølget mitt har en irsk samboer, så hun klarte å henge litt bedre med i svingene.

   Løp ingen ting, jeg. Satt på pub og spiste fish'n'chips når de andre løp! Og det var skikkelig digg!

   Slett
 7. ÅÅÅÅÅ Fish and chips, tennene løper rent i vann. I gamle dager fikk vi det servert i aviser, da smakte den ennå bedre. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det fremdeles servers på denne måten i good old England, det har jeg sett på tv -)

   Slett
 8. Jeg hadde nok også pakket Kindelen, den er tross alt verd alle de bøkene som er på den. Men Läckberg? :-) Løpeklær hadde heller ikke kommet med. Hos oss heter fritidsutstyret cache-klær og kommer av at de blir brukt til Geocahing (både høyt og lavt) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, Geocahing, det har jeg lest om, men at man trengte en egen garderobe stod det ingenting om. (forestiller meg kamuflasje-chic -).

   Jeg er forresten fremdeles ikke ferdig med Lackberg, med det samme evakueringen var over ble det BRÅSTOPP.

   Slett
 9. den Lackberg boka var spennende og fin den, og dessuten så har jeg betalt det du sponset løpejenta med. Neste gang tar vi bare 10 kr. pr runde

  SvarSlett
  Svar
  1. Glemte å sjekke hvor mange runder det ble?
   Kunne vel ikke bli mer enn to vel?

   Slett
  2. det ble FIRE, og jeg sier heldigvis så var han andre syk den dagen, så vi slapp unna med han, så neste gang tar vi som sagt bare ti kroner pr. runde

   Slett
 10. Svar
  1. Takk som spør, her går det sånn måtelig. Jeg har hatt litt bloggfri, men tror jeg er på vei tilbake -)

   Slett
 11. Haha, de høyhælte har du kanskje fra Agnes i senga? Jeg hadde nok gjort som henne og pakket ned alle finklærne + alle joggebuksene mine + bunad. Alle verdifulle klær måtte ha blitt med, mens joggebuksene må til for å overleve mellom de store anledninger. Man kan liksom ikke sitte i bunad på et asylmottak mens huset knuses til pinneved.

  Ellers: Dyrene med tilbehør, fotoalbum og alt med affeksjonsverdi som ikke er pakket vekk. Bøker hadde vært det vanskeligste, og jeg hadde ikke hatt nok med Kindle (den ligger i veska allerede og trenger ikke pakkes). På Kindle har jeg bare gratisklassikere, og det hadde vært grusomt å lese i bunaden på asylmottaket. Omtrent som å ikke ha bøker med seg i det hele tatt. Det er ikke da man tenker listekryss, liksom.

  Jeg hadde tatt med minimum fem bøker, inkl Macht und Rebel + Unfun, Trynefaktoren, Leif GW Persson nr 2 og 3, og De velvillige. De første fordi de garantert er morsomme/underholdende, De velvillige fordi den er på tusen sider og når skal jeg ellers få lest den?

  Håper dere er tilbake i hus nå og at faren er over:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alles gut og helt hus!
   Nå som jeg er erfaren krisebagekspert forslår jeg at du pakker ned disse fem bøkene NÅ. Har man først bestemt seg er det korttenkt å lese ut ødeøyrepetoaret sitt, da må man jo tenke ut 5 nye og det har man ikke tid til på 10minutter. Da ender man opp med det første og beste = Camilla. Pakk ned Trynefaktoren og vent på undergangen.

   Og når du først sitter der i bundad på asylmottaket og leser Macht und Rebel er det også greit å være fin på håret, eller ihvertfall opprettholde en tilstand der du slipper og barebere bort alt etter 3 dager. (ja det var på nippet). HÅRBØRSTE, et must (selv fordi som nesten aldri børster håret.)

   Slett