onsdag 20. februar 2013

WHODUNNIT???Roser, Kyss og Døden  (1953)
Mord på Kirkegården  (1954)
 - Maria Lang

Lesereksemplarer mottatt fra Silke Forlag.
Oversatt fra svensk av: Peter Grøn
Nyutgivelsebearbeidet av: Kari Wærum

Svensk mysteriumskrim fra bygd og femtitall, der morderen alltid er noen vi kjenner.
Mordetterforskere: Kriminalkommisær Christer Wijk og Puck, 20 år, nygift og mørkhåret.

Hadde jeg ikke under fjorårets bokbloggtreff sittet på samme bord som Karin hadde jeg sikkert hoppet over disse bøkene. Det var noe med layout, frills og dills som ikke appellerte. Perlesuperlativer og krimdronningsammenlikninger smøres for tjukt på og jeg er  steil og fordomsfull..

Men, Karin snakket varmt og inspirerende, fnøys av min indre kronologislave og dyttet meg bestemt tilbake til bokbordet for å hente nr.3.
Nr.4 kom med Silkeposten for noen uker siden.
Fremdeles får jeg påtatte astmaanfall over å ha hoppet over 1 og 2.

Maria Lang - aka Dagmar Maria Lange, levde fra 1914 til 1991. En lektor med doktorgrad som skrev 43 krimbøker og ble Sveriges første krimdronning. Bøkene ble oversatt og utgitt i Norge på 60/70-tallet, og fra 2011 på nytt fra Silkeforlag., som av en eller annen merkelig grunn har valgt å hoppe over bok nr.2??  
Noen som vet hvorfor?

Først som sist:
Helt uforstående og uenig med de som sammenligner disse bøkene med Camilla Läckberg sine. Maria Lang er i en annen divisjon
, og herlig fri for parallellhistorier.


If you're looking for trouble - then Skoga's your place.
Bloggen jeg lånte dette bildet fra - forteller at Dagmar aldri var å se i hjembygda Nora fordi hun sov hele dagen og skrev om nettene og at filmen Rallybrudar, som jeg faktisk har sett flere ganger, har filmet flere scener akkurat der Dagmar sitter. 


Sold!
Det var Agatha Christie sammenlikningen som overbeviste meg. Agatha er den eneste krimforfatteren jeg i voksen alder vitende har lest i tilfeldig rekkefølge. Det er jo ikke så voldsomt Poirot og Marple utvikler seg fra bok til  bok. Ingen nye kjærester, ingen nye barnebarn, kun fjerne slektinger, døde naboer og landsbyboere og bekymre seg om. Rammen er kulisse.
Mysteriet og mysterieløsningen har hovedrollen.


Slik er det hos Maria også - nesten
, og hvis vi ser bort ifra Christer, Puck og Einar (og Skoga)
, og at femtitallssverige må ha sydet av et fortrengt, altoppslukende begjær, som forfatter Dagmar såvidt makter å legge landsbyidylllokk på. Svenskebygda bugner av veldreide blondiner i trange, blanke silkekjoler, forsmådde elskerinner og kjærlighetssyke gubber.
B(e)rusende ungdomshormoner i luft og  vann.

Utroskap, løgner og begjær står i sentrum for begge bøker
- og jeg regner med og håper at det også fortsetter på samme kjødelige vis.

De tre hovedpersonene fornekter seg heller ikke.
Nygifte Puck ser ut til å lyste ufortrengt etter Christer.
Christer seg ikke ut til å ha noe imot å bytte forloveden med Puck
Og ektemann Einar, sukk
, kan ikke se en kvinneankel uten å miste tråden i enhver sammenheng.
Han drømmer, sikler og følger til kirke, og jeg håper inderlig at forfatter Maria beholder paret unge og sjarmerende nygifte serien ut, for Einar Bure som femtiåring ville tatt seg bedre ut som rødmusset gentryslask i en Austenroman enn, ettertraktet ektemann og sidekick - til sidekicket Puck.

Hadde jeg vært Puck, eller Dagmar,  hadde jeg gjort kort prosess og latt Einar slå hodet hardt i en gravstøtte slik at Puck og Christer, kunne surfet på lystne blikk og uforløst seksuell spenning resten av serien
, slik som alle vet er helt normalt og uungåelig
blant partnere i mordetterforskning.

fra Roser Kyss og Døden
 - Han fulgte blikket mitt. Men jeg forstod snart at det ikk var de store, lyserøde klatrerosene som fremkalte det beundrende uttrykket i øynene hans, for foran huset stod Gabriella i gul badedrakt og en hvit, knekort badekåpe. - s35

Innså i samme øyeblikk som jeg skrev at jeg er gammeldags og Dagmar forut for min tid. Ekteskapet er naturligvis ingen hindring for vill og uhemmet flørting, ikke lar hun ting være spesielt uforløste heller. Gjetter på at det både er høylytt og fullbyrdet i Einars drømmer om Barbara.

fra Mord på Kirkegården:
 - Øynene, som også var temmelig svarte, spurte ergerlig sine speilbilder hvorfor selv forelskede ektemenn og begavede dosenter i middelalderhistorie stormer i vei som løpske hunder når de får ferten av en grønnøyd blondine ... uansett hvor banal og middelmådig hun for øvrig må være. -  s109
, etter horny Einar først har innrømmet og ha drømt om B og deretter sneket seg opp av sengen og fulgt henne til kirken.
 - Etter kirketid hadde Einar klart å rive seg løs fra Barbara,... - s117
 - Under middagen var Barbara livlig, pratsom og meget vakker. For en gangs skyld tilgav jeg faktisk min mann at han stirret som forhekset på henne. -  s153 
osv osv,,


Sex aside: 
Oppskrift så langt?
Kriminalkommisær Wijk og/eller nygifte fru Bure dukker opp på gods eller landsby og før du aner ordet av det er noen døde. Selvfølgelig er det helt tilfeldig at de befinner seg på samme sted.
Eg: I bok3 skulle Puck og Einar, besøke Christer og hans nye smellvakre forlovede. 
I bok 4 var ekteparet Bure på besøk hos presteonkel Tord og Christer ble tilkalt da mordet var et faktum.

Roser, Kyss og Døden - handler om kriminalkkommisærens forlovelse og hennes familie
Mordet på Kirkegården - handler om presten og kjøpmannen

Puck er altså fortelleren, men utover å høre skumle lyder om natten og være først på åstedet, synes jeg ikke hun bidrar til etterforskning. Hun beskriver de impliserte, grunner over problemstillinger, finner kanskje den hemmelige lappen som bidrar til løsning, men noe partner er hun ikke. Christer er tenkeren. Mannen. Han grubler i stillhet og serverer morderen på poirotpolert sølvfat.

Puck er den betrodde lytteren
, hør nå her min kjære Watson
, speilet og den som får Christer til å skinne.

Typisk? 
 I begge bøkene samles alle impliserte i samme rom før Christer kommer med fasiten, eller, improviserer fram sannheten ad omveier og med utilsikted hjelp fra Puck.

Agatha-plagiat og tribute på samme tid
, noe det også spøkes med i teksten.


Ja, selvfølgelig skal jeg lese resten av serien.
Det er lettbent og underholdende, og imotsetning til mange av dagens krimbøker presenteres det nok nye karakterer/mistenkte til at det blir interessant å selv prøve å finne morderen. Til min store forundring gjettet jeg det tidlig i bok3, men bommet totalt i Mordet på Kirkegården. Muligens betyr dette at plottene er svært gjennomsiktige, for normalt lar jeg meg alltid lure, selv på tv, med ledende musikk og blod på overallsen.

Kilde: Lesereksemplar fra Silke Forlag
Flere norske bloggere:  Karin, Tone og  Randi
Film og tv-serie i seksdeler er på vei.
 

 Know your writer:
Måtte vi alle få egen statue i hjemby og bygd.
, som Grete Waitz, Olav den Hellige og Dagmar.
, og måtte vi få den mens vi enda er oppegående nok til både vetorett og valg av skulptør.


Og til de som lurer:
Nei jeg har ikke blitt bokblogger på helttid
, det er bare dårlig stelt med kondisjon og løpsmotivasjon.
Muligens er det et tegn på dyp depresjon at jeg ikke har lastet
ned ei eneste løpeøkt siden slutten av desember. 
Garmin sprenges snart.

29 kommentarer:

 1. Artig innlegg om to bøker jeg også har liggende i bunken, fra Silke. De frister jo å bli lest, skjønner jeg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah Anita, hvis du har muligheten ville jeg absolutt ha vurdert å få tak i de 2 første. De kan som nevnt leses hulter til bulter Agathastyle, men jeg skulle likevel gjerne ha lest den boka hvor Puck og Einar møtes.
   Vet ikke om det er enern eller toern.

   Slett
  2. Skulle skrive - on my way -
   , men linken virker ikke.
   Istedet får det blir
   - google here I come -

   Slett
  3. Found it!
   , og tenk jeg hadde vært der før,
   , og tenk at det alt er 2 år siden.
   Jammen godt teflonhjerner har bokblogg.
   Skjønner jeg må lese denne og tenk at Puck er litteraturstudent, det ante jeg ikke etter å ha lest 3 og 4.

   Fikk forresten ikke til å legge inn en kommentar på gammelbloggen din, men regner med det er meningen.

   Link: http://karinleser.blogspot.no/2011/04/krim-en-morder-lyver-ikke-alene.html

   Slett
 2. Trodde det var ei Maria Lange bok Tuppelupp hadde med jeg, men det var jo den bibelen. Har ikke hatt tid til å begynne på den ennå. Sender med henne den vi avtalte. Puss och karam

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det 18 minus, og jeg overlater beistet til den 'pålitelige' fjortisen og drar på møllejakt. Det tok lengre tid med omtalen enn planlagt derfor ble det ikke Lang, en Gabi Gleichman - du vet den jeg sa minnet om Havets Katedral, og som jeg for tiden sliter meg gjennom på lydbok
   Den er selvfølgelig midt i blinken for deg -)

   Slett
 3. Fint at du er hekta! Nå bare jeg venter jeg på neste bok, evnt loppissesongen slik at jeg kan finne Maria Lang stuet vekk blant noen bokklubbøker fra 80-tallet:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri tenkt på Maria på loppisrunder, men nå skal jeg virkelig støvsuge markedet.
   Er det noen forskjell på disse nyutgivelsene og de fra 80s, ser jo at oversettelsen er bearbeidet men siden de fremdeles skriver forsto og sto og tilgav, er det kanskje ikke så stor forskjell??

   (takk for det vennlige dyttet
   mot bokbordet -)

   Slett
  2. Har kun lest en loppisutgave og jeg kan ikke si at jeg merket noe særlig forskjell, bortsett fra lukten, designet og skrifttypen, men innholdsmessig... nei...

   Slett
 4. Neeeeeeiiii! Nå hadde jeg bestemt at jeg ikke skulle lese Maria Lang. Men nå må jeg. Fyyyy. Og dessuten, hvordan ser du ut når du har påtatte astmaanfall?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeeeeiii! Det er klart du må.
   , men ta et lite forbehold om at mitt 50shadessølibat er iferd med å tines av vårsola og jeg kanskje derfor ser erotiske spøkelser på høylyst femtitall

   (Påtatte astmaanfall ser ut akkurat som de gjør på tv, i skrekkfilm, der heltinnen også kanskje har epilepsi, Du har vel sett
   The Hand that Rocks the Cradle?)

   Slett
 5. Hehe og amen til det med valg av skulptør. Han burde ha lært av gamle tiders malere, hvis fremste oppgave var å pynte på naturens slurv.

  I motsetning til Solgunn hadde jeg allerede bestemt meg for å lese Maria Lang og for å gjøre det allerede nå i mars, så jeg takker og bukker for at du nå bekreftet at planen er god og vil bli en suksess. I år skal jeg til og med droppe den obligatoriske Agatha Christie og lese Lang istedet, og det bør Dagmar (og du) se på som en stor ære.

  Jeg gleder meg til erotiske undertoner, noe bloggen min avslører at jeg uansett ser overalt, i alle bøker. (I grunnen litt rart at du mener at jeg bare skriver om galskap når jeg i realiteten bare skriver om sex...?) Det tok litt tid før jeg skjønte at Puck er en kvinne, så et øyeblikk gledet jeg meg faktisk til å lese homoerotisk Christie-aktig påskekrim. These are modern times.

  SvarSlett
  Svar
  1. Galskap er det samme som sex, akkurat som middelaldrende myrstråmenn, som jeg liksom skriverom, er identisk med sex, hvordan skal de ellers kjenne de lever?

   På femtitallet var derimot erotikken så godt gjemt bak forkle og hårsløyfer at det også måtte mord til for å få hjerter til å slå. Ens hjertestopp er en annens hjertebank??

   Homoerotikken sparer vi til neste Ward, skal tidene være moderne trengs vampyrer og skinnbukser med lår av trestammer - ingen pinglete detektiv.

   (psst, start med enern)

   Slett
  2. Jeg har allerede sendt tiggermail til forlaget og bedt om de to første, sånn at det kan leses ordentlig og strukturert her. Jeg prøver å tenke at det går an å begynne med treeren, men magefølelsen sier neineinei.

   Forresten synes jeg at bøkene er fine å se på. Og tror mer på Karin enn på Nils.

   Slett
  3. God ide! Tror jeg også må lese de 2 første (egentlig er det vel 3) før jeg fortsetter med nr.5. Satser, som Karin, hardt på loppemarkeder framover, og Läckberg ble nok bare nevnt fordi hun er svensk og selger bra.

   Resten av dagen vies nå til å lese Nemirovskyinnlegg. Dvs, imellom timene i skogen og flyplasshenting.

   Slett
 6. Da har vi vært på biblioteket og jeg lånte 2 stk Maria Lang,Ikke flere mord og Roser, kyss og døden. Begynte på den siste da jeg var på kafeen og spiste kanebolle og kakao, og ventet på Rossen som skulle læne slekts bøker. Liker den kjempegodt. Takk forat du låner ut Tupsi til oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra!
   Da sender jeg Mord på Kirkegården til deg, så får du ihvertfall riktig rekkefølge
   , altså nr.3 og 4. Den andre du lånte kommer langt uti lista.

   (Du hvor dere renner
   på biblioteket for tiden.)

   Slett
 7. Dette innlegget har jeg kommet tilbake til flere ganger og har nå konkludert at jeg skal lese Maria Lang i påsken. Jeg leser aldri krim, virkelig år mellom hver gang, men det var noe med det du skrev som gjorde...som jeg sa...at jeg har kommet tilbake hit flere ganger og så tenkte jeg at snart er det påske og da har jeg altså bestemt meg for å lese. Jeg likte forresten Elisabeth George veldig godt for mange mange år siden. Påske og krim. Rart det der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Utmerket at Maria får bli med på påsketur, eller eventuelt en solfylt bytur på kafe?
   Det var nok all den ulmende erotikken som overbeviste deg -)

   George har jeg lite erfaring med, kun et par stykker tilfeldig lest way back when, men jeg tror jeg likte henne og var ung nok til å synes hun var SKUMMEL.

   Slett
  2. I og med at vi skal ha valper her i huset i påsken blir det hjemmelesning. Og erotikken blir bra. Helt klart.

   Slett
  3. Valper!!!!
   Hadde jeg visst hvordan man staver det skulle jeg laget sånn mhwoahumm lyd, du vet den man lager kun når man ser kattunger og valper (og noen ganger babyer), men aner ikke hvordan det skrives.
   Hvilken rase, når, bilder osv osv??

   Slett
  4. Mammaen er blanding av Bichon Havanais, West Highland White Terrier, Buhund, Schafer og Shi Tzu. Faren er renraset Svensk dansk gårdshund. Tror de blir suuupersøte. Kommer rett før påske. Blir nok noen bilder ja. Inni en bokomtale. Inspirert av deg. :o)

   Slett
  5. Det må være tekstbokdefinisjonen av eventyrmix. Hvis jeg kan bidra til biler av slike kosemoser havner i bokomtaler, har jeg uten tvil gjort en god gjerning.
   (bare tull at bokfolk kun er kattefolk -)

   Slett
 8. Ordnung muss sein, forstår jeg. Tenker da på påtvungne astmaanfall av ikke-kronolgisk leste bøker. Se positivt på det! Tenk så gøy det er å ha et mysterie INNI mysteriet da! Jeg er svært dårlig på kronologi, spesielt når det gjelder krimbøker. Jørn Lier Horst's politietterforsker William Wisting å jei har derfor et snedig forhold. I ei bok er han samboer, i ei annen bok er han skilt - men fra hvem? ...og jammen så har han ny kjæreste innimellom også. Eller samtidig. Gudene vet. Mysteriet? Hvilken bok i rekka er dette? Rene Miss Marple utfordringen å nøste alle detaljene for å komme fram til resultatet. Genialt! Så fortvil ikke, dropp astmamedusin medusin medusin med det samme og gi blaffen i kronologien. Jeg satser nemlig på å bli yngre med årene med den forskrudde kronologiholdningen min...
  Når det gjelder Maria Lang så er hun for meg et ukjent bekjentskap. Tenkte på å angripe nok en Agatha Christie krim i mars, men vurderer nå å gå for plagiatet istedenfor. Unektelig fristende! Selv om coverne virkelig ikke frister noe særlig.
  Ett ord om statuen... djiiizes!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ordnung sein always
   , har nå endelig fått igjen pusten etter at dette innlegget igår gjorde halve hodet grå og jeg gikk rett fra fiktivt astmaanfall til et ekte og ulitterært.
   Systematisk kronologijuks????
   - gi meg en papirpose, fort
   , en jeg kan puste høylytt og filmatisk i.

   Noen ganger må man bare ta ansvar, get up, stand up, osv, pust, pust.
   MARIANNE, DETTE MÅ DU SLUTTE MED.
   Du har ikke lov til å påbegynne serier, uten først å ha googlet rekkefølge, og pent og pyntelig lagt inn lista på valgt dings. Det er jo ikke sånn at man bare kan lese hvasomhelst, nårsomhelst. Tvunget rekkefølge, er det eneste riktige.

   (ingen grunn til å takke overstrømmende
   , kun min kjærlige plikt!)

   Horst har jet forresten aldri lest!

   Slett
 9. Jeg hadde tenkt å styre unna, men nå får jeg lyst til å lese Maria Lang. Sjeldent jeg leser krim, og hadde det ikke vært for lesesirkelen til Line ville det vært enda sjeldnere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis man ikke er spesielt glad i krim i utgangspunkt er disse greie å ha med å gjøre, små og fornøyelige og man kommer fort inn i plottet. Terskelen for å starte blir så mye lavere da.

   Appropo lesesirkelen henten jeg nettopp Dommeren og Bøddelen på biblioteket og fikk litt hakeslepp over hvor tjukk den var. Viste seg at det var tre bøker i en - puh.
   Tror kanskje det blir min eneste Marskrim.

   Slett
  2. Høres bra ut, da er bøkene notert.
   Hehe, godt det viste seg at det var tre i en, ellers spørs det om måneden hadde vært lang nok. For meg i alle fall :)

   Slett