torsdag 28. februar 2013

HIT MED SVAMPEN!


More Baths 
Less Talking  (2012)
 - Nick Hornby

Fjerde samling fra Believerspalten
Stuff I've Been Reading
, håper for gudskyld han ikke gir seg.
,Etter at jeg leste The Complete Polysyllabic Spree og stemplet Nick som bokbloggeren over oss alle - han som har forstått hvordan man konverterer dyrebar lesetid til penger, hvorfor anmeldelser alltid er subjektive og hvor viktig det er å kartlegge måndelige utskeielser på innkjøpsfronten, har jeg vært solgt og forelsket blodfan med ukurerbar adjektivmisunnlese
, forut bare foårsaket av Herbert Svenkeruds oversettelse av Catch22 .

Jeg liker disse leserapportene enda bedre enn romanene hans
, men når det er sagt har jeg bare lest 3,
A Long Way Down, Juliet Naked og High Fidelity
+ About a Boy som jeg har sett nok ganger på film til at den burde telle.

Inspirasjon!
Å lese denne boka vekket både leselyst og blogglyst. En ren vitamininnsprøytning som får meg til å tenke på det eksotiske i det alminnelige. Regnbuen i det grå. Det at jeg kan gå rundt på gata i min kjedelige anonymitet og se på alle de, for å stjele et uttrykk fra Vigdis, - triste menneskene i billige tekstiler -, som tilsynelatende stirrer tomt og uinteressert ut i bilgatene, men som egentlig har vesker full av litteraturperler og under permanentkrøller og hentesveis skjuler sylskarpe observasjoner, formuleringer og ordrekker så originale og vakre at du umiddelbart løper hjem for å kvesse egen blyant.
- Great writing is going on all around us, always has done, always will!-

More Baths Less Talking
er altså de månedlige essayene Hornby skrev for the Believer
Mai 2010 - Desember 2011
, når man er feiret og filmatisert forfatter som skriver i tidskrift
heter det forresten ikke blogg, men spalte og essay.

Hver måned lister han opp hva han har lest og hvilke bøker han har kjøpt, som oss alle kjøper han mye mer enn han leser. Deretter teller han bøkene sine og skriver om lesemånedene sin
, akkurat som vi
 - så får han betalt, blir oscarnominert og skriver litt på den nye romanen
, akkurat som vi - ikke har tid til, for vi må jogge, jobbe og gå tur med hunden.

Jeg blogget også i 2010/2011
Jeg leste 134 + 106 bøker og det eneste sammenfallet med Nick er at inkludert i mine 240 var 3 Hornbybøker. Vi har fremdeles vidt forskjellig lesesmak. Han fortsetter med biografier (Dickens Shakespear, Montaigne, Patti Smith, Lucille Ball) og diverse sakprosa. Jeg leser om vampyrer og myrstrå. Til sammenlikning leste jeg på disse årene kun 2 ikke-skjønnlitterære bøker
, ei om hersketeknikker og ei om de underbetalte i Amerika.

Sistenevnte dog kunne vært på Hornbys leseliste for han liker å lese om menneskers kår. Når det gjelder skjønnlitteraturen, har jeg kun hengt meg opp i at han leste flere Muriel Sparks.
Hun har jeg selvfølglig aldri lest.


De få bøkene han nevner som jeg har lest:
One Day - som han synes er lovely
Huck Finn - - Meh, That Tom Sawyer is a pill, isnt' he? -
Dickens - vel ingen jeg jeg har lest tidligere men han påstår at A Mutual Friend er kjedelig, omstendelig og håpløs og anbefaler alle kun lese kapittel fem. En anbefaling jeg har tenkt å klamre meg til, for jeg har en pocketversjon med bittesmå skrift og har i all hemmelighet visst med meg selv at jeg aldri kommer til å lese - helt til nå - - kapittel fem - problem solved.
Relief.

Han leser også en fabelaktig Dickensbiografi
- Charles Dickens: A life - Clarie Tomalin
, som han mener overflødiggjør alle andre Dickens biografier, han ikke har lest. Denne bioen hevder at de eneste gjennomført gode Dickensromaner er  
Great Expectations, Bleak House og David Copperfield.
 - lyckliga gatan, for vips var jeg bare et bleakt hus fra å ha lest all nødvendig Dickens.


Andre ting som gleder mitt bokblogghjerte?
Hans forkjærlighet for korte romaner rundt 200s 
og antipati for story-collections.
.. in most ways I haven't aged at all over the last quarter of a century, remarkably, but I seemed to have developed some kind of old-geezerish resentment of story colletions. Is that possible? Is resentment of short fiction a sign of aging, like liver spots? An if it is, then why? As the end of ones life draws closer, surely one should embrace short fiction, not spurn it. And yet I was extremely conscious of not wanting to make the emotional effort at the beginning of each chapter......
Noen som kjenner seg igjen?
, siste fortellingsbok jeg leste var Alice Hoffmans Red Garden der jeg lar meg irritere av akkurat det samme, - å hele tiden må begynne på nytt - , nå vet jeg at det bare, nok en gang, var alderen.

 Hans plutselige oppdagelse av klassikerne.
 - I have discovered that some old shit isn't so bad. -
 - Over the last couple of years, thouht, I've been dipping into Keats letters, listening obsessively to Saint-Saëns, seeking out paintings by van Wyck, doing all sorts of things that I'd never have dreamed of doing even in my forties..... - 
 

 En essaysamling (eh blogg) jeg har satt på ønskelista
, selv om det ligger litt implisitt i Nickyboys statement at han ble hyggelig overrasket av at det ikke var en samling blogginnlegg??, fordi blogg ikke er like bra som spalter og essay??
Emily Fox Gordons Book of Days
- I had read a nice review of them in the Economist, but had presumed that they'd be nicely written, light, amusing and disposable, but that's not it at all: these are not blogs wrappped up in a nice blue cover. (And is it OK, given the Believers's no-snark rule, to say that some blogs are better than others? And that one or even two have no literary merit whatsoever?) - 
, ooops, nevnte han virkelig gode og dårlige blogger?

Bok jeg MÅ lese
, fordi jeg er blant de som ikke er overbegeistret for Celine Dion
Let's talk about Love: A Journey to the End of Taste - Carl Wilson.
- So actually he asks the question: why do I and my friends and all rock critics and everyone likely to be reading this  book and magazines like the Believer hate Celine Dion?And the answers he finds are profound, provocative, and leave you wondering who the hell you actually are - ....

I oktober 2011 kjøpte han Margaret Drabbles Waterfall
, han leste den ikke - men siden jeg er fan of all things Drabble er det verd en notis.

Og i neste utgivelse tar jeg det for gitt at han leser Knausgård.
For en vidunderlig tanke - Nick Hornby reads Knausgård - i 6 bind.
Han er jo så godt som norgesvenn allerede etter sin overstrømmende begeistring for en av de få norske forfatterne jeg har bestemt meg for aldri å lese. Nichts, ikke Ørstavik - Per Pettersen og de stjålne hestene.


Boka hos tanum.no
Min er selvinnkjøpt på kindle
Flere norske bloggere?  Ikke foreløpig!
Hey, dette er et bokbloggermust, get with it!


Know your elfy writer:
Jeg har lest mer Hornby i februar.
Ei novelle av alle ting.  
Everybody is Reading Bastard.
Kostet en dollar og noe på kindle og handler om en mann som etter et samlivsbrudd blir tema for sin kjente ekskones avisspalte. Hun kaller han Bastard og legger detaljert ut om alle hans feil og mangler.
= ytters fornøyelig
, og kryss i boka for novelle,
, nesten like kort som et langt dikt og burde som sådann egentlig
kvalifisere som diktsamlingskryss.

24 kommentarer:

 1. Og denne skal jeg jo lese - når den kommer på norsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Glimrende mulighet til å starte med den første, eller 2 første, The Complete Polysyllabic Spree, den må nå ihvertfall ha kommet på norsk. Gleder meg!

   Slett
 2. Denne har jeg ikke hørt om en gang, men nå er den notert ned. Takk for tips, Ingalill!

  SvarSlett
  Svar
  1. Værsegod! Den kom jo i 2012 så gammel er den ikke. Var egentlig på jakt etter forgjengeren Shakespeare wrote for money - men den fantes dessverre ikke på kindle - og jeg hadde det travelt, må lese Hornby NÅÅÅÅÅ!

   Slett
 3. Hva kan jeg si... Har ikke lest ei eneste bok av Hornby, men forstår på Line og deg at det er et must. "Imorgon, imorgon - men ikkje idag..."

  Nå blir det krim, rai rai !!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så lenge siden jeg heller begynte å lese Hornby, hadde han til og med på ei liste som sa: Forfattere alle har lest utenom meg, der fantes også Ragde -)

   Blir du lei av krimmen er Hornby, just a click unna, disse bøkene er forresten ikke så farlig og lese i FEIL rekkefølge. Så kronologispanskrøret får hvile i denne kommentaren. (Pust Pust), har ennå ikke kommet meg over Horstavsløringen din!

   Slett
  2. Tenker nok lesingen min av Horst'en fikk blodpumpa di til å gå i høygir ja, hehe.. Jeg kan forøvrig putte Ragde på samme lista jeg også.. Hornby frister mer enn Ragde, så når krimmåneden er over blir det nok å utfordre nye forfatterbekjentskap. Men først ut av dem alle blir - Paringslek av Rush!

   Slett
  3. Strålende nyheter.
   , med din effektivitet regner jeg med det blir fabelaktig omtale før uka er omme.

   Slett
 4. Jeg har veldig lyst til å lese disse bøkene etter at du og Line har skrytt av dem. Jeg er fan av flere av Hornby sine bøker selv om ingen av dem er helt i favorittsjiktet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er svært begeistret for Hornbys romaner men som nevnt liker jeg disse enda bedre.
   Vis meg hva du leser og jeg skal si deg hvem du er eller noe sånt -)
   Les, les!

   Slett
 5. Halleluja, for et innlegg! Jeg leste det da jeg var halvveis i Victoria-innlegget mitt, og ble så inspirert, energisk og lykkelig av å lese at jeg uten videre gir deg og Hornby kred for at jeg skrev ferdig istedenfor å avlyse hele prosjekt filmanmeldelse. I mellomtiden har More baths, less talking dumpet ned i postkassen min, og jeg strever fælt med å spare på den. Men spare må jeg, for dette er askepotts siste nøtt og etterpå finnes ingen flere fantastiske spalter å lese.

  Klart Hornby skriver blogg i papirform, og er den største bokbloggeren av oss alle. Pussig hvordan det ikke spiller noen rolle at han leser helt andre ting enn meg, for vanligvis ville det ha vært grunn nok til å drepe interessen min. Men han er bare genial, hele mannen, og i likhet med deg får jeg lyst til å hive meg over tastaturet mens jeg leser.

  Ikke for å være gledesdreper eller noe, men jeg tviler på at Aschehoug kommer til å oversette disse bøkene. Så langt har de i alle fall holdt seg til romanene hans. Det er en skam, for jeg liker også Hornby om bøker bedre enn romanene hans.

  Btw, god timing på innlegget. I mitt oppsummeringsinnlegg for februar skal jeg vie stor plass til Shakespeare wrote for money, så denne gangen skal vi da klare å få bloggfolket til å skjønne at Hornby er det man aller helst vil lese, og at han i enhver sammenheng prioriteres over alt annet man har i bunkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hear Hear, og tusen takk!
   Det er klart man må lese mannen som ikke bare inspirerer oss til å reflektere over egen lesing men også tenner lyset og inspirer oss til å skrive bedre. Supert sammenfall at du skal skrive om treern, den er nå den eneste jeg mangler og den eneste grunnen til det er at den ikke finnes på kindle. Et halvt år med brett og jeg allerede blitt for lat til å bestille i nettbutikk????

   Shame on Aschehoug, og dumt, for jeg er sikker på at disse bøkene ikke bare virker på oss, bred appell, alle vil lese bøker om å lese, for ingen leser så mye som man egentlig vil. De burde oversettes asap.
   (asap er min variant av autistiske kostymeball, jeg prøver det feks hver gang jeg skal skrive aka, og alle later som de ikke ser det -)

   Bøddelen og Dommeren er forresten hentet på biblioteket. Marssirkelen er dermed spikret.

   Slett
 6. Klart du må bestille treeren, sånne bøker som dette bruker man gjerne penger på! Dessuten koster de bare hundrelappen, og kan da gis videre til nestemann som skal frelses til å lese.

  Ja, Aschehoug burde oversette umiddelbart, men det kan være noe med at ingen skjønner hvor fantastisk Hornby om bøker er før man har lest det selv. Kanskje vanskelig å selge inn hos folk?

  Supert at du blir med på Dürrenmatt! Jeg skal melde deg på:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har så rett. Her må det handles.
   Må bare finne ut om det er noe annet jeg ønsker meg først, kan jo ikke bare bestille ei bok - det er portosløsing.

   Slett
 7. Whææææ, hvordan har jeg gått glipp av dette??? Jeg er ikke så begeistret for romanene hans, men tenker fortsatt på den Pollysyllabic Spree og her sier du at det er flere av dem???? Pustebesvær--- , dette må jeg få ordnet opp i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Whæææ var akkurat det jeg også tenkte da Line informerte meg om at det fantes fire.
   (Trodde det bare var to.)
   The Polysyllabic Spree + Housekeeping vs.Dirt = The Complete Polysyllabic Spree
   Shakespeare wrote for money
   og More Baths Less Talking.
   Det er alle 4.

   Her er det bare å sette igang!

   Slett
 8. Strålende omtale! Jeg har notert meg disse bøkene bak øret tidligere, og jeg ble kjempeglad for at du hadde godt nytt å melde (om boka). Har tenkt til å kaste meg over The Complete... når jeg har avsluttet pågående leseprosjekt. Fortsetter med de andre hvis den faller i smak :)

  Jeg elsker "gode gamle" Hornby; High Fidelity, Gutter er gutter og Tribunefeber, men mr H trenger kanskje å fornye tematikken sin? Jeg vet ikke om det er meg, ham eller oppleseren, men Juliet, Naked som jeg hører på lydbok nå fenger meg ikke på samme måte som de gode&gamle. Nei, på tide med bøker om bøker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøker om bøker er også det som frister meg mest for tiden, så mye, at jeg til og med vurderer og dytte Uskyldens Museum lenger inn i den kroken jeg aldri blir fristet til å ta den ut fra, og heller karre meg til nobelkryss med hans nye essaysamlingen om den naive og sentimentale forfatteren.

   Nakne Julie slet jeg også med. Den startet så friskt og jeg tenkte at dette blir strålende - helt til dette brevet hun skrev, deretter gikk all lufta ut av ballongen.

   (takk for fine ord!)

   Slett
 9. Takk for flott omtale, og nå ramlet jeg utpå igjen. Det tok ca 3 sekunder til boken var på Kindle'n.. og jeg har allerede lest flere avsnitt. Jeg liker den og tror jeg vil "stjele" oppsettet han har med kjøpt/lest, selv om jeg også vil få flere i kolonnen med kjøpt enn lest!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fantastisk!

   Kindle er livsfarlig.
   Den ene, lite velykkede, forsvarstaktikken jeg har å kaste meg over biblioteksidene, hjelper kun i de tilfeller jeg er EKSTREMT tålmodig - og MÅ ha lydboka.

   Tenker du nesten er ferdig nå og da kan jeg ikke annet enn å anbefale de 3 første. Ingen grunn til å stoppe nå.
   (ja til kolonner -)

   (har du forresten fått
   laget bc av nye golden yet?)

   Slett
  2. De tre første er kjøpt og ligger klar! Begynner snart på nr 1.
   Golden-berta er nettopp ferdig med sin første løpetid som varte i 4 uker! Hun har vært helt merkelig og trening ble satt på vent. De tre bc'ene ble også påvirket og her har vært et sirkus uten like. Konklusjon; noe må gjøres for dette går ikke!

   Slett
  3. Det var kjapt levert -)
   Jeg mangler fremdeles Shakespear wrote for money, heldigvis, for tanken på å ikke ha flere igjen er for tung å bære.
   Gleder meg til du skriver omtalene!

   Løpetid høres så komplisert ut at det var grunnen til at vi bestemte oss for hannhund, også fordi jeg er politisk ukorrekt nok til å ville ha kastrert uavhengig av kjønn og inngrepet hos tisper er mer omfattende. Har 4 hunnkatter så jeg snakker av erfaring!
   (sikkert enda verre med hund, de har mer lidende øyne -)

   Minunner deg ikke det sirkuset!

   Slett
 10. Hæ? Hvor mange, sa du? Jeg må få ladet Kindle'en min skjønner jeg. Eller kanskje jeg rett og slett skal bestille alle fra bookdepository. Det kunne vært kjekt å ha i bokform. Jeg leste den første på min splitter nye mobil (som er svær), og irriterte meg grønn over å ikke ha en sitatfunksjon som på Kindle.

  Denne omtalen har jeg gått helt glipp av. Det er godt jeg bestemte meg for å ta igjen litt forsømt blogglesing i dag i stedet for å skrive ferdig oppgaver i historiefaget mitt. Jeg er som du sikkert har skjønt allerede helt Spree-frelst og er klar for mer.

  Tomalin sin biografi har forresten stått klar i bokhyllen min lenge, men jeg har hele tiden tenkt at jeg må lese flere av Dickens sine romaner før jeg leser biografien. Nå begynner jeg å mistenke at jeg bør tenke omvendt; kanskje biografien vil gi meg tips om hvilke av hans bøker jeg bør begi meg ut på først. Hvis ikke jeg husker helt feil hadde ikke Hornby lest Barnaby Rudge da han skrev den første Spree'en (men han kjøpte den vel), leser han den i noen av de andre? Har han lest alle? Stoler ikke helt på hans vurdering av Dickens hvis ikke, spesielt siden jeg ikke har Great Expectations som favoritt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er 3 bøker. Men den andre, Shakesspear wrote for money, har jeg ikke funnet på kindle. Sånn sett kan du jo bare bestille hele hurven fra depository. Jeg angrer litt selv at jeg ikke har de i bokhylla. Kunne godt tenkt meg å lese Spree-en igjen.

   Jeg vet ikke hvor mange Dickens Hornby har lest, og om han leser noen i Shakespear, i More Baths leser han ihvertfall Mutual Friend, og liker den ikke. Han sier også at Tomalin trekker fram kun 3 bøker som GODE. DavidC, GreatE og Bleak House. Resten hadde tydligvis flaws og bar preg av blant annet hastverkarbeid. Tror det bare er å starte med biografien. Jeg er egentlig ikke noe biografimenneske men denne fikk jeg svært lyst til å lese. Line har forresten nettopp lest Shakesspear wrote for money, så hun vet om han leser Dickens der.

   (øy til lesing på mobil, det må være en sånn ungdomsting -)

   Slett