fredag 8. mars 2013

LEST 2013 - FEBRUAR

Akkurat som det å ligge øverst i bunken er nok til å bli lest. Ingen kan si jeg mangler ambisjoner. 4 1001bøker. og 2 nobelprisvinnere. 3 bøker med dobbelkryss og ei på svensk. Å for å vise fingern til det svinedyre mammutsalget en gang for alle: 2 bookcrossingbøker gratis fra verdensbibliotekets og 2 fra loppis. Faktisk er Nemirovskyboka med grønn prislapp på hele 10kr, dyrest av dem alle. Frugal high five til meg.

Tårene for alle kryssene jeg kunne fått er tørket 
og jeg er klar for de egentlige tallene.


I Februar leste jeg 4 enheter.
Dere har vel sett disse livstilprogrammene hvor britiske fyllesvin skal reddes fra sin burgerspisende drikkfeldighet, men før frelse og lovet økt biologisk alder må tilstå hvor mye de faktisk drikker? 27 enheter i uka. 6 enheter pr dag. Høres unektelig bedre ut enn 6 flasker i uka eller 3 halve pr.dag. Hvem bryr seg om hvor mange centiliter det er i en enhet. Duh.

Enhetens innhold er irrelevant. Det viktigste her er å glatte ut bekymringsrynkene hos tilhørere og lesere, både de som bekymrer seg over hvor lite jeg leser og de som lurer på hvor det blir av all joggedokumentasjon.
4 enheter people og jeg løper fremdeles.

1 roman, 1 tynn krim, 1 bok om bøker og ei novelle.
50% til Nick Hornby som allerede er bejublet og dokumentert.
Krimmen var Maria Lang, også omtalt i positivt ordelag.


 Pluss for omslag!
Da gjenstår kun 
Den Fortrolige.(2010)
En roman om, svik, kjærlighet, krig og moderskap, skrevet av journalist, turned fofatter, Helene Gremillon. Jeg er litt i tvil om hvor mye jeg egentlig skal skrive om den her, da jeg allerede har en halvkladdet omtale liggende. 

I disse dager regner jeg kvalitet i hvorvidt jeg ei bok greier å holde meg våken etter tjuetonullnull. Den Fortrolige holdt meg våken til den var ferdiglest og det var morgenkvist, selv om den handlet om andre verdenskrig og ting jeg har lest om før.  

For, dere som har lest den, var ikke hovedplottet 
som stjålet ut av Kate Mortons hemmelige hage?  

Halvkladdet og halvhjertet, for egentlig hadde jeg ikke tenkt å lese den. Det var forlaget sin skyld. Boka er et lesereksemplar fra Aschehoug som ga bort tjue stk, eh enheter, med følgende beskjed. Send en mail når du har skrevet om den. Nøkkelord, for de trege er: NÅR. Ikke helt i tråd med hvordan ting foregår på denne bloggen. Jeg skriver om den HVIS, jeg har lyst, akkurat som det godt kan hende jeg ikke leser den.

Sjansespill. Slike ting vet man jo aldri.
Akkurat som illustrasjonsbilde av de 4  bøkene jeg hadde planlagt å lese i Februar.  Leste jeg ei eneste.
Nei, jeg leste 4 andre.
Kommer jeg til å lese dem? - svaret på det er ALLTID 
- ja selvfølgelig - jeg har jo tenkt å lese alle 1001-bøkene
 - før jeg dør!

Nå kan jeg forresten slette det halvkladdete, siden det likevel bare handlet 
om Aschehoug og Kate Morton og det snart ikke er mer igjen å si.
Bortsett fra at jeg er glad jeg ikke takket nei:

Jeg likte den godt.
Den Fortrolige var spennende og ekstremt lettlest. Med tanke på at jeg kun valgte den som fransk krigsalibi siden jeg ikke kom i gang med Storm i Juni - føltes den nesten lettsindig. Ingen tvil om at jeg hadde større glede av den enn jeg ville hatt av Irene, og det til tross for parallellhistorier, brev og kladdebøker. Til tross for at nåtidens kapitler ikke var like gode som resten og i tillegg skrevet med avvikende stor font, sånn ifall vi ikke skjønte tidshoppet
og at portnerkona (shh) fikk meg til å tenke på  
Pinnsvinets Eleganse.

Fortellergrepet med ulike synsvinkler er gammelt og utslitt men virker fremdeles utmerket for de som får det til og fra halveis og ut synes jeg Helene sjonglerer med finesse. Jeg er svak for slutter som nøster opp og setter fingeren på hvor dårlig jeg er til å lese mellom linjene. Jeg liker at boka er smartere enn meg.
De fleste bøker er heldigvis det.

Jeg lot meg påvirke og skiftet underveis syn på de ulike karakterene
akkurat som det var meningen jeg skulle gjøre
= suksess.

Krise: Jeg glemte helt at den har epilog. I diktform.
Det sitter langt inne å anbefale ei bok med epilog.


Tallenes Tale:
Oversikt over alt jeg skal lese i 2013.

So far so good!
med bakgrunn i 2013 lista (over)

 1. 1 av 20 Nobel /Booker/Nordiskvinnere lest. (lister kommer)
 2. 0 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2013 sammenlagt)
 4. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2013 sammenlagt)
 5. 8 av 25  Michael Connelly
 6. 0 av 20 1001-Bøker lest.
 7. 1 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 0 av 2 Irene Nemirovskij lest
 10. 0 av 2 bøker jeg fikk til jul  (Hollbækk og Waal)
 11. 9 av 100 Totalt lest. (liste kommer)
 12. 4 av 9 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 2 kindle + 2 papirbøker
 • 2 kvinner. 2 menn.
 • Ingen bøker lånt på biblioteket (hæææ?).
 • 2 lesereksemplar
 • 2 selvinnkjøpte e-bøker
 • To på norsk. To på engelsk.
 • Representerte land: Sverige, England, Frankrike.
 • 1 krim
 • Kun 1 ny forfatter.

Ingen framskritt!
Jevn kjønnsfordeling, selv om det bak 2 enheter menn kun skjuler seg 1stk Hornby. Vennligst overse at den bittelille novellen telles på lik linje med tjukke romaner. Slikt er nødvendig når man har signert i blod at man skal lese 100 bøker i løpet av året og ut av det blå har utviklet sovesyke og en lesefart på 1 kapittel hver kveld.

Neste innlegg skal handle om hvor lite jeg løp i februar
, og hvor store planer jeg har for mars!
Bøttevis med kilometer og listekryss.
Hvis ikke Gabi Gleichmann og Udødelighetens Elixir tar knekken på meg først.

28 kommentarer:

 1. Jeg ler meg inn i helga :-) Blir du med på teater 5. april? I Oslo? Hadde en facebookrunde og allerede har fire fine bokbloggere kjøpt billett? JAAAAAA? Du trenger kulturelle arrangement du kan krysse av...Og vi trenger deg, og vi skal drikke vin etterpå.....

  SvarSlett
 2. Og ps; grunnen til at jeg ler er at den bejublede, av meg, nå holder på å gjøre meg gal - og jeg hører også på Gabi. Eller, hører og hører, det er jo en overdrivelse. Det er full stopp på alle kanter,......klarer ikke høre lydbok, klarer ikke å lese mer enn noen sider pr. dag - helt krise. Fint at man kan gjøre andre ting da :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gabi er en prøvelse. Jeg er på cd14 og har holdt på hele februar. Nå har jeg investert så mye tid at det er umulig å gi seg. Så mye tid at leveringsfristen allerede er utgått på En Norsk Spion som jeg har mye mer lyst til å høre!

   Jeg ordinerer bøker om bøker.
   Nå gidder jeg snart ikke lese annet enn hva andre sier om det de leser.

   5.april er det i påska.
   I såfall er det helt typisk for jeg er da nybakt tante i Trondheim. Hvilket stykke er det snakk om? Plzz si det ikke er i påska.
   For jeg vil være med!!!

   Slett
 3. Epilogen var såpass sjokkerende forstyrrende, unødvendig og hinsides irriterende at jeg 1) kun skummet iltert igjennom, og 2) ble såpass satt ut av forsøket på å ødelegge helhetsinntrykket at jeg reagerte med fornektelse, fortielse og fortrenging. Ergo overhodet ikke nevnt i min omtale.

  - Og jeg er deg evig takknemmelig for din reaksjon på NÅR, for slikt er jeg altfor håpløst høflig til å påpeke. Jeg står med lua i hånden, sort of. Jeg jobber med saken, jeg lover. Første skritt på riktig vei er å lovprise deg for at du sier i fra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hater epiloger PASSIONATELY.
   Og denne var virkelig et prakteksemplar, som, akkurat som du sier, stod i fare for å ødelegge hele boka. De fire F-er, er helt korrekt reaksjon.

   Jeg er glad for at det er flere enn meg som reagerte på det NÅR-et. Det er jo stikk i strid med ordlyden fra alle andre forlag- Bøker sendes ut no strings attached.
   Ferdig med det.
   (Satser på at det bare var en skriveleif og at jeg som vanlig overreagerer.)

   Slett
 4. som alltid er det strålende kjekt å lese blogginnleggene dine! Jeg hadde tenkt å ta en hurtiglesing av Dommeren og hans bøddel, men nå tror jeg at det blir Den fortrolige i stedet, må slappe litt av og - dessuten så høres den ut som en fin bok til helgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er igang med Dommeren og bøddelen nå og må innrømme at det går ganske langsommere enn Den Fortrolige. Har nå sovnet flere kvelder på rad. Pssttt, ikke les epiolgen!

   Slett
 5. Nådriverdereogersånnderresosialeigjeeeeeeeen!

  SvarSlett
  Svar
  1. , meeen du bor da i Oslo
   , klart du skal være med!!

   Slett
 6. Jeg har sett frem til å lese Den fortrolige siden jeg leste Elin sin omtale, og jeg fikk ikke mindre lyst etter dine ord :-). Og et rungende JA til teaterbesøk!
  God helg, Ingalill!

  SvarSlett
  Svar
  1. God helg til deg også Silje.
   , psstt, jeg har funnet ut av 5.april ikke er i påska likevel, ihvertfall var det noen som sa det, men jeg vet fremdeles ikke hvilket stykke det gjelder. Må jo vite om jeg skal ha med blokk eller bare sitte utenfor å pimpe til dere kommer ut. (ifall det handler om snikende sykdom).

   Jeg har snust litt på de forskjellige omtalene av Den Fortrolige idag og det ser ut til at alle som har lest boka er positive. Det er ikke verst. Tror jeg limer på et bookcrossingmerke og sender den ut i verden. Men først må morra mi lese.

   Slett
  2. http://www.detnorsketeatret.no/index.php?option=com_play&view=play&playid=374

   Samisk komedie :-)

   Slett
  3. Sex og sprit på finnmarksvidda? -)
   Akkurat noe for meg. Hvordan bestilte dere, valgte dere seter, inne/ute, eller spiller det ingen rolle?

   Slett
  4. Det tror jeg du må høre med Solgun om, det var hun som bestilte.

   Ang det skrøplige klassikerkrysset - det blir stående ;-)

   Slett
  5. Jeg bestilte billetter - og det er IKKE setevalg - free seeting :-) Så har du ikke bestilt så må du skynde deg å gjøre det nå, og Ellikken og alle andre som vil være med må også bare skynde seg å bestille billetter for dettane blir jo moro!

   Slett
  6. Ahhh, så ikke dette før nå
   , skal få bestilt iløpet av morgen dagen, er det for sent får jeg sitte utenfor å pimpe til dere er ferdig med kulturen.

   Slett
  7. Fortell - fikk du tak i billett? Si ja!!!

   Slett
  8. Ikke bestilt ennå, men det ser ut til å være masse plasser igjen. Derimot må man velge scener, så da ble jeg plutselig usikker igjen, litt kjedelig å sitte helt for seg selv?? Er det virkelig ingen som har plassbestilt?

   Slett
  9. Ingen som har plassbestilt. Helt sant - det kommer opp når du har bestilt billetten :-) Og det gjør du jo snart :-) Gleder meg masse!

   Slett
 7. ÅÅÅ, tenk jeg skal få lese enda en mye omtalt bok. Jeg har lest et par Lange bøker nå, og jeg ganske så fornøyd. Nå driver jeg på å lese bruksanvisning på en ny MP3 spiller, har gått til anskaffelse av en ny en (får aldri for mange) og i ettermiddag blir Havets Katedral lagt inn på den, må bare vente til Rossen er klar. Han har foresten meldt seg på Birkebeiner-sykling i august. Gal mann. Ble nesten baby, herforleden, men han bare lurer. Vi holder deg oppdatert. Kyss og kram og god helg til dere alle

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror Den Fortrolige er midt i blinken for deg, utgangspunktet mye mer for deg enn for meg. Skal du ikke lese den andre Falconesboka snart, Fatimas Hånd?

   (Babynyheter forventes fortløpende -)

   Slett
 8. Æh, jeg ble litt satt ut nå - jeg hadde aldri trodd at du skulle like Den fortrolige godt. Eller i det hele tatt, så nå ble jeg virkelig satt.... Men det var jo bra, for det var jo en bra bok. Hm, ja ja... Epilogen var litt selsom, enig i det, tenker det er sånn man glemmer egentlig.

  SvarSlett
  Svar
  1. God observasjon!
   Hadde egentlig ikke forhåpninger om at boka var for meg, men leste den fordi jeg allerede var innstilt på å lese fransk bok om ww2, men etter en trå begynnelse og smålig irritasjon over denne Camille og hennes kapitler, måtte jeg bare komme meg til siste side så fort som mulig. Det sier kanskje ikke så mye om bokas kvaliteter men det er deilig når det skjer -)

   (nja epiloger har det med å sette seg fast her i dalen. 2 skrekkeskempler:
   Harry Potter og Mara Lees Ladies.)

   Slett
 9. He he, jeg vet om flere som IKKE leste epilogen til HP og lever godt med det. Jeg liker egentlig epiloger, men akkurat her synes jeg den var litt rar og så var det noe med formen som gjorde at den ble litt selsom. Ladies leste jeg før bloggingen og synes den var bare rar og kan ikke engang huske noe epilog.

  SvarSlett
 10. Svar
  1. Tvangskronologisme og epilogangst
   , lesing er ekstrem risikosport -)

   Slett
  2. Tvangskronologisme! Betyr det at man MÅ ha bøker som forteller kronologisk og hvis noen hopper fram og tilbake i tid så besvimer man umiddelbart?

   Ps. Sjekk ut bloggen min. Bilder der som du vil like. :o)

   Slett
  3. Tvangskronologisme er når man pådrar seg forskjellige anfall av at andre og man selv (selvfølgelig by accident) slumper til å lese bøker i feil rekkefølge.
   , fniste vilt og uhemmet til ditt forslag for når jeg kjenner etter lider jeg av den tilstanden også - jeg kaller det parallellhat, og det skjer rett som det er at jeg får angstanfall når jeg leser Camilla Lackberg eller Kate Morton.

   Iler over på nysgjerrige føtter.
   (er det hundebilder?)

   Slett