mandag 11. februar 2013

LEST 2013 - JANUAR

3 av januarbøkene. 2 kryss og femtitallskrim.

For dem som har tvinnet tommeltottene i yr forventning over nytt år og nytt oppsummeringsformat: You lose. Her er ingenting forandret, same procedure as last year
, pluss litt ekstra pågangsmot for å bøte på at man innimellom er litt smålei


I Januar leste jeg 5 bøker.
Det er bra. Bedre enn på lenge. Bedre enn i fjor.
5 bøker valgt etter lystmetoden, ambisjonslista og diverse anbefalinger.

Drømmefakultetet (best)
har jeg lånt hele 3 ganger på biblioteket uten å lese den. Jeg har hatt den med på utallige ferier, helt til Amerika. Hver gang har fristen gått ut. Hver gang har jeg pustet lettet ut og levert den tilbake. Jeg visste den var bra. Den måtte jo være bra. Darling River, boka etter, var en av de beste bøkene jeg leste i 2011
, så bakoversveis at førsteboka ble umulig å lese.

Dessuten handlet den om dama som skjøt Warhol. Semifiktiv. Ei dame som levde et ensomt, forvirret, dopet og misforstått liv.
Jeg visste det ville bli tragisk, sterkt og fortvilet.
Og vegret meg.

, så var det noen som hadde den med på bookcrossingtreff.

Stridsberg er gudinna med penn.
Hver setning er siterbar, poetisk og potent.
Hun maner fram en stemning av dekadent trailertrashamerika der alt er utenfor og inntørket, og suget av ensomhet og fortvilelse smitter over og gjør det fysisk vondt å lese.

, ferdig og med boka på avstand er jeg overrasket over at jeg kom igjennom og angrer at jeg ikke skrev omtale med en gang, mens inntrykket var ferskt og ufordøyd.   vet jeg ikke om jeg er istand til det.

Kryss nummer to gikk til Hoffmans Syvende Himmel.
Fra trailerparken til amerikansk sekstitallssuburbia. Magivarianten av Franzens Freedom. De rene, pene, identiske husene og frustrerte fruer med forklær, helt til den vakre Nora, som ikke vasker, ikke rydder og fordreier hodet på både ektemenn og tenåringssønner, entrer nabolaget.

Ellers så leste jeg ett stk 
Maria Lang, femtitallskrim i nyutgivelse.
Den største overraskelsen her, bortsett fra at jeg likte den godt nok til umiddelbart og kaste meg over nr.4, er at under den pene Agatha Christie overflaten, syder det nesten like erotisk og tilbaketrengt som i Syvende Himmel. Uventet twist.

1stk Heidi Linde.
, fordi jeg ville balansere ut min lunkne lesing av Agnes i Senga.

1stk Vigdis Hjorth.
, allerede behørig og inngående dokumentert.

, også jukset jeg meg med på januars lesesirkel
med resirkulert Murakamiinnlegg.
, så morsomt med oppmerksomhet på gammelt arbeid, at jeg framover kommer til å snike inn oversette gammelinnlegg når du minst aner det 
, som akkurat nå.

Trude Marsteins: Ingenting Å Angre På  (fra feb 2010)
, det hører med til reglene at du umiddelbart må klikke deg inn og legge igjen
en lang og utfyllende kommentar, don't be shy
, om hvorfor/hvorfor ikke du har lest denne boka.
Den eneste oppmerksomheten Heidi og Vegard har fått så langt var fra en som bare ville snakke om sykling, og forbausende mange googletreff pålydende
 - sex og gummistøvler - sex i gummilstøvler - kåt av gummistøvler osv
none of which har bidratt til fruktbare diskusjoner, hverken om sex, Marstein eller gummistøvler.

The Numbers:
Oversikt over alt jeg skal lese i 2013.

So far so good!
med bakgrunn i 2013 lista (over)
 1. 1 av 20 Nobel /Booker/Nordiskvinnere lest. (lister kommer)
 2. 0 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2013 sammenlagt)
 4. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2013 sammenlagt)
 5. 8 av 25  Michael Connelly
 6. 0 av 20 1001-Bøker lest.
 7. 1 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 0 av 2 Irene Nemirovskij lest
 10. 0 av 2 bøker jeg fikk til jul  (Hollbækk og Waal)
 11. 5 av 100 Totalt lest. (liste kommer)
 12. 1 av 5 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------

 • 2 lydbøker + 3 papirbøker
 • 5 kvinner. 0 menn.
 • 2 bøker lånt på biblioteket (alle lydbøkene).
 • 1 lesereksemplar
 • 1 bookcrossingbok
 • 1 fra loppis
 • Alle fem lest på norsk
 • Representerte land: Sverige, USA, Norge
 • 1 krim
 • Kun 1 ny forfatter.

Kuriositeter?
Ingenting annet enn at det er første gang kun ett kjønn er representert og kun ett språk. Godt jeg har Hornbybøker på lur sånn at ikke
2013 blir det året jeg bare leser kvinner. 

Done. Årets første månedsoppsummering og 3 kryss.
Nordisk, Hoffman og kultur på biblioteket.

19 kommentarer:

 1. Hurra for at alle bøker du har lest blir blogget om - det gleder meg meget! Ellers, så har jeg også tatt med meg Drømmefakultetet hjem, og så har jeg levert den tilbake - ulest og uten dårlig samvittighet, men kanskje dårlig dømmekraft, ettersom smaken noen ganger er ganske lik i Finnmark og langt der sør attmed Den Store Flyplassen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror Drømmefakultetet må leveres tilbake noen ganger, den er ikke lett å sette igang med, og ikke lett å lese, samtidig som den språklig er en språklig fryd som seiler av sted på såpebobleskinner.

   Du leste vel Marsteininnlegget?

   Slett
  2. Good!, og takk for linketipset!

   Slett
 2. Du verden, det gikk kjapt. Ikke før har jeg rukket å lese gjennom målene dine for i år før du allerede har krysset av tre punkter. Fortsett sånn, og du vil ha oppnådd alle mål innen neste helg.

  Skal du bookcrosse Stridsberg? I så fall vil jeg ha den. Som Rose-Marie sa om en annen bok sist vi møttes: "Ja, den bør du lese, Line, jeg tror den er fæl nok for deg!". Eh.

  Maria Lang skal jeg lese i mars, og det glæder mig stort å høre at det er Agatha Christie med erotiske undertoner. Det er akkurat sånt jeg vil lese når jeg blir lei av de fæle bøkene.

  Hahaha til googlingen på Marstein! Nå blir jeg selvfølgelig nødt til å lese innlegget om gummistøvlene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stridsberg skal crosses og blir din, men jeg må bare beholde den litt til ifall jeg får ånden over meg og skriver omtale. Toget har nok gått, men det skader ikke å holde døra på gløtt.

   Ikke sant jeg var flink med de kryssene, jeg er så imponert over egen innsats, at jeg helt, til igår, glemte at det også er lesesirkel i februar, og at det mest sannsynlig er Nemirovsky, som jeg til tross for nylig pålagt kryssverdig sliter med å opparbeide motivasjon for. Plutselig ble jeg også usikker på om jeg har den, og iveren etter å lete gjennom bøkene forsvant.
   Jeg er min egen verste fiende.

   Slett
 3. Akk, så moro at du i begeistring hev deg over firern fra Maria Lang. Har du sett traileren til serien som skal komme i løpet av året:
  https://epost.online.no/mobileoffice/?cmd=mail&sub=redirect&url=http://www.sfinternational.se/film/crimes-of-passion-working-title-1
  Ser ganske bra ut, men jeg er ikke helt sikker på om Puck er den Puck jeg har sett for meg. Spennende!

  All ære for Stridsberg, hun er en sånn forfatter jeg ikke tør å lese fordi jeg er så redd for å ikke skjønne noe som helst. Hjorth og jeg ikke går ikke så godt overens, men Hoffmann er jeg nysgjerrig på. Hvor bør man starte da egentlig da? Og jeg antar at Irene skal leses i det som er igjen av februar????

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kun et par kapitler igjen av firern og tør ikke se trailer - eller lese omtalen din før jeg er ferdig, men jeg er svært spent på begge deler.
   Hadde det ikke vært for deg hadde jeg aldri tatt treer'n med hjem fra treffet -)

   Angående Stridsberg er hun mye vanskeligere å komme i gang med enn hun er vanskelig å lese. Det er bare det at hun treffer så godt, så langt inn og blir sittende der.
   Det er som jeg tror du skrev i Darling River kommentaren:
   Noen ganger vil man ikke dit:

   Slett
  2. Glemte: Nemirovsky, som jeg nå har sluttet å stave Nemirovskij skal selvfølglig leses i full fart før månedsslutt.

   Slett
  3. Egentlig skriver du det jo helt riktig, om hun hadde vært oversatt fra russisk nå i dag så hadde nok hennes navn vært transkriberet til Nemirovskaja (-ij er den mannlige varianten).

   Uansett, traileren er bare en masse glimt fra mange scener, men jeg skjønner at du ikke vil!

   Slett
  4. Da er jeg ferdig og skal kaste meg over både trailer og omtalen din.

   (Oppdaget til min store overraskelse at jeg ikke har Storm i Juni, montro om de lar det passere i lesesirkelen om jeg leser en annen irenebok?)

   Slett
 4. Jeg låner/ leverer Drømmefakultetet på jevnlig basis. Sliter med å komme lenge, Darling River sitter i for hardt. Nå må jeg nesten låne den igjen neste gang jeg er på biblioteket, sånn for syns skyld.

  (Jeg liker også tanken på at bibliotekaren må tror jeg er skikkelig hardcore, tenk å ha lest Drømmefakultetet type åtte ganger...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, jeg lo godt til de hardcore you og den imponerte biblotekaren. Det blir nesten så det er du som låner den ut hver gang biblioteket trenger den.
   Bare tanken på at noen har lest Drømmefakultet 8 ganger, gjør at også jeg får litt ærefrykt i sjela, man må ha sterk ryggrad til slikt - selv om man bare låner og leverer.
   Føler meg nå litt pinglete med mine 3 ganger.

   Interessant hvordan den ene etter den andre kommer med ikke-lese historier om Stridsberg. Jeg hadde samme rekkefølgeg og opplevelse som deg. Det var Darling River som gjorde det så vanskelig.

   Slett
 5. Har alltid tenkt at jeg skulle lese Stridsberg - hvilken som helst bok av Stridsberg- men det har ikke blitt noe ennå. Jeg har lånt Darling River en gang, men levert den tilbake. Akkurat som Kafka på stranden, både i skrift og lyd.
  Hvilken bok har du lånt og levert tilbake ulest flest ganger? Jeg tror jeg hadde novellene til southern noir-dronning Flannerly O'Connor i tilsammen 18 måneder, fordelt på flere omganger. Men så har jeg også muligheten til å fornye mine egne lån. Kanskje jeg skal låne den igjen? Har du lest den forresten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Må si jeg fniser litt over alle oss som renner ned dørene på biblioteket med Stridsberglån/levering. Jeg brukte 3 hele låne perioder - er det 9 månder?

   Den eneste boka jeg har lånt flere ganger er den nigerianske, En halv rød sol, hvis det er det den heter, ikke rart jeg aldri kommer meg til å lese den, når jeg ikke har lært meg tittelen engang. Ihvertfall står den på 1001lista og er feiret og prisbelønt og jeg låner den nesten hver gang de har den inne på biblioteket. Tror jeg har lånt den 4/5 ganger med full forlengelse.
   Det er vel snart på tide å innse at jeg ikke kommer til å lese.

   Flannerly har jeg ikke lest og knapt hørt om, men souther-noir høres ut som min greie, litt Sookie og en dash Stridsberg? (Selv om jeg blir litt skeptisk når du har hatt den hjemme i 18mnd og fremdeles ikke latt deg friste)

   (gratulerer som sangforfatter forresten, det glemte jeg å si i den andre kommentaren)

   Slett
 6. Det er moro å lese bloggen din att - og alle kommentarane. Eg tykkjer det er svært bra at du har lese 65 bøker på eit år. Eg slit med å kome i mål med mine 50 - enda eg les både barne- og ungdomsbøker i tillegg til vaksne romanar. Eg likar godt å høyre at de er flittige bibliotekbrukarar. Hurra for gode bibliotek, seier no eg. Lukke til med hund og bøker!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh, så hyggelig.
   65 er bra i alle andre sammenlikninger enn de 150 jeg lot som jeg skulle lese, og kanskje også i årets 100 ligning. Vi får se. Det går litt lesetrått for tiden, man blir så trøtt av alle disse hundturene. 50 er strålende nå man ikke har stålsatte tvangsmål som undetegnende.

   Du finner ikke mer flittige bibliotekbrukere enn i dette kommentarfeltet, som du ser pynter vi gjerne med samme bok i månedsvis før vi leverer den tilbake - og gjør det på nytt.
   , og apppppoooppprooo hund
   , den aller siste boka jeg gjorde dette med var Kerstin Ekmanns Hunden. Den virker bare så trist at jeg ikke makter å begynne.
   Foreløpig har jeg bare lånt den 2 ganger -)

   Håper alt er bra i sør.

   Slett
 7. Nå har jeg hygget meg med de siste innleggene dine. Jeg kan si at Leve posthornet ligger og venter på meg. Og jeg kan si at jeg har forsøkt meg på Trude Marstein to ganger og vi har ikke funnet tonen. Lenge siden nå. Men jeg ble veldig trøtt. Klarte ikke å holde boka oppe. Sovnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei og beklager sen respons, prøver tidvis å holde meg litt unna internettet for å lese bøker. Innovative oppskrift - surf mindre les mer - duh, eller som tittelen til min nåværende Nich Hornby - More Baths, Less Talking.

   Jeg skal lese den nyeste til Marstein, den fristet veldig da den var helt ny - og mindre og mindre etter hver bloggpost jeg leser, likevel er jeg optimistisk og trur den er bedre enn Angreboka.

   Da kommer du vel med posthornomtale iløpet av våren?

   Slett