mandag 8. august 2011

I MELLOM


Sommer 2005
- Tove Nilsen (2006)

Lydbok lest av: Tove Nilsen

Etter den nydelige
Nede i Himmelen tidligere iår, var mentalnotatet å lese mer Tove Nilsen.


Boka jeg hovedsaklig tenkte på var G for Georg, men da jeg stod på biblioteket med boka i hånden hadde jeg ikke lyst.
Jeg visste for mye og det ble for trist.

Derfor 2005, som jeg ikke hadde fått med meg.
Bra baksiden fokuserte på vill forelskelse i moden alder framfor,
' den middeladrende kvinnen har aleneansvaret
for både tenåringsdøtre og sin døende mor'.

Da hadde den garantert fått stå i fred i hylla.


Historien
Den nyseparerte forfatterinneheltinnen, la oss kalle henne, ehh Tove, dumper tilfeldig borti ungdomskjæresten og følelsene blusser opp. Mora er gammel og syk. Eksmannen vil ha penger og døtrene står midt i tenårene. Det er sommer, 2005

og hun er 50+.
og i veska har hun arvesmykker for 50000.
og jeg er fortsatt Tove Nilsen fan.


Ekte
Hun skriver stille, med omsvøpsløs snert, om tid som går, minner som aldri glipper og nuet man helst vil flykte fra. Når fortidshunken N. dukker opp på kiosken griper hun både forelskelsen og fluktruten. Vin, gamledager og vill forelskelse. Divine intervention eller nostalgi?
- og vil det vare?

Syriner
Sterkere enn den besettende angen av puppy love og glemte kyss, er forholdet til foreldrene. Den gamle moren. Faren i periferien. Hun følger til lege, til kjøpesenterer og butikk. De småkrangler, bitterkrangler og hun er dratt mellom plikt, barn og den nye forelskelsen. Mora klager og vil hun skal skrive krimromaner, lære familieoppskrifter. Tove tenker på N.

Skyldfølelse og kjærlighet.
Drakampen med offentlige instanser.
Forfallet man ikke vil bevitne
, barndommen og - døden.
Joda, nok ei tidens-tann-bok, myrstråene vipper vilt.

Likevel tar det ikke over. Møtene med N, holder psyken på plass og det blir aldri sentimentalt og klagende. Humor vinner, og det aller morsomste er ofte det tristeste av alt.
Eg, klovner på sirkus, det makter jeg ikke.

Forfattere som leser egne bøker,
har jeg klaget over utallige ganger, men kanskje jeg snart burde ta det tilbake. Tove leser fortreffelig og jeg kjenner at loverboys fra tenårene er akkurat hva man trenger for å takle hverdagen, jeg tror henne. Mm man aldri slo opp, da må man finne på andre ting.
Annen forfattere som leser fantastisk: Tore Renberg.

Jeg anbefaler!
Sommeren hos tanum.no
Andre blogger: Borghild og Nattbordet
Måtte langt tilbake i tid.

Know your writer:
I 2007 mente hun at den aller beste utekafeen i Oslo var: Trattoria Cappuccino, bak Domkirken og Kirkeristen. Montro om den eksisterer ennå?, ifall skal jeg ta et glass for Tove på neste bytur
, hvis jeg ikke roter meg bort.


Tips: Tenker du på å lese Skyskraperbøkene, les kronologisk.
Skyskraperengler, Skyskrapersommer
, G for Georg & Nede i Himmelen.

12 kommentarer:

 1. Du frister meg! :)

  I disse dager planlegger jeg å bestille Nede i himmelen, venter bare på en rabattkode først. Egentlig har jeg utsatt og utsatt og utsatt denne bestillingen, for jeg får fysisk vondt av tanken på hvor trist jeg kommer til å bli av å lese boken. Skyskraperengler leste jeg i fjor, de to neste før i år, og jeg var fullstendig solgt halvveis i G for Goggen. At det er mulig å bli så glad i en romanskikkelse! Jeg hadde lyst til å røske han ut av boka og bare klemme han og si at alt ville ordne seg...
  Tingen er. Jeg tror ikke det ordnet seg for ham, og jeg er redd for å få mistanken bekreftet.

  SvarSlett
 2. , og jeg kan ikke lese G for Goggen fordi jeg vet hvordan det går, en viten som vil farge alt og være umulig å legge bort.

  Himmelboka er en perle, men sår på sjela er ikke til å unngå.
  (franske bestselgerforfattere har ingenting å stille opp med -)

  SvarSlett
 3. Fønni you should mention it: Jeg så Saras Nøkkel (filmen, altså) i helgen. Min skrekkelige opplevelse av boken farget selvsagt mitt syn på filmen, men min bedre (?) halvdel likte den godt. Joda, jeg måtte tute litt jeg også, det skal innrømmes. Anyways, filmen utelot mye av de verste klisjeene og unødvendighetene. Og og og, Kristin Scott Thomas er nydelig og flott. Boken = -6, filmen= 3- (Ikke misforstå minus-tegnsettingen, det er et hav av forskjell)

  SvarSlett
 4. Etter Den Engelske Pasienten får man jo tårer i øynene bare man hører navnet Kristin Scott Thomas!

  (tror likevel jeg hopper over både bok og film, for now -)

  SvarSlett
 5. Jeg har planer om å lese bøkene om Tove og Goggen. Jeg skal prøve meg på den første. Hvis jeg liker den vil jeg lese flere. Jeg har tenkt å lese serien kronologisk når jeg begynner ihvertfall når det handler om samme karaketerer.

  SvarSlett
 6. Det høres ut som om Tove Nilsen skriver godt om det som faktisk er livet for mange. Når det er sagt så tror jeg ikke jeg er helt klar til å skyve henne inn i køen av ungdomsbøker eller vampyrkliss som jeg har liggende her.

  SvarSlett
 7. Askeladden: Gled deg, de blir bare bedre og bedre!

  Mari: (gasp), vampyrer er vel aldri klissete? -).

  Kanskje ikke akkurat denne, men Skyskraperbøkene vil være et utmerket kompliment til ungdomsbøkene. Strengt talt er vel de første nesten for ungdomsbøker å beregne, det er bare den aller siste som har en voksen synsvinkel.

  (Goggen som vampyr, nå det hadde vært noe!!!!)

  SvarSlett
 8. Tove Nilsen hadde jeg glemt litt siden det nå er mange år siden jeg leste det som da var en trilogi. Men jeg må jo selvfølgelig finne ut hvordan det går med Goggen til slutt, så da blir det både himmel og sommer på meg etter hvert. Jeg var nok fortsatt beskyttet av ungdommens naive optimisme da jeg leste G for Goggen, for jeg kan ikke huske at det lå an til noe trist slutt? Sannsynligvis diktet jeg opp en happy ending for meg selv.

  SvarSlett
 9. Er det en trist serie? Vil helst lulle meg inn i HEA bøker ;)

  SvarSlett
 10. Mari: De første bøkene er smått humoristiske oppvekstskildringer, men sisteboka var av litt annen karakter. Den fineste, men tørkerullen måtte fram.

  Line: Det er nok bare at ting blir tristere det gamlere man blir, og jeg nå har nådd det lettrørte stadiet, kun cm fra neste plåtå, som er sørpesentimental.
  ( og det sier jeg ikke for å unngå å skremme deg bort fra himmelen!)

  SvarSlett
 11. Har du sett bokbadet.blogspot.com? En bra blogg med bokomtaler, leseglede og intervjuer med forfattere. Blant annet med nettopp Tove Nilsen:)

  SvarSlett
 12. Takk for tipset
  , skal ta en titt straks!

  SvarSlett