onsdag 3. august 2011

DELIGHT!


Under the (1872)
Greenwood Tree
- Thomas Hardy

Hardys 2.bok og utgitt anonymt.
Pseudonymer var hot i gamle dager
, noe å tenke på for flere moderne skribenter?

Story:

Wessex, victoriatid England. Landsby og tilsynelatende idyll (i forandring). Småbykoret blir erstattet av et moderne orgel, spilt av heltinnen, Fancy Day. Ei ung, vakker skolefrøken, elsket av både presten og korets Dick Dewey. Helten, Dick faller ved første blikk, på selveste julaften og tilbringer resten av boka på frierføtter,

- og blir de forlovet
- men sannelig forlover hun seg med presten også??
Han har jo tross alt penger og kirke, og er det noe vi har lært av Jane Austen er det at fortidens heltinner hadde praktisk sans
, sense over sensibility.
kan man lure da, om lykken står korhelten bi?

Lett ironi og bygdeoriginaler.
Boka var en fryd å lese og de 198 sidene tok akkurat 1,5år.
(duuu, hvor austensk jeg kan være).

Men det var kun fordi den lå i gammelveska, den som var ødelagt og bortglemt, for hver gang jeg åpnet boka, fikk jeg bakoversveis av den syngende dialekten. Dialogstavingen kunne være tricky, men etter noen runder med høytlesing, hviskende på bussen, var det ingen sak. Singsong - humor, setningsbygging og ordstilling +++, ren flyt.

Varmt Anbefalt!
Liker du britisk, gamle dager og Dickens
, bør denne føres opp på leselista, NÅ.


Dessverre har jeg ingen sitater/eksempler på denne språkfryden, for boka er allerede pakket og sendt til Canada. Sånn kan det gå med bookcrossingbøker. Jeg fikk en mail og byttet den i Michael Connelly, som jeg skal kronologisk proskjektlese til neste år. Bokas Reise sålangt.

Den eneste andre omtalen jeg fant: Elida

Know your writer:
Naturalisme.
Hva kan wiki lære oss om mr.Hardy?
At han var en poet som skrev romaner kun for å tjene penger, lite lukrativt med poesi, også hadde han bart. Vel, det fant jeg ut selv.

Filmen har jeg ikke sett.
Anybody?

18 kommentarer:

 1. Spørsmålet jeg sitter igjen med, er: Hvorfor hadde han bart?

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke lest boka, men jeg har sett en filmatisering og den anbefales også! Har du lest noe annet av Hardy?

  SvarSlett
 3. Ja - en virkelig sann fryd å lese! I alle fall språklig. Har du lest noe mer av Hardy? Jeg synes å ha hørt rykter om at han blir alvorlig av seg utover i forfatterskapet, og siden det er humor og sjarmfaktoren jeg likte med treet, er jeg småredd for å lese noe mer.

  SvarSlett
 4. Filmen er nydelig! Anbefales sterkt:-)

  SvarSlett
 5. Elikken: Jeg er ganske sikker på at han ble født med bart, (som trønderne), det finnes ikke et bilde av han uten, til og med en egen facebookgruppe er tillegnet Thomas og barten.
  http://www.facebook.com/pages/Thomas-Hardys-Mustache/114721731891027

  Jeg har lest Far from the Maddening Crowd og Tess of D'uberville, evigheter siden, men likte begge, selv om de er, som Haruhi, nevner, mørkere. Dystert alvor og menneskeskjebner - men uansett lesbart. (jeg har forandret meg en del som leser siden forrige Hardy økt, blitt lat og chic'litty, så beware.)

  Skjønner jeg må se filmen!

  SvarSlett
 6. Jøss, har aldri falt meg inn å lese Hardy. Men nå skal jeg straks gå bort i hylla (er på jobb på biblioteket) og finne ham!

  SvarSlett
 7. Der var han! Men vi hadde bare Jude, så jeg tok med meg den. Nå gjenstår det bare å lese den.

  SvarSlett
 8. Bra tips. Jeg forkastet Hardy for alltid etter å ha lest halve "Jude the Obscure" for ti år siden. Det var en gyselig bok. Men denne høres ut til å være helt annerledes, så da kan jeg fjerne Hardy fra "lesing forbudt"-lista mi.

  SvarSlett
 9. Jude, har jeg ikke lest, men hvis den er så gyselig som Line sier, er det kanskje feil Hardybok og starte med, lillesøster?

  Greenwood er mer av typen Hardy-light, sikkert derfor den er manges favoritt.

  SvarSlett
 10. Huff da! Jeg får prøve og se om den er så gyselig:)

  SvarSlett
 11. Jeg har lenge ønsket å lese Hardy, men han har blitt nedprioritert igjen og igjen. Har The Mayor of Casterbridge og Tess of the D'Urbervilles, og lurer nå på om jeg skal lese en av dem etter at jeg er ferdig med kapteinen. Jeg er i klassikerhumør for tiden, og leste nettopp Little Women om igjen fordi jeg aldri leste de tre neste bøkene i serien. Jeg kunne nesten ikke begynne på dem uten å lese starten om igjen.

  Borgermesteren virker mest fristende, så jeg tror det blir den. Selv om formatet på Tess (Oxford World Classics) er det jeg liker best. Borgermesteren er i Penguin Popular Classics serien, de gamle, små bøkene med liten skrift. Jeg har mange slike fordi de er billige. Borgermesteren kostet 39 kroner (riktignok i 2004 da jeg kjøpte den).

  SvarSlett
 12. Jeg lurer også på Borgermesteren, så på bloggen til Julie at de har den gratis på Ordflyt, som jeg nettopp lastet ned, det eneste som står i mellom meg og boka da, er elendige datahøytalere.

  Little Women er en av disse bøkene jeg leste om og om igjen i min pure ungdom, fikk aldri nok.

  Tess tror jeg må leses opp for uansett hvor mye jeg tenker etter husker jeg bare noe om en låve, og jeg er ikke en gang sikker på om det er riktig bok.

  SvarSlett
 13. Noe om en låve! Ja, det er masse bonderomantikk i Tess. Det går i smørkjerning, steinplukking og tresking.
  Det er den eneste Hardy'en jeg har lest, og som en av lærerne mine sa en gang: 'den er lummer...'

  SvarSlett
 14. Da var det nok riktig bok.
  Til sammenlikning er det ikke mye lummerhete i GT, kun litt hintet ubehag på slutten -)

  SvarSlett
 15. Hei, lille venn! Jeg leser så lite blogger for tiden, så når jeg leser så leser jeg fort. Og da blir det sånn "Hæ? Thomas Hardy lettlest? Men han er jo helt umulig! Dette har vi jo snakket om!" Helt til *skumme-skumme-videre* "Aha! Det tok halvannet år!" Hoho, du er en mester i selvplaging. Min Thomas Hardy får fortsatt støve ned i bokhyllen.

  Håper du har det fint jaffal! Stor klem!

  SvarSlett
 16. "This is my favorite place" said she as they sat down on a bench between the doors, which commanded a tolarable view of every body entering at either, "it is so out of the way." (northanger abbey)

  Jeg står på mitt, Hardy var i dette tilfelle lettlest.

  SvarSlett
 17. Hjelpes. Det er jo helt åpenbart en løgn, så jeg er imponert over at du kom deg gjennom alle de 198 sidene.

  Når det er sagt så... vet du hva! Jeg ser i bokhyllen min at jeg hele tiden har snakket om Thomas Hardy og tenkt på Thomas Pynchon! Det er HAN jeg har her nemlig. Har sagt feil! Et monster av en bok som ser veldig spennende men også veldig tung ut, og som heter Against the day. Kjenner du den/ham?

  SvarSlett
 18. Thomas Pynchon har jeg aldri hørt om, men den er sikkert lettlest
  , den også -)

  (har litt mursteinsangst)

  SvarSlett