fredag 24. september 2010

HEAVY HEART


After Dark
(2004)
- Haruki Murakami

Lydbok lest av:
Nina Woxholtt
(2008)
Originaltittel: アフターダーク
Oversatt av: Ika Kaminka
Jeg prøver igjen og tenker at til tross for foreløpig lunkenheten i vårt forhold, må det være noe jeg liker hos H - for jeg fortsetter jo å lese - og det kan jo ikke kun være basert på kritikerros og angsten for å ha gått glipp av noe - stort og vesentlig? Yes it can.

Denne gangen er boka tynn, noe som gir ei kort lydbok.
Handlingen strekker seg over ei eneste natt.

Mari sitter på kafê (Dennys og popmusikk) og leser. Hele natta igjennom med baseballcaps. En saxspillende bekjent dukker opp og de snakker om den vakre søsteren Eri, som har sovet i 3mnd og gutten er småforelsket i. De snakker om framtid og studieplaner, musikk, bøker og mat.
- en ekswrestlende eier av timehotellet trenger hjelp, menn er ikke alltid like snille med kvinner - natt som dag, Mari leser og Eri sover.


Jeg reagerte som jeg har gjort HVER GANG. Yes, endelig ei overkommelig bok, forståelig med rette linjer duh. Men jeg begynner å forstå det nå. Han har en plan Murakami, lureri og skriveri. Ført konkret og enkelt, popmusikk og små persondetaljer. Kjente ting og følelser - men når du begynner slappe av i ôppna landskap, skrur han til og strangeness.

Øyne som ser alt.
Eri som sover.
Leseren som et kamera som zoomer inn og ut.
Jeg ser og ser men skjønner som vanlig svært lite, tolkninger glipper unna og jeg har nå innfunnet meg med at dette er hele poenget. Murakamis masterplan. Enjoy the ride og ikke overtenk. I mørket er alle katter grå - og alle som har sett en actionfilm eller 2 vet jo at når mørket faller på transformeres de uskyldigste, de ufarligste og de kjedligste blir blanke helter.

Jeg mistenker at han velger seg en sang og så flyter historien over papiret. Denne gangen:

Cause what is simple in the moonlight
By the morning never is.


Lite action, mest prat, tanker og nattlig ERI stemning
- og faktisk ikke så verst.

After Dark hos tanum.no

2 kommentarer:

  1. Hvilken sang er dette? Jeg finner den ikke på spotify..

    SvarSlett
  2. Den heter Lua og er fra superalbumet til Conor Oberst - I'm Wide Awake it's Morning.

    Spotifylink:
    http://open.spotify.com/track/5bGoxCHvVavcFeQnI6NvUz

    SvarSlett