tirsdag 17. august 2010

OVERRASKELSE.


Frøken Smillas
Fornemmelse
for Snø
(1992)
- Peter Høeg

Lydbok lest av:
Ine Jansen (2006)
Oversatt fra dansk av:
Knut JohansenLekte med tanken om å hoppe over leserapportene fra sommerens bøker og heller prioritere ferskere opplevelser, men denne boka var så god at den fortjener en liten lovsang.

Den krimmen jeg har hatt mest glede av siden Stig Larsson
, bare Chelsea Cain er nær.

Heltinnen,
Smilla Jaspersen er heller ikke helt ulik Lisbeth Salander. Moren var eskimo fra Grønland, faren styrtrik danske, selv har hun en broket fortid, problemer med autoriteter og fornemmelser for snø.

Plottet?
Korrupsjon, snø og Grønland.
Da nabogutten faller fra taket og dør, ligger løsningen i snøen og Smilla blander seg inn, blir utsatt for det meste, overlever alt, lander alltid på bena og the winner takes it all - uten at det hverken betyr happy ending eller ever after for hovedpersonen.

Dette er også en bok jeg trodde ikke ville falle i smak, faktisk har jeg sagt nei til å lese den flere ganger, nektet å kjøpe den for 5kr på loppis og trodde den handlet om ei gammel dame på dødens rand - nok en blokkbokstavbeskjed til selvet - egne løpske forestillinger og vrang fantasi bør kontrolleres.
Ellers?
Språket er smartis elegant og oppleser Knut behagelig.
En kjempehit her i huset og anbefales VARMT til alle.

Frøken Smillas hos tanum.no

Årets 1001-bok nr.9
Bare 11 igjen
- null problem!

5 kommentarer:

 1. Meget bra bok! Kjekt med sånne overraskelser når du har bestemt deg for å ikke like den. Jeg har det sånn med mange, og med Praha for eksempel. Så dritlei av å høre at Praha er bra at jeg nekter å dra dit.

  SvarSlett
 2. Hm. Denne har stått i hylla mi siden jeg fikk den for, hva, 15 år siden? Leste noen sider, men likte den ikke... Synes å huske at jeg syntes den var RAR, men det var muligens (sikkert!) bare meg det var noe galt med. Kanskje jeg skal gjøre et nytt forsøk? Trengte et boktips for å komme meg bort fra ensidig fokus på Grete Waitz og joggeblogger, så takk :)

  SvarSlett
 3. Jeg husker bare filmen med Gabriel Byrne i hovedrollen...sukk...fin

  SvarSlett
 4. Jeg visste ikke at det var laget film, den må jeg se.

  Jeg har også ungått den i år, rart hvor lite fristende den har vært, hadde det ikke vært for lydboka er det ikke sikkert jeg noensinne hadde lest den.

  Chassi: har du ikke vært i Praha ennå er det for sent, nå er det dyrt og vestlig (har jeg hørt :-))

  SvarSlett
 5. Ja, dette er go'bok! :)

  SvarSlett