fredag 18. juni 2010

RAINMAN - TAKE TWO.


The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
- Mark Haddon (2003)

Lydbok lest av: Ben TibberAutistiske Christopher, 14, finner en død hund, bestemmer seg for å finne morderen og skrive bok om det - a mystery novel - og snubler i prosessen over familiehemmeligheter.

Som nevnt tidligere, hørte jeg denne lydboka samtidig med at jeg leste Naiv-Super. Begge naive og forenklete beretninger og hvem som har Aspergers - og hvem som bare sliter med tid/rom, helt frisk og diagnosefri - kan være vanskelig å holde styr på.

Ben Tibber som leser gjør en god jobb og høres akkurat like sta, distansert og frustrende ut som jeg kan tenke meg hovedpersonen er. Det fortelles i 1.pers, alt sett med Christophers øyne - og tolket i hans overlogiske, matematiske sinn - jeg hører at det er bra skrevet, det klinger og de som har peiling på slikt påstår at det er et godt bilde på autistisk tankegang.

- men det tok tid å komme inn i historien. Først når faren stikker av med notatboka, gjemmer den - og Christopher finner et helt annet mysterium under leting - våknet jeg, can of worms under senga og skjeletter i skapet. Derfra og ut er det engasjerende og jeg følte virkelig frustrasjonen fra alle parter.
 • Det å ikke være i stand til å ta seg av eget barn
 • Ikke vite hva man skal gjøre
 • Å velge den letteste veien
 • Å handle i raseri
 • - men angre og rette på -redemption.
 • Familier, brustne hjerter og blåflekkede egoer
 • Rainman og Lisbet Salander.
Forfatteren har forresten gått ut og angret at det ble skrevet Aspergers på coveret av førsteutgaven og jeg ser på mitt norske eksemplar at dette nå er forandret til - mild form for autisme -.


Jeg legger også ut mitt norske eksemplar til Bookcrossing.
Bokas Reise. Den blir stående som Available, helt til noen ønsker den eller jeg slipper den løs.

Pssttt - prisbelønt og 1001-bok.
7. iår - 13 to go.
Prosjektet om å lese 20 i 2010, henger i en tråd men jeg er fremdeles optimistisk, vi er jo bare i Juni.The Curious Incident.... hos tanum.no
eller play.com (engelsk)

2 kommentarer:

 1. Heisann! Jeg har stor overbevisning på at du klarer å lese ut de resterende 14 bøkene før året er omme,- især det ilende tempoet du bruker på å lese ut ei bok! :)
  Få det lest!;)

  SvarSlett
 2. Ai Ai

  Jeg har mine tvil,
  - må opp i over 2/mnd for å rekke det - og med så mye annet fristende er det lett å bli distrahert :-)

  , første triks nå blir å kun ha med 1001 bøker på ferie, deretter å styre unne overnaturlige vesener.

  SvarSlett