onsdag 16. juni 2010

RAINMAN - TAKE ONE.


Naiv-Super (1996)
- Erlend Loe

- En enkel historie om veldig kompliserte ting -
Står det på baksiden.


'Helten' er 25 år, med 2 venner og 1 bror. Han hopper av studiene, skriver lister, sliter med tid og takler presserende problemer med et nyinnkjøpt bankebrett - (you know, et sånt fra brio).

Jeg leste denne samtidig med at jeg hørte The Curious Incident of the Dog . . . på lydbok (tenåringsautist som leker Sherlock), og de smeltet litt inn i hverandre - slik at jeg etter en stund ikke var helt sikker på hvem som var rainman og hvem som bare trengte en runde med bankebrettet. Den naive stilen, som irriterte meg i Harens År - affiserte meg ikke her - men mulig det er basert på at midtlivskriser er lettere å takle hos 25 åringer enn de på 40+
- eksistensiell angst kontra sportsbilpanikk - urettferdig og nok et ungdomsfortrinn - å klage over tidens tann med sjarm.

- når jeg gjør det - er det plutselig ikke like betagende lenger.
- når jeg gjør det - som er ofte - myrstrå-vipper-krise.

Faktisk:
- har jeg en hel del til felles med hovedpersonen. Jeg velger skylappet å tro at det kommer av at Erlend og jeg er nesten like gamle, dvs i 96 var vi alle 3, hovedperson, forfatter og leser, midt i 20. Vi kommer fra samme by og har studerte flere felles fag - MEN, vi snakker IKKE samme dialekt og jeg kjenner ikke Flettfrid - noe jeg mistenker at Erlend gjør - han og Ingrid K - eller de har bodd for lenge på Byåsen, der har jeg aldri bodd - det er nok derfor at han kan - skue - til den andre siden - og tenke ut en hovedperson med bankebrett, heisdilla og moshonistatrekk.

På side 14 kommer den første lista - ting han ikke har.
6 viktige mangler i hans liv.
 1. Planer
 2. Begeistring
 3. Kjæreste
 4. Følelsen av at ting henger sammen og alt kommer til å gå bra til slutt
 5. Et vinnende vesen
 6. Klokke
Check, check og dobbelsjekk - men litt ullen once-upon- tvil rundt nr.3

Jeg skal ikke ramse opp den lange lista over ting som begeistret han da han var liten - men vi delte altså en besettende trang til å kjøre heis - å trykke på heisknapper, opp & ned - igjen & igjen. Dessverre kjente vi ikke mange i høye hus - kun ei gammeltante og hun bodde kun i 3 - at voksne stort sett er livredde for heiser (check) - gjorde det bare enda mer besettende.
- ellers - laken (sukk), såpebobler, hockeysnus, maur (så til de grader), sølv/gull og ting-som-pappa-gjorde - tippekuponger & jogging.

- egentlig lar jeg meg fremdeles begeistre av rene laken, maurtuer og bobler - ergo mangler jeg bare 5 vesentlige ting i livet - egentlig 4,5 hvis man skal tro de som fremdeles går rundt og kaller sine livsledsagere kjærestemenn og elskegubber.

4,5 er ikke så ille - man må jo se ting i perspektiv
- og skulle de knipe har jeg jo det gule bankebrettet på låven.

- og hvordan gikk det med helten?
Han fikk nesten en kjæreste, lekte med broren i New York og endte opp som kjernekar med sykkelhjelm - sol og glede.

Kjedligst:
Å taste tabuord i søkemotoren på biblioteket. Forfattere som heter kuk osv. Sorterer under ting vi alle har gjort - og som var hylende morsomt underveis - men kjedelige å lese om - må innrømme jeg zoomskummet igjennom alle eksemplene.Mitt eksemplar, har jeg nettopp registrert hos bookcrossing.com. Bokas Historie.
Satser på å ta den med til Oslo (La Baguette, OsloS) på neste bytur, men foreløpig står den som Available - er du interessert i Bookcrossing og har lyst til å lese noen av bøkene på denne lista er det bare å ta kontakt.

Naiv-Super hos tanum.no
eller send meg en mail å få den gratis :-)


4 kommentarer:

 1. Dette handler ikke om boka i det hele tatt, men om byen. For jeg bodde i den byen fra jeg var 7 til jeg var 9 år, og så trur jeg at vi er sånn ca. like gamle, og så kom jeg på at kanskje vi hadde vært naboer, eller gått i samme klasse, eller sunget i samme gospelkor, eller.................

  SvarSlett
 2. - la meg se, fra 7-9 drev jeg bare på med svømming, og var et strebersk overambisiøst skolelys (heldigvis gikk det over :-).

  Jeg bodde i blokk i nærheten av Studenbyen og gikk på en over 100år gammel skole i Flettfridland, gospelkor var jeg dessverre ikke egnet til - men jeg lærte Panis Angelicus på blokkfløyte - og var de som ikke er så bevandret i latin - betyr det selvfølgelig - brødet (eller var det manna) fra himmelen :-)

  Hvis noe av dette hørtes kjent ut - gikk vi på samme skole. Odds?

  SvarSlett
 3. Jeg gikk på Nardo skole - og var så lite musikalsk at da jeg kom tilbake til Alta måtte jeg gå på bloggfløytekurs på kulturskolen, som den eneste i klassen. I dag kan jeg fremdeles spille blokkfløyte, syns det er ganske vakkert egentlig :-)

  Nardo skole var jo ikke 100 år gammel....., altså gikk vi ikke på samme skole!

  SvarSlett
 4. Jeg gikk på Berg og vi rulet blokkfløyta!

  SvarSlett