søndag 13. juni 2010

ARTS & CRAFTS & sex


Ynde (2010)
- Kristin Marie Berstad

Vakre ballettdanser Maria har fått rollen som Julie, ps Romeo & Julie, er smålei sin tykkfalne ektemann og innleder er forhold til en i ensemblet.

Jeg har hatt lyst til å lese denne helt siden jeg leste omtalen hos Solgunn tidligere i år.

Det første som slo meg når jeg leste boka var hvor mye den minte om Sex, død og ekteskap. Nå er kanskje helten i sistenevnte enda litt mer forstyrret, litt mer utilpass i eget skinn - men begge flyter de igjennom livet, tar det de vil ha og tilfredsstiller egne lyster - helt uten tanke på andre og uten særlig glede.

Maria er konstant bevisst seg selv og egen kropp, virkningen den har på andre, kontrollen på dansegulvet - og ser ned på og fordømmer andre som ikke lenger er i like god stand/form, de som har sluppet kontrollen - eg, ektemann Stig med den slappe magen, venninnen Line - som har sluttet å danse.

Lykkelige er de som får tilbringe tid i hennes selskap, den 'heldige' mannen som fikk gifte seg med henne, siklemannen til venninnen, elskeren, dansetruppen etc.

Likevel er det sprekker i rustingen. Et vondt kne som ødelegger både den perfekte kropp og forestilling. Elskeren som bruker, hundser og bedrar henne, som også betegnenede danser Tybalt i forestillingen. Den yngre kvinnen, dansekristin med karrieren foran seg, ektemannen som gradvis går lei og finner en erstatning.

Det rakner privat
- men som dansende Julie er hun yndig og grasiøs, oppslukt i kunsten, full kontroll og stjernestøv

Boka er kort og består av korte avsnitt som brutalt veksler imellom grafisk sex, myk dans og kyniske betraktninger. Det fortelles i først.pers - men upersonlig - ingen klare subjekter, objektiv distanse all the way og selv er hun sitt største objekt - blikket både kritisk og feirende.

Faktisk ikke helt ulik måten Knausgård beskriver seg selv og sitt forhold til skriving og forfatterrollen i MK2 - nøkkelord, hensynløs + ego - ufattelig hvordan jeg greier å presse karl-o inn overalt.

Maria pluss - faktisk er hun riktig snill med den yngre danseren Kristin, oppmuntrer og hjelper, dette til tross for at hun er en konkurrent, både hos elskeren og som Julie.

Maria minus - Miss og kattungene - siste spiker i kista og for meg hadde dette vært ei bedre bok uten dette elementet - unødvendig.

ANBEFALES.

2 kommentarer:

  1. Jeg skal lese den der Flinkboka snart.......blir spennende å se om jeg også ser likheter, men det gjør jeg nok :-)

    SvarSlett
  2. - følger med
    , men ser du ingen likheter før du finne på noen :-)

    SvarSlett