søndag 11. april 2010

CRY ME A RIVER.


The River King (2000)
- Alice Hoffman

Outsider kjærlighet og
klassisk kostskolevold.


Den forfalne skolen ligger i den våte, tåkefulle småbyen Haddan og det er en uoverstigelig skille imellom byens innbyggerne og de hovne elevene.

Sentralt i historien er 2 par. Elevene Carlin (fattig svømmepike) og Gus (skakk outsider) og skolebestyrer/hobbyfotograf Betsy og politi-Abel.

Det er på mange måter klassisk Hoffman. Naturen styrer som vanlig og denne gangen igjennom vann. Det regner, tåka herjer - vått, fuktig, rått, våte klær, vått hår, svømmehall og tårer. Elva renner over historien og noen drukner.

Selvvalgt hopp eller puff i ryggen - død, levende eller gjenferd. Noen leter etter sannheten, andre dysser ned og det regner, lyner og tåka umuliggjør både sikt og tanker.

Dyster, moodsetting Boyle.


Jeg liker både regn, tåke og Alices lek med naturen så jeg koste meg her også - men må likevel innrømme at det ikke er min favoritt Hoffman. Jeg brukte ganske lang tid og befant meg ofte mer utenfor historien enn midt i Haddan uten at jeg helt kan sette fingeren på hvorfor.

Nå er det jo vanlig i Hoffman bøker at helt/heltinne ikke får hverandre til slutt, forholdene er som regel skjeve, dysfunksjonelle og det er oftere doom og avslørt menneskenatur enn sommerfugler everafter - men disneyskurringen overdøyver vannsymbolikk når skakkskjørt helt 1 - forsvinner i elva - etter første krangel
- men det er meg, jeg vil ha - lykkelig alle sine dager. Hoffman tror jeg ikke har hørt om slikt - men hun er flink på åpne slutter, der jeg kan innbille meg at de levde lykkelig - (selv om jeg har mine tvil).

- forsåvidt er slutten åpen her også - en rehabilitert biltyv tar plassen til elvekongen - og framtiden ligger åpen for de 4 - or not.Filmen kom i 2005. Jeg har ikke sett den, fant faktisk først ut at den eksisterte når jeg lette etter omslagsbilde.

Noen som har sett den?

The River King hos play.com
eller bokkilden.no.

Neste bok ut i Prosjekt Alice
er jeg litt usikker på
- kanskje White Horses (litt usikker på om jeg skal lese den på engelsk siden den norske utgaven allerede står i hylla).

2 kommentarer:

 1. Jeg er veldig begeistret for Alice Hoffman, spesielt de første syv, åtte bøkene. Det som er utgitt etter 2000 har jeg mer problemer med. Det blir ikke den samme magien. Jeg leste Elvekongen da den kom ut, og husker den såvidt. Da er det noe annet med Hvite hester, Skilpaddemåne, Sinn og skinn osv :-)

  SvarSlett
 2. Jeg har også lest flest av de tidligere utgivelsene og har som deg likt de bedre.
  - de 2 siste fra 90-tallet Here on Earth (Wuthering Heights inspirasjon) og Local Girls var ikke helt der men jeg har fremdeles MANGE igjen fra 2000s - så jeg håper det tar seg opp.

  Tror favoritten min så langt er
  Second Nature :-)

  SvarSlett