mandag 8. mars 2010

SOPP SUEY


Perlebryggeriet (2009)
- Jenny Hval

Norske Jo flytter til Aybourne (Australia?) for å studere biologi og flytter inn i et ombygget bryggeri. Roommaten Cantrall leser kjærlighetsromaner og drikker te.
Denne boka er hands-down en pensumlistes drøm. Kort, lettlest, underholdende og proppet full av metaforer, skjulte budskaper og in-your-face symbolikk - såvidt jeg ikke leter opp en obskur eksamen og tolker meg inn i ørska.

For det handler om forråtnelse, om kvinnelig seksualitet, død og overganger - fortalt igjennom sopp, epler og kroppsvæsker - hovedsaklig urin, men også spy, svette og melk (kanskje også en itsybitsy sædflekk men den er inntørket - på bokomslaget, gammel, irrelevant og kanskje er det noe helt annet?

Alt råtner og vokser sammen. Eplene engang så friske råtner i dunken og under sengen. Det vokser mugg og sopp i huset. De 2 kvinnene, sammenfiltret i hår og kroppsvæsker. Mannen de deler. Melken hun drikker, urinstrålene, boka. Det flyter, vokser og jeg var både ekstatisk og frastøtt på en gang.

Strålende og ekkelt - for i all min prippenhet må jeg ta meg litt sammen for å la symbollykken overvinne motviljen når det kommer til småprat i urinvåte lakner.
- men bildene er uhyre sterke, tydelige og overbevisende - til slutt lot jeg meg bare rive med.

TYDLIGST.
 • SOPP - fungus. Jo studerer mykologi (læren om sopper). Cantrall - en mennesklig kantarell eller kanskje mer en kantarellsuppe pga all melken hun heller i seg. Hun beskrives som gul - hud, hår og klær - alt det gule flyter ut, råtner og vokser inn i huset. Kvinner og seksusalighet - underliv og utsondringer.
 • EPLER - poser fulle, fyller hele huset og råtner - selv etter de er samlet sammen og kastet er lukten tilstede. Epler er Eva og slangen, fristelser, vagina og kunnskap - fra Eva til Mac :-).
 • BOKEN - Moon Lips som Cantrall leser, pulserende lemmer og saftige lepper, kirsebær og kvinner som objekter. Lepper som månen kan speile seg i - fantastisk.
 • MANNEN - Pym - tilsidesatt, irrelevant men skrivende, kultur opp mot organiske kvinner.
 • URIN - tiss og dobesøk tar mye plass. Alt fra porselenet mot baken til strålene i skåla, fargen, følelsen, lydene.
 • også videre, videre og mye mer.


Jenny Hval også kjent som sanger og låtskriveren Rockettothesky - helt ukjent for meg men visstnok annerkjent - forklarer boka si (litt for detaljert) i dette intervjuet.

- og boka finner du på biblioteket

Pluss fra meg & perfekt kvinnedagsbok!


Rockettothesky "Medea" en platelogg
(kontekstløst klippet)
- Når jeg spiller lager jeg vann, også drukner jeg stemmen i vannet, så den skal synge om hvordan det er å ha druknet. Stemmen er en slags tilstand etter døden, der sopp og perler vokser fram på den. -

5 kommentarer:

 1. Den var kanskje noe for meg,(notere ivrig på bok arket), er så glad for at "du finner" i bøker til meg. Ellers litt ensomt, men det gåt

  SvarSlett
 2. - da trenger du en tur på biblioteket.
  Jeg er sikker på at Kniplingene er en perfekt bok for deg - kanskje enda mer enn denne.

  SvarSlett
 3. Denne høres da egentlig ganske så sjarmerende ut! :)

  SvarSlett
 4. - ganske så :-)
  (kroppsvæsker til side)

  SvarSlett