søndag 7. mars 2010

PANTS ON FIRE


The Lace Reader (2008)
- Brunonia Barry

(Norsk tittel: Kniplingenes Hemmelighet)

My name is Towner Whitney. No, that's not exactly true. My real first name is Sophya. Never believe me. I lie all the time.
- I am a crazy woman..... That last part is true.Etter 15år i New York vender Towner tilbake til heksebyen Salem. Tante Eva er forsvunnet og de trenger hennes hjelp.


Jeg likte denne boka!
Etter en laaang uke med kjedelige og dølle bøker logret jeg nesten etter et par kapitler Barry.

Personligheter og hemmeligheter står i kø.
Det spås i kniplinger (lace), man leser tanker og det er grusom virkelighet og magisk Hoffman.
- den sære eneboer mora og krisehjemmet
- den vise heksetanta med kniplingene
- den rebelske hippiesøstera
- politimannen
- byen Salem, innbyggerne og heksehistorie.

Synsvinkelen skifter imellom Towner selv og politi Rafferty - samt tidligere 'noveller' fra Towner - lest av Rafferty (og oss). Det er nåtid, fortid og brevtid.

Magien ligger som et lett kniplingsslør over språket og man kan aldri helt vite hva som er drøm, virkelighet, vrangforestillinger, misforståelser eller ren løgn. Litt etter litt avdekkes den egentlige historien, repterende og med stadige små aha opplevelser underveis
- til slutten snur opp ned på alt.

Jeg plukket opp denne boka etter å ha lest Solgunns omtale så jeg var forbredt på en twisty slutt - men til tross for all lesing mellom linjene ble jeg likevel overrasket (noen småting dog hadde jeg gjettet).

Føler jeg må ta meg sammen litt for å ikke buse ut med - hva jeg tippet, hva som feide meg under teppet og hva jeg likte aller aller best - men som med de fleste leseropplevelser er - less more - og det bedre boka er og det mer jeg anbefaler - det mindre burde og vil jeg si.

Selv om Barry kun har gitt ut en bok har hun allerede blitt sammenliknet med Alice Hoffman noe jeg godt kan forstå, jeg hadde ikke blitt overrasket over å finne denne boka på Alicelista - selv om den nok er større fokus på kjærligheten hos Alice.

Miniatyr forbehold: Jeg leste boka på senga og sovnet med den på nesa i flere netter - dette kan (som så ofte før) føre til at jeg har vevd mitt eget slør over historien - og muligens også gått glipp av omstendeligheten og repetisjonene jeg har sett andre klage over - jeg merket ingenting.

Historien om hvordan the Lace Reader ble en bestselger
er ganske magisk i seg selvThe Lace Reader hos tanum.no (raskest)
eller play.com (billigst)
eller på norsk - Kniplingenes Hemmelighet.

RÅD:
- se opp for spoilere og les minst mulig omtaler (bortsett fra denne da selvfølgelig :-), la slutten forbli hemmelig og takk til Solgunn for nok et supert boktips.

(den norske varianten må vel bli gryteklut hekling :-)

2 kommentarer:

  1. Hurra! Bra at du likte den - egentlig skulle vi ha hatt et lukket fora sånn at vi kunne ha diskutert slutten :-)

    SvarSlett
  2. (hehe) - men (ytret hviskende i kodespråk) - når den først kom og uansett overraskelse synes jeg det passet godt inn med historien.

    SvarSlett