fredag 8. januar 2010

REMBRANDT RULES.


On Beauty (2002)
- Zadie Smith

Lydbok (2005)
lest av
Adjoa Andoh
(som jeg til slutt likte godt
- selv om det tok litt tilvenning)

 

Priviligert, utdannet og svart/engelsk/karibisk i Amerika. 2 familier i strid. Politikk, kunst, ekteskap, utroskap, familieforviklinger og en ung femme fatale.

Etter jeg kom meg over Adjoas skingrende stemme som hylte i vei jamiaicastyle (maaan) og på overklasse Amerikansk var dette bare underholdning og hygge. Forstørrelsesglass på et stykke kultur som nesten fornekter seg selv, både ved språk og påtatt streetcred - virkelighetens CosbyShow.

Denne konflikten kommer til utrykk på flere områder. Her er hiphop opphøyd til universitetsnivå og Mozart svindler. Ekte "poetry" etterlyses mens det er ektefølt 'abortrap' som bejubles. Likevel taper menigmann og gata - representert ved Carl (ekte) og Levi (påtatt) til slutt - ved at Carl etter en garderobeincident med V.fatale - simply forsvinner og den fortapte sønn, Levi avsløres - (vag,vag og atter vag).

Now what? og søken etter identitet.

Rembrandt? Sex? Politikk? Familie? Utdannelse? eller det værste av alt - ingenting, ingenting å tro på, ingen lidenskap.

Høydepunkt: Kiki og Mrs.Kipps, alt lest på karibi-engelsk, den sinnsyke mengden kopper jeg fikk vasket og at familien vinner in the end.Et av prosjektene for 2010 er å lese minst 20 bøker fra 1001 lista og da helst fra 2000s, etter håret inn i egen tid. On Beauty er på lista og blir herved første 1001 bok i år (19 to go).

2 kommentarer:

  1. Fin bok og fint prosjekt! Jeg vil også prøve! Måtte den beste (sikkert du) vinne.

    SvarSlett
  2. It's on!

    Du får legge ut ei oppdatert liste en plass så jeg får følge med.

    SvarSlett