mandag 14. juli 2014

LEST 2014 - MAI/JUNI

Etter en aldri så liten juli-tur til Eldorado
, aner man inspirasjon fra en viss bokbloggers prosjektlesing?I mai/juni leste jeg 11 bøker
Ikke like imponerende tall som i vinter og jeg hadde tenkt å utsette tellinga til august og heller skrive omtale om sexlivet til Irvine Welsh' siamesiske tvillinger. Boka der han hamrer løs på amerikas mediahysteri, matvaner, voldskultur og generelle overfladiskhet. Lardass er nå et akseptert adjektiv i mitt vokabular, ikke engang 70 timer med velartikulert dickensbritisk klarte å fortrenge
personlige trener Lucy Brennan skittenspreke utbrudd.
 - 2-4-6-8- who do we appreciate
Numbers are the great American obsession. How do we measure up? Our crumbling economy: growth percentage, comsumer spending, industrial output, GDP, GNP, the Dow Jones. As a society: homicides, rapes, teen pregnancies, child poverty, illegal immigrants, drug addicts, registered and otherwise. As invidviduals: hight, weight, hips, waist, bust, BMI.
(første avsnitt)

Er det ikke ironisk at jeg i forrige løpeinnlegg skrev at jeg har skaffet meg ny fancy kaloritelleapp.  Lifesum. Lucy's heter Lifemap og regjerer over alt og alle. Jeg har ikke registrert kalorier på ei uke. Overskuddet ble for stort, tallene for røde. Takk og pris at jeg aldri falt for fristelsen til å skaffe meg PT.  Lucy. Herregud. Det er ikke tilfedlig at Biggest Loser namedroppes til stadighet. Jeg er målgruppa.
Hva var det Jillian sa
 - you can do anything for one minute -  
(((lardasses))) (((mofos))) = LUCY


Utsette tellinga
 - helt til jeg innså at forrige oppsummering ble druknet i tidenes lengste samleomtale og at jeg ifjor prompte sluttet å telle allerede i August. Slik kan man ikke holde på. Welshomtale blir derfor dumpet til fordel for ei helt ordinær oppsummering.
, men til dere som allerede sitter og nøler med one-click fingern:


  TEASER:
The Sex Life of Siamese Twins.
Biseksuelle, svært seksuelt aktive, personlig trener Lucy, sterkt preget av - the nasty in the park - (Welsh har garantert lest sin Gibbons), kaster seg inn i et carjacking/carrobbery tilfelle, avvæpner og banker opp skurken mens hun blir filmet av feite Lena, som leverer fra seg klippet - til politiet - og utube - og media. Eller hvem vet hvem som gjør hva for at slikt ender opp VIRAL. (herregud hvor jeg hater det ordet, nesten like mye som hashtag og trending.)  Hun blir en mediasensasjon, realitykonseptene står i kø og feitelena ringer konstant
-  rundt svingen og inn i mørket.
Hva dette har med siamesiske tvillinger å gjøre er hemmelig.

Karakterer, språk og slutt - sparer jeg til en omtale
, eller kommentarfeltet
, for helt ærlig, kommer det vel neppe noe omtale.

Welsh er her like amerikansk som han til vanlig er skotsk, selv om han heldigvis ikke skriver dialekt. Heldigvis.
Man ser da nok action-tv til at us.slang glir inn regardless.
Ikke glem at mannen skrev Trainspotting.


  - How do I shave the beef of this irritating chubster? I get her on the treadmill, putting her through her paces. I'm upping the stakes, giving her more, nudging it to 5mph, forcing her to pound that rubber track.  - Dance fat little hamster, dance! -Tabell 2014:
Dette er vinnerbongen!
Oversikt over de opprinnelige 2014-målene.
 1. 3 av 10 Nobel /Booker vinnere/nominerte
 2. 2 av 5 nye og fjerne land.
 3. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2014 sammenlagt)
 4. 10 av 26  Michael Connelly  (2012/2014 sammenlagt)
 5. 4 av 15 1001-Bøker lest.
 6. 2 av 6 litterære/kulturelle arrangement
 7. 0 av 10 Norske 2014-utgivelser.
 8. 1 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 4 av 6 Biografier
 10. 3 av 5 Essays/Noveller/Sakprosa
 11. 49 av 71 Totalt lest. (liste)
 12. 12 av 49 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 1 kindle, 2 papirbøker, 6 lydbøker, 2 eBokBib
 • 6 kvinner. 5 menn.
 • 8 fra biblioteket. 1 kindleinnkjøpt. 1gave.1 audible
 • 9 på norsk. 2 på engelsk.
 • Representerte land: Norge, Russland, USA, England, Danmark og Tyskland
 • 1 hundebok.
 • 7 forfattere lest for første gang-
 • 1 biografi og 1 diktsamling = 9 romaner. 
 • 1 bok avbrutt.  (Mr.Fikry)
 • Merknader. Sannelig på tide jeg henga meg til audible.


Mai/juni ble merkemonths.
Første gang på Litteraturfestival
Første diktsamling siden 90-tallet.
Første gang på lenge jeg har blitt så rasende på ei bok at jeg nesten rev den i fillebiter, og sverget på å boikotte halve bokbloggnorge, men begrenset meg til å slenge i veggen, før den ble gitt som betaling til dama som var så grei å kjøre meg til Oslo, den dagen (mange å velge i) alle togene stod og bussene ikke gikk.  Boka var Mr.Fikrys Litterære Liv
og mitt raseri er basert på de første 60 sidene.


Ærlig talt. 
Jeg ble kosemosekvalt i plattheter og forenklet språk.
Den dunkleromantisk opplyste bokhandelen der den sorgtunge enkemannen vandrer misantropisk mellom sine onceupon elskede bøker, påtatte namedroppede historier, før han finner baby på trappa og lyset, litteraturen og kjærligheten vender tilbake. Det er den mest tullete småbyidyll jeg noensinne har lest - og jeg er både lett å lede og har lest mye rart. Forbehold om at den litterære kvaliteten stiger betraktelig etter s60.

Det var ikke rettferdig at den skulle være pausebok for Rush' Mortals
, men når det er sagt ble den erstattet av Irvine, som klarte seg utmerket.
Jeg skjønner rett og slett ikke hva som fenget her?

 - Beneath the good and the kind and the stupid and the cruel
There's a fire just waiting for fuel - 
Ani Difranco.


Det er også verd å nevne at jeg endelig har lest  
De Waals Haren med Øyne av Rav.

En slektsaga med utgangspunkt i netsuker, en samling japanske miniatyrfigurer, som starter i et dekadent jødisk, førkrigs Paris og ender opp i keramikk og moderne England.  Forventningene var skyhøye. Den var en gave.

Stjerner som Solgunn og Clementine har sunget lovsanger og jeg skulle i forbifarten lese den til crossoverrunden i Biografisirkelen, men brukte for lang tid. Skylda har Charles, den omstendelige parisiske kunstsamleren, for når netsukene ble gitt bort som bryllupsgave og fokus skiftet til Wien ble det plutselig et helt annet driv.

Huset, gata, kunsten, frua, jødeforfølgelse og WW2.

Den traff meg midt i hjertet, for jeg vet med meg selv at jeg sikkert hadde blitt igjen i det staselige huset med de vakre tingene, blind tro på egen usynlighet og at alt går bra til slutt. Til og med WW2.  Det å flykte når det egenlig er for sent, og alt er stengt og tapt. Slekters gang, myrstrå og menneskets ondskap.
Wien står på ønskelista. Jeg MÅ se dette huset og gata.


Jeg leste
hundebok som fortalte meg at:
 - , Border Collies ar terrible pets for most families. Having a typical Border Collie as a pet is like having a brainy sports car that revs its own engine in the garage if you don't drive it enough. Border Collies are smarter than some people, and if they were sportscars theyd figure out how to open the garage door and drive into your livingroom to get your attention. - 
Jeg er meget takksom for at beistet bare er 50%
, selv om det nok ikke gjør saken bedre at den andre halvparten er en sta, uavhengig og oppfinnsom jakthund som langt fra er så førermyk og tjenestevillig som en standard BC, men har sterke verbale meninger og foretrekker å ordne opp og løse problemer med egen begrensede hundehjerne. Hellig overbevist om at jeg forstår hvert blikk, sukk og usynlig ørebevegelse.

Jeg leste også
Siri Hustvedts siste, Blazing World som var fantastisk men som jeg nekter å uttale meg om før jeg har lest 3 Hustvedtbøker til. Siri nr.2 med Odinsbarn var dessverre nedtur. Skuffende enkel. Vestfronten er allerede (såvidt) omtalt. Tsjekov var delvis underholdende radioteater. Francis Meyer overfladiske forviklinger på universitetet. Langt fra noe mesterverk men meget fornøyelig.
Har jeg en thing for Langeland?
Jeg ser ut til å surmule over alle bøkene hans
- men klarer ikke la være å lese nye.
Matter over Mind.

Da står jeg igjen med eBokBib-ene.
Yahya og Simonsen. Begge gode og perfekte for mediet.
eBokBib er fantastsik. Et klikk og boka er hos deg - gratis.
Hadde de hatt en kindle-converter kunne jeg (nesten) frigjort sjela mi fra amazon.
Dvs, den lille biten som ikke er eid av google.

Jeg ønsker meg regn, temp under 20+
, og at alle leser Rush, Stridsberg og King of the Barnyard
Oppsummering Slutt!


44 kommentarer:

 1. Hurra, hurra, hurra for Hustvedt - bøker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yess!
   Kombinasjonen av Blazing World og prosjektet ditt ga meg et skikkelig spark i baken. Nå gjenstår det bare å se om det blir kronologisk. Kronologipresset er mindre nå siden jeg allerede har lest de 2 siste, og de 2 jeg har på engelsk frister mer enn førsteboka jeg har på norsk.

   Slett
  2. Førsteboka er knallbra :-). Har du forresten fått med deg at vi er ganske enige i forholdene til De usynlige? ;-)

   Slett
  3. Det er rart, men egentlig er jeg ikke overrasket over at du ikke likte De Usynlige - (og det er ikke bare fordi en liten fugl fortalte meg det, sist jeg var i Oslo, og vi diskuterte alt som var feil med boka.).
   Til tross for at vi (nesten) alltid er uenige er det sjelden jeg ser deg falle for det aller mest svulstige og vi ser begge ut til å være svært glade i gode dialoger - ytre og indre. Alt det man ikke finner i De Usynlige.

   At du var så begeistret for Ravatn?
   , nå det er en helt annen historie....

   Slett
 2. Hurra for oppsummeringsbloggposter og når skal vi reise til Wien?

  SvarSlett
  Svar
  1. Wien, blir vel når du har spart opp nok av månedsbudsjettet ditt (1000 var det?) til at vi har råd til fancy hotell og kjole til operaen.

   Slett
  2. Leste i en kommentar lenger ned at de har billig pynteutstyr i Wien, så hvis jeg panter litt flasker og bare spiser havregrøt uten sukker vil jeg a) kunne reise sammen med deg til Wien (du måtte selvfølgelig betale reise og opphold, jeg panter flasker til SAS-bussen til flyplassen, det får da være måte på) og så har jeg noen kroner igjen til en snasen kjole som jeg kommer til å gli rett inn i og se helt strålende ut i - med tanke på et diett av kun havregrøt og vann i noen måneder. Gleder meg veldig!

   Slett
  3. Ja og så må jeg si at du er oppdaget av flere av mine altavenner - de syns du skriver så morsomt - og det gjør du jo. Men, det er ikke bare meg fra Alta som er innom bloggen din nå. For to dager siden sa ei venninne til meg - med store, glade øyne; - Moshonista har oppdatert bloggen sin! Altså, du er en snakkis.

   Slett
  4. En snakkis i Alta må jo være bedre enn både Big in Japan og One night in Bangok? Jeg er litt bekymret dog for hvordan dette snakkis-eriet påvirket mine 15min of fame. Vil dette si at jeg nå bare har 11min igjen å erobre verden på?

   (spurte hun nonchalant mens hun smilte bredt og selvskrytende innvendig. Og når det er sagt kunne du godt skrevet dobbel så langt og inkludet flere adjektiv -)

   Wien: Jeg beregner at det tar ca 2år og skrangle sammen nok til flybussen på ditt framtidige budsjett, som er fint for det er akkurat den tiden jeg trenger på å finne ferieformen og gå ned 3g.

   Slett
 3. Kjempebra! Ramler du aldri oppi sånne sommer-hot-shots som Et helt halvt år? Jeg tok meg i å gjemme boken nedi genseren da jeg leste den på en hyttetur i helgen. Den er jo liksom dekorert med røde hjerter og finnes i alle solstoler i hele Norge, så jeg følte meg langt fra så kul som du med sex- og hundebøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg går i foreløpig ring rund JoJo, Det kommer nok endag, men enn så lenge er sex og hundebøker og foretrekke, helst separat.

   Tenkte forresten på deg da jeg leste Welsh, akkurat din yrkesgruppe, som blir satt under lupen -)
   (Jeg synes jeg hører deg - det Jillian egenlig vil si - på Stavangersk. Lesing av Irvine er uungåelig.)

   Slett
 4. Herlighet, jeg tar hatten av for deg! Wien, ta meg med!
  Men du, hvilken hundebok er det du har lest?? Du skulle absolutt ha hilst på Boss, ren BC etter gode foreldre som er blitt den perfekte familiehund. Ja jeg innrømmer det - ikke helt standard BC :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, bokbloggtur til Wien ville vært vidunderlig.
   Hører der komitee? Blir det locationprobs. til neste år er Wien foreslått. Ville alle stemmer på Renberg kan han også bli med.

   Fint å høre at det gikk så bra med Boss og omplasseringen. Høres ut som en perfekt hund for meg, spesielt hvis han var ferdigtrent av deg.

   Slett
  2. Glemte:
   Hundeboka var Patricia McConells
   The Other End of the Leash.
   Skrevet fra et animal behavior ståsted
   , mange selvfølgeligheter, som ikke alltid framstår som like selvfølgelig. Hun har selv gård, sauer, BCs og Pyreneer - og hun var morsom.
   Vet ikke om jeg egentlig lærte så mye nytt, mitt største problem på hundefronten er teori v praksis - eller mangelen på evner til å sette teori i praksis. Jeg har innsett at jeg har en Kardemommevri på hundeholdet mitt
   - uten større ambisjoner enn.

   - Du skal ikke bite andre. Du skal være blid og snill - og forøvrig kan du gjøre som du vil
   - HVIS du kommer på innkalling. -

   Slett
 5. nei og nei, say no more, mor. Du og Fikry ass..;(

  SvarSlett
  Svar
  1. Et tu, Anita, et tu...
   Jeg vet jo at du leser bredt og engasjert
   , og det gjelder mange av de som har hyllet boka, derfor der det også så vanskelig å forstå at Fikry slår an.

   Flere har skrevet at det ikke er noe mesterverk men sååå koselig og underholdende - akkurat det samme som jeg skrev om Langeland, btw, oops.
   Mener likevel det blir anderledes, da Langeland vel kan sorteres under smak og bak - men han kan likevel ikke anklages for å være et formålsløst makkverk - med kun underholdning av lettlurte kvinner som mål. For tjukt smurt?
   (Alltid et problem, iføgle LIfesum appen bruker jeg 4 ganger så mye peanøttsmør på ei skive enn required -)

   HVA er appellen?

   Slett
  2. Mener du Henrik Langeland? Han er jo kjekk, men jeg har ikke lest en eneste bok av ham, derimot har jeg kjøpt to. (Ooo?) Den siste Hauk og due i går, på tilbud på Ark til 49,-.
   Appellen til Fikry? Masse sit-com, humor, litterær humor, ungen som hermer gogle gogle..den litt sære vrange mannen, en yngre Mann med navn Ove,- Den kom akkurat i rette tid, da jeg trengte noe sånt..

   Slett
  3. Jeg må bare hmm-e til Fikry for selv om jeg legger alt av velvilje til sliter jeg med å forstå at boka kunne være humoristisk, kom meg meg aldri forbi språket og klisjeene. Som nevnt tidligere har jeg ikke lest Ove heller, har instinktivt alltid gått ut for at den ikke var for meg, selv om jeg forventer at den er langt bedre enn Fikry.

   Henrik it is.
   Har nå lest alle utenom Verdensmesterne som forøvrig er førsteboka der Hauk og Due er nr.2. Jeg var uvitende og leste toerne først - og den angret jeg på. Var tydlige røde tråder og innsikter som ville beriket og gjort opplevelsen bedre.
   So, Wonderboy før Fyrsten
   Og, Verdensmestere før Fugler.
   Francis Meyer er min favoritt, så langt.

   Slett
 6. Så Mr. Fikrys litterære liv ble ikke noen höjdare hos deg heller? Jeg trodde en stund det var bare jeg som ikke falt for den boken skjønner du :) Og Francis Meyer er fornøyelig, men jeg likte den godt. Er Langeland fan, og gleder meg til neste bok.

  Og hvilken politiker skal du lese om?

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så anmeldelsen din Gro
   , og applauderer for at du leste ferdig.

   Jeg har fundert litt på hvorfor denne Fikryboka provoserer meg slik, men har ikke kommet opp med annet enn at jeg ikke liker tanken om at underholdningsromaner må være enkle og språkfattige - akkurat som serieromaner
   - og ungdomsbøker. Man ser jo overalt at det går an å skrive utmerket i alle sjangre og kategorier, så hvorfor skal da skit og middelmådigheter løftes fram.

   Politikerne sliter jeg med.
   Har spøkt lenge med at jeg skal lese Eli Hagen, men nå viser det seg at Eli er den eneste av interesse de har på bib. Vurderte Clinton med den var på over 1000s. Vil jeg lese 300s om MonicaL. Nix. De hadde ei om noen cubanske ledere, så maybe. Rekker jeg ikke å finne noe før biblioteket tar sommerferie må jeg kjøpe
   , og da blir det enda vanskeligere å velge.
   Hva med deg. Har du bestemt deg?

   Slett
  2. Men Fikry var i overkant enkel og banal, men jeg leste den ferdig i håp om at den skulle ble bedre, men det ble den ikke...

   Jeg har lastet ned en e-bok på over 500 sider, og har lest kun tretti..., det er om Qusling. Fascinerende person, men det går så sakte. Og i tillegg skal jeg lese de usynlige av Roy Jacobsen, og den begynner tregt...

   :)

   Forresten: Eli Hagen er IKKE politiker, hun er gift med den pensjonert politiker... :)

   Slett
  3. Jeg stod faktisk å så på den (eller en annen) Quislingboka på bib, men valgte den bort pga størrelsen. Kanskje brett er et must når det gjelder politikerbio, de er jo alle sååå tjukke.

   Hæ er ikke Eli politiker?
   Her har jeg i alle år trodd at det var hun som VAR Carl. Et så ekstremt tilfelle av kvinnen bak mannen at mannen viskes ut. Hmm.

   (heldigvis er De Usynlige kort)

   Slett
  4. Jeg har en uautorisert bio av Carl i Hagen som Elisabeth Moen Skarsbøen (?- hun som skriver i VG) , som jeg likte godt å lese.. hvis du eller noen vil låne.. kan sende den , det er paperback. Ellers vurderer jeg Per Sandberg (enklest å lese antar jeg), men har Putin, Hugo Chavez og Marcus Thrane i hylla , enda ulest..

   Slett
  5. Som sagt, Anita, jeg sliter med politikerne og makter ikke oppvise noe entusiasme forn noen av de du nevner. Snuser på Moses, den om Eidsvollmenn i 1814 (Karete skrev om den for noen mnd tilbake), men er redd for at den er litt for crossoversk-fiktiv. Finner jeg ikke noe annet iløpet av de neste 4 ukene - blir det regelbrudd. Håper generalen ikke følger med.

   Slett
  6. REGELBRUDD??? What?? Det er det værste!

   Hva med den lille boken om Borten Moe da, den er ikke så lang heller. Jeg har enda ikke lest mer enn 30 sider..., men over halvveis i De Usynlige :)

   Slett
  7. Shhhh, ikke ordentlig regelbrudd, bare litt tvilsomt crossovermatriale til politikerrunden. Det må da være bedre enn Eli? Borten frister ikke.
   Det gjør ikke Solheim, Halvorsen eller Jensen heller. Kanskje Kaci? Det ligger garantert mye drama blant hårspenner og utroskap.

   Det får bli noe utenlandsk, hadde jo vært greit å lært noe praktisk og geografisk i prosessen. Israel/Palestina, Afrika, Cubakrise eller noe sånt.
   Tror vi må ta en kategori som bare handler om krig i 2015.

   Slett
 7. Jeg har holdt på med the hare with the amber eyes i over et år. Oi, nesten to. Det vil vel egentlig si at jeg har lagt den bort (neida, den ligger på nattbordet). Jeg falt litt av i begynnelsen, og har ofte litt problemer med å bånde når det blir for mange steder jeg ikke har vært som omtales. Nå i senere tid har jeg vært i Wien, da, så da går det kanskje bedre. (Der har de forresten både den fineste matbutikken jeg noensinne har vært i, og et kjøpesenter med en hel etasje med coctailkjoler, som passer i opera og bryllup, ganske rimelig. Tips!)

  Ellers er jeg fortsatt veldig imponert over at du både løper og leser raskt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt det ikke bare er meg som brukte lang tid på Haren. Det gikk flere uker bare på Parisdelen. Ikke så mye å skryte av sammenliknet med dine 2 år, men det illustrerer ihvertfall tregheten til bokas første del.

   Misunner deg den Wien-turen.
   Jeg har alltid lurt på hva en cocktailkjole var, og alltid trodd det var noe usedelig og/eller erotisk, så jeg er nå både skuffet og lettet over at slike kan brukes både i opera og bryllup.

   Hva gjorde du i Wien, annet enn å kjøpe delikatesser og cocktailkjoler. Ferie? Studie? Løp?

   Slett
 8. Haha, husker det sitate - skriver hun ikke festlig?
  (Får mer og mer lyst på bc som nr. to ;) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset!
   Hadde ikke funnet fram til boka uten deg.
   Absolutt festlig, og merkelig så innlysende ting blir når du ser deg fra de små hundehjernene.

   (Jeg tror du ville vært en perfekt BC-eier.)

   Slett
 9. Glad du likte Haren ... forbauser meg ikke ;-)
  ..har nettopp begynt på Blazing World.. gleder meg.. jeg syns personlig at Siri Hustvedt er så ujevn.. noe av henne er helt fantastisk, men så kommer hun ut med noe så ulidelig og sutrende som Sommer uten Menn og da må jeg legge henne vekk i flere år. Samtidig med Blazing World og en Sebastian Barry bok, leser jeg To Rise Again at a Decent Hour av Joshua Ferris, og han har i hvertfall humor. I massevis! Så jeg hopper litt frem og tilbake :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Barry har jeg notert meg etter den lille utvekslngen i kommentarfeltet på A Long Way Down - mellom deg og Karete. Har nok sett han flere steder men det er det som sitter friskest i minne, pr nå.

   Glad du trekker fram Siris manneløse sommer som sutrende. Det var den første Hustvedt jeg leste (flere år siden) og det var først nå i sommer jeg plukket opp neste - Blazing. Jeg hørte den på lydbok (eng.) og det tok noen kapitler - men når den første festest grepet var jeg forgapt helt til slutten.
   Alt det som bare var påtatt sutr og merkelig i Sommeren - (kjønn, tid og kjærlighet) er her vakkert og forstyrrende. Lest så godt at jeg ikke rakk/gadd irritere meg over skiftende synsvinkler for boka var ferdiglest - og da var det bare å trekke på skuldrene - er boka god fungerer alt -)

   Joshuha Ferris er notert.
   Humor trenger man alltid!

   Slett
 10. Ja til neste års bokbloggertreff lagt til Wien, gjerne sammenfallende med både Nyttårskonsert og Hoppuka! :) Pluss litterært og kunstneriske dypdykk. Illies bok "1913" er obligatorisk lesning før avreise. Når vi snakker Wien snakker vi århundreskiftet, Frans Kafka, Gustav Klimt, Arthur Schnitzler, Radetzkymarsch med mer, med mer... Wien er en kjempefin by med mye Kultur og selvbevissthet.

  Det er forresten artig å se at Hustvedt-prosjektet smitter. Jeg er enig med Clementine at hun er en litt ujevn forfatter. "Det jeg elsket" som min personlige favoritt. Det er en av de få bøkene jeg har grått av (på en positiv måte).

  SvarSlett
  Svar
  1. Anne:, med den leselista der kommer jeg meg ikke til Wien før i 2050. Meget sannsynlig da at jeg ikke bare må bæres fram til deWaal-huset og babymates med softis - men jeg kommer heller ikke til å huske.
   Holder det at jeg har lest Kafka - og du alt det andre?

   What I loved er faktisk den Hustvedtboka jeg gleder meg mest til. Lånte den på bib. for noen år siden - men rakk bare 2 kapitler ( det var en mann ovenpå og et besøk i en leilighet? ) . Jeg har aldri kommet meg til å låne den igjen - men de sidene jeg leste (til tross for at jeg ikke husker, var det malerier?) , satte dype furer. Det høres selvfølgelig helt latterlig ut (var det 2 leiligheter oppå hverandre?), men jeg får en spesiell følelse hver gang jeg tenker på boka.
   Det jeg er mest redd for nå er at jeg har husket feil, blandet sammen og at det er ei helt annen bok jeg tror er Hustvedt. Dine tårer gleder meg!

   (Det med treff, nyttårskonsert og hoppuka er jo perfekt, underholdning for alle preferanser -)

   Slett
 11. Yey for audible, og Mr.Fikrys, du bekrefter alle fordommene mine, og jeg slipper å lese selv. Gleder meg til å høre hva du synes om Roise når den er ferdighørt, - og ignorerer alt dette om Hustvedt, hadde bestemt meg for å ikke like (uten å prøve). Har for mange ujevne forfattere i livet mitt fra før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Betyr dette at du nå er tilbake fra Tokyo, med kofferten full av manga og disse japanske brystvortebestselgerne?

   Fikry kan du legge fra deg på nærmeste bussstopp, men Hustvedt bør få en sjanse, den aller siste var god, og jeg er sikker på at du ville fått mye å tenke på. Dog ikke like mye som når du når labben omsider sender deg Paringslek. (I'm relentless).

   Rosie er ferdighørt og var underholdende nok. Det største problemet var at det gikk så fort. Etter dobbelhøring av 35t Bleak House, der ting utviklet seg i dannet snegletempo, ble 7t så forrykende at jeg knapt rakk og trekke pusten før alle konklusjoner var fattet. Godt jeg nå er tilbake på 30+ bok igjen. (Goldfinch).

   Slett
 12. Hvor får du all energien fra? Du har definitivt vært altfor lenge gressenke! Biz-trips er overvurdert, uansett hvor kjekk taxfree'en er på returen. Jeg klarte å få med meg at vi er like langt på ett punkt:

  0 av 10 Norske 2014-utgivelser.

  Jepp! Og at jeg nok aldri våger å prøve meg på Fikry. Ihvertfall offisielt... Odinsbarn har jeg ikke surret meg til å lese ennå, den står og peker nese til meg mellom Wassmo og Jacobsen. Også jeg da, som vil være med å stemme på bokbloggerprisvinnere... Her må det skjerpings til! Over helga..

  Glem telle-apper. Det er sommer. Vi burde heller forsøke å gjøre noe med gravitasjonskreftene...

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om 2014-prosjektet er krise, er jeg glad det ikke bare er meg. Jeg trøster oss med at både Tiller og Renberg kommer med bøker til høsten - og går uten videre utifra at begge er nominasjonbankers. I mean, Innsirkling3 og Rudy2, ??

   Nå er jo du mer bevandret innen fantasy enn meg og det kan jo hende at Odinsbarn faller i smak (tviler), men Jacobsen og Wassmo slipper du ikke unna. Hvor den enkelte lander på Jacobsen er alltid like spennende, og Wassmo er tross alt den jeg driver valgkamp for.

   Fikry? Bortkastet tid, men vil du dobbelsjekke om min litterære teft har tatt ferie (det du leser som energi er bare panisk latskap) forslår jeg 10s - før du, også, legger det fra deg på, nærmeste bussstopp.

   Taxfree = kilovis med m&m = hovedgrunnen til at man må ha telleapp, som jeg valgte fordi man kunne krympe ved hjelp av stillesittende telling. Gravitasjonsvarianten er så slitsom.

   Slett
 13. Herregud, så slem du er som vil tvinge Jacobsen på enda flere! Slutt med det, øyeblikkelig. Jeg driver og finpusser på slakten min nå, og må bare kutte vekk alle de onde sarkasmene før jeg publiserer. Teksten er jo svak nok på egenhånd, jeg trenger ikke kompromittere meg selv i tillegg. OG: Jeg refererer til vår Barbro-diskusjon.

  Jeg leste ut Ravatn i går, og det var noe helt annet. Det gikk langsomt frem til "Hore", men da våknet jeg. Og slutten var god til tross for spoilere. Nå har jeg begynt på Wassmo og er optimistisk. Snart klar for å gyve løs på bokhøst i både inn- og utland!

  Jeg ser til min store glede at du har begynt på Alberte og friheten. Er den like god som forventningene? Bør den leses før eller etter Welsh? Og er Welsh like god som vi avtalte at den måtte være? Lardass er et bra ord. La oss bruke det minst tre ganger hver i den norske bokhøsten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den beste måten for å sikre at alle stemmer på Wassmo er å sørge for at de leser Jacobsen.
   LIkte du virkelig Ravatn. Jeg mener virkelig, ikke bare i sammenlikning med Jacobsen. Den er jo uten tvil bedre enn De Usynlige, men, virkelig, likte du den?

   Alberte overrasker. Hun er lutfattig, livnærer seg på aktmodellering og ryktene sier at hun møter opptil flere menn, en fling, en skjebnebestemt. Jeg gjetter på at hun velger feil. Det gjør heltinner alltid.

   Cora er bedre enn Welsh, men de Siamesiske Tvillingene var svært underholdende. Det er noe Abo Rasul-ish over Lucy der hun full av forakt, fordommer og vrangforestillinger albuer seg gjennom liv og (andres) følelser.
   En forvridd tommel på dagens puls.
   Den mistet litt brodd mot slutten, men måten greide uansett og lande symptomatisk med dirrende pekefinger. Om du bør lese den før Cora kommer an på tempobehovet. Raskt, hesblesende og amerikansk over fattig stillstand i Paris.
   (Sa jeg at Cora ER god.)

   (Nå gleder jeg meg til å se hvordan du sniker lardass inn i Jacobsen omtalen din -)

   Slett
  2. Jeg likte den virkelig, ikke bare sammenliknet med Jacobsen. Måten den dramatiske slutten liksom vokste seg naturlig ut av de to karakterenes akilleshæl. Smart roman, selv om den sikkert kunne ha vært mer intens underveis. Liker Wassmo foreløpig, men er bare på side 36. Mamma er på besøk, og jeg rekker ikke å lese så mye innimellom shopping sprees på ikea, vasking og kaffedrikking. Jeg har kjøpt forkle og kjevle. Da er det sist i verdens tid.

   Faen, Alberte er kul. Hun snuser på pallplassering blant litteraturhistoriske heltinner. Det er ikke så farlig om hun velger feil til slutt, så lenge hun behørig får testet ut l'amour. Tempobehovet mitt er ikke så stort for tiden, hvis jeg får enten humor eller nydelige setninger. Jeg må jobbe hardt fremover for å viske ut Jacobsens klamme tak på hjernecellene. Det blir ingen lardass i innlegget, men jeg teller fremdeles på fingrene om det er fair å sammenlikne karakterene hans med sokker. Du vet sånne man har i dukketeater, med påtegnede fjes.

   Slett
  3. Ja, jeg sitter nå her og venter på dette Jacobsen-innlegget. Point taken med sokkene. Når man tenker på det kunne faktisk hele boka vært bedre hvis han hadde utelatt karakterene. Da kunne øya, landskapet og været fått herje besjelet fritt og vi tolkningslystne med krav, kunne lest inn, og de med øyværingshistorie, kunne lest inn
   - alt vi måtte ønske.

   Ferdig med Cora2.
   Jeg brukte 3 uker mindre enn på bok1, men det var innimellom svært tungt, fordi hun er så tung - i hug og sjel og vilje. En tyngde så innskrevet i ord og mellomlinjer hadde jeg fremdeles kan kjenne motviljen mot å røre seg, forandre, beslutte.
   Tror jeg må lese meg ut av stemning med noe HELT ANNET, før jeg fortsetter med nr.3.
   Vidunderlig med 3 kryss for dette mesterverket.

   (Om deg og Agnes har jeg bare en ting og si:
   HMMMM - PHF. )

   Min lit settes til at, selv om de fleste liker enten Ravatn eller Jacobsen, er det (forhåpentligvis) et fåtall som liker begge, akkurat som det er få som misliker begge. Wassmo ser ut til å landet mer på det jevne. Har fremdeles ikke lest en eneste slakt. På siden: Jeg har heller ikke lest ei eneste norsk 2014-bok.

   Slett
 14. Jeg savner en red flashing alert om at omtrent er to uker til Mao av Jung Chang skal være ferdiglest. Okthxbye<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer. Det kommer.
   Tenkte bare jeg måtte bestemme meg for politiker først, ihvertfall ballpark. Nå ser det ut til at dette ikke kommer til å skje før dagen før dagen, så da er det vel bare å skrive. Hadde helt glemt Mao. Forstod det sånn at her er Chang negativ hele boka gjennom. Høres forfriskende ut. (?).

   Slett