mandag 12. mars 2012

BANGLATOWN


Brick Lane (2003)
- Monica Ali

Debut og shortlistet for Booker 2003
Kilde: Fretex

Sykeomtale med vondt i rygg og lunger. Rennende nese og en hjerne som bare vil sove. Eneste grunnen til at jeg ikke gjør som hjernen sier er bussen jeg må rekke. 

Brick Lane: Gate i Londons EastEnd som gjennom historien har vært befolket av ulike immigrantgrupper. Idag hovedsaklig fra Bangladesh. + de trendy, superhippe studentene.
 
Historien:

Nanzeen blir giftet bort og reiser fra landsbyen i Bangladesh til East London. Hun er 19, han 40 og feit. Den overjordiske vakre søstera rømmer og gifter seg av kjærlighet.
Det er historien. Nanzeens liv i England og Hasinas i Dhaka.
Sistnevnte tragisk fortalt gjennom korte brev til Nanzeen.

How you were left to your fate.
(hovedproblemstilling frivilje v skjebnen)

What could not be changed must be borne. And since nothing could be changed, everything had to be born. This principle ruled her life: it was mantra, fettle and challenge
. (om mora)

Slik starter livet i England. Hun bærer over.Hun kan ikke språket, forakter mannen, liker ikke husarbeidet og undertrykker motvilje med bønn. Men etterhvert som årene går og hun tilpasser seg viser det seg at ektemann Chanu ikke er blant de verste. England tar over, det nye over det gamle, og sakte begynner hun å ta kontroll over eget liv. Jobb, elsker - og den store beslutningen. Skjebnene får seile i egen sjø.

Chanu, den utdannete ektemann, mister gradvis illusjonene. Han får ikke den store forefremmelsen, slutter i protest og begynner å kjøre taxi, mens han drømmer, planlegger og sparer til retretten til Bangladesh.
Hun blir sterker. Han svakere.
Og forakt forandres langsomt til kjærlig aksept.
Før den store beslutningen.

Anbefalt? Njoda
Den er OK, men langt fra fantastisk.
Jeg var skeptisk før start. Fordommer mot det jeg trodde var en standard innvandrerroman, som det forsåvidt var, men jeg skiftet mening underveis. Spesielt lot jeg meg glede og frustrere over Chanu. Han er bokas desidert beste karakter, og den eneste som appellerte til følelsene, heltinnen Nanzeen var kald og fargeløs i samenlikning. Han leser. Konstant. Kurs og diplomer.Filosofi og historie. Videreutdannelser. Store planer og nesa i bok, mens livet durer forbi og ingenting hjelper. Respekten uteblir.

Mer?
Interessant også med engelsk muslimsk perspektiv i forhold til 9/11.
Levende med farger og detaljerte mat og krydderbeskrivelser.
Brevene fra søstera var tragisk underholdende men i overkant naive
Brick Lane som eksistrende gate.
Ikke helt overbevist angående den unge elskeren.


Boka er også filmatisert - under protester.
Enkelte muslimske miljøer mente de var stilt i et dårlig lys. Det ble klaget på at Ali aldri hadde bodd i Brick Lane - at hun ikke snakket Bengali - og derfor ikke kunne vite noe som helst.
Jmf. Selma Lønning Aarø som fikk refs fordi hun skrev om en blind mann
- og hverken var blind eller mann.

Store navn som Rushdie og Germaine Greer kranglet.
, og jeg er uforstående.
Jeg skjønner det med karikaturene. De muslimske mennene ligner herskesyke barn - men derifra til det skritt å nekte filming og true med bokbrenning???


Flere bloggere: RoseMarie, & that's it.
Min skal ut i verden: Bokas Reise
, sannsynligvis tar jeg den med på neste bookcrossingmøte.

Know your writer:
Monica flyttet til England da hun var 3, så der røk mitt eksotiske kryss. Hun har skrevet en rekke bøker etter Brick Lane.
Den siste om Prinsesse Diana.
- untold story -

Den frister meg ikke.

Mer = wiki

17 kommentarer:

 1. Leste den da den kom ut - var halvfornøyd - og
  husker nesten ingenting :-) Så den har ikke satt spor, i motsetning til Haren med øyne av rav (som du ikke har lest enda kjenner jeg deg rett, som jeg tenker på hver dag, enda det er en halvt år siden jeg ble ferdig med boka)! Så var no det sagt :-)

  SvarSlett
 2. Da skal jeg si deg at den hareboka har jeg faktisk lånt på biblioteket. Det er første skritt. Nå leser jeg bare krim for tiden og makter ikke åpne noe som ikke har med politistasjoner å gjøre
  , men selv om den ikke blir lest i denne omgang, skal jeg garantert låne den igjen. Kanskje rekker jeg over den, denne gangen også, who knows.

  Angående Brick Lane, var jeg overbevist om at jeg likte den kjempegodt - helt til jeg skulle skrive om den å ikke greide å huske hva det var som var så bra - og her har det bare gått en måned siden siste side.

  SvarSlett
 3. Jeg likte den da jeg leste den jeg, men forsøkte aldri å skrive ned noe som helst om den da:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Der har du det! For senest i forrige uke ble jeg spurt om jeg hadde lest den, og jeg sa:
   jaja, den er fantastisk!
   , men så skulle jeg skrive omtale og vips kom jeg ikke på mer enn at Chanu var en spesiell mann -))
   Konklusjonen blir: Skriv omtalene med en gang (duh) og ikke når du er syk (dobbelduh)!

   Slett
 4. Fin anmeldelse:) Husker jeg har lest denne, men husker jeg ikke likte den sånn kjempe godt:)

  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   - please fortell meg hvorfor du ikke likte den så hjernen min kan få en jumpstart!

   (kanskje det er på tide at jeg istedet feirer at jeg husker at jeg faktisk har lest den -))

   Slett
 5. Jeg hadde denne på pensum i et eller annet engelskfag på universitetet. Men det var på slutten av semesteret og jeg hadde fått nok av å tvangslese bøker. Jeg gamblet på at jeg ikke fikk den på eksamen, og det fikk jeg ikke heller. Konklusjon: Det var aldri meningen at jeg skulle lese den. Ei heller nå.

  Min mor har lest den, og da jeg spurte om den var bra, sa hun - og jeg siterer - "njaa, hmm, den var sånn passe" (med tvil i stemmen). Men hun kunne ikke fortelle hvorfor, for det husket hun ikke. Høres kjent ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Merkelig at så mange har samme reaksjon.
   Kanskje fordi den ikke var spesielt bemerkelsesverdig, men ei heller kjedelig, frastøtende eller provoserende
   (dvs - ikke provoserende for ikke-muslimer).

   Anser nå at jeg har gjort en god gjerning som har tastet ned noen, dog halvhjertede, ord, om jeg ikke husker boka til neste år, kommer jeg ihvertfall til å huske egne ord.
   Myrsnipeinga glemmer aldri egne kråketær -)

   FORRESTEN: Skal du ikke publisere Master&Margarita omtale snart????

   Slett
 6. ...og riktig god bedring! Dumt å være syk nå som våren er på vei.

  SvarSlett
 7. ... og takk for det.
  Det suger. Sola skinner og løpebeina råtner bort.
  Angsten er i full flor og bedringen lar vente på seg - eneste opptur er at jeg har kravlet meg ned til kjøkken og kjøleskap.

  SvarSlett
 8. Jo, det skal jeg! Jeg hadde egentlig tenkt å skrive den ferdig i dag, for det er bare pirking i egne formuleringer som gjenstår. Men så har jeg fått bihulebetennelse i all vår-iveren, og IQ-nivået er minst tredve poeng lavere enn vanlig. Da stoler jeg ikke på vurderingsevnen av egne skrifter. Heldigvis kan jeg lese The Marriage Plot istedet. Den må du lese! Helt fantastisk bok. Og da underdriver jeg.

  Du må bli frisk snart, for vår og solskinn = utepils, og hvis den utsettes for lenge begynner sjelen å råtne. Med råtne ben må du i det minste ha intakt sjel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du frister meg - og jeg som bare skal lese krim i mars. Når jeg tenker meg om har jeg allerede fornyet MarriagePlot 2 ganger, som vil si at jeg må lese den NÅ, hvis jeg skal rekke det før innlevering.

   (30 iqpoints er mer enn jeg hadde før basillene overtok.)
   God bedring - og det måtte vel lationline til for å komme å skremme meg med råtnende sjeler.

   Slett
  2. Ok, I caved.
   Jeg er igang med MarriagePlot. Rakk ikke så mye før jeg sovnet, men Madeleine er fyllesyk i flekkete kjole, og det virker meget meget lovende! (men det visste jeg jo -))

   Slett
  3. Godt! Da kan vi konkurranselese, selv om jeg tipper at du leser den mye fortere enn meg. Jeg har nemlig fått det for meg at hver eneste setning må og skal nytes for sin egen del, og da blir tempoet deretter. Si fra når du kommer til Roland Barthes slik at jeg kan hvine av fryd til noen.

   Jeg skulle også bare lese krim i mars. Nå er halve måneden gått og null krim så langt. Men Birger Baug er førstepri etter Eugenides.

   Slett
  4. Det går ikke så veldig fort her heller, mest fordi boka er stor og tung og vanskelig å ha i veska, ergo må jeg bare lese på senga, og da sovner jeg etter 10min.

   Men jeg har fått til 2tk krim og har massebestilt Peersonlydbøker - det burde holde, det er jo bare få dager igjen av mars. Hvor ble den av??

   (Godt å se at helse
   og iq er tilbake på plass)

   Slett
 9. Fin omtale :-)

  Jeg likte veldig godt Brick Lane, leste den når den kom ut. Det var ganske utrolig hvordan hun skriver så lett men likevel dekker ganske mange dype tema? Den ble litt ujevn på slutten, men det var noe med den dagligdagse tonen som jeg likte veldig ogdt. Og så mange forskjellige skjebner, som søsterens triste liv.

  Året etter Brick Lane kom en annen bok ut om innvandrere til England, Maps for Lost Lovers, av Nadeem Aslam, som blåste sokkene av Brick Lane i min mening. Poetisk, sterk, sint og helt uforglemmelig. :-)
  Har forresten forsøkt meg på et par andre Monica Ali bøker, som Alentejo Blue, de var forbløffende dårlige!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, godt med et litt mer positivt perspektiv, montro om det er alt det dagligdagse som gjøre at den er så vanskelig for mange å huske.
   NOterer meg Nadeem Aslam, sinne er akkurat det som mangler i Brick Lane.

   Har hørt flere si at Alentjoboka ikke er noe særlig, synd at ikke bookernomineringer automatisk gir fantastiske bøker -)

   Slett