søndag 8. mai 2011

SENTRUMSLØPET 2011

Livsløs, i transe og helt blottet for energi. Nesten bevisstløs.
Fotografert av min mor på Rådhusplassen, ca 7km. Jeg hørte ingenting, har ingen erindring om å ha løpt her at all. 1 meter unna ropte hun HEIA HEIA, men her var det kun mål og/eller en velegnet, anononym bryteplass som gjaldt. Flaks for meg at det var tett langs hele løypa.


Sentrumsløpet 2011
Iflg. Garmin som mente jeg sprang 10,23km, på:
59,24 = Snitttid 5,48/km

Offisiell tid 59,23.
Garmin har selvfølgelig rett.

Det er 1,5min tregere enn ifjor og kun sekunder unna debuttiden, 2009. Null utvikling med andre ord. Det eneste positive må være at tross alt sprang jeg siste halvpart 1,5min raskere enn den første.
Grafen er egentlig brattere, men ble litt ødelagt av klipp/lim.


Uansett. Det var en strålende dag. Supervær, partystemning, kafeliv, og glimrende middag. Det eneste som burde strykes var selve løpinga. Men jeg kan ikke være for negativ heller, for selv om jeg kjepphøyt og ambisiøst har slengt rundt med - ihvertfall bedre enn ifjor -
, visste jeg jo hvordan det lå an.

Det var VARMT!
og:
Leggen(e) har ikke funket siden asfaltstart, og det ville vært ren magi om den skulle blitt kurert til løpet. Melkesyra er konstant og det gjorde vondt allerede vandrende før start. Allergien og pusten er et kapittel for seg, men slik var det i fjor også, så da gidder jeg ikke nevne det.

Men: hadde jeg visst hvordan det skulle utarte seg, kan det hende jeg hadde holdt meg heiende i veikanten.

Jeg kom meg opp slottsbakken, mirakuløst, og så var moroa over. Km nr. 2 og 3 var jeg konstant på utkikk etter passende brytesteder - men alt var så offentlig og man kan jo ikke bryte i nedoverbakker - eller i skyggen - og man kan ikke gå 2km før mål - ikke når det bare er 10min igjen - eller 8 og ihvertfall ikke på oppløpet - som varer evig, et helt liv, og man løper og løper
, og vet man egentlig ikke beveger seg stort
, også er det over.

Når bananene var spist, leggen tøyd og lidelsenstårer tørket bort
var det jo egenlig ok. En storartet opplevelse
, hvis man bare ser bort ifra selve løpingen.

Banesåret ble høyrefoten.
Først leggen, som var forventet - og forhatt, men jeg var forberedt og hadde en minihåp om at jeg kunne løpe det av meg, hvis jeg var godt oppvarmet og greide holde til 5km. Det jeg burde ha skjønt etter gårsdagens sykling, var låret. Første nedoverbakke, første harde landing på brosteinen og det sakk. Muskelløst, vondt og helt uten motstand. Hver gang jeg landet ga det etter, og for hver nedoverbakke ble det verre.
- ris til egen bak når man tar på seg 3mil sykling med vogn dagen før, men siden ingen av sykkelturene var trening, kun bringing, henting og følging - og i lusetempo, trodde jeg det ikke ville utgjøre noe forskjell. Låret var jo svakt på forhånd.
NÅ, er det urørlig.

Vi var TIDLIG ute. Ingenting er verre enn å stresse avsted og det viktigste er å få velge skap først. Etter noen mnd-er som gym-medlem er jeg erfaren og smart, rett ved vasken, med open space på begge steder. Før ville jeg valgt hjørnet og blitt sperret inne. Tenkte å ta et bilde etter løpet som sammenlikning, men fryktet de rasende, indignerte hordene som ikke ville avbildes i undertøyet.

Oppsummert:
THE GOOD!
 • Jeg fulførte og gikk ikke.
 • Jeg fullførte tross ekstremt negative tanker og dysfunksjonell kropp.
 • Jeg fullførte - fordi jeg stadig så noen som så ut til å ha det værre. - hvis hun/han kan løpe i denne bakken kan jeg også -
 • Jeg fullførte og kom meg under timen, noe som etter 6 virket nesten fysisk umulig.
 • Jeg fullførte og gikk ikke.
THE BAD & UGLY
 • T-SKJORTENE. Vi meldte oss på innen fristen i januar, men ble hverken tilbudt eller så noe til de tekniske vidundertrøyene de reklamerte med.
 • Sentrumsløpets nettsider, som ikke bare er tungrodde, men de sletter jo gamle resultater, hvorfor i #### er 2010 resultatene borte?
 • 8k, slo meg med 5 sekunder. Crisis. Hele min identitet er i ruiner.
 • Været, hvor ble det av regnet? Plaskende regn og mindre støv og kanskje hadde jeg greid å pese litt oksygen ned i låret.
 • Alle som krysset gatene i tide og utide.


Noen sa at løypa er lengre iår, fordi den har vært for kort tidligere. Skulle de først forandre kunne de fjernet slottsbakken.

Jeg så ikke en sjel jeg har sett før, hverken på nett eller rl, bortsett fra 8k & gammelk (bilde), som landet på 46, tross en legg som var så vond at han måtte ises ned av kelneren under etterpåmiddagen.
Kan jeg få en pose med is til min atletiske men vonde legg?
Kelneren kom med plaster.

- vi var et ynkelig skue der vi humpet nydusjet ut av sats i krypefart. I det ene øyeblikket, spurter du oppløst i tårer og snørr over mål, i det neste kan du knapt gå og tilbringer resten av dagen med is, tigerbalsam - og gode historier.

For det er jo hele moroa.
Etterpå.
Historiene, grafene og bildene fra felten
, grimaser og gledestårer.


Ellers? Noen som fikk t-skjorter?
I have to know.

21 kommentarer:

 1. Morsomt å lese!

  Og ja, det var nok mange som ikke fikk med seg t-skjortene. Det var visst ikke så lett å få det med under startnummerutdelingen skjønte jeg.
  Forøvrig syns jeg den var litt kjip, som Tunnelløpet sin. Jeg liker best de fra Nike.

  Jeg visste ikke engang at man fikk t-skjorte ved påmelding før 16. januar. Det var vel ikke opplyst på forhånd? Jeg trodde det kun var som premie, f.eks. om man vant Duell. Det gjorde jeg forøvrig og fikk t-skjorte: Den samme! Kunne jo ha vært en annen t-skjorte/eller annen premie da. Men men, da endte jeg opp med både rød og hvit.

  De hadde mange t-skjorter, så det er sikkert mulig å få tak i på BUL.

  SvarSlett
 2. Oh, jeg var rett i nærheten av deg da du bevisstløs humpet deg forbi Rådhusplassen...
  Jeg løp definitivt ikke, og er skrekkelig imponert over at du i det hele tatt gidder :D

  SvarSlett
 3. Gratulerer! Jeg bøyer meg hundre ganger i støvet for deg, for det er jo helt utrolig tungt bare å være et fungerende menneske når pollensesongen er som verst, og det skjønner jeg at den er nå i Oslo? Her i Alta raker vi plenen mellom snødungene og naboen min tok frem snøfreseren nå i formiddag for å bli kvitt de verste dungene......Men uansett - du er min helt!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med vel gjennomført! :)

  SvarSlett
 5. Gratulerer med vel gjennomført! Det var jo veldig varmt i går, det må ha vært tungt, og med vonde lemmer i tillegg... Veldig skuffet over at jeg ikke så deg, men sånn er det, du får melde deg på flere løp så jeg får flere sjanser til å gi deg en pep-talk underveis... Det hadde nok hjulpet! :)

  Håper du har gitt deg selv belønning i form av chips, smash, vin... Det har du fortjent!

  SvarSlett
 6. Gratulerer! Det er jo en helt genial tid å komme inn på, tross alt. Ellers... Stakkars! Jeg syns alltid synd på deg når du løper.

  Vet du hva. Jeg har en teknisk-vidunder-t-skjorte det står Oslo Maraton på, selv om jeg aldri var i nærheten av å løpe eller stille i det hele tatt, men fordi alle som meldte seg på fikk en Hurra-for-deg-trøye likevel. Meld deg på maraton neste gang. :)

  SvarSlett
 7. Gratulerer! Synes det er veldig bra gjennomført jeg! Og alt under en 1t er knallsupertid spør du meg :) Vær stolt!

  SvarSlett
 8. Du er sterk! Gratulerer med en gigantprestasjon. Man må da bli tøffere av å trosse så mange smerter og plager i en hel time, bare for å nyte det etterpå. Merkelig at vi gjør sånt, men det gjør vi. Igjen og igjen. Veldig imponert over bilbrænsjen din!

  SvarSlett
 9. Gratulerer med gjennomført løp!

  Jeg synes Sentrumsløpet er et kjempeflott løp, et av de jeg liker best.

  Men det er 2 ting jeg irriterer meg over:

  1. Hvor blir det av alle bildene fra Sentrumsløpet? Langs løypa står da mange proffe fotografer med digre kamera og lange linser. Men Sentrumsløpet har så og si bare 1-2 bilder på nettsiden og henviser ellers til kondis. Men kondis har kun bilde av de som løp raskest samt fra barneløpet og sprinten. Men den store massen, de 99,9% som løp 10 km er helt glemt.
  Ikke engang VG, Aftenposten eller Dagbladet har 1 ord. Her deltar det rundt 7.000 mennesker og så ikke 1 ord. Hadde det vært en demonstrasjon på Karl Johan med 200 mennesker så hadde de fått bred dekning, på samme måte som en fotballkamp med 1.000 tilskuere.
  Utrolig at pressen neglisjerer et løp med så mange deltagere som gjør noe positiv for helsa. Er det ikke in for avisene og skriv om trening og aktivitet nå da.
  Så da kan man lure på alle de proffene som sto rundt i løypa og knipset i ett kjørt. Hvor er de bildene? Hva brukes de til..?

  Kunne ikke Sentrumsløpet ha engasjert de samme fotografene som er med i Oslo Maraton og tar FLERE bilder av ALLE løperne?
  Et løp med 6.000-7.000 deltakere bør ha masse bilder!

  2. I selve løpet var det utrolig irriterende alle de som sprakk og ikke klarte å jogge lenger, men måtte gå. Greit nok. Men hvorfor iall verden fortsette å gå MIDT i veien der vi andre løper?
  Hvorfor ikke TRE TIL SIDEN når man må gå? Det var fullt mulig å gå utenfor løypetrasseen hele veien.
  Hvorfor fungere som en flaskehals, en propp som hindrer de som prøver å gjennomføre løpet?
  Egoister! Sånt kaller man slike typer.

  SvarSlett
 10. Punkt 1 er jeg veldig enig i. Jeg hadde tenkt å skrive et innlegg om det i går, men det kokte bort. For moro skyld søkte jeg etter Sentrumsløpet på VG, Dagbladet og Aftenposten for å se hva jeg fikk opp og det var veldig lite.
  Tenkte jeg skulle søke etter Birkebeinerrennet og -rittet på de samme nettavisene og sammenligne...

  Punkt 2 så er det jo gjerne sånn at nå man blir kjempesliten og går litt, så er man gjerne for sliten til å komme seg ut til siden. Men jeg skjønner det er irriterende. hadde selv folk som begynte å gå foran meg, men jeg ligger så langt bak at de irriterer heldigvis minimalt. Jeg pleier normalt å gå mye selv, men prøver det jeg kan å ta hensyn og da ligge til høyre.

  SvarSlett
 11. Tone: Tar deg på ordet hvis du sier de skjortene ikke var noe å skryte av, da gidder jeg ikke bråke med arrangørene.
  - selv om de gikk sterkt ut og lovet til alle som meldte seg på innen 1.feb.

  Chassi: Maraton skjortene er glimrende, har både 2009/2010 og det er blant de mest brukte løpetrøyene. (nike)

  Elikken: Du var vel ikke en av dem som presset deg over veien, i tide og UTIDE?, med barnevogn, sykkel og ørten bokposer?

  Jannicke: Lang plystrelyd for divanatrekket, når jeg blir like kjapp blir det løpeskjørt på meg også, må ha noe å strekke meg etter -) Hva er en bilbrænsj?

  Ellers takk for alle godord, nå som jeg er ferdig suger jeg til meg alle lykkeønskninger.
  En gang, jeg lover, skal jeg løpe et flytende, usytende hurtigløp, med pers - på spenstige tåballer.

  , men Astrid: hadde jeg sett deg ved veien igår hadde jeg garantert grepet muligheten til en peptalk stopp. Alt for å slippe å fortsette -)

  SvarSlett
 12. Anonym: Jeg er 100% enig i punkt1. Det hjelper ikke at de kommer slepende med bilder noen uker senere, for det er nå, dagen derpå vi vil feire løpet. Sammenlikne med andre og og le av grimaser og surstoffmangel.

  På youtube ligger det 3 videor fra kondis, jeg så ingen kjente, men regner med det dekker midtfeltet.
  Men det er alt jeg så langt har funnet. Hadde det ikke vært for bloggene og alle løpshistoriene, ville det vært et trist afterparty.

  Jeg skjønner heller ikke hvorfor det ligger ei remse bilder fra barneløpet og jeg irriterer meg grønn på sentrumsløpets egen nettside. Fordi de ikke viser km-tider - som de gjorde for 2 år side - og fordi de har fjernet tidligere resultater ????

  Når det gjelder punkt 2 - og de gående - er jeg ambivalent. Dvs, at siden jeg nå kom meg igjennom dette løpet løpende, er det irriterende med alle de slitne gå-ere som hindret meg på slutten, spesielt ved tunnellen. Men jeg vet at jeg hadde vært like eitrende opprørt på bakfrapuffere hvis det hadde vært jeg som gikk
  , midt i veien.
  Her snakker vi ekte egoist -)

  SvarSlett
 13. Hei - 19:44 her igjen.

  Jeg liker som sagt Sentrumsløpet veldig godt, men jeg synes det var enda bedre før.

  1. Før fikk vi resultat og strekktider på hver eneste kilometer.

  2. Det var profesjonelle fotografer i løypa, bl.a. på Rådhusplassen, som tok bilder av de fleste løperne. Husker jeg fikk tilsendt et lite eksemplar i posten,selvsagt med vannmerke eller kryss, men du fikk muligheten å kjøpe et større og rent bilde.

  3. I tillegg var det 2 drikkestasjoner og ikke 1 som nå.
  Nå skal det likevel tilføyes at jeg overlever med en drikkestasjon, men hvert løp er forskjellig og noen ganger har man mer behov for væske enn før.
  I år var det også kun vann, som er godt det, men før var det vel noe annet i glasset (styrkedrikk?).

  Uansett bør arrangørene få tilbake strekktidene. OG de bør sørge for ordentlig fotografering!

  Når norsk presse ikke viser interesse for at tusenvis av mosjonister trener og deltar i et større løp - langt flere personer enn mange av de andre arrangementene de dekker, så bør i det minste Sentrumsløpet sikre seg at løpet blir dokumentert med flere bilder.

  Forøvrig er jeg helt enig at nettsiden deres er virkelig tynn. I 2011 er det en smal sak og lage en god nettside.

  Sentrumsløpet er et så flott happening at det fortjener at man forbedrer seg på de punktene jeg nevner. Man må yte det lille ekstra :) Da er jeg sikker på at Sentrumsløpet passerer 10.000 deltakere igjen.

  SvarSlett
 14. Det var bare lokalavisen DittOslo som greide å få med seg et av Norges største løp.

  Og de har skjønt det - de har ikke bare bilder av eliten og de aller beste.
  DittOslo har lagt ved en bildeserie av folk flest, stor og liten.

  Der fikk iallfall DittOslo en ny leser.

  http://www.lokalavisenfrogner.no/sport/folkefest-i-sentrum-1.6218808

  SvarSlett
 15. Så morsomt! Der fant jeg til og med bilde av sambo!
  Takk for link! :o)

  SvarSlett
 16. Og jeg tror jeg ser Silja på bilde 38?

  SvarSlett
 17. Alt under en time er fryktelig imponerende, synes jeg. Hadde ikke klart det selv.

  SvarSlett
 18. Anonym: Takk for avislenken, jammen så jeg ikke noen kjente også, såvidt det var. Er enig det meste, spesielt når det gjelder km-tider og drikkestasjoner - bring it back!!

  Lillesøs: Så godt som du trener for tiden kan det hende du allerede er en langt under 60 løper. Du vet det ikke sikkert for gps-en er på plass.
  (((garmin, garmin)))

  SvarSlett
 19. Nei, det vet jeg at jeg ikke er! Men bursdagen nærmer seg, og får jeg ikke pulsklokke/gps, så....

  SvarSlett
 20. Tjihi, vet du virkelig ikke hva bilbrænsjen er? Mente å skrive viljestyrken din, men min iPad synes visst at bilbrænsjen er et vanligere ord...

  SvarSlett
 21. Bilbrænsj som viljestyrke har jeg aldri vært borti - kreativ kommentereing -)

  SvarSlett