søndag 5. juni 2011

PAUSEFYLL


Sommeren
uten Menn
(2011)
- Siri Hustvedt


Originaltittel: The Summer without Men
Lydbok lest av: Silje Lundblad
Oversatt fra engelsk av: Bodil Engen
Som det klart og tydelig framgår av mais lesestatestikk er misforholdet imellom leste og omtalte bøker stadig voksende. Leselysten trumper blogglysten hver gang og ved siste telling ligger jeg 16 bøker bak. Dette kun for 2011.
- so løsningen blir korte, konsise og two the point rapporter.

Dette var min første Hustvedt bok.
Hun har stått på ønskelista lenge, nok en av disse forfatterne som de fleste har lest og likt, men som jeg aldri får somlet meg borti. Kanskje burde jeg valgt en annen bok å starte med, for trangen til å lese Hustvedt bøker kjølnet kraftig etter å ha hørt igjennom denne.

Story:
Mia på 50 forlates av sin professorektemann. Han trenger en pause, med en yngre kvinne. Mia får sammenbrudd, blir psykoseinnlagt og når hun kommer til hektene, flytter hun inn hos moren. Der henger hun på aldershjemmet og underviser tenåringer i skrivekunst.

Omgitt av kvinner av ulike generasjoner, filosoferer, generaliserer, kåserer og foreleser hun - til det absolutt kjedsommelige - og sakte tikker rapportene inn om at missing husband
kanskje ikke har det så fabelaktig med 'pausen' likevel?
Det er vel meningen at vi skal undre og spekulere på om hun tar han tilbake. - men jeg forblir uengasjert.

Jeg må ha skjønt at jeg ikke kom til å skrive denne omtalen på en stund, for denne gangen tok jeg notater. Bank i bordet og for en glede det var å åpne mappa på Siri og se at jeg faktisk hadde rablet ned spredte tanker.

Usensurert, i full fart etter boka var ferdig.
- ment som stikkord for en framtidig omtale.
 • kald og ung oppleser, passer ikke rollefiguren 50
 • for intellektuell, mangel på følelse
 • vs Ebba Haslund, ekte gamle kvinner
 • filmer beregnet på 14årige gutter, sæd, spy og promp
 • kronologi overrated
 • jane austen og lesesirkler
 • kvinner og romaner, menn med penn
Sitater, snippets, annet er frie assosiasjoner. Work it out!
Det jeg selv kom på når jeg så denne lista var at jo jeg sammenliknet med Ebba og jeg likte ikke oppleseren. Hun hørtes altfor ung og collegy ut, mil fra en psykotisk nylig forlatt kvinne på 50.
- fra nå av skal jeg skrive stikkordsliste hver gang, det satte en ekstra spiss på omtaleskrivinga , å prøve og huske hva det nå var jeg mente.

De som husket hva de mente:
Velartikulerte, reflekterte & tidligere ute.

Fjord - skrev klisje og ukeblad.
Solgunn - syntes den var troverdig og godt lest
Dagsavisen sa - 'spenstig om kvinneliv'.
Litteraturklubben - får et helt sitat:
- I Mia har hun skapt en leken, lærd og skarp forteller, som trekker tråder fra sin egen situasjon bakover gjennom verdenslitteraturen og vitenskapen, med vittige streif innom århundrers tankegods om forskjeller mellom kjønnene, om natur og kultur, om makt og kjærlighet. Slik blir Mias høyst personlige fortelling også en fortelling om kvinner og menn gjennom historien, en roman som får plass til enorme mengder tanker og følelser på sine drøye 200 sider.-
- for det er nettopp dette som kjeder meg med boka
- århundres tankegods presset inn på 200s.

Sommeren hos tanum.no

Know your writer:
Siri er født i USA. Mora er norsk, faren norskætted. Hun har studert i begge land og gitt ut både romaner, essays og noveller. Mer på hennes hjemmeside.

Ellers: er hun gift med Paul Auster og det eneste jeg greier å tenke på
når jeg ser dette bildet er Lily fra ColdCase.

- psstt, seterjentene tilbrakte hver sommer uten menn, ihvertfall lot de som.

11 kommentarer:

 1. Og der kom omtalen - men tenk at man kan lese/høre så forskjellig, og denne gang kan vi ikke skylde på at den ene leste boka og den andre hørte, for vi har jo lyttet begge to.

  SvarSlett
 2. I know,
  nå er det nesten så jeg ikke tør høre Bumerang -)

  - mest sjokkert over at vi reagerte så ulikt på oppleseren. Det kan jo også hende at jeg hadde for høye forventninger. Hustvedt skulle jo være ALL THAT, og var godt hypet på forhånd.

  SvarSlett
 3. Du burde ha startet med en helt annen bok av SH. Helst med den første, "Med bind for øynene/Blindfold".
  Jeg syntes denne var ok, men ikke på Siri Hustvedtnivå slik hun var før.

  SvarSlett
 4. Likte den ikke jeg heller, sluttet å lese etter 50 sider.

  SvarSlett
 5. Jeg har hørt masse positivt om Hustvedt, startet selv å lese denne boka men ga opp etter kort tid. Kjedelig, var mitt inntrykk. Men sikkert lurt som Lille søster sier å lese ei anna bok, da denne har fått litt varierte omtaler.

  SvarSlett
 6. Likte den jeg, leste den altfor fort (som vanlig) - men syns det var en aktuell og interessant case i grunn. Og, tittelen er flott!

  Kanskje er det jeg elsket (eller hva den het nå) en bedre SH roman? Det var min første av henne i ale fall, og som du skjønner ga den mersmak..

  SvarSlett
 7. Jeg tar det til meg og lover og prøve ei bok til før jeg gir opp Hustvedt som en
  ikke-for-meg-forfatter.

  SvarSlett
 8. Jeg har ikke lyttet til boka - men virkelig helhjertet forsøkt å lese den. Men har rett og slett ikke ORKET å lese den ferdig! Har forsøkt meg på de fleste av Hustvedt sine bøker, men nå har jeg nok gitt opp....

  SvarSlett
 9. gratulerer med 7.juni

  SvarSlett
 10. Det er så herlig med bøker som noen liker og andre misliker, for da føler jeg at jeg ikke trenger å lese dem selv. Nysgjerrig? Å nei, ikke denne jenta. Men Siri Hustvedt skal jeg forsøke meg på en dag. Det blir nok "Det jeg elsket". Etter din omtale, er forventningene mine nå heller kjølige. Bøker med collegy fortellere kan jeg spare meg for. Husj.

  SvarSlett
 11. Tror mitt neste forsøk også blir
  Det jeg elsket eller Blindfold som anbefalt lenger oppe.

  - psstt, det var oppleseren som var ung og preppy, ikke fortelleren - men kanskje er det samme sak. De som har lest papirutgaven har nok bedre oversikt.

  SvarSlett