onsdag 27. april 2011

LONE WOLF.


The Outlander
(2007)
- Gil Adamson

Villvesteventyr i Canada.

Enken Mary er på rømmen fra 2 svogere. Hun stjeler en hest og forsvinner i villmarka, der blir hun reddet av et kvarters true love, før hun igjen blir overlatt til seg selv, flytter inn hos presten og overgir seg til naturkreftene.

Det var den vage delen, resten inneholder spoilende hint og spørsmål så vil du beholde all spenning er dette tidspunktet du slutter å lese. Nå.


Moving on!

Første setning.
"It was night, and the dogs came through the trees, unleashed and howling,"
Jeg likte boka. Det er en eventyrroman, ikke cowboy eller chic'lit men en god tradisjonell dameroman - med eventyrtwist på rømmen og snev av magisk realisme (spøkelser og stemmer i hodet). Sprinklet med natur, suggerende tidsbilder fra 1900s Canada og en vassekte naturkatstrofe.


Språket er lyrisk men drivende, see det går ann å beskrive naturen og framdeles ha framdrift og plott. Her piskes du stadig videre, gjennom ødemark, fjell og eksentriske typer, side etter side: hva skjer med Mary?
Slipper hun unna? Burde hun slippe unna?

Heltinnen, 19årige Mary Boulton, som myrdet sin mann og stakk av. Shh, dette er ikke en spoiler for det står omtrent på første side. Hvorfor hun drepte han er mer uklart, det hintes mot sjalusi, men det virker for enkelt. Han lurte og bedro, men hun likte jo han ikke i utgangspunktet, så virker sjalusidrap troverdig?

En kald fisk?
Hun elsket barnet, men når barnet var borte vil hun også bort. Så hun skjøt og stakk. Hva som egentlig skjedde med barnet er uklart
, kanskje sov jeg over de sidene
, kanskje overlater jeg det til neste leser.
- og kanskje hadde hun ikke noe valg, hvordan skulle man ellers slippe unna dårlige ektemenn i forgagne tider

Noe varm og kjærlig kosepus er hun ikke. Beregnende og kjølig. Hektet fast mellom en priviligert kald barndom og gift hardship i villmarka. Introvert rebell med flukt som eneste våpen og hele tiden reddes hun av menn, mer jomfru i nød enn girlpowerchic i marka.
Hun flykter og reddes - til hun må flykte igjen, men underveis blir hun sterkere og når slutten truer med Hollywood og truelove forever
. gjør hun et siste sprell.

Likte jeg slutten?
Yes, I did. Den passet boka, viser reell karakterutvikling og har et glimt av everafter tross alt. Selv sluker jeg alle slutter der man segner om i hverandres armer, men dette er bedre, alt er mulig, kanskje til og med en oppfølger?

Noe negativt? Litt for mange tilfeldigheter og repetisjoner. Hun burde ha dødd 3000 ganger, men er heldigvis vakker nok til at det alltid står en mann og venter.
Best? No regrets. No remorse.
Inspirasjon:
- both hunter and hunted, soft tongue and sharp teeth-Kilde: Biblioteket
Boka heter Enken på norsk.

Know your writer:
Adamson ble født i Canada i 61 og Outlander/Enken er hennes første roman. Den tok henne 10år Å skrive og lå 2 år i skuffen etter den var ferdig. Fra før har hun skrevet dikt og noveller. Inspirasjonen er bla. Canada, pionertimes og x-files.
ANBEFALES!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar