søndag 6. mars 2011

ÅTTEPÅTTE RØMMEDRESSING.


Saturday (2003)
- Ian McEwan

Lydbok lest av:
James Wilby

Story:
Verdens dystre tilstand, (9/11, Irak), tynger nevrokirurgen (psstt, mcdreamy) og gir søvnproblemer. . En bilulykke, en syk kriminell som banker på, familieproblemer og tryggheten som sprekker.
- alt på en eneste lørdag.

Jeg hadde store forventninger til denne boka. Eneste McEwan jeg hadde lest fra før var On Chesil Beach, som jeg likte godt. Det er ei 1001bok og forfatteren er feiret og prisvinnende.

Men: Jeg slet:
Oppleser Wilby var monoton og kjedelig.
Upersonlig skolefjernsyn lesing.
Distansert 3.pers fortelling med avmålt forteller og livstrett oppleser.

Det hjalp heller ikke at starten er introvert med fokus på krig og hjernekirurgi. Generelt om svulster - og mer spesifikt om konas svulst. Kona som han møtte på sykehuset som turnuskandidat
- hun skulle opereres for, duh - hjernesvulst.
Og jeg er som vanlig ekstremt litterært følelsesmessig påvirkelig. Det skal ikke nevne ordet svulst mange ganger før jeg kjenner huden strekker på seg og synsnervene forstyrres. Dobbeltsyn og svimmelhet
- og det før første cd var over.


Det blir bedre utover - og jeg lot meg tidvis engasjere. Historien rundt datteren og svigerfaren er spesielt god. Baxters inngripen - som er vendepunkt og historiedriver. Uten skurken Baxter hadde dette vært nok en roman om mannen som sliter med verden og tiden som går. - tikkende klokker.
Det hadde vært dårlig med romanmatriale uten kjærlighet og tidens tann
, fra nobelromaner til ungdomsvampyrer.


ZZZumzum. njjaaa OK:
Det er mye subtext, småspark og filosofering.
Dagens verdensbilde, kunst & litteratur, ekteskap, familie osv.
Godt skrevet, velartikulert og flytende, likevel langtekkelig nok til at jeg utsatte lesingen av Atonement. Originalplanen var å lese de back to back, men nå sender jeg den tilbake til bib.hylla - ulest.

Kilde: Biblioteket
McEwans hjemmeside
For dypere refleksjon og flere detaljer,
Bloggere: Beatelill og Bai.


Know your writer:
McEwan er født i England i 1948. Han debuterte med novellesamlingen First Love, Last Rites i 1975 og Saturday er hans 9. roman. Solar (2010) er den nyeste.
(psstt, wiki) Før han skrev Saturday, fotfulgte han en utvalgt McDreamy i lengre tid, under operasjoner og pasientvisitter. Dedication!

Årets første omtalte 1001-bok .
Revidert mål er å lese 25 iløpet av 2010/11
.
Dette er nr.11.
Går som en lek -)

4 kommentarer:

 1. Jeg hadde samme opplevelse som deg: første McEwan bok var meget god (The Cement Garden), neste skuffet (Solar). Den var ikke dårlig, men heller ikke så god som jeg håpet på. Nå leser jeg "On Chesil Beach". Den er på nivå med førstnevnte, og jeg er igjen begeistret for McEwan.

  SvarSlett
 2. Jeg har det også sånn med McEwan. Likte Sementhagen og Omforlatelse, men ikke Amsterdam. Har ikke lest noe av ham siden, men alle skryter sånn av On Chesil Beach!

  SvarSlett
 3. Siden dere begge nevner Sementhagen som opptur, tror jeg det får bli min neste McEwan bok.
  Atonement utgaven jeg lånte var uansett en forkortet utgave
  - og slike kan man jo ikke lese :-)

  SvarSlett
 4. Kjærlighet og tidens tann. :)

  McEwan er en sånn forfatter som "alle andre" leser, men som jeg ikke har fått med meg i det hele tatt.

  SvarSlett