fredag 6. august 2010

MOTHER'S MILK


Song of Solomon (1977)
- Toni Morrison

Prisbelønt og en av grunnene til at Morrison fikk Nobelprisen i 93.

Macon Dead III aka Milkmans reise og utvikling på indre og ytre plan.
Helten, Milkman Dead, som ikke aner hvordan han fikk kallenavnet sitt, kommer fra byens rikeste svarte familie og er bortskjemt&bortdallet av kvinnene rundt seg, mor, søstre, tanter og elskerinner. Han er kjed og likegyldig til det meste, med ingen respekt hverken for kvinner eller historie, les egen bakgrunn, slaveri etc.

Til:

Foreldrene betror og lesser sine dysfunksjonelle liv og bakgrunn over på han - begge beskylder hverandre, han ender opp med å stjele fra sin tante, navleløse Pilate og legger ut på en reise tilbake til sine røtter - stamfar Solomon, Circe med hundene i skogen, Guitar with Gun, erkjennelser og åpenbaringer.

Han vender tilbake en ny mann, blir tilgitt av Pilate og de reiser sammen tilbake for å kaste seg ut i den åpne slutten, siste setning: "If you surrender to the air, you can ride it."

Ett av de hyppigste søkeordene for de som havner på denne bloggen er Analyse av ditt&datt, spesielt mange som vil ha analysert Läckberg?, så derfor bøyer jeg meg i støvet og presenterer

Analysetipsliste i fullfart.
selektivt og tilfeldig.
 • NAVN Kvinnene i boka har fått sine navn ved å tilfeldige fingre i bibelen, søstrene First Corinthian og Magdalena (Lena), Pilates + Reba og Hagar. Circe er kjent fra gresk mytologi men kanskje aller mest fra Odysseen, der hun gjorde menn om til griser - eller kanskje hunder som i denne boka - jeg innbiller meg at det er Butler familien og men gone wrong.
 • - gutta sine navn er mer tilfeldige - Macon Dead navnet kommer av feilsstaving under registrering (etter slaveriet), Milkman og Guitar går begge under kallenavn. Mother's milk og brystet som det ultimate objekt.
 • KVINNENE - først når han begynner å høre på kvinnene - i Shalimar og hjemme blir det fart i Milkmans modningsprosess - han innser feil og mangler og reiser hjem til tilgivelse.
 • HISTORIE/KULTUR. Å akseptere hvor man kommer fra, slaveri & kultur, fedre & sønner, mødre & barn - å gå bakover for å komme fram og opp - frihet.
 • FORTELLERTRADISJONER - folkemunne, eventyr, sang og lignelser.
 • JESUS & PILATUS - ikke som jeg vil bare som du -
 • alle mordforsøkene på Milkman.
 • osv osv. (happy?)
Jeg var merkelige grunner helt sikker på at jeg hadde lest denne boka før, men jeg begynner å tro at jeg har blandet Morrison med Alice Walker og den Morrison boka jeg trodde jeg hadde lest var Walkers Gledens Hemmelighet, skjønner ikke hvordan Solomon har blandet seg inn.

Dette er en ny favoritt, og Morrisons språk grep meg - det skjer ting hele tiden, både i selve plottet og i subteksten, noen ganger referanser og hint høyt over og beyond, andre ganger - aha og selvfølgeligheter - trangen til å kaste meg over resten av forfatterskapet har definitivt inntruffet.
Det blir mer Morrison, etterhvert.


Boka var et BC-eksemplar, plukket opp på OsloS og full av blyantunderstrekninger. Enkelt ord eller hele avsnitt - ga både ekstra dybde og leserglede - følte meg glup og reflektert når jeg var ferdig - alle de små poengene jeg glatt ville ha oversett. Bokas Reise.

- som vanlig er det bare å rope ut så lenge den står som Available, regner med jeg slipper den mens jeg er i Trondheim.


Andre Toni Morrison bøker jeg bør lese?

Glemte nesten.
Nok en
1001-bok.
Det blir årets nr.8 - 12 igjen.
Det burde kunne gå!

2 kommentarer:

 1. Når du skal lese mer Morrison, så anbefaler jeg virkelig, virkelig "Elskede". Veldig bra!

  Song of Solomon har jeg lest for en del år siden, men jeg husker så lite. Glemsk, visst...

  SvarSlett
 2. Takk for tips, har stått med Elskede i hånda før uten å latt meg overbevise, så det er godt å høre at den er varmt anbefalt.

  SvarSlett