onsdag 21. juli 2010

MOR THERESA.


Thereses Tilstand (1992)
- Hanne-Vibeke Holst

Oversatt fra dansk av:
Karin Bakken
(2001)

Therese, en fremadstormende journalist med et klassisk dilemma - drømmejobben som utenrikskorrespondent i Moskva eller drømmemannen? og som mulig tunge på vektskåla - boller i ovnen,
, se hvor morsomt når jeg prøver å være kryptisk.


Fra før har jeg lest Kronprinsessen av Holst - førsteboka i en annen trio - som foregår på den politiske arenaen (og som jeg likte mye bedre) - men hovedlinjene er de samme:
- hva kvinner må slite med på mannsdominerte arbeidsplasser
- jobb versus familie/kjærlighet/barn

, og i denne, early 90s, førsteboka, kan det se ut som man velge, pose og sekk not optional.

Kvinne med barn (i magen), lar seg ikke forene med farlige Moskva (jada det er et spenningselement her også), og menn dyrker gravide kvinner.

Helten Paul er ikke spesielt charmy - krevende og oppfarende - noe som gjør mitt valg for Therese innlysende - ta jobben, få barnet and RUN. Holst dog vil gjerne ha fram pliktfølelsen og understreker innbitt, samfunnets ytre krav til kvinnen og kvinnens indre krav til seg selv. Ja takk begge deler sier jeg - indre, ytre, posen og sekken + mannen på kjøpet.

- så hva velger Therese?
I første omgang ingenting, hun bare fortsetter, lar tiden gå, vingler, stikker og tar først på siste side en beslutning - kanskje, for tross alt er det 2 bøker til i serien - og til tross for chic'lit innpakning, enkel problemstilling, at den innimellom var gudsjammerlig forutsigbar og kjedelig - har jeg nå likevel bestilt de 2 siste på biblioteket - kan jo hende det tar seg opp.

Ifølge bitterfittan Maria kommer jo skjevdelingen imellom kjønnene først til synet når man får barn - så jeg krysser fingrene for svensk bitter og dumping av Paul i bind 2 - Det Virkelige Livet.


Bookcrossingbok jeg plukket opp på LaBaguette, OsloS. Bokas Reise. Tenker jeg tar den med på neste Oslotur - men så lenge den står som Available er det bare å ta kontakt hvis du vil lese den.


OPPSUMMERT:

Jeg leste ut denne på flyet til Frankfurt og som lettlest feriebok mens man innbitt prøver å få tiden til å gå, var den helt grei.

Therese hos tanum.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar