fredag 26. mars 2010

HOPPESTOKK, RAGNAROKK


Jern (2010)
- Torgrim Eggen

Mottatt fra CappelenDamm i forbindelse med
Bokbloggturneen.
Igår sa Shauri sin mening
og i morgen KristineE. 

En viss person utbrøt engang - i en kontekst jeg har glemt -
Jeg ....fyll in adjektiv.... Torgrim Eggen og siden den gang har jeg alltid vært litt nysgjerrig på hva det var med mr.Eggen som frambrakte så sterke følelser,
- på tide å finne det ut.


Ulike personlige kriser driver de 3 hovedpersonene Gro, Ove og Ina inn i 'dommedagsbevegelsens' Pepsi - sorry
Pespics - idylliske eiendom Folkvang. Det er 2009 og 3 år igjen til verdens ende, kun noen få utvalgte overlever.

Folkvang er et Catch22 av et åpent ekteskap, du er fri til å gå din vei når som helst - men nåde om du gjør det. Det foreleses, harseleres, belæres og sveipes - gudinnekulturer, religion/filosofi, energikrise, finanskrise, svinekrise og generell paranoia og konspirasjon.


Historien fortelles igjennom bloggposter, eposter, et refusert manuskript og guru Boesers forelesninger. Språket veksler imellom de ulike formater og fortellere. Det som utpeker seg mest er Gros blogg (Yasmina) - full av skrivefeil, grammatiske blundere og veldig synlige orddelingsfeil - smiley hell. Litt overrasket over hvor forstyrrende det var å lese, spesielt med tanke på hvor slepphendt jeg er på denne fronten selv - (psstt kunstnerisk frihet).


- og når vi først snakker om Gro er den hun som er Eggens heltinne, bygd på myten om at man er dum (uutdannet eller utlending) hvis man ikke behersker paranteser og orddeling. Enkel hvis man deler følelser på nettet. Neida sier Eggen Gro er smartest av alle - duh -


Pekenese parodi på ukritiske blogger med dårlig språk og kun morsom hvis man godtar forutsetningen og aller morsomst hvis du er grammatisk orientert og tilbringer dagene på nettet.

Til kontrast er både Ove og spesielt Boeser svært veltalende og overbevisende, kunnskap og retorikk forfører og skremmer
- også meg:
Slik blir språk både tema og virkemiddel.
Bruk, misbruk og våpen - på ulike arenaer.


- og når vi nå skal snakke om meg - er jeg den perfekte leser av denne boka. Jeg okker meg over dårlig språk - snobbete aksept av forutsetningen - samtidig som jeg innehar alle Grokvalitetene og er like innbilt kritisk som Ina.

ExhibitABC: (og resten av alfabetsuppa)
 • Jeg slenger rundt med bindestreker, paranteser, :-))))) og deler fra sjeledypet (akkurat nå), jeg er også en notorisk språkblander (en utilgivelighet Eggen ikke har fått med seg).
 • Jeg er ekstremt påvirkelig, livredd parabener, søtstoffer og rødt kjøtt og tanken om Obama som anti-krist er meg ikke helt fremmed.
 • Angstfull og paranoid lot jeg meg forlede av Boeser, seriøs og hjernevasket og nå kan jeg alt om livet etter oljen og har energikrise på hjernen.
 • Jeg tuter, hyler og har begynt å følge ekstra godt med på Farmen - ikke for å kose meg med baksnakk og intriger (som ellers) men for triks og tips om hest, ploging og korndyrking. Korser for at jeg bor på landet med tilgang på settepotet, bringebær og brennesle. (han e sløv pottettkniven nu ja Jo)
 • Divine intervention fra verdensrommet sjokkerer meg heller ikke - man har da lest sin Dânichen om ikke annet.
 • Alternativ energi - all the way og hvor får man egentlig kjøpt en plog i disse dager?

- og for å gå tilbake til boka:

Jeg koste meg, engstelig nevrotisk til over halvveis, da fislet det hele litt ut og istedet for det store sluttslaget jeg hadde ventet var det bare over - uten videre og uten å ta stilling til noe som helst. Teoriene som lanseres (som man lett kan google seg fram til) blir stående åpne - ingen oppgjør og ingen retning stakes ut.

Vi aner at ting er nedadgående, udugelig internett, hint om opptøyer og så er boka slutt.


Annet:
At så mye av våre daglige liv i disse dager spilles ut skriftlig.
Skrift i ulike former og formater.
Kjør Debatt!!

Jern hos tanum.no (billigst)
eller rett fra forlaget.

8 kommentarer:

 1. Hærlig blogginnlegg! Jeg elsker at du tar med deg selv og dine tanker når du skriver om bøker. Fortsett med det! Jeg har lest flere blogginnlegg om denne boka, og ditt innlegg er klart best. :D

  SvarSlett
 2. hehe - Beate - jeg er nok mer enn alminnelig selvopptatt :-)

  SvarSlett
 3. Jeg har sagt mange ganger at jeg ..... Torgrim Eggen - og den påstanden står jeg for fortsatt;)
  Jeg er nemlig ikke i besittelse av den egenskapen som gjør at man klarer å skille mellom person og verk - jeg sliter - og jeg .......han virkelig sterkt:))

  SvarSlett
 4. - og jeg vet fremdeles ikke hvorfor?

  SvarSlett
 5. He-he. Har vi truffet hverandre, Homla? Og hvis ikke, er det noe vi kan gjøre for at dine fordommer på magisk vis fordamper, til fordel for den empiriske vissheten om at jeg er en erkekødd?

  SvarSlett
 6. Og selvfølgelig gjelder ..... ene mediepersonligheten Torgrim Eggen - det må presiseres - aner ikke noe om privatpersonen - hehe.
  Hva kunne vært gjort for å unngå alle ....ene?? Kanskje droppet noen av 90-talls intervjuene??!!
  Med andre ord jeg har ikke mye å stille opp med - hahaha - også ble jeg litt flau kjenner jeg, - med intens lyst til å ro meg langt bort.

  SvarSlett
 7. (he-he og goddag)

  - da får man bare hive seg på nærmeste søkemotor for å komme til bunns i saken.
  søkeord: empirisk erkekødd og 90tallskjendis.

  SvarSlett
 8. Det var selvfølgelig ikke tilsiktet å gjøre deg flau ... not.

  Men nittitallet? #Z = UNDO. Det var det.

  Bortsett fra at det, rent innimellom og sikkert av slump, kom en og annen bok og artikkel jeg er stolt av.

  SvarSlett