søndag 13. september 2009

IGNORANT - NOT EVIL.


Tokyo (2004)
- Mo Hayder


Grey er besatt av den japanske invasjonen av Nanking 1937 og jakter på en film som vil bevise den uhyrlige massakren begått under invasjonen.
Filmens 'eier', kinesisk professor og massakre survivor Shi Congming krever en tjeneste for å overgi filmen og Grey havner i en sirkel av japansk mafia, natteliv, dekadanse og overtro.

Historien veksler imellom Shin og Grey. Dagens Japan og Nanking 1937. I Shins dagboknotater fra tiden før og under invasjonen ligger også en annen viktig konflikt - vitenskap og overtro.

Gamle kinesiske tradisjoner - representert ved kvinner, spes. Shins kone og landsbyen mot troen på teknologi/vitenskap håndhevet av menn og storby. Hva er kunnskap, hva er uvitenhet og overtro ?

Denne konflikten er også tilstede i Greys Tokyo. Shin er nå professor i kinesisk medisin. Det som var skammelig landsbyovertro i 1937 er nå universitetsfag samtidig som en annen gren strekker seg ned i mafiaens mørke dyp. Uvitenhet, misbruk av makt/kunnskap og overtro.


Grey er en fascinerende (anti)heltinne og har ikke mye til felles med standard krimdamer. Uredd men nevrotisk og med et distansert forhold til alt annet en Nanking og filmen. Vi får glimtvise bruddstykker fra barndom, ungdom og lærer også etterhvert (heldigvis) hvorfor hun er så besatt av Nanking. Dette kunne godt ha kommet litt før for min del - jeg var litt småirritert igjennom store dele av boka fordi jeg ikke forstod hvorfor hun var så ensporet.

Det er dødssynd å spoile krimbøker - så alt jeg vil si om Greys oppvekst er isolasjon, asyl og igjen - ignorance.

- Ignorance is not evil -

Sitatet som summerer hele boka.


Etter å ha lest mye lettere krim i det siste synes jeg den var forfriskende. Ikke alltid like lettlest og ikke like drivende bloddryppende spennende som det påstås i visse anmeldelser men absolutt skummel og engasjerende.


Ignorance sitatet har jeg også fått god praktisk bruk for og det har sneket seg inn i voakbularet på samme måte som diverse Catch22 og Zoolander utsagn......

3 kommentarer:

 1. Dødskult, jeg anbefaler en bok og får servert en skikkelig bokanmeldelse. Takk!

  Godt at du likte den (litt)!

  SvarSlett
 2. (Shame)- glemte å skrive i innlegget at anbefalingen kom fra deg var helt blank på Hayder - så takk til deg også :-)

  Birdman er på vent.

  SvarSlett
 3. Haha! No sweat!

  Birdman er enda bedre om jeg husker riktig.

  SvarSlett