fredag 11. september 2009

GALSKAP OG SJOKOLADE.Crazy as Chocolate (2002)
- Elizabeth Hyde.

Historien om 2 søstre og hvordan det er å vokse opp med en manisk/bipolar/schizo/depressiv - crazy mor som begikk selvmord på sin 41årsdag.


I begynnelsen av boka blir Izzy - forteller og yngste søster - selv 41 (virgin territory) og handlingen sentrer rundt bursdagshelga og familiebesøk.

Det veksles mellom nåtid og fortid men størst fokus på barndom/ungdom. Mor går fra å være spennende, sprudlende og allvitende sett med barnas øyne til glansen falmer og løgner, galskap og tvangshandlinger dominerer. Det tar mer og mer avstand samtidig som de opprettholder fasaden av normalitet.

Tilbakeblikkene flettes inn i det voksne dagliglivet og trekker mulige linjer og sammenhenger. Konsekvenser. Årsak - Virkning. Arv - Miljø.

Nå høres det kanskje dystert ut men glimtvis glede og eventyret det kan være å vokse opp med noen med et litt 'anderledes' syn på verden beskrives også - spesielt da under hennes maniske perioder. Det fortelles historier, reises, lekes og danses i regnet.

Tittelen peker også mot formidlende omstendigheter. Gal er ikke nødvendigvis negativt og kan i moderasjon nytes med god samvittighet - akkurat som sjokolade. Et snev av crazy i oss alle. (psstt for mitt lettvinte bruk av galskapsbegreper.)


Jeg skyr egentlig sykdomsbøker - både fysiske og mentale - men likte denne. Sår men lettlest, velskrevet og lett i tonen.
Galskap + Latter = Distanse.
Tilfeldig så jeg en film In her Shoes for noen uker siden som omhandlet nesten det samme. Det vil si på Hollywoodvis var historien 2 søstre og deres innbyrdes forhold og lovelife - men backstoryen var også her en bipolar/gal mor, fraværende far og hvordan dette påvirket deres forhold og valg i livet. Samme greia med andre ord.

Cameron Diaz, Toni Colette og Shirley Maclaine som fix-all mormor.
Når vi nå først er på Manisk Depressive lidelser anbefaler jeg også Stephen Frys dokumentar. Secret Life of the Manic Depressive. Den gikk på TV ifjor (tror jeg) og er både morsom, trist og informativ.

På slutten av del 2 blir de som har deltatt spurt om hva de ville gjøre hvis de kunne trykket på en magisk knapp og no-more-manic-d. Overraskende nok svarte alle utenom 1 - at de ville la knappen være. Bipolaritet var det som utgjorde essensens i deres personlighet - det kreative - sjelen og tross alt og derfor lot de magiknappen være. Galskap og sjokolade - som boktittelen.

Personlig litt skeptisk og negativ til slike utsagn
- men det er meg på min høye hest.

4 kommentarer:

 1. Får litt rare tanker i hodet nå jeg, to søstre og en gal mor. Prøver å tenke på noe annet. Dere hadde vel en fin dag i går tenker jeg. Tenkte på dere

  SvarSlett
 2. Hehe - følte du deg litt truffet?

  SvarSlett
 3. Du har ein voldsom appetitt på bøker, Ingalill - og du jafsar i deg mangt. Det er moro å lese bokmeldingane dine. Eg har 2 gamle bøker på nattbordet mitt no som eg vonar å få lese snart. Det er lenge sidan eg las Hamsun, så no har eg tenkt eg vil lese både Markens grøde og bøkene hennar Marie.
  Men i kveld slår eg i hel tida på eit dyreklinikkventerom, medan ho eg er mor til, saumar på ein liten hundefot. God helg.

  SvarSlett
 4. God helg til dere begge og krysser fingrene for hunden.

  Jeg har Shantaram på nattbordet - men den er så stor og fysisk tung at jeg unngår den og stadig finner lettere stoff. Blir så klar i armene - gleder meg likevel til å lese den!

  SvarSlett