søndag 23. august 2009

DENISE RUDBERG X 3


Denise Rudberg - Triologi 2.

Jenny S (2005)
Matilde (2006)
Søsteren (2008)

Hadde egentlig sett fram til å lese disse da jeg likte den forrige trioen (Str.37, Venninnen & Prinsen). Jeg leste trio1 for noen år siden og tror hjernen må ha vært dypt ekstatisk dansende i chic`lit heaven dengang for disse er på langt nær like engasjerende.

Kanskje har jeg bare gått lei og fått et livstrøtt og kynisk syn på sjangeren. En annen mulighet er at disse 3 - rett og slett - ikke er like gode og Rudberg kjører på autopilot. Noen av hovedpersonen fra fra Venninnen & co dukker også opp her - på fest - har nå modnet og utviklet seg - og virker også mye grunnere og kjedeligere enn jeg husker (jeg bør kanskje lese de opp).

SPOILER:
Vi er fremdeles blant Stockholms fiffen. Jenny (bok1) er fra landet og blir bedratt. Flykter til byen der hun får jobb og involveres med finfolket - deriblant sjef Sebastian som er eksmannen til Matilde (bok2) - som vil bli forfatter med ender opp som en supersuksessfull eier av en interiørbutikk sammen med søster Åse (bok3) - som til slutt finner kjærligheten og seg selv med businessmann Otto - etter han blir kvitt den gale fruen selvfølgelig.Bøkene henger bare løst sammen og kan fint leses frittstående. Jeg likte egentlig ingen av dem noe særlig. Likegyldig tidtrøytte. De var litt for like og avslørte egentlig ikke noe nytt om rike bysvensker. Mulig jeg sammenligner dem litt for mye med de tidligere bøkene men de 3 damene har heller ikke nok dybde og persolighet til å fremstå som mer enn karikaturer.


Jenny - den stille, omstendelig og forsiktige. Matilde har krøller og er distre, rotete og kreativ. Åse spiller tennis og er hissig og kynisk. Alle har penger (bortsett fra J i begynnelsen) og forbindelser. De reiser til Mallorca (Mallis), handler merkevarer og leter etter kjærligheten.

Namedroppingen når det kommer til merker er ekstremt overdrevent og nærmest som oppramsing. Ingen menneskelig handlig utføres uten at det nitidig beskrives hvilke merker de er kledd i. Hvilket stoff, hvor mye det kostet - hvor det er kjøpt - og ikke minst hvor ekslusivt det er. Sjal, undertøy, sofaer, glass, kjoler & frisørbesøk.

Matilde får stå som en milepæl - ikke pga litterære kvaliteter - men fordi det er den første boka jeg har lest på svensk - ever. Det var ikke planlagt men de var bare sååå trege på biblioteket. Rakk også å lese ut Søsteren før jeg til slutt fikk tak i Matilde - på svensk altså. Det gikk utmerket - glemte bort språket etter 5-10 sider og det blir ikke siste gangen.


Det beste med bøkene var at heltinnene er gamlere enn vanlig - sent 30 til 40+. Nesten Carrie og Samantha :-) - hadde de bare vært like underholdende. Inspirasjonen ligger vel også her. Er du hardnakket Sex & The City fan - kan du jo alltids prøve Rudberg.

Min anbefaling blir da å hoppe over disse 3 og starte med Trio1. (Str.37, Venninnen, Prinsen). Selv om det er en viss fare for at jeg kun liker de basert på nostalgisk haze og hukommelsessvikt.Str.37 - har jeg også registrert som BookCrossing bok. Den er ikke sluppet fri ennå men er merket og klar for å settes ut i verden. Jeg kommer til å ta denne og flere med meg på Oslotur iløpet av neste uke - (forhåpentligvis neste uke.)

Frem til det kan du se de aktuelle på AVAILABLE lista og alle er opp for grabs. Det er bare å si ifra hvis du føler et sterkt behov for å lesedele og vil ha bok i posten - eller hvis du ikke har lest Beatles ennå.

Fremdeles tynnslitt dydig og tålmodig.

10 kommentarer:

 1. Jeg ønsker meg den str 37 boka - føler at jeg er i en konsument periode - og trenger derfor lette tanketomme bøker å konsumere i en rasende fart.

  SvarSlett
 2. Notert. Fikk ikke du også Prinsen engang?

  SvarSlett
 3. hei
  har dere lest ''Historikeren''
  av Elisabeth Kostova?

  tjukk bok(891 sider og 7 cm tjukk) og interessant
  nettopp avsluttet

  SvarSlett
 4. siste innlegg om historikern var fra Raviross

  SvarSlett
 5. Nope - har ikke lest. Er det historie eller skjønnlitt.?

  SvarSlett
 6. hei
  historie,les på nettet
  har fått boken av svein
  leste ti 04.00 hver morgen
  raviross

  SvarSlett
 7. Du får bookcrosse den hit når du er klar da.

  SvarSlett
 8. Mottatt - lest og ligger i posen for å deles videre!

  SvarSlett
 9. Hvilken pose? - og likte du den?

  pst - ikke glem å journalføre osv - det er halve moroa.

  SvarSlett